SZTE Info

tudastar_projektzaro_kiemelt

Sikeres két év után zárult az SZTE tudománynépszerűsítő projektje

132 millió forint európai uniós támogatást nyert el 2012-ben az SZTE tudásmegosztó, tudománynépszerűsítő pályázatban. A TÁMOP 4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 számú Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen című pályázat záró rendezvényét 2014. december 10-én tartották a Rektori Hivatal épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nélkülözhetetlen a tudományok népszerűsítése

 

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntőjében elmondta, a projekt eredményeit bemutató számok nagyon jól tükrözik a befektetett munkát és az elért eredményt, magukért beszélnek az adatok. Hozzátette: a projekt nagyon fontos az egyetem számára, hiszem az universitas pozicionálása a tudományos életben részben az elért eredményeken keresztül történik. Kiemelte: az egyetem számára Szent-Györgyi Albert öröksége sokkal több, mint egy címer, mint egy szobor, ebből az örökségből sokat lehet még tanulni, a Tudástár kötetei is Szent-Györgyi örökségéből kiindulva, arra reflektálva születtek. – Az egyetem és a tudomány effajta népszerűsítése elengedhetetlen nem csak saját szempontunkból, hiszen a tudományos analfabéták alkotta társadalom a 21. század elején ön- és közveszélyes. Önveszélyes azért, mert mindenkinek rendelkezni kellene azzal a nem könnyű képességgel, hogy a tudományt az áltudománytól, az ocsút a tiszta búzától el tudja választani. Közveszélyes a dolog azért, mert manapság demokratikus döntési folyamatokkal szoktunk társadalmilag fontos döntéseket meghozni, nehezen tudom elképzelni annak a társadalomnak az értelmes döntését, ahol tudományos analfabéták próbálnak valamiről szavazni úgy, hogy a kérdést meg sem értették mondta. Ebben a folyamatban kiemelt szerepük van az egyetemeknek, hiszen a felsőoktatási intézmények egyik küldetése a tudás előállítása, olyan felelősség, amely alól nem lehet kibújni. Ez a projekt ezen kötelezettségünk teljesítésében segít bennünket – tette hozzá.

 


Tudománynépszerűsítés, tehetséggondozás és pozitív SZTE imázs

 

A Szegedi Tudományegyetem kiemelt feladatának tekinti a tudományos eredmények disszeminációját és a tudománynépszerűsítést. Ennek köszönhetően a pályázat során megvalósítani kívánt tevékenységek köre rendkívül széles körű, a személyes mentorálás és képzés lehetőségétől a tömegmédiumok adta kommunikációs csatornák kihasználásáig terjedt. A pályázatban foglalt fejlesztések révén az SZTE tovább tudta fokozni a disszemináció terén végzett tevékenységét, ezáltal előmozdítva az egyetem, a város, a régió és az egész ország versenyképességének javítását.

Révész Balázs, a projekt szakmai vezetője tájékoztatott, az SZTE 2008-ban és 2012-ben is nyert tudománynépszerűsítésre vonatkozó pályázati konstrukciót, a 2014 decemberében záruló pályázatban a Szegedi Tudományegyetem konzorciumvezetőként 132 485 844 forint támogatási összeget nyert el, míg a DEAK Kooperációs Kutatási Zrt. konzorciumi partnerként vett részt. A pályázat három alapvető célja a tudománynépszerűsítés, a tehetséggondozás és a pozitív SZTE-imázs erősítése. A projekt tíz alterületre tagolódott, melyekbe az egyetem mind a 12 fakultása valamilyen módon bekapcsolódott, nyolc kar önálló tevékenységgel is részt vett a pályázatban – tudtuk meg.


Tudastar_projektzaro_2014._december_11_HD
Sikeres két év után zárult az SZTE tudománynépszerűsítő projektje - GALÉRIA

 


Mindent átfogó pályázati tevékenység

 

