SZTE Info

kinai_delegacio_kiemelt

Kínai hallgatók szegedi tanulási lehetőségeiről tanácskoztak

Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására a kínai állami ösztöndíjbizottság delegációja látogatott a Szegedi Tudományegyetemre. A kínai küldöttség tagjai és az SZTE vezetői arról tanácskoztak, hogy a távoli országból hány diákot fogadhatna Szeged, Európa 8. legjobb egyetemi városa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kínában járt a közelmúltban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézet magyar igazgatója, Mohr Richárd, mivel részt vett a kilencedik alkalommal megrendezett Konfuciusz Intézetek Világtalálkozóján. Az SZTE intézetigazgató Szegedre érkezése előtt tíz éven át dolgozott Kínában. A Kínában tanult ösztöndíjas hallgatók számára a budapesti Kínai Nagykövetség által szervezett konferencián is a Kínával kapcsolatos oktatási cserekapcsolatok tapasztalatainak összegzésére kérték föl, melynek során jelezte, hogy az SZTE örömmel fogad kínai hallgatókat. E program is hozzájárult ahhoz, hogy előkészítse a kínai oktatási minisztériumi küldöttség szegedi látogatását.

 


  Ösztöndíjasok a Konfuciusz Intézet ernyője alatt


A kínai oktatási minisztérium delegációjával 2014. december 19-én találkoztak az SZTE vezetői.

A Tisza-parti universitas kínai vendégeit köszöntötte Szabó Gábor, az SZTE rektora. A kínai diákok szegedi tanulmányi lehetőségeiről Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes, Martinek Tamás, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, valamint Nagy Katalin, az SZTE nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja adott tájékoztatást, válaszolt a kérdésekre.

A kínai vendégeket fogadta Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő, az SZTE Konfuciusz Intézet alapítója és elnöke is.

A Kínai Állami Ösztöndíjbizottság (China Scholarship Council, http://en.csc.edu.cn) delegációja tagjaként Szegedre látogatott Zhang Ning főtitkár-helyettes; Li Hong, az európai ügyek igazgatója; Yang Xiangyi tervezési és fejlesztési igazgatóhelyettes. A megbeszélésen részt vett a budapesti Kínai Nagykövetség oktatásért felelős diplomatája, Li Xinhua is. A kínai szakemberek elismeréssel szóltak a Szegedi Tudományegyetem eredményeiről és a szegedi Konfuciusz Intézet munkájáról.

„Kína 25 ezer diákja tanul külföldön. Körülbelül ennyi hallgatója van jelenleg a Szegedi Tudományegyetemnek” – érzékeltette az arányokat, a megbeszélés jelentőségét Nagy Katalin professzor.

 

Kinai_delegacio_2014._december_22
Discussion on studying opportunities, Chinese students in Szeged - Gallery


  Minden SZTE-szak iránt érdeklődnek


Magyarországon 99 kínai diák tanul, de e szám a többszörösre növelhető – mondták a Szegedre látogató delegáció tagjai. Álláspontjuk szerint a szegedi Konfuciusz Intézet kiválóan segíti a Szegedi Tudományegyetem munkáját a kínai ösztöndíjasok fogadásakor, valamint a két ország közötti kulturális különbség és kötődés kezelésében.

Graduális és posztgraduális képzést is igényelnének a kínaiak. Így aztán a szegedi egyetemen elérhető alapszakok, a mesterszakok és a doktori iskolák iránt is érdeklődnek.

Jelenleg az SZTE 12 kara közül 7 helyen (SZTE ÁJTK, ÁOK, BTK, GTK, GYTK, TTIK, ZMK) 39 kínai diák tanul. Közülük 34 alapszakon tanul, 3 osztatlan képzésben, 1 mester és 1 PhD-s oktatásban részesül. A legtöbb kínai diák (22) az SZTE ÁJTK hallgatójaként gyűjt ismereteket. E szempontból a második helyezett az SZTE GTK (9), a harmadik a SZTE ZMK (3), a negyedik az SZTE ÁOK (2), míg ötödik (1-1 kínai diákkal) az SZTE BTK, GYTK, TTIK– tudtuk meg Nagy Katalin professzortól.

További 45-50 kínai ösztöndíjas diák fogadására máris kész az SZTE és ezt nagy mértékben képes katalizálni a kínai fél által többször is elismeréssel említett Konfuciusz Intézet.

 


  Angol és magyar nyelven


„Szinte minden egyetemi szakunk érdekelheti a kínai fiatalokat. De más országokban, például Svájcban gyűjtött tapasztalataim szerint az egészségtudományokat érintő képzéseink különösen népszerűek lehetnének. Az angol nyelvű oktatás mellett abban is lehetőséget lát a kínai delegáció vezetője, hogy – hosszabb nyelvi előkészítőt követően – magyarul tanuljanak Szegeden a kínai ösztöndíjasok” – mondta Nagy Katalin.

Magyarországi látogatásán a Kína Állami Ösztöndíjbizottság küldöttsége tárgyalásokat folytatott – többek között – az Emberi Erőforrások Minisztériumában.


SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.