SZTE Info

kinai_delegacio_kiemelt

Kínai hallgatók szegedi tanulási lehetőségeiről tanácskoztak

Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására a kínai állami ösztöndíjbizottság delegációja látogatott a Szegedi Tudományegyetemre. A kínai küldöttség tagjai és az SZTE vezetői arról tanácskoztak, hogy a távoli országból hány diákot fogadhatna Szeged, Európa 8. legjobb egyetemi városa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kínában járt a közelmúltban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézet magyar igazgatója, Mohr Richárd, mivel részt vett a kilencedik alkalommal megrendezett Konfuciusz Intézetek Világtalálkozóján. Az SZTE intézetigazgató Szegedre érkezése előtt tíz éven át dolgozott Kínában. A Kínában tanult ösztöndíjas hallgatók számára a budapesti Kínai Nagykövetség által szervezett konferencián is a Kínával kapcsolatos oktatási cserekapcsolatok tapasztalatainak összegzésére kérték föl, melynek során jelezte, hogy az SZTE örömmel fogad kínai hallgatókat. E program is hozzájárult ahhoz, hogy előkészítse a kínai oktatási minisztériumi küldöttség szegedi látogatását.

 


  Ösztöndíjasok a Konfuciusz Intézet ernyője alatt


A kínai oktatási minisztérium delegációjával 2014. december 19-én találkoztak az SZTE vezetői.

A Tisza-parti universitas kínai vendégeit köszöntötte Szabó Gábor, az SZTE rektora. A kínai diákok szegedi tanulmányi lehetőségeiről Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes, Martinek Tamás, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, valamint Nagy Katalin, az SZTE nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja adott tájékoztatást, válaszolt a kérdésekre.

A kínai vendégeket fogadta Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő, az SZTE Konfuciusz Intézet alapítója és elnöke is.

A Kínai Állami Ösztöndíjbizottság (China Scholarship Council, http://en.csc.edu.cn) delegációja tagjaként Szegedre látogatott Zhang Ning főtitkár-helyettes; Li Hong, az európai ügyek igazgatója; Yang Xiangyi tervezési és fejlesztési igazgatóhelyettes. A megbeszélésen részt vett a budapesti Kínai Nagykövetség oktatásért felelős diplomatája, Li Xinhua is. A kínai szakemberek elismeréssel szóltak a Szegedi Tudományegyetem eredményeiről és a szegedi Konfuciusz Intézet munkájáról.

„Kína 25 ezer diákja tanul külföldön. Körülbelül ennyi hallgatója van jelenleg a Szegedi Tudományegyetemnek” – érzékeltette az arányokat, a megbeszélés jelentőségét Nagy Katalin professzor.

 

Kinai_delegacio_2014._december_22
Discussion on studying opportunities, Chinese students in Szeged - Gallery


  Minden SZTE-szak iránt érdeklődnek


Magyarországon 99 kínai diák tanul, de e szám a többszörösre növelhető – mondták a Szegedre látogató delegáció tagjai. Álláspontjuk szerint a szegedi Konfuciusz Intézet kiválóan segíti a Szegedi Tudományegyetem munkáját a kínai ösztöndíjasok fogadásakor, valamint a két ország közötti kulturális különbség és kötődés kezelésében.

Graduális és posztgraduális képzést is igényelnének a kínaiak. Így aztán a szegedi egyetemen elérhető alapszakok, a mesterszakok és a doktori iskolák iránt is érdeklődnek.

Jelenleg az SZTE 12 kara közül 7 helyen (SZTE ÁJTK, ÁOK, BTK, GTK, GYTK, TTIK, ZMK) 39 kínai diák tanul. Közülük 34 alapszakon tanul, 3 osztatlan képzésben, 1 mester és 1 PhD-s oktatásban részesül. A legtöbb kínai diák (22) az SZTE ÁJTK hallgatójaként gyűjt ismereteket. E szempontból a második helyezett az SZTE GTK (9), a harmadik a SZTE ZMK (3), a negyedik az SZTE ÁOK (2), míg ötödik (1-1 kínai diákkal) az SZTE BTK, GYTK, TTIK– tudtuk meg Nagy Katalin professzortól.

További 45-50 kínai ösztöndíjas diák fogadására máris kész az SZTE és ezt nagy mértékben képes katalizálni a kínai fél által többször is elismeréssel említett Konfuciusz Intézet.

 


  Angol és magyar nyelven


„Szinte minden egyetemi szakunk érdekelheti a kínai fiatalokat. De más országokban, például Svájcban gyűjtött tapasztalataim szerint az egészségtudományokat érintő képzéseink különösen népszerűek lehetnének. Az angol nyelvű oktatás mellett abban is lehetőséget lát a kínai delegáció vezetője, hogy – hosszabb nyelvi előkészítőt követően – magyarul tanuljanak Szegeden a kínai ösztöndíjasok” – mondta Nagy Katalin.

Magyarországi látogatásán a Kína Állami Ösztöndíjbizottság küldöttsége tárgyalásokat folytatott – többek között – az Emberi Erőforrások Minisztériumában.


SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.