SZTE Info

A legmodernebb vizeletanalizátor rendszert mutatták be a szegedi egyetemen

Egy magyar találmány, a cobas 6500 vizeletanalizátor magyarországi szakmai bemutatóját tartották 2014. december 11-én a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának új klinika előadótermében. A labordiagnosztikai berendezés fejlesztését a Roche és a 77 Elektronika Kft. végezte a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben. A készülék már a világpiacon van, a szeptember óta folyó értékesítés minden várakozást felülmúlt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyik legmodernebb labordiagnosztikai eszközt, a cobas 6500 vizeletanalizátort mutatták be a Szegedi Tudományegyetemen tudományos tanácskozáson. A vizeletanalizátort a Roche és a 77 Elektronika Kft. fejlesztette a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben. Az SZTE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézet munkatársai a tanácskozáson a berendezés használata során összegyűjtött tapasztalataikról is beszámoltak.

A vizeletanalizátor-sor egy olyan, teljesen automatizált megoldás, amely egységesíti a vizelettel való munka minden területét. Teljesen automatizált vizeletvizsgálatot és -mikroszkópiát tesz lehetővé egyetlen munkafelületen. Ez modernizálja a munkafolyamatot, ezáltal nagyobb termelékenységet és hatékonyságot eredményez.

A tanácskozás házigazdája és az ülés levezető elnök Földesi Imre tanszékvezető egyetemi docens volt, az egyetemet Pávics László, az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára képviselte.

Az egyetem számára nagy megtiszteltetés volt, hogy otthon adhat ennek a rendezvénynek, a berendezés első hivatalos bemutatójának. A cobas 6500 révén egy olyan készülék került a piacra, amelyet egy világcég – a Roche – és egy magyar cég – a 77 Elektronika Kft. – fejlesztett. A berendezést Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem munkatársai próbálhatták ki és használhatták.


 

Vizeletelemzogep_bemutatasa_2014._december_11._HD
A legmodernebb vizeletanalizátor rendszert mutatták be a szegedi egyetemen - GALÉRIA


Óriási fejlődés a labor- és képalkotó diagnosztikában

 

Diagnosztika nélkül nincs terápia, éppen ezért különösen nagy öröm, hogy ez a berendezés elkészült. A 21. században a labordiagnosztika és a képalkotó diagnosztika területét nagyon nagy változások jellemzik, a Szegedi Tudományegyetem pedig már korábban is együtt működött a Roche-val, többek között in vitro diagnosztikai eljárások területén, valamint a nukleáris medicinában is.

A Roche Magyarország Kft. ügyvezetője, Hodossy Lajos azt mondta: a Szegedi Tudományegyetem kiváló stratégiai és szakmai partnere cégüknek, az együttműködésnek köszönhetően a szegedi universitas már nemzetközi vizeken is meg tudott jelenni. A labormedicina szerepe az elkövetkezendő években egyre inkább erősödik és nőni fog. Idézte az Amerikai Patológiai Társaság állásfoglalását, mely szerint minden gyógyító tevékenységben felmerülő döntés 70 százalékát laboreredményekre alapozzák, éppen ezért fontos ez a terület.

A labordiagnosztikában a bonyolult, hosszadalmas mérések korlátozzák az erőforrásokat, az új diagnosztikai készülékeknek köszönhetően azonban az emberi erőforrás egy része felszabadul, és a nagy szakmai tapasztalattal bíró munkatársak a rutinfeladatok helyett a kutatásra fordíthatják, szakmai tudásukat olyan vizsgálatokra konvertálhatják át, ami szakmailag nagyobb kihívást jelent.

Hozzátette: a cobas 6500 fejlesztése egy győztes-győztes szituáció, amelyben győztes a Roche Magyarország Kft., a 77 Elektronika Kft., és a Szegedi Tudományegyetem, de ennek a legnagyobb nyertesei a betegek.

 


Itthon a szegedi egyetemen használták elsőként a készüléket

 

Ezt követően Földesi Imre mutatta be a készüléket. A cobas 6500 érintőképernyős, modern berendezés, a validálásban kényelmet nyújt, hogy az összes eredmény egy képernyőn tekinthető meg. A berendezés nagy teljesítményű és ultramodern, teljesen automatizált vizelettesztcsík-analízist végez. Az új fotométertechnológiának köszönhetően egy képérzékelő – kamerachip – végzi a fotometrikus reflektanicamérést a tesztcsík egész felületén négy különböző hullámhosszon. 12 paraméter mérésére alkalmas: pH, fehérvérsejtek, nitrit, fehérjék, glükóz, ketontestek, urobilinogén, bilirubin, vörösvértestek, valamint fajsúly, szín és átláthatóság.

A berendezés része a mikroszkópos analizátor, amely javítja a standard vizeletmikroszkópiát, mert standardizálja és automatikussá teszi az összes manuális lépést.

A berendezés használatával optimalizálhatók a munkafolyamatok is, mivel a berendezéssel gyorsabban állíthatók ki a leletek, és nincs felesleges vizsgálat: péládul az üledékvizsgálatot csak akkor végzi el a berendezés, ha azt a tesztcsík eredménye indokolja.

A tanácsokozás második részében a Szegedi Tudományegyetem ÁOK KK Laboratóriumi Medicina Intézet munkatársai számoltak be a berendezés használata során szerzett tapasztalataikról. Gulyásné Gungl Andrea, Buckóné Berecz Erzsébet és Nagy Ágnes az általános vizeletvizsgálattal, valamint az üledékvizsgálattal kapcsolatos tapasztalataikról adtak összefoglalót a tanácskozás résztvevőinek.

A cobas vizeletlabóratórium rendszert több mint 308 millió forintból fejlesztette tovább a 77 Elektronika Kft. A Magyar Termék Nagydíjas rendszer fejlesztéséhez az európai unió és az Új Széchenyi-terv nyújtott anyagi támogatást. A készülék a high-tech vállalkozás legsikeresebb terméke, ma már több mint nyolcvan országba exportálják. A magyar laborautomata képes a teljes vizeletanalízis automatikus elvégzésére, használatával gyorsabb, részletesebb és megbízhatóbb laboratóriumi vizsgálatok végezhetők, segítve az orvosokat a még pontosabb diagnózis meghatározásában.

 

SZTEinfo Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.