SZTE Info

szin_2014_kiemelt

Elkezdődött a SZIN – több órás várakozás a beléptetésnél

2014. augusztus 26-án több mint három órás várakozás után tudtak bejutni a SZIN-re az első fesztiválozók: ezzel elstartolt a Szegedi Ifjúsági Napok. Az első napon a sátorállítás és a hangtechnika tesztelése mellett már voltak koncertek is, a Tisza még a másik partra is átfújta az Ocho Macho koncertjének hangjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy fesztiválra a 0. napon soha nem könnyű a bejutás – ezt pontosan tudták azok a fesztiválozók, akik békésen álltak sorban akár két vagy három órát is, hogy bejussanak a Szegedi Ifjúsági Napokra. Míg délután a Belvárosi híd alatt kígyózott a sor, addig bent sokan már a sátrukat állították.


Az idei SZIN-en több változás is történt: egyrészt a Belvárosi hídhoz közel eső sátras részt megszüntették – itt kapott helyet a vidámpark –, és egy másikat alakítottak ki a Bertalan híd felőli részen – itt még látszottak a talajt elegyengető munkagépek nyomai kedden délután. Másrészt minden belépéskor csipogtatni kell – vagyis a SZIN-en számolják a belépő vendégeket.


A sajtó munkatársai abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy passzukat a kemping felőli bejáratnál vehetik át – itt csupán tíz percet kellett sorban állni, de a csippantás nekünk is járt, ahogyan a biztonsági ellenőrzés is. Hogy mit nem lehet bevinni, azt a házirend szabályozza, és a biztonságiak szigorúan is veszik az előírásokat – nem azért, hogy a fesztiválozók ne érezzék jól magukat, hanem hogy biztonságban.


Más fesztiválra járókkal ellentétben én nem a koncertektől dübörgő éjszakákat szeretem a legjobban, hanem a fesztivál első napját – amikor a Partfürdőn, ahol addig csak munkagépek, daruk, színpadot építő roadok jöttek-mentek, megjelennek az első hátizsákos, kalapos, tetkós és nemtetkós figurát, és elkezdik belakni a helyet – magukkal hozzák egy fesztivál szellemiségét.


szin_0._nap_galeria
Elkezdődött a SZIN – több órás várakozás a beléptetésnél - GALÉRIA


A Szegedi Ifjúsági Napok az ország egyik legrégebbi fesztiválja, sokan nem is gondolnák, hogy az elsőt 1967-ben rendezték meg, nos, igen, a mi szüleink is megfordulhattak a SZIN-en, bár anno nem a Partfürdő volt a helyszíne, hanem a belváros, az újszegedi liget, a város parkjai.


A SZIN azért is népszerű, mert lezárja a nyarat: reggel még az utolsó buli után a sátorban ébredsz, de két nap múlva már kezdődik a gimi, vagy pár nap múlva az egyetem, ahová ügyesen két átbulizott éjszaka között beiratkoztál.


Miközben délután sétálunk a Partfürdőn, az egyik színpadnál épp belövik a hangtechnikát, végre egy rendes basszus, végre egy rendes mélynyomó, a torkunkban és a gyomrunkban lüktet a zene. A Nagyszínpad előtt most nem száll a por, de hamarosan fog, mert az Ocho Macho kezd hamarosan. De a nulladik nap mindig nyugodt: lassan, lustán folyik az idő, még van idő sörözni az árnyas fák alatt a padokon, még van idő a szegedi zsonglőrök közé beállni, még van idő végig menni a civil faluban, és nézelődni a civilek standjánál.


A sok koncert és DJ mellett számos egyéb programot is kínál a SZIN, beszélgetések, színházi előadások – például érdemes beülni egy körre a rendhagyó, négy autóban utazás közben négy történetet felvonultató Car-men előadáson, amivel néhány hete a Homo Ludens Project és a MASZK Egyesület közös produkciója elkápráztatta a szegedi közönséget –, de az egyik divatcég jóvoltából sminkelésre is beülhetnek a bulira készülő lányok. Aki szeretné, kipróbálhatja a zsonglőrködést a szegedi zsonglőrklub tagjaival, megnézheti a Móra Ferenc Múzeum kitelepült fáraókiállítását, vagy a Szegedi Városi TV kamerája előtt üzenhet haza apunak és anyunak.


Kora este intünk búcsút a SZIN-nek, hazafelé még lefényképezzük az új sátorhelyet, a Tisza Gyöngye felőli oldalon kígyózó sort. Ahogy tekerünk át a hídon, a szél felénk fújja az Ocho Macho legnagyobb slágerét, a Jó nekemet. Ez a zene kísérjen mindenkit az idei nyárzáró fesztiválon.

 

Nyemcsok Éva Eső

 

 

Sok-sok további fotó a SZIN-ről a Szegedi Tudományegyetem Hírek Facebook-oldalán

 

 

Szerdai programok a SZIN-en:

 

A SZIN-en szerdán több mint 30 fellépő fordul meg az öt színpadon és a parti arénában. A nagyok közül a Nagyszínpadon azAnima Sound System lép fel 17.30-tól, ők egyébként DJ-szettel is jelentkeznek a Party Arénában hajnali háromkor. A Nagyszípadon az Animát követi a Carbonfools 19.30-tól, itt a sort a fesztivál húzóneveként beharangozott brit Example zárja 21.30-tól. Akik a ska-t is szeretik, azok bajban lesznek, mert a Carbonfools-szal szinte egy időben kezd a PASO (Pannonia Allstars Ska Orcestra) az NNG Live! színpadon 20 órakor, őket követi Bocskor Bíborka slágergyáros bandája, a Magashegyi Underground este 10 órától. Ha szerencsénk van, játsszák az MR2 Szimfonik Live4-re készült Ugyanúgy hallsz-t is, ezzel megidézve Halott Pénzt, aki legnagyobb fájdalmunkra nem lép fel a SZIN-en. Ezen a színpadon folytatja az estét közönségszavazatok alapján idén is meghívott Russkaja, akik évek óta hatalmas, de kissé már megszokott műsorral kápráztatják el a közönséget, főleg az újszülötteket, akiknek minden vicc új. De ennek ellenére hatalmas bulira lehet számítani. Érdemes meghallgatni a több évtizede kiváló muzsikát játszó szegedi Gőzerőt is, ők a SZINtéren kezdenek este 8-kor, velük párhuzamosan lép fel nagy kedvencünket, a Random Trip a Zeneszöveg.hu színpadon, szintén 8 órás kezdéssel. Itt még jó bulit ígér az Ivan & The Parazol, a retrót kedvelők pedig éjféltől a Kozmix-szal utazhatnak vissza tizenöt-húsz évet.

 

Korábban írtuk a SZIN-ről:

A Szegedi Tudományegyetem is jelen lesz a SZIN-en

A Szegedi Tudományegyetem a SZIN-en
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.