Bezár

Hírarchívum

mac_oktatoterem_kiemelt

Kreatív médiaműhelyt kaptak az SZTE kommunikáció szakos hallgatói

Kreatív médiaműhelyt kaptak az SZTE kommunikáció szakos hallgatói

2014. december 20.
3 perc

Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt adtak át 2014. december 19-én az SZTE Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén. A 12 millió forintos beruházás az NMHH ajándéka.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A csúcstechnológiás számítógépekkel felszerelt médialaboratóriumban a Szegedi Tudományegyetem kommunikció szakos hallgatói - többek között - audiovizuális anyagok vágásával, szerkesztésével foglalkozhatnak, médiainformatikai és közösségi médiás ismereteiket is fejleszthetik. A 12 millió forintos beruházással Magyarországon az ötödik ilyen műhelyt az SZTE hallgatóinak és oktatóinak adományozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).


"Specialitásunk a gyakorlatorienált képzés"

"1994, a szegedi kommunikáció szakos képzés megalapítása óta gyakorlatorientált képzésre törekedtünk, miközben az elméleti ismeretek megalapozására is ügyeltünk. Ez az egyik specialitása az SZTE kommunikáció szakjának" - mondta köszöntőjében Szajbély Mihály. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vezetője hangsúlyozta: rendelkeznek ugyan rádió- és televízió-stúdióval és médiainformatika laboratóriummal, de az utóbbi négy-öt évben ezeknek a fejlesztésére nem volt forrásunk a felsőoktatást érintő elvonások miatt.

Megköszönte tanszékvezetőként és dékánként is az NMHH segítségét, amelynek révén egy rendkívül korszerű, 21. századi médiaműhelyt tudnak a hallgatóik rendelkezésére bocsátani – "karácsonyi ajándékként". Az eddigi PC-k helyett ugyanis ezentúl Macintosh és Apple gépeket használhatnak. Mindez lehetővé teszi, hogy a szegedi kommunikció szakos hallgatók olyan tudás birtokába jussanak, amely jelentősen segíti elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon.


Mac_oktatoterem_BTK_atadas_2014._december_19
Kreatív médiaműhelyt kaptak az SZTE kommunikáció szakos hallgatói - GALÉRIA


"A bárorítás egy modern hatóság feladata"

Egyetemi éveinek emlékét is fölidézte és összevetette az egykori és a mai hallgatók lehetőségeit az átadó ünnepségen a NMHH elnöke, Karas Monika.

"Az a célunk, hogy a jövő média- és hírközlési szakembereinek a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk" - mondta az NMHH vezetője. Szerinte ezek az eszközök a jelen és a jövő kihívásainak egyaránt megfelelnek. Így a fiatalok a legjobb lehetőségeket kapják meg ahhoz, hogy a digitális világ nagy médiaműveltségű mestereivé váljanak. Az NMHH elnöke úgy véli, hogy a 21. század modern hatóságának feladata az ifjú szakemberek bátorítása, hogy felkészülten alkothassanak és dolgozhassanak álmaik megvalósításáért.

Az SZTE előtt négy egyetemi képzőhelyen már kialakítottak egy-egy Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt.


"Birtokban" a hallgatók és oktatók

A Szegedi Tudományegyetemen 12 millió forintból létrehozott, élenjáró technológiával felszerelt műhely kivitelezésében szerepet vállalt az SZTE munkatársai közül Dombos Kálmán és Duránszkai Zsolt.

A megnyitó napján a vizsgaidőszak ellenére több hallgató - így például Pataki Dorina, Bökfi Ádám - is megjelent az ünnepségen. A berendezésekkel ismerkedő Králik Kata elmondta: a nyomtatott és online médiával, a rádióval és a televíziózással, illetve a médiainformatikával foglalkozó hallgatótársai egyaránt használják majd e labort. A műhely számítógépei és szoftverei a grafikus tervezéstől a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok, utómunkák elvégzésére is alkalmasak. Végre dolgozataik, verseny- és diplomamunkáik elkészítéséhez olyan eszközöket használhatnak, amilyenekkel a világ vezető médiastúdióiban dolgoznak a szakemberek. Klucsik Edit, a televíziós szakirány vezetője pedig hozzátette: a legmodernebb programok egy része az oktatók számára is újdonságot jelent, ugyanakkor új lehetőségeket nyit a gyakorlati képzésben.

Az NMHH három MacPro és három iMac 27-inch számítógépet, három Apple Thunderbolt kijelzőt, hat Adobe CS6 Master Collection kreatívszoftver-csomagot üzemelt be, valamint gondoskodott a műhely teljes kialakításáról és bútorzatáról is.

SZTEinfo - Ú. I.

Fotó: Ú. I. - H. D.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek