SZTE Info

Felvilágosító tanösvény, anonim HIV-szűrés az AIDS világnapján

Az AIDS világnapja alkalmából 2014. december 1-jén prevenciós napot szervezett a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete. Az Agorában rendezett programon az érdeklődőket felvilágosító előadások, véradás, interaktív játékok, óvszerfelhelyezés, egészség- és elsősegély sarok várta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Keveset tudtunk a HIV vírusról és az AIDS-ről

 

Az AIDS elleni megelőzést helyezte középpontjába a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete egészségmegőrzést is célzó akciónapja. A mai középiskolás, egyetemista korosztály keveset tud a HIV vírusról, az AIDS elleni védekezés módszereiről. Nekik is szól mai rendezvényünk, melynek alapvető célja a prevenció, az AIDS betegséggel kapcsolatos megelőzési technikák népszerűsítése, a HIV vírus és az azzal kapcsolatos ismeretek átadása. Szeretnénk időben betölteni azt a felvilágosító szerepet, amit mind a középiskolák, mind a szülők a mai világban már egyre inkább nehezebben vesznek fel mondta el hírportálunknak Papp Viola szervező. Hozzátette: a későbbiekben még fiatalabbaknak, akár már általános iskolásoknak is szeretnék meghirdetni figyelemfelhívó, egészségmegőrző programjaikat.

 


Lufieregetés és felvilágosító tanösvény

 

A program nyitányaként közös lufieregetéssel tartottak jelképes megemlékezést az AIDS-ben elhalálozott betegek tiszteletére. A nap folyamán szakemberek számoltak be többek között a HIV vírusról és az AIDS-ről, a betegséggel kapcsolatos tévhitekről, arról, mikor és hol jelent meg először a kór, milyen tendenciák mutatkoznak világszerte és Magyarországon. A fiatalok tájékoztatást kaptak a hazánkban gyakori, nemi úton terjedő megbetegedésekről, a HPV és a méhnyakrák kapcsolatáról, valamint a méhnyakrák onkológiai kezeléséről. Az előadások mellett nyolc állomásos felvilágosító tanösvény várta az érdeklődőket, melyen kérdőívek segítségével adhattak számot a női és férfi nemi szerv felépítéséről, a menstruáció folyamatáról, a különböző fogamzásgátlási módszerekről, a HIV vírussal és az AIDS-szel kapcsolatos tudásukról, a bátrabbak pedig a szexkereket is megpörgethették. A fiatalok felvilágosít kaptak az egyéb, nemi úton terjedő betegségekről és a szexualitással kapcsolatba hozható daganatos elváltozásokról, az önvizsgálatok fontosságáról.


 

Herner_Donat_kepei
Felvilágosító tanösvény, anonim HIV-szűrés az AIDS világnapján - fotók: Herner Donát


Egészségmegőrzés és elsősegély-oktatás

 

Az egészségsarokban általános egészségnevelési tippek, életmód- és egészségesétrend-tanácsadás, vérnyomás-, vércukorszint- és testzsírszázalék-meghatározás, valamint kilégzési CO-mérés várta az érdeklődőket, míg az elsősegélysarokban elsősegély-oktatásban részesültek a fiatalok, akik az elsajátított tudásukat a gyakorlatban, műbaba újraélesztésében is kipróbálhatták. A rendezvényen a Magyar Vöröskereszt jóvoltából véradásra, anonim HIV-szűrésre és tanácsadásra is sor került. Az AIDS-ellenes prevenciós nap zárásaként jótékonysági koncertet adott a Kopott Formák, Csordás Ákos, a Vacsora Zsuzsival zenekar és a Set the Clocks to Infinity.

 


Közelebb vinni az orvostudományt a szegediekhez

 

A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete küldetésének tekinti, hogy a fiatalokat megszólító rendezvényeken, így például a Szegedi Ifjúsági Napokon, a gólyatáborokban az egészséges életmódra és a betegségek megelőzésre hívja fel a figyelmet. Ezt a célt szolgálják saját rendezvényeik is, mint a Füstmentes Nap, az AIDS-nap és az egyetemi egészségnapok – tudtuk meg Verpeléti Bencétől, a program fő szervezőjétől. Hozzátette: mindemellett a körülbelül 100 aktív tagot számláló egyesület szeretné szorosabbá fűzni a kapcsolatot az orvostanhallgatók és a lakosság között, közelebb vinni az orvostudományt a szegediekhez. A SZOE AIDS-programja az SZTE egészségtudományhoz kötődő karain tanuló fiatalok, e karok hallgatói önkormányzatai kezdeményezésére és a medikusokat támogató oktatók összefogásaként valósult meg.


Hezso_Tamas_kepei
International AIDS Day

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotók: Herner Donát, Hézső Tamás


Korábban írtuk: Medikusok az AIDS ellen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.