SZTE Info

kinai_delegacio_kiemelt

Kínai hallgatók szegedi tanulási lehetőségeiről tanácskoztak

Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására a kínai állami ösztöndíjbizottság delegációja látogatott a Szegedi Tudományegyetemre. A kínai küldöttség tagjai és az SZTE vezetői arról tanácskoztak, hogy a távoli országból hány diákot fogadhatna Szeged, Európa 8. legjobb egyetemi városa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kínában járt a közelmúltban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézet magyar igazgatója, Mohr Richárd, mivel részt vett a kilencedik alkalommal megrendezett Konfuciusz Intézetek Világtalálkozóján. Az SZTE intézetigazgató Szegedre érkezése előtt tíz éven át dolgozott Kínában. A Kínában tanult ösztöndíjas hallgatók számára a budapesti Kínai Nagykövetség által szervezett konferencián is a Kínával kapcsolatos oktatási cserekapcsolatok tapasztalatainak összegzésére kérték föl, melynek során jelezte, hogy az SZTE örömmel fogad kínai hallgatókat. E program is hozzájárult ahhoz, hogy előkészítse a kínai oktatási minisztériumi küldöttség szegedi látogatását.

 


  Ösztöndíjasok a Konfuciusz Intézet ernyője alatt


A kínai oktatási minisztérium delegációjával 2014. december 19-én találkoztak az SZTE vezetői.

A Tisza-parti universitas kínai vendégeit köszöntötte Szabó Gábor, az SZTE rektora. A kínai diákok szegedi tanulmányi lehetőségeiről Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes, Martinek Tamás, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, valamint Nagy Katalin, az SZTE nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja adott tájékoztatást, válaszolt a kérdésekre.

A kínai vendégeket fogadta Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő, az SZTE Konfuciusz Intézet alapítója és elnöke is.

A Kínai Állami Ösztöndíjbizottság (China Scholarship Council, http://en.csc.edu.cn) delegációja tagjaként Szegedre látogatott Zhang Ning főtitkár-helyettes; Li Hong, az európai ügyek igazgatója; Yang Xiangyi tervezési és fejlesztési igazgatóhelyettes. A megbeszélésen részt vett a budapesti Kínai Nagykövetség oktatásért felelős diplomatája, Li Xinhua is. A kínai szakemberek elismeréssel szóltak a Szegedi Tudományegyetem eredményeiről és a szegedi Konfuciusz Intézet munkájáról.

„Kína 25 ezer diákja tanul külföldön. Körülbelül ennyi hallgatója van jelenleg a Szegedi Tudományegyetemnek” – érzékeltette az arányokat, a megbeszélés jelentőségét Nagy Katalin professzor.

 

Kinai_delegacio_2014._december_22
Discussion on studying opportunities, Chinese students in Szeged - Gallery


  Minden SZTE-szak iránt érdeklődnek


Magyarországon 99 kínai diák tanul, de e szám a többszörösre növelhető – mondták a Szegedre látogató delegáció tagjai. Álláspontjuk szerint a szegedi Konfuciusz Intézet kiválóan segíti a Szegedi Tudományegyetem munkáját a kínai ösztöndíjasok fogadásakor, valamint a két ország közötti kulturális különbség és kötődés kezelésében.

Graduális és posztgraduális képzést is igényelnének a kínaiak. Így aztán a szegedi egyetemen elérhető alapszakok, a mesterszakok és a doktori iskolák iránt is érdeklődnek.

Jelenleg az SZTE 12 kara közül 7 helyen (SZTE ÁJTK, ÁOK, BTK, GTK, GYTK, TTIK, ZMK) 39 kínai diák tanul. Közülük 34 alapszakon tanul, 3 osztatlan képzésben, 1 mester és 1 PhD-s oktatásban részesül. A legtöbb kínai diák (22) az SZTE ÁJTK hallgatójaként gyűjt ismereteket. E szempontból a második helyezett az SZTE GTK (9), a harmadik a SZTE ZMK (3), a negyedik az SZTE ÁOK (2), míg ötödik (1-1 kínai diákkal) az SZTE BTK, GYTK, TTIK– tudtuk meg Nagy Katalin professzortól.

További 45-50 kínai ösztöndíjas diák fogadására máris kész az SZTE és ezt nagy mértékben képes katalizálni a kínai fél által többször is elismeréssel említett Konfuciusz Intézet.

 


  Angol és magyar nyelven


„Szinte minden egyetemi szakunk érdekelheti a kínai fiatalokat. De más országokban, például Svájcban gyűjtött tapasztalataim szerint az egészségtudományokat érintő képzéseink különösen népszerűek lehetnének. Az angol nyelvű oktatás mellett abban is lehetőséget lát a kínai delegáció vezetője, hogy – hosszabb nyelvi előkészítőt követően – magyarul tanuljanak Szegeden a kínai ösztöndíjasok” – mondta Nagy Katalin.

Magyarországi látogatásán a Kína Állami Ösztöndíjbizottság küldöttsége tárgyalásokat folytatott – többek között – az Emberi Erőforrások Minisztériumában.


SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.