SZTE Info

Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente

2014. április 17-én az SZTE Rektori Hivatalának épületének díszterme adott otthont a Színház és történelem című előadásnak, mely során a neves előadó, Szörényi Levente a honfoglalás kori magyar történelem rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szorenyi leventeA Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző előadását Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora konferálta fel. Szörényi egy rövidebb, kötetlen bevezető után, melyből megismertük egy Szegedhez kötődő fellépés emlékét, három részre osztotta előadását. Mindegyik blokk egy-egy rockoperát járt körbe, általuk a színpadi művek utóéletébe és történelmi hátterébe kaptunk bepillantást. Minden rész elején egy jellegzetes jelenetet nézhettünk meg, keretet adva ezáltal az előadásnak.

Az első témakör Árpád fejedelem és a pozsonyi csata rejtelmeibe vezetett be, Szörényi alapossága már az elején szembetűnő volt, nemcsak korabeli forrásokat, de kortárs történészek írásaiból is hosszasan idézett, folyamatosan revideálta, kikérdezte és ütköztette egymással a fennmaradt történelmi iratokat. Az előadó a bejátszott jelenet – az Árpád népének fináléja – részleteit elemzte, megtudtuk, hogy az Árpád kezében szorongatott fegyver, az Attila-kard feltehetőleg egy bécsi múzeum raktárában porosodik. A legenda szerint Anasztázia királyné, I. András felesége ajándékozta a germánoknak, hogy ezzel támogassa fia, Salamon trónkövetelését.

Szörényi feltette a költői kérdést, miről is írtak az István, a királyban? Arra a problémára világított rá, hogy a sok forrás egymásnak ellentmond egymásnak, valamint utalt az örök igazság, vagyis hogy a történelmet a győztesek írják, torzító voltára. Éppen ebből kifolyólag nincs elég adatunk Koppányról, abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban felnégyelték-e, vagy merénylet áldozatává vált. Ahogyan arról sem rendelkezünk kellő információval, hogy pontosan mikor született, és hogyan halt meg Imre herceg.


Szorenyi_Levente_galeria
Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente - GALÉRIA


Az est megválaszolatlan kérdésekkel zárult, Szörényi pedig Márai soraival búcsúzott a hallgatóságtól.

 

Ottroba Anna

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.