SZTE Info

01_ELI_bejarat_kicsi

Napokon belül elkezdődhet az ELI lézeres kutatóközpont építése

Az ELI-HU Nonprofit Kft. és a nyertes konzorcium vezetői 2014. április 2-án írták alá a kivitelezési szerződést. A központ 2015 végére készül el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. április 2-án Budapesten aláírták az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont kivitelezési szerződését. Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és a közbeszerzést elnyert STRABAG-Swietelsky konzorcium vezetői megállapodtak abban, hogy a napokban megkezdődnek az építési munkálatok Szegeden. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa a GOP-1.1.1-12/B-2012-0001 európai uniós projekt keretében valósul meg, és mintegy 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85 százalékát Európai Unió Strukturális Alapja biztosítja. – Nagy örömünkre szolgál, hogy végre megkezdődhet a lézeres kutatóközpont építése. A nyertes konzorcium vezetői elkötelezettek a határidők betartását tekintve, így várhatóan még a napokban elkezdődik az építkezés Szegeden – fejtette ki a kontraktus aláírása kapcsán Lehrner Lóránt.

 

Mint arról az SZTE Médiacentrum korábban beszámolt, az ELI-ALPS alapkövét 2014. február 6-án rakták le Öthalomban, az egykori szovjet laktanya területén, az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontja közelében. A nagyszabású eseményen Orbán Viktor miniszterelnök, Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, B. Nagy László kormánymegbízott, Wolfgang Sander, az ELI-DC igazgatója, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztés miniszter és Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is részt vett.

 

2018-ig fejlesztik a lézertechnológiát

 

Az ELI lézeres kutatóközpont a tervek szerint 2015 végére épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is, és 2016-tól indulhat a kutatói munka. A teljes beruházás befejezése 2017-re várható, illetve a nemzetközi kutató- és tudományos csoport munkáját segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig, ezzel is megteremtve a lehetőséget a nemzetközi jelentőségű kutatási eredmények megalapozására. A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a beruházás második fázására, a speciális kutatóberendezések teljes körű kialakítására.

 

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egyébként egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

 

Gazdaságélénkítő hatása lesz a science parknak

 

A lézeres kutatóközpont melletti mintegy 70 hektáron a kutatási eredményeket hasznosító nagy hozzáadott értéket előállító cégek számára alakítanak ki tudományos parkot. A 2016-ig a tervek szerint 400 új munkahelyet teremtő kutatóközpont mellé tervezett science vagy más néven tudáspark munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatása jelentősen túlnyúlik Szegeden is.

 

Az ELI-ALPS projekt tudományos és kutatási technológiai igazgatóját már tavaly ősszel megválasztották. Előbbi posztot Dimitris Charalambidis fizikus tölti be, aki már a kezdetektől fogva részt vett az ELI projektben. A szegedi intézet kutatási technológiai igazgatójává pedig Osvay Károlyt, az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docensét nevezték ki. A 2016 elejére felálló 150 fős tudományos személyzetben várhatóan fele-fele arányban képviseltetik magukat a hazai és külföldi szakemberek.

 

Az ELI-ALPS projektet nyomon követheti a Facebookon is: http://www.facebook.com/EliAlpsLezerkozpontSzeged

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018