SZTE Info

Felvilágosító tanösvény, anonim HIV-szűrés az AIDS világnapján

Az AIDS világnapja alkalmából 2014. december 1-jén prevenciós napot szervezett a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete. Az Agorában rendezett programon az érdeklődőket felvilágosító előadások, véradás, interaktív játékok, óvszerfelhelyezés, egészség- és elsősegély sarok várta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Keveset tudtunk a HIV vírusról és az AIDS-ről

 

Az AIDS elleni megelőzést helyezte középpontjába a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete egészségmegőrzést is célzó akciónapja. A mai középiskolás, egyetemista korosztály keveset tud a HIV vírusról, az AIDS elleni védekezés módszereiről. Nekik is szól mai rendezvényünk, melynek alapvető célja a prevenció, az AIDS betegséggel kapcsolatos megelőzési technikák népszerűsítése, a HIV vírus és az azzal kapcsolatos ismeretek átadása. Szeretnénk időben betölteni azt a felvilágosító szerepet, amit mind a középiskolák, mind a szülők a mai világban már egyre inkább nehezebben vesznek fel mondta el hírportálunknak Papp Viola szervező. Hozzátette: a későbbiekben még fiatalabbaknak, akár már általános iskolásoknak is szeretnék meghirdetni figyelemfelhívó, egészségmegőrző programjaikat.

 


Lufieregetés és felvilágosító tanösvény

 

A program nyitányaként közös lufieregetéssel tartottak jelképes megemlékezést az AIDS-ben elhalálozott betegek tiszteletére. A nap folyamán szakemberek számoltak be többek között a HIV vírusról és az AIDS-ről, a betegséggel kapcsolatos tévhitekről, arról, mikor és hol jelent meg először a kór, milyen tendenciák mutatkoznak világszerte és Magyarországon. A fiatalok tájékoztatást kaptak a hazánkban gyakori, nemi úton terjedő megbetegedésekről, a HPV és a méhnyakrák kapcsolatáról, valamint a méhnyakrák onkológiai kezeléséről. Az előadások mellett nyolc állomásos felvilágosító tanösvény várta az érdeklődőket, melyen kérdőívek segítségével adhattak számot a női és férfi nemi szerv felépítéséről, a menstruáció folyamatáról, a különböző fogamzásgátlási módszerekről, a HIV vírussal és az AIDS-szel kapcsolatos tudásukról, a bátrabbak pedig a szexkereket is megpörgethették. A fiatalok felvilágosít kaptak az egyéb, nemi úton terjedő betegségekről és a szexualitással kapcsolatba hozható daganatos elváltozásokról, az önvizsgálatok fontosságáról.


 

Herner_Donat_kepei
Felvilágosító tanösvény, anonim HIV-szűrés az AIDS világnapján - fotók: Herner Donát


Egészségmegőrzés és elsősegély-oktatás

 

Az egészségsarokban általános egészségnevelési tippek, életmód- és egészségesétrend-tanácsadás, vérnyomás-, vércukorszint- és testzsírszázalék-meghatározás, valamint kilégzési CO-mérés várta az érdeklődőket, míg az elsősegélysarokban elsősegély-oktatásban részesültek a fiatalok, akik az elsajátított tudásukat a gyakorlatban, műbaba újraélesztésében is kipróbálhatták. A rendezvényen a Magyar Vöröskereszt jóvoltából véradásra, anonim HIV-szűrésre és tanácsadásra is sor került. Az AIDS-ellenes prevenciós nap zárásaként jótékonysági koncertet adott a Kopott Formák, Csordás Ákos, a Vacsora Zsuzsival zenekar és a Set the Clocks to Infinity.

 


Közelebb vinni az orvostudományt a szegediekhez

 

A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete küldetésének tekinti, hogy a fiatalokat megszólító rendezvényeken, így például a Szegedi Ifjúsági Napokon, a gólyatáborokban az egészséges életmódra és a betegségek megelőzésre hívja fel a figyelmet. Ezt a célt szolgálják saját rendezvényeik is, mint a Füstmentes Nap, az AIDS-nap és az egyetemi egészségnapok – tudtuk meg Verpeléti Bencétől, a program fő szervezőjétől. Hozzátette: mindemellett a körülbelül 100 aktív tagot számláló egyesület szeretné szorosabbá fűzni a kapcsolatot az orvostanhallgatók és a lakosság között, közelebb vinni az orvostudományt a szegediekhez. A SZOE AIDS-programja az SZTE egészségtudományhoz kötődő karain tanuló fiatalok, e karok hallgatói önkormányzatai kezdeményezésére és a medikusokat támogató oktatók összefogásaként valósult meg.


Hezso_Tamas_kepei
International AIDS Day

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotók: Herner Donát, Hézső Tamás


Korábban írtuk: Medikusok az AIDS ellen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.