SZTE Info

Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente

2014. április 17-én az SZTE Rektori Hivatalának épületének díszterme adott otthont a Színház és történelem című előadásnak, mely során a neves előadó, Szörényi Levente a honfoglalás kori magyar történelem rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szorenyi leventeA Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző előadását Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora konferálta fel. Szörényi egy rövidebb, kötetlen bevezető után, melyből megismertük egy Szegedhez kötődő fellépés emlékét, három részre osztotta előadását. Mindegyik blokk egy-egy rockoperát járt körbe, általuk a színpadi művek utóéletébe és történelmi hátterébe kaptunk bepillantást. Minden rész elején egy jellegzetes jelenetet nézhettünk meg, keretet adva ezáltal az előadásnak.

Az első témakör Árpád fejedelem és a pozsonyi csata rejtelmeibe vezetett be, Szörényi alapossága már az elején szembetűnő volt, nemcsak korabeli forrásokat, de kortárs történészek írásaiból is hosszasan idézett, folyamatosan revideálta, kikérdezte és ütköztette egymással a fennmaradt történelmi iratokat. Az előadó a bejátszott jelenet – az Árpád népének fináléja – részleteit elemzte, megtudtuk, hogy az Árpád kezében szorongatott fegyver, az Attila-kard feltehetőleg egy bécsi múzeum raktárában porosodik. A legenda szerint Anasztázia királyné, I. András felesége ajándékozta a germánoknak, hogy ezzel támogassa fia, Salamon trónkövetelését.

Szörényi feltette a költői kérdést, miről is írtak az István, a királyban? Arra a problémára világított rá, hogy a sok forrás egymásnak ellentmond egymásnak, valamint utalt az örök igazság, vagyis hogy a történelmet a győztesek írják, torzító voltára. Éppen ebből kifolyólag nincs elég adatunk Koppányról, abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban felnégyelték-e, vagy merénylet áldozatává vált. Ahogyan arról sem rendelkezünk kellő információval, hogy pontosan mikor született, és hogyan halt meg Imre herceg.


Szorenyi_Levente_galeria
Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente - GALÉRIA


Az est megválaszolatlan kérdésekkel zárult, Szörényi pedig Márai soraival búcsúzott a hallgatóságtól.

 

Ottroba Anna

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 22.
  10:00 - 16:00
  A Hispanisztika Tanszék negyedik alkalommal szervezi meg Módszertani Továbbképző Napot gyakorló és leendő spanyol tanárok számára. Az idei év témája az élményalapú pedagógia és az új technológiák spanyol órákon történő alkalmazása lesz, gyakorlati műhelymunkák keretében. Részletek: http://hispanisztikaszeged.hu/?page_id=19. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1896103954029215/
 • szeptember 23.
  10:00 - 16:00
  A látogatók megismerkedhetnek a Füvészkert új, rovarfogó növényeket bemutató gyűjteményével. A húsevő, vagy rovaremésztő növények a világ minden táján élnek, közös jellemzőjük, hogy tápanyagszükségletüket állati eredetű forrásból egészítik ki. A rovarok, vagy kisebb békák, gyíkok, esetleg kisemlősök elfogására a levelük módosult fondorlatos szerkezetű csapdákká. Ezekkel a különös lényekkel lehet testközelből is megismerkedni a tematikus napon.
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.