SZTE Info

zaszlo_adomanyozas_szabo_gabor_kiemelt

Zászlószalagot adományozott az SZTE

A felsőoktatási intézmények közül elsőként adományozott zászlószalagot a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság részére a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Nagyon megváltozott a világ, s erre a változásra valahogyan reagálni kell mindenkinek, a hadseregnek és a civil társadalomnak egyaránt” – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora 2014. augusztus 26-án a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) csapatünnepén és zászlószalag-adományozó ünnepi állománygyűlésén. A jeles esemény arra is emlékeztetett, hogy az SZTE a felsőoktatási intézmények közül elsőként kötött együttműködési megállapodást az MH HKNYP szervezetével. A közös eredményeket elismerve a civil szervezetek közül elsőként a Szegedi Tudományegyetem adományozott zászlószalagot a MH HKNYP csapatzászlójára.

 


Mobil toborzópont az egyetemen


2014_08_26_023Szabó Gábor, az SZTE rektora az ünnepélyes ceremónia, „az általa vezetett intézmény szalagjának átadása előtt azt mondta: a kockázatok és a veszélyek elkerülése egyre magasabb szintű tudást igényel, és ezért nagyon fontos, hogy a felsőoktatás kivegye a részét abból a társadalmi problémából, amely mindannyiunk előtt áll” – írja a honvédelem.hu. „A nemzet biztonságának egyik alapvető kérdése ugyanis, hogy mennyire sikerül javítani a honvédség társadalmi elfogadottságát” – fűzte hozzá. A tudósítás rögzíti: az SZTE rektora „szólt arról is, hogy a parancsnokság és az egyetem között már előzőleg megszületett együttműködési megállapodás keretében egy toborzópontot is felállítottak az intézmény területén. Ráadásul a szegedi egyetemen 540-nél is többen vették fel a honvédelmi ismeretek nevű tantárgyat, ami azt jelzi, hogy a közös munkát mindkét oldalon komolyan veszik”.

Az MH HKNYP és a Szegedi Tudományegyetem közötti együttműködés célja a honvédelem és az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat népszerűsítése a hallgatók körében. Ebben szerepet kap a 2013. február 6. óta élő Mobil Toborzó Pont, amely a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületében a szorgalmi időszakban szerdánként 9 és 12 óra között fogadja az érdeklődőket.


A csapatzászló jelkép


A zászlószalag adományozó ünnepségen „Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka beszédében azt hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetem valóban úttörő szerepet vállalt a honvédelem megújításában, és hozzájárult ahhoz is, hogy új értékek jelenhessenek meg a felsőoktatásban. Az együttműködési megállapodás, amelyet még 2012 decemberében kötöttek, rendkívül hatékony volt, amit jól jelez, hogy az ország egyetemei közül elsőként éppen ott nyílt meg az említett toborzópont.

Az egyetem által adományozott zászlószalaggal kapcsolatban kijelentette: rendkívül komoly dolog, hiszen azt a csapatzászlót ékesíti majd, amely egyet jelent a hazával, az elhivatottsággal és a családdal. ’Méltónak kell lennünk erre a megtiszteltetésre a továbbiakban is, és úgy kell dolgoznunk, hogy megfeleljünk a zászlószalagoknak’ – tette hozzá, azzal együtt, hogy a másik szalagot a 2013-as dunai árvízhelyzetben tanúsított példamutató munkájukért kapták” – olvasható a honvédelem.hu honlapon.

Vanyur ezredes úr köszönő beszédét követően oklevelet adományozott az SZTE rektorának.

 

 

A biztonsághoz a civilek együttműködése is kell


„A Magyar Honvédség minél szélesebb körben tájékoztatni szeretné a fiatalokat a szerződéses, hivatásos és az önkéntes tartalékos szolgálatvállalási lehetőségekről” – fogalmazott Vanyur Tibor ezredes. Az SZTE Média Centrum kérdéseire válaszolva elmondta: az elmúlt években a Szegedi Tudományegyetem több hallgatója is jelentkezett önkéntes tartalékos szolgálatra, többen sikeresen teljesítették a 25 napos tartalékos alapkiképzést is. A Csongrád megyében önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezők több mint 20 százaléka az SZTE hallgatója. Az ezredes úgy véli: ez a fajta szolgálat alkalmas arra, hogy a fiatal tanulmányai idején szerezzen tapasztalatokat a honvédségi szolgálatról. Példaként említette, hogy az önkéntes tartalékosok közül az SZTE hallgatói – tanulmányaiktól függően –raktárosként, gépjárművezetőként dolgoztak, vagy a kiképzésben közreműködtek. De arra is akad példa, hogy e tapasztalatok birtokában az SZTE diplomás fiatal immár a honvédség kötelékében hivatásos katonaként építi életpályáját.


Zaszloszalag_adomanyozo_unnepseg_2014._augusztus_26
Zászlószalagot adományozott az SZTE - GALÉRIA

 

Erdélyi Lajos dandártábornok, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke az ünnepségen azt mondta: a parancsnokság a honvédség történetében nagyon fontos szerepet tölt be; egyebek mellett a szervezet érdemei közé tartozik, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetése után elvesztett képességeket „visszaépítette”, és az is, hogy ma már 5500 önkéntes tartalékosa van az országnak, akik közül csaknem 3500-an műveleti tartalékosok. ’A parancsnokság központi szerepet tölt be, és az előzetesen megfogalmazott céloknak eleget tett’ – fűzte hozzá. Erdélyi Lajos kitért arra is, hogy a szervezet az adatkezelésen, az anyagi és humánszolgáltatásokon túl a civilekkel való kapcsolattartásért is felelős. ’A legfontosabb benyomásokat a hadseregről az állampolgár ettől a szervezettől kapja, és (…) úgy tűnik, hogy ezek a benyomások jók’ – hangsúlyozta a dandártábornok” – emeli ki a honvédelem.hu tudósítása.

 

A csapatzászló-szalag adományozó ünnepségen elhangzott: SZTE és a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság új ötletekkel és kreativitással bővíti és folytatja az együttműködést.SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.