SZTE Info

Nem bírták ki nevetés nélkül – Svejk-olvasópróba a Reökben

A Švejk, a katona olvasópróbáját tartották 2014. április 15-én a Reök-palotában. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház új produkcióját nyáron, az újszegedi szabadtéri színpadon láthatja és nevetheti végig a közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Svejk2Rendhagyó olvasópróbát tartottak a Szegedi Nemzeti Színház színművészei: egyrészt a próba helyszíne a Reök-palota volt, másrészt a sajtót is beengedték. Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója a társulat tagjait és a sajtó munkatársait azzal köszöntötte, hogy bár a két szegedi kulturális intézmény sorsa időnként elválik egymástól, mégis elválaszthatatlan. Ez a nap fontos a Szegedi Szabadtéri Játékok életében, hiszen rég óta nem működött együtt a szabadtéri a színházzal. Herczeg Tamás azt is hozzátette: Harangozó Gyula művészeti vezetővel együtt fontosnak tartották, hogy az együttműködést szorosabbra fűzzék, hiszen a szabadtéri előadásain eddig is fellépett a színház tánckara, énekkara és a Szegedi Kortárs Balett. Úgy gondolták, első közös darabnak a Svejk lenne a legjobb.


Láthatóan a színészek is örültek a választásnak, Szilágyi Annamária, Jakab Tamás, Pataki Ferenc, Kárász Zénó és a társulat többi tagja időnként harsány nevetéssel kísérte a rendező, Bodolay Géza által vezetett olvasópróbát.


Jaroslav Hasek legendás darabját júliusban tekintheti meg az újszegedi szabadtéri színpadon a közönség 2014. július 25-én és 26-án, ősszel pedig meg tovább a nemzeti színházba, a szegedi teátrum is műsorra tűzi, a Kisszínházban nézhetik meg az érdeklődők.


Svejk_felolvaso
GALÉRIA

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • január 18.
  17:00 - 18:30
  Mi történhetett az 1882 virágvasárnapja előtti szombaton Solymosi Eszterrel, a 14 éves cselédlánnyal, akit a tiszaeszlári zsinagóga környékén láttak utoljára szemtanúk? Kitalálta, betanították vagy igazat mondott a 135 évvel ezelőtti per koronatanúja? A védelem eredményességében mi volt a szerepe a pénznek? Miként lett vérvád, illetve mi a szerepe a korabeli magyar és nemzetközi sajtónak abban, hogy a bűnbakképzés közösségi változataként vált ismertté a tiszaeszlári per? Lehetséges-e valamilyen megoldást adni Solymosi Eszter eltűnésére? A rejtélyes tiszaeszlári per címmel az Osiris Kiadó gondozásában 2017 decemberében megjelent kötet szerzőjét, Blutman László szegedi jogtudóst Újszászi Ilona újságíró kérdezi a könyvpremieren.
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.