SZTE Info

Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente

2014. április 17-én az SZTE Rektori Hivatalának épületének díszterme adott otthont a Színház és történelem című előadásnak, mely során a neves előadó, Szörényi Levente a honfoglalás kori magyar történelem rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szorenyi leventeA Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző előadását Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora konferálta fel. Szörényi egy rövidebb, kötetlen bevezető után, melyből megismertük egy Szegedhez kötődő fellépés emlékét, három részre osztotta előadását. Mindegyik blokk egy-egy rockoperát járt körbe, általuk a színpadi művek utóéletébe és történelmi hátterébe kaptunk bepillantást. Minden rész elején egy jellegzetes jelenetet nézhettünk meg, keretet adva ezáltal az előadásnak.

Az első témakör Árpád fejedelem és a pozsonyi csata rejtelmeibe vezetett be, Szörényi alapossága már az elején szembetűnő volt, nemcsak korabeli forrásokat, de kortárs történészek írásaiból is hosszasan idézett, folyamatosan revideálta, kikérdezte és ütköztette egymással a fennmaradt történelmi iratokat. Az előadó a bejátszott jelenet – az Árpád népének fináléja – részleteit elemzte, megtudtuk, hogy az Árpád kezében szorongatott fegyver, az Attila-kard feltehetőleg egy bécsi múzeum raktárában porosodik. A legenda szerint Anasztázia királyné, I. András felesége ajándékozta a germánoknak, hogy ezzel támogassa fia, Salamon trónkövetelését.

Szörényi feltette a költői kérdést, miről is írtak az István, a királyban? Arra a problémára világított rá, hogy a sok forrás egymásnak ellentmond egymásnak, valamint utalt az örök igazság, vagyis hogy a történelmet a győztesek írják, torzító voltára. Éppen ebből kifolyólag nincs elég adatunk Koppányról, abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban felnégyelték-e, vagy merénylet áldozatává vált. Ahogyan arról sem rendelkezünk kellő információval, hogy pontosan mikor született, és hogyan halt meg Imre herceg.


Szorenyi_Levente_galeria
Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente - GALÉRIA


Az est megválaszolatlan kérdésekkel zárult, Szörényi pedig Márai soraival búcsúzott a hallgatóságtól.

 

Ottroba Anna

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.