SZTE Info

szin_2014_kiemelt

Elkezdődött a SZIN – több órás várakozás a beléptetésnél

2014. augusztus 26-án több mint három órás várakozás után tudtak bejutni a SZIN-re az első fesztiválozók: ezzel elstartolt a Szegedi Ifjúsági Napok. Az első napon a sátorállítás és a hangtechnika tesztelése mellett már voltak koncertek is, a Tisza még a másik partra is átfújta az Ocho Macho koncertjének hangjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy fesztiválra a 0. napon soha nem könnyű a bejutás – ezt pontosan tudták azok a fesztiválozók, akik békésen álltak sorban akár két vagy három órát is, hogy bejussanak a Szegedi Ifjúsági Napokra. Míg délután a Belvárosi híd alatt kígyózott a sor, addig bent sokan már a sátrukat állították.


Az idei SZIN-en több változás is történt: egyrészt a Belvárosi hídhoz közel eső sátras részt megszüntették – itt kapott helyet a vidámpark –, és egy másikat alakítottak ki a Bertalan híd felőli részen – itt még látszottak a talajt elegyengető munkagépek nyomai kedden délután. Másrészt minden belépéskor csipogtatni kell – vagyis a SZIN-en számolják a belépő vendégeket.


A sajtó munkatársai abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy passzukat a kemping felőli bejáratnál vehetik át – itt csupán tíz percet kellett sorban állni, de a csippantás nekünk is járt, ahogyan a biztonsági ellenőrzés is. Hogy mit nem lehet bevinni, azt a házirend szabályozza, és a biztonságiak szigorúan is veszik az előírásokat – nem azért, hogy a fesztiválozók ne érezzék jól magukat, hanem hogy biztonságban.


Más fesztiválra járókkal ellentétben én nem a koncertektől dübörgő éjszakákat szeretem a legjobban, hanem a fesztivál első napját – amikor a Partfürdőn, ahol addig csak munkagépek, daruk, színpadot építő roadok jöttek-mentek, megjelennek az első hátizsákos, kalapos, tetkós és nemtetkós figurát, és elkezdik belakni a helyet – magukkal hozzák egy fesztivál szellemiségét.


szin_0._nap_galeria
Elkezdődött a SZIN – több órás várakozás a beléptetésnél - GALÉRIA


A Szegedi Ifjúsági Napok az ország egyik legrégebbi fesztiválja, sokan nem is gondolnák, hogy az elsőt 1967-ben rendezték meg, nos, igen, a mi szüleink is megfordulhattak a SZIN-en, bár anno nem a Partfürdő volt a helyszíne, hanem a belváros, az újszegedi liget, a város parkjai.


A SZIN azért is népszerű, mert lezárja a nyarat: reggel még az utolsó buli után a sátorban ébredsz, de két nap múlva már kezdődik a gimi, vagy pár nap múlva az egyetem, ahová ügyesen két átbulizott éjszaka között beiratkoztál.


Miközben délután sétálunk a Partfürdőn, az egyik színpadnál épp belövik a hangtechnikát, végre egy rendes basszus, végre egy rendes mélynyomó, a torkunkban és a gyomrunkban lüktet a zene. A Nagyszínpad előtt most nem száll a por, de hamarosan fog, mert az Ocho Macho kezd hamarosan. De a nulladik nap mindig nyugodt: lassan, lustán folyik az idő, még van idő sörözni az árnyas fák alatt a padokon, még van idő a szegedi zsonglőrök közé beállni, még van idő végig menni a civil faluban, és nézelődni a civilek standjánál.


A sok koncert és DJ mellett számos egyéb programot is kínál a SZIN, beszélgetések, színházi előadások – például érdemes beülni egy körre a rendhagyó, négy autóban utazás közben négy történetet felvonultató Car-men előadáson, amivel néhány hete a Homo Ludens Project és a MASZK Egyesület közös produkciója elkápráztatta a szegedi közönséget –, de az egyik divatcég jóvoltából sminkelésre is beülhetnek a bulira készülő lányok. Aki szeretné, kipróbálhatja a zsonglőrködést a szegedi zsonglőrklub tagjaival, megnézheti a Móra Ferenc Múzeum kitelepült fáraókiállítását, vagy a Szegedi Városi TV kamerája előtt üzenhet haza apunak és anyunak.


Kora este intünk búcsút a SZIN-nek, hazafelé még lefényképezzük az új sátorhelyet, a Tisza Gyöngye felőli oldalon kígyózó sort. Ahogy tekerünk át a hídon, a szél felénk fújja az Ocho Macho legnagyobb slágerét, a Jó nekemet. Ez a zene kísérjen mindenkit az idei nyárzáró fesztiválon.

 

Nyemcsok Éva Eső

 

 

Sok-sok további fotó a SZIN-ről a Szegedi Tudományegyetem Hírek Facebook-oldalán

 

 

Szerdai programok a SZIN-en:

 

A SZIN-en szerdán több mint 30 fellépő fordul meg az öt színpadon és a parti arénában. A nagyok közül a Nagyszínpadon azAnima Sound System lép fel 17.30-tól, ők egyébként DJ-szettel is jelentkeznek a Party Arénában hajnali háromkor. A Nagyszípadon az Animát követi a Carbonfools 19.30-tól, itt a sort a fesztivál húzóneveként beharangozott brit Example zárja 21.30-tól. Akik a ska-t is szeretik, azok bajban lesznek, mert a Carbonfools-szal szinte egy időben kezd a PASO (Pannonia Allstars Ska Orcestra) az NNG Live! színpadon 20 órakor, őket követi Bocskor Bíborka slágergyáros bandája, a Magashegyi Underground este 10 órától. Ha szerencsénk van, játsszák az MR2 Szimfonik Live4-re készült Ugyanúgy hallsz-t is, ezzel megidézve Halott Pénzt, aki legnagyobb fájdalmunkra nem lép fel a SZIN-en. Ezen a színpadon folytatja az estét közönségszavazatok alapján idén is meghívott Russkaja, akik évek óta hatalmas, de kissé már megszokott műsorral kápráztatják el a közönséget, főleg az újszülötteket, akiknek minden vicc új. De ennek ellenére hatalmas bulira lehet számítani. Érdemes meghallgatni a több évtizede kiváló muzsikát játszó szegedi Gőzerőt is, ők a SZINtéren kezdenek este 8-kor, velük párhuzamosan lép fel nagy kedvencünket, a Random Trip a Zeneszöveg.hu színpadon, szintén 8 órás kezdéssel. Itt még jó bulit ígér az Ivan & The Parazol, a retrót kedvelők pedig éjféltől a Kozmix-szal utazhatnak vissza tizenöt-húsz évet.

 

Korábban írtuk a SZIN-ről:

A Szegedi Tudományegyetem is jelen lesz a SZIN-en

A Szegedi Tudományegyetem a SZIN-en
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.