SZTE Info

Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente

2014. április 17-én az SZTE Rektori Hivatalának épületének díszterme adott otthont a Színház és történelem című előadásnak, mely során a neves előadó, Szörényi Levente a honfoglalás kori magyar történelem rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szorenyi leventeA Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző előadását Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora konferálta fel. Szörényi egy rövidebb, kötetlen bevezető után, melyből megismertük egy Szegedhez kötődő fellépés emlékét, három részre osztotta előadását. Mindegyik blokk egy-egy rockoperát járt körbe, általuk a színpadi művek utóéletébe és történelmi hátterébe kaptunk bepillantást. Minden rész elején egy jellegzetes jelenetet nézhettünk meg, keretet adva ezáltal az előadásnak.

Az első témakör Árpád fejedelem és a pozsonyi csata rejtelmeibe vezetett be, Szörényi alapossága már az elején szembetűnő volt, nemcsak korabeli forrásokat, de kortárs történészek írásaiból is hosszasan idézett, folyamatosan revideálta, kikérdezte és ütköztette egymással a fennmaradt történelmi iratokat. Az előadó a bejátszott jelenet – az Árpád népének fináléja – részleteit elemzte, megtudtuk, hogy az Árpád kezében szorongatott fegyver, az Attila-kard feltehetőleg egy bécsi múzeum raktárában porosodik. A legenda szerint Anasztázia királyné, I. András felesége ajándékozta a germánoknak, hogy ezzel támogassa fia, Salamon trónkövetelését.

Szörényi feltette a költői kérdést, miről is írtak az István, a királyban? Arra a problémára világított rá, hogy a sok forrás egymásnak ellentmond egymásnak, valamint utalt az örök igazság, vagyis hogy a történelmet a győztesek írják, torzító voltára. Éppen ebből kifolyólag nincs elég adatunk Koppányról, abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban felnégyelték-e, vagy merénylet áldozatává vált. Ahogyan arról sem rendelkezünk kellő információval, hogy pontosan mikor született, és hogyan halt meg Imre herceg.


Szorenyi_Levente_galeria
Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente - GALÉRIA


Az est megválaszolatlan kérdésekkel zárult, Szörényi pedig Márai soraival búcsúzott a hallgatóságtól.

 

Ottroba Anna

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 22.
  09:00 - 10:00
  Project 833 címmel tekinthető meg a Csongrádi Művésztelep alkotóinak bemutatkozó kiállítása. A tárlat június 22-től július 14-ig látogatható, naponta 9 és 18 óra között.
 • június 22.
  18:00 - 19:00
  Orosz Andrea másfél évig élt Hanoiban és tanított egy vietnámiak által működtetett japán iskolában. Előadásában többek között mesél munkájáról, élményeiről, kirándulásairól. Emellett kulturális élménybeszámolóval is várja az érdeklődőket. A programot a Közéleti Kávéház és a SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottsága szervezi.
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/