SZTE Info

Nem bírták ki nevetés nélkül – Svejk-olvasópróba a Reökben

A Švejk, a katona olvasópróbáját tartották 2014. április 15-én a Reök-palotában. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház új produkcióját nyáron, az újszegedi szabadtéri színpadon láthatja és nevetheti végig a közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Svejk2Rendhagyó olvasópróbát tartottak a Szegedi Nemzeti Színház színművészei: egyrészt a próba helyszíne a Reök-palota volt, másrészt a sajtót is beengedték. Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója a társulat tagjait és a sajtó munkatársait azzal köszöntötte, hogy bár a két szegedi kulturális intézmény sorsa időnként elválik egymástól, mégis elválaszthatatlan. Ez a nap fontos a Szegedi Szabadtéri Játékok életében, hiszen rég óta nem működött együtt a szabadtéri a színházzal. Herczeg Tamás azt is hozzátette: Harangozó Gyula művészeti vezetővel együtt fontosnak tartották, hogy az együttműködést szorosabbra fűzzék, hiszen a szabadtéri előadásain eddig is fellépett a színház tánckara, énekkara és a Szegedi Kortárs Balett. Úgy gondolták, első közös darabnak a Svejk lenne a legjobb.


Láthatóan a színészek is örültek a választásnak, Szilágyi Annamária, Jakab Tamás, Pataki Ferenc, Kárász Zénó és a társulat többi tagja időnként harsány nevetéssel kísérte a rendező, Bodolay Géza által vezetett olvasópróbát.


Jaroslav Hasek legendás darabját júliusban tekintheti meg az újszegedi szabadtéri színpadon a közönség 2014. július 25-én és 26-án, ősszel pedig meg tovább a nemzeti színházba, a szegedi teátrum is műsorra tűzi, a Kisszínházban nézhetik meg az érdeklődők.


Svejk_felolvaso
GALÉRIA

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.