SZTE Info

A legmodernebb vizeletanalizátor rendszert mutatták be a szegedi egyetemen

Egy magyar találmány, a cobas 6500 vizeletanalizátor magyarországi szakmai bemutatóját tartották 2014. december 11-én a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának új klinika előadótermében. A labordiagnosztikai berendezés fejlesztését a Roche és a 77 Elektronika Kft. végezte a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben. A készülék már a világpiacon van, a szeptember óta folyó értékesítés minden várakozást felülmúlt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyik legmodernebb labordiagnosztikai eszközt, a cobas 6500 vizeletanalizátort mutatták be a Szegedi Tudományegyetemen tudományos tanácskozáson. A vizeletanalizátort a Roche és a 77 Elektronika Kft. fejlesztette a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben. Az SZTE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézet munkatársai a tanácskozáson a berendezés használata során összegyűjtött tapasztalataikról is beszámoltak.

A vizeletanalizátor-sor egy olyan, teljesen automatizált megoldás, amely egységesíti a vizelettel való munka minden területét. Teljesen automatizált vizeletvizsgálatot és -mikroszkópiát tesz lehetővé egyetlen munkafelületen. Ez modernizálja a munkafolyamatot, ezáltal nagyobb termelékenységet és hatékonyságot eredményez.

A tanácskozás házigazdája és az ülés levezető elnök Földesi Imre tanszékvezető egyetemi docens volt, az egyetemet Pávics László, az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára képviselte.

Az egyetem számára nagy megtiszteltetés volt, hogy otthon adhat ennek a rendezvénynek, a berendezés első hivatalos bemutatójának. A cobas 6500 révén egy olyan készülék került a piacra, amelyet egy világcég – a Roche – és egy magyar cég – a 77 Elektronika Kft. – fejlesztett. A berendezést Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem munkatársai próbálhatták ki és használhatták.


 

Vizeletelemzogep_bemutatasa_2014._december_11._HD
A legmodernebb vizeletanalizátor rendszert mutatták be a szegedi egyetemen - GALÉRIA


Óriási fejlődés a labor- és képalkotó diagnosztikában

 

Diagnosztika nélkül nincs terápia, éppen ezért különösen nagy öröm, hogy ez a berendezés elkészült. A 21. században a labordiagnosztika és a képalkotó diagnosztika területét nagyon nagy változások jellemzik, a Szegedi Tudományegyetem pedig már korábban is együtt működött a Roche-val, többek között in vitro diagnosztikai eljárások területén, valamint a nukleáris medicinában is.

A Roche Magyarország Kft. ügyvezetője, Hodossy Lajos azt mondta: a Szegedi Tudományegyetem kiváló stratégiai és szakmai partnere cégüknek, az együttműködésnek köszönhetően a szegedi universitas már nemzetközi vizeken is meg tudott jelenni. A labormedicina szerepe az elkövetkezendő években egyre inkább erősödik és nőni fog. Idézte az Amerikai Patológiai Társaság állásfoglalását, mely szerint minden gyógyító tevékenységben felmerülő döntés 70 százalékát laboreredményekre alapozzák, éppen ezért fontos ez a terület.

A labordiagnosztikában a bonyolult, hosszadalmas mérések korlátozzák az erőforrásokat, az új diagnosztikai készülékeknek köszönhetően azonban az emberi erőforrás egy része felszabadul, és a nagy szakmai tapasztalattal bíró munkatársak a rutinfeladatok helyett a kutatásra fordíthatják, szakmai tudásukat olyan vizsgálatokra konvertálhatják át, ami szakmailag nagyobb kihívást jelent.

Hozzátette: a cobas 6500 fejlesztése egy győztes-győztes szituáció, amelyben győztes a Roche Magyarország Kft., a 77 Elektronika Kft., és a Szegedi Tudományegyetem, de ennek a legnagyobb nyertesei a betegek.

 


Itthon a szegedi egyetemen használták elsőként a készüléket

 

Ezt követően Földesi Imre mutatta be a készüléket. A cobas 6500 érintőképernyős, modern berendezés, a validálásban kényelmet nyújt, hogy az összes eredmény egy képernyőn tekinthető meg. A berendezés nagy teljesítményű és ultramodern, teljesen automatizált vizelettesztcsík-analízist végez. Az új fotométertechnológiának köszönhetően egy képérzékelő – kamerachip – végzi a fotometrikus reflektanicamérést a tesztcsík egész felületén négy különböző hullámhosszon. 12 paraméter mérésére alkalmas: pH, fehérvérsejtek, nitrit, fehérjék, glükóz, ketontestek, urobilinogén, bilirubin, vörösvértestek, valamint fajsúly, szín és átláthatóság.

A berendezés része a mikroszkópos analizátor, amely javítja a standard vizeletmikroszkópiát, mert standardizálja és automatikussá teszi az összes manuális lépést.

A berendezés használatával optimalizálhatók a munkafolyamatok is, mivel a berendezéssel gyorsabban állíthatók ki a leletek, és nincs felesleges vizsgálat: péládul az üledékvizsgálatot csak akkor végzi el a berendezés, ha azt a tesztcsík eredménye indokolja.

A tanácsokozás második részében a Szegedi Tudományegyetem ÁOK KK Laboratóriumi Medicina Intézet munkatársai számoltak be a berendezés használata során szerzett tapasztalataikról. Gulyásné Gungl Andrea, Buckóné Berecz Erzsébet és Nagy Ágnes az általános vizeletvizsgálattal, valamint az üledékvizsgálattal kapcsolatos tapasztalataikról adtak összefoglalót a tanácskozás résztvevőinek.

A cobas vizeletlabóratórium rendszert több mint 308 millió forintból fejlesztette tovább a 77 Elektronika Kft. A Magyar Termék Nagydíjas rendszer fejlesztéséhez az európai unió és az Új Széchenyi-terv nyújtott anyagi támogatást. A készülék a high-tech vállalkozás legsikeresebb terméke, ma már több mint nyolcvan országba exportálják. A magyar laborautomata képes a teljes vizeletanalízis automatikus elvégzésére, használatával gyorsabb, részletesebb és megbízhatóbb laboratóriumi vizsgálatok végezhetők, segítve az orvosokat a még pontosabb diagnózis meghatározásában.

 

SZTEinfo Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.