SZTE Info

szin_2014_kiemelt

Elkezdődött a SZIN – több órás várakozás a beléptetésnél

2014. augusztus 26-án több mint három órás várakozás után tudtak bejutni a SZIN-re az első fesztiválozók: ezzel elstartolt a Szegedi Ifjúsági Napok. Az első napon a sátorállítás és a hangtechnika tesztelése mellett már voltak koncertek is, a Tisza még a másik partra is átfújta az Ocho Macho koncertjének hangjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy fesztiválra a 0. napon soha nem könnyű a bejutás – ezt pontosan tudták azok a fesztiválozók, akik békésen álltak sorban akár két vagy három órát is, hogy bejussanak a Szegedi Ifjúsági Napokra. Míg délután a Belvárosi híd alatt kígyózott a sor, addig bent sokan már a sátrukat állították.


Az idei SZIN-en több változás is történt: egyrészt a Belvárosi hídhoz közel eső sátras részt megszüntették – itt kapott helyet a vidámpark –, és egy másikat alakítottak ki a Bertalan híd felőli részen – itt még látszottak a talajt elegyengető munkagépek nyomai kedden délután. Másrészt minden belépéskor csipogtatni kell – vagyis a SZIN-en számolják a belépő vendégeket.


A sajtó munkatársai abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy passzukat a kemping felőli bejáratnál vehetik át – itt csupán tíz percet kellett sorban állni, de a csippantás nekünk is járt, ahogyan a biztonsági ellenőrzés is. Hogy mit nem lehet bevinni, azt a házirend szabályozza, és a biztonságiak szigorúan is veszik az előírásokat – nem azért, hogy a fesztiválozók ne érezzék jól magukat, hanem hogy biztonságban.


Más fesztiválra járókkal ellentétben én nem a koncertektől dübörgő éjszakákat szeretem a legjobban, hanem a fesztivál első napját – amikor a Partfürdőn, ahol addig csak munkagépek, daruk, színpadot építő roadok jöttek-mentek, megjelennek az első hátizsákos, kalapos, tetkós és nemtetkós figurát, és elkezdik belakni a helyet – magukkal hozzák egy fesztivál szellemiségét.


szin_0._nap_galeria
Elkezdődött a SZIN – több órás várakozás a beléptetésnél - GALÉRIA


A Szegedi Ifjúsági Napok az ország egyik legrégebbi fesztiválja, sokan nem is gondolnák, hogy az elsőt 1967-ben rendezték meg, nos, igen, a mi szüleink is megfordulhattak a SZIN-en, bár anno nem a Partfürdő volt a helyszíne, hanem a belváros, az újszegedi liget, a város parkjai.


A SZIN azért is népszerű, mert lezárja a nyarat: reggel még az utolsó buli után a sátorban ébredsz, de két nap múlva már kezdődik a gimi, vagy pár nap múlva az egyetem, ahová ügyesen két átbulizott éjszaka között beiratkoztál.


Miközben délután sétálunk a Partfürdőn, az egyik színpadnál épp belövik a hangtechnikát, végre egy rendes basszus, végre egy rendes mélynyomó, a torkunkban és a gyomrunkban lüktet a zene. A Nagyszínpad előtt most nem száll a por, de hamarosan fog, mert az Ocho Macho kezd hamarosan. De a nulladik nap mindig nyugodt: lassan, lustán folyik az idő, még van idő sörözni az árnyas fák alatt a padokon, még van idő a szegedi zsonglőrök közé beállni, még van idő végig menni a civil faluban, és nézelődni a civilek standjánál.


A sok koncert és DJ mellett számos egyéb programot is kínál a SZIN, beszélgetések, színházi előadások – például érdemes beülni egy körre a rendhagyó, négy autóban utazás közben négy történetet felvonultató Car-men előadáson, amivel néhány hete a Homo Ludens Project és a MASZK Egyesület közös produkciója elkápráztatta a szegedi közönséget –, de az egyik divatcég jóvoltából sminkelésre is beülhetnek a bulira készülő lányok. Aki szeretné, kipróbálhatja a zsonglőrködést a szegedi zsonglőrklub tagjaival, megnézheti a Móra Ferenc Múzeum kitelepült fáraókiállítását, vagy a Szegedi Városi TV kamerája előtt üzenhet haza apunak és anyunak.


Kora este intünk búcsút a SZIN-nek, hazafelé még lefényképezzük az új sátorhelyet, a Tisza Gyöngye felőli oldalon kígyózó sort. Ahogy tekerünk át a hídon, a szél felénk fújja az Ocho Macho legnagyobb slágerét, a Jó nekemet. Ez a zene kísérjen mindenkit az idei nyárzáró fesztiválon.

 

Nyemcsok Éva Eső

 

 

Sok-sok további fotó a SZIN-ről a Szegedi Tudományegyetem Hírek Facebook-oldalán

 

 

Szerdai programok a SZIN-en:

 

A SZIN-en szerdán több mint 30 fellépő fordul meg az öt színpadon és a parti arénában. A nagyok közül a Nagyszínpadon azAnima Sound System lép fel 17.30-tól, ők egyébként DJ-szettel is jelentkeznek a Party Arénában hajnali háromkor. A Nagyszípadon az Animát követi a Carbonfools 19.30-tól, itt a sort a fesztivál húzóneveként beharangozott brit Example zárja 21.30-tól. Akik a ska-t is szeretik, azok bajban lesznek, mert a Carbonfools-szal szinte egy időben kezd a PASO (Pannonia Allstars Ska Orcestra) az NNG Live! színpadon 20 órakor, őket követi Bocskor Bíborka slágergyáros bandája, a Magashegyi Underground este 10 órától. Ha szerencsénk van, játsszák az MR2 Szimfonik Live4-re készült Ugyanúgy hallsz-t is, ezzel megidézve Halott Pénzt, aki legnagyobb fájdalmunkra nem lép fel a SZIN-en. Ezen a színpadon folytatja az estét közönségszavazatok alapján idén is meghívott Russkaja, akik évek óta hatalmas, de kissé már megszokott műsorral kápráztatják el a közönséget, főleg az újszülötteket, akiknek minden vicc új. De ennek ellenére hatalmas bulira lehet számítani. Érdemes meghallgatni a több évtizede kiváló muzsikát játszó szegedi Gőzerőt is, ők a SZINtéren kezdenek este 8-kor, velük párhuzamosan lép fel nagy kedvencünket, a Random Trip a Zeneszöveg.hu színpadon, szintén 8 órás kezdéssel. Itt még jó bulit ígér az Ivan & The Parazol, a retrót kedvelők pedig éjféltől a Kozmix-szal utazhatnak vissza tizenöt-húsz évet.

 

Korábban írtuk a SZIN-ről:

A Szegedi Tudományegyetem is jelen lesz a SZIN-en

A Szegedi Tudományegyetem a SZIN-en
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.