SZTE Info

zaszlo_adomanyozas_szabo_gabor_kiemelt

Zászlószalagot adományozott az SZTE

A felsőoktatási intézmények közül elsőként adományozott zászlószalagot a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság részére a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Nagyon megváltozott a világ, s erre a változásra valahogyan reagálni kell mindenkinek, a hadseregnek és a civil társadalomnak egyaránt” – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora 2014. augusztus 26-án a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) csapatünnepén és zászlószalag-adományozó ünnepi állománygyűlésén. A jeles esemény arra is emlékeztetett, hogy az SZTE a felsőoktatási intézmények közül elsőként kötött együttműködési megállapodást az MH HKNYP szervezetével. A közös eredményeket elismerve a civil szervezetek közül elsőként a Szegedi Tudományegyetem adományozott zászlószalagot a MH HKNYP csapatzászlójára.

 


Mobil toborzópont az egyetemen


2014_08_26_023Szabó Gábor, az SZTE rektora az ünnepélyes ceremónia, „az általa vezetett intézmény szalagjának átadása előtt azt mondta: a kockázatok és a veszélyek elkerülése egyre magasabb szintű tudást igényel, és ezért nagyon fontos, hogy a felsőoktatás kivegye a részét abból a társadalmi problémából, amely mindannyiunk előtt áll” – írja a honvédelem.hu. „A nemzet biztonságának egyik alapvető kérdése ugyanis, hogy mennyire sikerül javítani a honvédség társadalmi elfogadottságát” – fűzte hozzá. A tudósítás rögzíti: az SZTE rektora „szólt arról is, hogy a parancsnokság és az egyetem között már előzőleg megszületett együttműködési megállapodás keretében egy toborzópontot is felállítottak az intézmény területén. Ráadásul a szegedi egyetemen 540-nél is többen vették fel a honvédelmi ismeretek nevű tantárgyat, ami azt jelzi, hogy a közös munkát mindkét oldalon komolyan veszik”.

Az MH HKNYP és a Szegedi Tudományegyetem közötti együttműködés célja a honvédelem és az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat népszerűsítése a hallgatók körében. Ebben szerepet kap a 2013. február 6. óta élő Mobil Toborzó Pont, amely a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületében a szorgalmi időszakban szerdánként 9 és 12 óra között fogadja az érdeklődőket.


A csapatzászló jelkép


A zászlószalag adományozó ünnepségen „Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka beszédében azt hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetem valóban úttörő szerepet vállalt a honvédelem megújításában, és hozzájárult ahhoz is, hogy új értékek jelenhessenek meg a felsőoktatásban. Az együttműködési megállapodás, amelyet még 2012 decemberében kötöttek, rendkívül hatékony volt, amit jól jelez, hogy az ország egyetemei közül elsőként éppen ott nyílt meg az említett toborzópont.

Az egyetem által adományozott zászlószalaggal kapcsolatban kijelentette: rendkívül komoly dolog, hiszen azt a csapatzászlót ékesíti majd, amely egyet jelent a hazával, az elhivatottsággal és a családdal. ’Méltónak kell lennünk erre a megtiszteltetésre a továbbiakban is, és úgy kell dolgoznunk, hogy megfeleljünk a zászlószalagoknak’ – tette hozzá, azzal együtt, hogy a másik szalagot a 2013-as dunai árvízhelyzetben tanúsított példamutató munkájukért kapták” – olvasható a honvédelem.hu honlapon.

Vanyur ezredes úr köszönő beszédét követően oklevelet adományozott az SZTE rektorának.

 

 

A biztonsághoz a civilek együttműködése is kell


„A Magyar Honvédség minél szélesebb körben tájékoztatni szeretné a fiatalokat a szerződéses, hivatásos és az önkéntes tartalékos szolgálatvállalási lehetőségekről” – fogalmazott Vanyur Tibor ezredes. Az SZTE Média Centrum kérdéseire válaszolva elmondta: az elmúlt években a Szegedi Tudományegyetem több hallgatója is jelentkezett önkéntes tartalékos szolgálatra, többen sikeresen teljesítették a 25 napos tartalékos alapkiképzést is. A Csongrád megyében önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezők több mint 20 százaléka az SZTE hallgatója. Az ezredes úgy véli: ez a fajta szolgálat alkalmas arra, hogy a fiatal tanulmányai idején szerezzen tapasztalatokat a honvédségi szolgálatról. Példaként említette, hogy az önkéntes tartalékosok közül az SZTE hallgatói – tanulmányaiktól függően –raktárosként, gépjárművezetőként dolgoztak, vagy a kiképzésben közreműködtek. De arra is akad példa, hogy e tapasztalatok birtokában az SZTE diplomás fiatal immár a honvédség kötelékében hivatásos katonaként építi életpályáját.


Zaszloszalag_adomanyozo_unnepseg_2014._augusztus_26
Zászlószalagot adományozott az SZTE - GALÉRIA

 

Erdélyi Lajos dandártábornok, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke az ünnepségen azt mondta: a parancsnokság a honvédség történetében nagyon fontos szerepet tölt be; egyebek mellett a szervezet érdemei közé tartozik, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetése után elvesztett képességeket „visszaépítette”, és az is, hogy ma már 5500 önkéntes tartalékosa van az országnak, akik közül csaknem 3500-an műveleti tartalékosok. ’A parancsnokság központi szerepet tölt be, és az előzetesen megfogalmazott céloknak eleget tett’ – fűzte hozzá. Erdélyi Lajos kitért arra is, hogy a szervezet az adatkezelésen, az anyagi és humánszolgáltatásokon túl a civilekkel való kapcsolattartásért is felelős. ’A legfontosabb benyomásokat a hadseregről az állampolgár ettől a szervezettől kapja, és (…) úgy tűnik, hogy ezek a benyomások jók’ – hangsúlyozta a dandártábornok” – emeli ki a honvédelem.hu tudósítása.

 

A csapatzászló-szalag adományozó ünnepségen elhangzott: SZTE és a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság új ötletekkel és kreativitással bővíti és folytatja az együttműködést.SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.