SZTE Info

Nyári egyetem indult a személyre szabott orvoslásról

Harmadik alkalommal rendezi meg a SZTE Általános Orvostudományi Karon a nemzetközi JPEMS programot kísérő nyári iskolát, melynek keretein belül a személyre szabott orvoslásról tudhattak meg többet magyar és külföldi hallgatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. augusztus 26–29. között, négy napon keresztül tart az immár harmadik alkalommal megrendezett orvosi nyári iskola a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. A workshop apropóját az adja, hogy a szegedi orvosi kara részét képezi egy öt ország alkotta európai uniós JPEMS orvosi képzési programnak. – A programban részt vevő hét orvosi kar arra törekszik, hogy a képzésük preklinikai félévében egy olyan harmonizált tanrendet hozzon létre, amely illeszkedik kurrikulumába – mondta az esemény főszervezője, Széll Márta, az SZTE ÁOK tudományos és külkapcsolati dékánhelyettese és az Orvosi Genetikai Intézet tanszékvezetője. – Hasonló kurzusok immár negyedik alkalommal fognak elindulni a Franciaországi Nantes-ben, melyhez ez a nyári iskola nyújt segítségét, lévén lehetőséget kínál arra, hogy a hallgatók megismerjék egymást – folytatta, hozzátéve: a programot természetesen szakmai tartalommal is feltöltötték.

Idén a nyári iskola témája a manapság nagy figyelemmel kísért személyre szabott orvoslás, amelyről nemcsak az egyetem kutatói tartanak előadásokat, de Vincent Procaccio, a francia Angens-i Egyetem professzora is, aki a kezdetektől fogva jelen volt az ÁOK nyári iskoláin, és olyannyira megkedvelte a várost, hogy Széll Márta viccesen úgy mutatta be a diákoknak mint „szegedi polgárt”. A román, magyar és francia hallgatókból álló 2014-es workshop megnyitóján Széll Márta köszöntötte a kar kis oktatási épületében összegyűlt közel 27 tanulót. Beszédében röviden bemutatta a várost és az egyetemet a külföldi fiataloknak, majd pedig átadta a szót a kar dékánjának, Bari Ferencnek, aki a kezdetektől fogva tevékenyen részt vett abban, hogy a nemzetközi JPEMS program hagyománnyá váljon. Bari Ferenc röviden felidézte, miként is született meg az ötlet arra, hogy felgyorsítsák a különböző orvosi karok közt az együttműködést, majd pedig rátért a jelenre – Igyekeztünk érdekes témákat választani a tanulók számára, amely megragadja a figyelmüket. Tavaly a telemedicinia témaköréből válogattunk előadásokat, idén pedig a személyre szabott orvoslásra került sor – mondta, kiegészítve annyival, hogy ezek a tudományterületek rengeteg kihívást rejtenek, melyeket megoldva közelebb lehet kerülni a betegségek gyökerének megértéséhez. A workshop alatt előadások hangzanak majd el többek között a mitochondriális betegségekről, a célzott terápiákról és a preimplantációk trendjeiről is. A köszöntőket követően rövid diavetítés formájában bemutatták a hallgatóknak a négy nap előadóit és a programokat, majd pedig pár percben bemutatkoztak egymásnak a fiatalok.

A „Személyre szabott orvoslás” nyári iskola a TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 projekt segítségével valósult meg.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.