Kecse-Nagy Sándor projekt menedzser kiemelte: a pályázat jelentősége, hogy az egyébként forráshiányos kommunikációs eseményekhez és tevékenységekhez megfelelő forrásokat nyújtott. Az MTMI tudománynépszerűsítő programok megújítása érdekében az SZTE oktatói és hallgatói többek között interaktív kémiai bemutatókat tartottak kistérségi iskolákban, Kémikus Tudáspresszót, Játsszunk Fizikát! kísérletes versenyt, Budó Ágoston Fizikaversenyt, valamint karácsonyi kísérleteket, középiskolásoknak szóló műszaki informatikai, matematikai versenyeket szerveztek. Az innovációs és marketingtevékenységek során a szegedi egyetemről származó, az üzleti életben is hasznosult kutatási eredményeket mutatták be többek között SZTE Innovációs Workshopon és SZTE Innovációs Klubon. A tudásmegosztás program során az internet, közösségi, valamint a nyomtatott és elektronikus média disszeminációs erejére építve ismertették meg az SZTE kutatási eredményeit. Így valósult meg a Szegedi Tudományegyetem online megjelenésének fejlesztése, az egyetemi portál megújítása, dinamikussá tétele. A Tudáskapu kiadványok a kutatói munka helyszíneit, továbbá szereplőit mutatják be, így is népszerűsítve a tudósi életpályát, a szegedi egyetemen keletkező és halmozódó tudást. A pályázat részeként a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek regionális és hazai népszerűsítése céljából készült el a 12 kart bemutató rövidfilm. A tehetséggondozás rendszerének fejlesztése és az OTDK-konferenciák megújítása is kiemelt célja volt a projektnek, melyre remek alkalmat teremtett, hogy 2013-ban 4 OTDK-szekcióülésnek is Szeged adhatott otthont. A tehetséggondozáshoz kapcsolódik a tudományos életpálya, a kutatói életforma népszerűsítése, melyet az MTA Bolyai János Kutatói Ösztöndíjasok közösségépítésén, a Nők a tudományban konferencián és a Science Café előadásain keresztül valósítottak meg. A projektben szervezett számos rendezvény közül kiemelkedik a Szent-Györgyi Albert, az SZTE hajdani rektora Nobel-díjának átadása 75. évfordulója alkalmából útjára indított Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny, melyet 2014-ben harmadik alkalommal rendeztek 29 középiskolai csapat részvételével. A program keretében az SZTE és a társadalmi csoportok élő és online kapcsolatrendszerének fejlesztése is megvalósult – ismertette Kecse-Nagy Sándor.

A konzorciumi partner DEAK Zrt. elért eredményeit, az ExperiWeb elnevezésű honlapot Gortva-Kónya Mónika mutatta be. A projekt célja, hogy kísérleteket, a tapasztalatszerzést segítő terepgyakorlatokat és a diákok számára kialakított kutatásszimulációs gyakorlatokat biztosítson, így például évgyűrű- és klímaérzékenységre vonatkozó gyakorlatokat, intelligens mobilapplikáción alapuló növénymeghatározó bővítését végezték el 1120 diák részvételével.

 


Egyedülálló vállalkozás a nyolckötetes Tudástár

 

Pál József egyetemi tanár mutatta be a pályázat támogatásával elkészült Szegedi Egyetem Tudástár könyvsorozatot. – 50-100 év múlva ebből kiindulva tájékozódhatnak az egyetemünk 2014-es állapotáról az utódok. A tudományos felfedezések, melyek most izgalomban tartják az embert, 50 év múlva már a tudománytörténet részeivé válnak, így a kötet olyan összefüggésben fog előkerülni, hogy az a szellemi közösség, amely a különféle tudományterületeket jellemezte, 2014-ben mire volt képes – fogalmazott. A nyolckötetes kiadvány négy darabja a múltra orientál, négy pedig a jelenre és mind a nyolc a jövőre. A múltra fókuszáló első kötet tartalmazza a Szent-Györgyi Albertről szóló szabadegyetemi előadásokat, bemutatja, mit jelent a mai ember és a különböző tudományok képviselői számára Szent-Györgyi hagyatéka. Ennek angol változata a második kötet. Szintén a múltról szól a harmadik könyv, mely Szent-Györgyi Albert a Délmagyarországban és a New York Times-ban címet viseli, a nyolcadik kötet pedig nagyszabású egyetemtörténeti képeskönyv formájában több mint 400 képen keresztül mutatja be az universitas történetét. A jelenről további négy kötet, az élő- és élettelen természettudományokat, a bölcsészetet és a társadalomtudományokat bemutató részek szólnak. – A kötetek kidolgozásánál alapelvként követtük a tudományterületek népszerűsítését, a nagyon érdekes témák érthető és világos módon való prezentálását mondta Pál József. Kiemelte: Magyarországon egyedülálló ez a vállalkozás, mely teljes keresztmetszetet ad az egyetem szellemi műhelyeiről. A jövőbe tekintve elmondta: nagyon bízik a további pályázati támogatásban, amikor a fiatalabb generáció is lehetőséget kap arra, hogy tudományos tevékenységét megmutassa a nagyvilágnak.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.