SZTE Info

Nyári egyetem indult a személyre szabott orvoslásról

Harmadik alkalommal rendezi meg a SZTE Általános Orvostudományi Karon a nemzetközi JPEMS programot kísérő nyári iskolát, melynek keretein belül a személyre szabott orvoslásról tudhattak meg többet magyar és külföldi hallgatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. augusztus 26–29. között, négy napon keresztül tart az immár harmadik alkalommal megrendezett orvosi nyári iskola a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. A workshop apropóját az adja, hogy a szegedi orvosi kara részét képezi egy öt ország alkotta európai uniós JPEMS orvosi képzési programnak. – A programban részt vevő hét orvosi kar arra törekszik, hogy a képzésük preklinikai félévében egy olyan harmonizált tanrendet hozzon létre, amely illeszkedik kurrikulumába – mondta az esemény főszervezője, Széll Márta, az SZTE ÁOK tudományos és külkapcsolati dékánhelyettese és az Orvosi Genetikai Intézet tanszékvezetője. – Hasonló kurzusok immár negyedik alkalommal fognak elindulni a Franciaországi Nantes-ben, melyhez ez a nyári iskola nyújt segítségét, lévén lehetőséget kínál arra, hogy a hallgatók megismerjék egymást – folytatta, hozzátéve: a programot természetesen szakmai tartalommal is feltöltötték.

Idén a nyári iskola témája a manapság nagy figyelemmel kísért személyre szabott orvoslás, amelyről nemcsak az egyetem kutatói tartanak előadásokat, de Vincent Procaccio, a francia Angens-i Egyetem professzora is, aki a kezdetektől fogva jelen volt az ÁOK nyári iskoláin, és olyannyira megkedvelte a várost, hogy Széll Márta viccesen úgy mutatta be a diákoknak mint „szegedi polgárt”. A román, magyar és francia hallgatókból álló 2014-es workshop megnyitóján Széll Márta köszöntötte a kar kis oktatási épületében összegyűlt közel 27 tanulót. Beszédében röviden bemutatta a várost és az egyetemet a külföldi fiataloknak, majd pedig átadta a szót a kar dékánjának, Bari Ferencnek, aki a kezdetektől fogva tevékenyen részt vett abban, hogy a nemzetközi JPEMS program hagyománnyá váljon. Bari Ferenc röviden felidézte, miként is született meg az ötlet arra, hogy felgyorsítsák a különböző orvosi karok közt az együttműködést, majd pedig rátért a jelenre – Igyekeztünk érdekes témákat választani a tanulók számára, amely megragadja a figyelmüket. Tavaly a telemedicinia témaköréből válogattunk előadásokat, idén pedig a személyre szabott orvoslásra került sor – mondta, kiegészítve annyival, hogy ezek a tudományterületek rengeteg kihívást rejtenek, melyeket megoldva közelebb lehet kerülni a betegségek gyökerének megértéséhez. A workshop alatt előadások hangzanak majd el többek között a mitochondriális betegségekről, a célzott terápiákról és a preimplantációk trendjeiről is. A köszöntőket követően rövid diavetítés formájában bemutatták a hallgatóknak a négy nap előadóit és a programokat, majd pedig pár percben bemutatkoztak egymásnak a fiatalok.

A „Személyre szabott orvoslás” nyári iskola a TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 projekt segítségével valósult meg.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.