SZTE Info

programozok_kiemelt

Hackathontól a Microsoft világversenyéig: a nagy sikerű „Tep” csapatának története

Egy startup versenyen találkozott, és végül nemzetközi sikert aratott a zsiráfos fitneszalkalmazásával a szegedi egyetemistákból is álló programozócsapat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy különdíjjal és egy második hellyel lett gazdagabb a Microsoft világversenyén az a szegedi egyetemistákból álló programozócsapat, mely egy olyan mobilalkalmazással állt elő, ami egyesíti magában a fitneszalkalmazást és a tamagocsit. A Szegedi Tudományegyetemen tanuló Boros Ákos, Babarczi Katica, Budincsevity Norbert és Jandzsó Zsolt 2013. májusban találkozott a budapesti Szabó Gáborral a „Hackathon-in-a-box” nevezetű startupversenyen, ahol Budincsevity Norbert ötlete rögtön egységbe kovácsolta őket, és megszületett a „Tep”. A program egy igen zseniális elgondoláson alapul: fogja a már jól ismert és elterjedt, testedzéshez használható alkalmazást, és megbolondítja azt egy virtuális zsiráffal, akiről gondoskodni kell. A program GPS-szel követi a futó- vagy biciklis edzéseket, kiszámolja a megtett távot és elégetett kalóriákat, az edzés végeztével mindezek fejében pedig pontokkal jutalmazza a felhasználót, aki ezekből élelemmel és kiegészítőkkel láthatja el a kedvencét. Az ötlet zsenialitása abban rejlik, hogy az edzés elhanyagolása a zsiráf éhezéséhez vezethet, így a tamagocsi lény jólétének szem előtt tartása remek ösztönzés a testmozgásra. A program elnevezése is innen jön: a „tep” megfordítva „pet” vagyis kedvenc.


Programozok_galeria
Hackathontól a Microsoft világversenyéig: a nagy sikerű „Tep” csapatának története - GALÉRIA


Az ötlet megszületésétől azonban még messze volt a Seattle-ben tartott 2014-es Microsoft-verseny. Boros Ákos elmondása szerint a projekt az egyetem mellett felemésztette minden szabadidejüket. Mindenkinek kijutott ugyanis valamilyen feladat: volt, aki programozott, volt, aki a grafikával foglalkozott, míg másnak az animálás jutott. A sok munka azonban meghozta a gyümölcsét: a csapat az országos versenyt megnyerve bejutottak a Microsoft Innovation Cup világversenyére, ahol 2014. július 29. és augusztus 1. között a világ legtehetségesebb ifjú programozóival mérkőzhettek meg. Az idén 12. alkalommal megrendezett világversennyel a szervezők nem titkolt célja volt, hogy a fiatal diákokból álló nevezők közül kiemeljék és támogassák a legtehetségesebbeket, hozzájárulva ezzel a jövő programozóinak neveléséhez. Mindehhez pedig nem volt másra szükség, mint egy olyan játék vagy alkalmazás elkészítése, amely Microsoft mobiljainak operációs rendszerén is fut. Az „innováció” kategóriában induló „Tep” végül egy különdíjjal és egy második hellyel lett gazdagabb. A sikerrel és elismeréssel együtt járó pénznyereményt a csapat arra szeretné fordítani, hogy tovább szélesítsék a jelenleg béta fázisban lévő program repertoárját, több ételt-italt, választható külsőt és további kedvenceket kínáljanak a felhasználóknak. Boros Ákos elmondása szerint pedig a távlati tervek között szerepel az is, hogy a csapat egy céggé szerveződjön, és további remek alkalmazásokkal rukkoljanak elő.


A „Tep” program teszteléséhez az alábbi oldalon lehet csatlakozni: http://gettep.com/#app.


 

Őszi Tamás

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00