SZTE Info

Virtuális és valós kiállítás Sík Sándor tiszteletére

Sík Sándor költőnek állít emléket születésének 125. évfordulóján az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárban látogatható valós és virtuális kiállítás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Siksandor_kiallitas__2A tárlat megalkotását két inspiráció ösztönözte; a tavalyi évben tartott, Albert Camus-ről szóló, részben virtuális kiállítás, valamint a SZTE Kulturális Iroda Egyetemi Tavasz rendezvénysorozata – mondta Szabó Gilinger Eszter, a kiállítás főszervezője. A Sík Sándor születésének 125. évfordulója tiszteletére rendezett kiállításon egymás mellett találhatóak meg a valós, kézbe fogható anyagok és a virtuális, digitális tartalmak. A tárlat önmagában megnézve is érdekes, akinek nincs okostelefonja vagy táblagépe, az is megismerheti Sík Sándor költő, piarista tanár életútját, versesköteteit, bele tud olvasni írásaiba, előadásjegyzeteibe. Azok a látogatók, akik interneteléréssel és QR-olvasóval rendelkező okostelefonnal vagy táblagéppel érkeznek a könyvtárba, a meglévő képkódokkal digitális formában is hozzáférhetnek a kiállított dokumentumokhoz – magyarázta a főszervező. Hozzátette: a kiállítás anyagához a fényképeket a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára biztosította, a kiállított könyvek a SZTE Klebelsberg Könyvtár állományának részei, a QR-kódok mögött pedig a bibliotéka Contenta repozitóriumának digitális tartalma áll.

A kiállítást április 30-ig a tájékoztató pult mellett lehet megtekinteni.

 

Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 23.
  10:00 - 16:00
  A látogatók megismerkedhetnek a Füvészkert új, rovarfogó növényeket bemutató gyűjteményével. A húsevő, vagy rovaremésztő növények a világ minden táján élnek, közös jellemzőjük, hogy tápanyagszükségletüket állati eredetű forrásból egészítik ki. A rovarok, vagy kisebb békák, gyíkok, esetleg kisemlősök elfogására a levelük módosult fondorlatos szerkezetű csapdákká. Ezekkel a különös lényekkel lehet testközelből is megismerkedni a tematikus napon.
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • október 3.
  10:00 - 18:00