SZTE Info

01_ELI_bejarat_kicsi

Napokon belül elkezdődhet az ELI lézeres kutatóközpont építése

Az ELI-HU Nonprofit Kft. és a nyertes konzorcium vezetői 2014. április 2-án írták alá a kivitelezési szerződést. A központ 2015 végére készül el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. április 2-án Budapesten aláírták az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont kivitelezési szerződését. Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és a közbeszerzést elnyert STRABAG-Swietelsky konzorcium vezetői megállapodtak abban, hogy a napokban megkezdődnek az építési munkálatok Szegeden. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa a GOP-1.1.1-12/B-2012-0001 európai uniós projekt keretében valósul meg, és mintegy 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85 százalékát Európai Unió Strukturális Alapja biztosítja. – Nagy örömünkre szolgál, hogy végre megkezdődhet a lézeres kutatóközpont építése. A nyertes konzorcium vezetői elkötelezettek a határidők betartását tekintve, így várhatóan még a napokban elkezdődik az építkezés Szegeden – fejtette ki a kontraktus aláírása kapcsán Lehrner Lóránt.

 

Mint arról az SZTE Médiacentrum korábban beszámolt, az ELI-ALPS alapkövét 2014. február 6-án rakták le Öthalomban, az egykori szovjet laktanya területén, az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontja közelében. A nagyszabású eseményen Orbán Viktor miniszterelnök, Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, B. Nagy László kormánymegbízott, Wolfgang Sander, az ELI-DC igazgatója, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztés miniszter és Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is részt vett.

 

2018-ig fejlesztik a lézertechnológiát

 

Az ELI lézeres kutatóközpont a tervek szerint 2015 végére épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is, és 2016-tól indulhat a kutatói munka. A teljes beruházás befejezése 2017-re várható, illetve a nemzetközi kutató- és tudományos csoport munkáját segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig, ezzel is megteremtve a lehetőséget a nemzetközi jelentőségű kutatási eredmények megalapozására. A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a beruházás második fázására, a speciális kutatóberendezések teljes körű kialakítására.

 

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egyébként egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

 

Gazdaságélénkítő hatása lesz a science parknak

 

A lézeres kutatóközpont melletti mintegy 70 hektáron a kutatási eredményeket hasznosító nagy hozzáadott értéket előállító cégek számára alakítanak ki tudományos parkot. A 2016-ig a tervek szerint 400 új munkahelyet teremtő kutatóközpont mellé tervezett science vagy más néven tudáspark munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatása jelentősen túlnyúlik Szegeden is.

 

Az ELI-ALPS projekt tudományos és kutatási technológiai igazgatóját már tavaly ősszel megválasztották. Előbbi posztot Dimitris Charalambidis fizikus tölti be, aki már a kezdetektől fogva részt vett az ELI projektben. A szegedi intézet kutatási technológiai igazgatójává pedig Osvay Károlyt, az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docensét nevezték ki. A 2016 elejére felálló 150 fős tudományos személyzetben várhatóan fele-fele arányban képviseltetik magukat a hazai és külföldi szakemberek.

 

Az ELI-ALPS projektet nyomon követheti a Facebookon is: http://www.facebook.com/EliAlpsLezerkozpontSzeged

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.