Bezár

Hírarchívum

Tavaszi tárlatvezetés a Klebelsberg Könyvtár különgyűjteményeiben

Tavaszi tárlatvezetés a Klebelsberg Könyvtár különgyűjteményeiben

2014. április 27.
3 perc

Ősz után tavasszal is rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők a szegedi egyetemi könyvtárban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2014. áprilisi eseményt Laczkó Sándor, a Társadalomelméleti Gyűjtemény vezetője nyitotta meg. A „túrázók” először az Egyetemi Gyűjteménnyel ismerkedhettek meg. A gyűjtemény őrzi Szent-Györgyi Albert kézirati hagyatékának egy részét, gratuláló leveleit, saját kezűleg összeállított újságcikkekből álló albumát, amelyben a svéd folyóiratok méltató cikkei is helyet kaptak. Előkerült „bölcsészettudománykari rendes hallgató” Glatter Miklós (Radnóti Miklós) adatlapja is. Ezeket a ritka dokumentumokat az érdeklődő közönség is fellapozhatta. Ezt követően Aranyi Zoltán ismertette a legfontosabb tudnivalókat a Hadtörténeti Gyűjteményről. Bemutatta a gyűjtemény egyedülálló weboldalát, amelyen valamennyi kötet tartalomjegyzéke és előszava fellelhető, valamint egyéb interaktív tartalmak is. Bánlaky József A magyar nemzet hadtörténete című munkája a gyűjtemény egyik nagy kincse. Eredetileg 24 kötetből álló munkáról van szó, amely így együtt ma már sehol nem található meg (kizárólag CD-n). Egyedülálló példánnyal rendelkezik a könyvtár, hiszen a szerző saját kezűleg, gróf Klebelsberg Kunó részére írt ajánlása olvasható az első kötetben. A magyar hadtörténet mellett megtalálható a gyűjteményben az Egyesült Államok II. világháborús teljes hadtörténete is, amelyről különös büszkeséggel mesélt a gyűjtemény vezetője. Érdekesek voltak a Társadalomelméleti Gyűjtemény „szamizdat” és „emigráns” kiadványai, melyet egyedül ebben a gyűjteményben vehettek kézbe a szegedi egyetemista hallgatók a szocialista Magyarországon. Ilyen kiadványnak számított például a Beszélő című folyóirat vagy éppen Timothy Garton Ashtől A birodalom hanyatlása. Létezik-e Közép-Európa? című munkája.

 

A Keleti Gyűjtemény ritkaságait Balogh László prezentálta; ez az ország második legjelentősebb ilyen jellegű gyűjteménye. A sok érdekesség közül például a dalai láma palotájának legkorábbi ábrázolását, egy szanszkrit mese mongol átírását és egy 17. századi kínai térképet is megcsodálhatták a látogatók. Ezen a helyen Ligeti Lajos, Németh Gyula vagy Róna-Tas András könyveit is fellapozhatjuk, hiszen az egyetemi könyvtárnak ajándékozott könyvek teszik ki a gyűjtemény legnagyobb részét. Különnyomatokat is szívesen fogad a Keleti Gyűjtemény, amelyek között szintén olyan dokumentumokat találhatunk, amelyek talán csak itt lelhetőek fel az országban. A közel 18 ezer dokumentumot őrző Zenei Gyűjtemény írott anyagai (kották, zeneelméleti irodalom) mellett audiovizuális dokumentumok is a látogatók rendelkezésére állnak. A Máltai Szeretetszolgálat is adományozott a gyűjtemény részére; ez külön rendszerezve, egyben található a polcokon. Megtudtuk, hogy Bach összkiadásának kötetenkénti értéke megközelítheti a 30 ezer forintot is, összértéke pedig milliós nagyságrendű. A Zenei Gyűjteményben lehetőség van az önálló kölcsönzésre is, melyet egy korszerű berendezés tesz lehetővé. A különgyűjteményi túra utolsó állomása a Régi Könyvek Tára volt. 14-15 ezer régi könyv található meg itt. Tizenöt ősnyomtatványt őriz ez a részleg, melyek az 1400 évekre datálhatók. A legrégebbi az 1476-os velencei Biblia, de megtalálható Thuróczy Chronica Hungaroruma is, amely szintén a 15. századból származik. A könyvtár legnagyobb kincse az első magyar nyomtatott szakácskönyv (1698), amely még töltöttkáposzta-receptet is tartalmaz.

 

Az egyes különgyűjteményeket bárki megtekintheti, a gyűjteményekben mindenkit szívesen fogadnak – ezt minden gyűjteményvezető hangsúlyozta. Ha nyitott szemmel járunk, akkor csodás kincseket fedezhetünk a világban, mindehhez elég belépnünk az SZTE Klebelsberg Könyvtár ajtaján!

 

Rozgonyi Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek