SZTE Info

Sikeresen vett részt az SZTE a nemzetközi akkreditációs eljárásban

Önként mérettette meg magát a Szegedi Tudományegyetem az European Universities Association (EUA) által működtetett intézményértékelési programban (Institutional Evaluation Program, IEP).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai felsőoktatási intézmények között a Szegedi Tudományegyetem a hazánkban megszerezhető legnagyobb elismeréssel Magyarország Kiváló Kutatóegyeteme címmel működik. Ezzel a minősítéssel az SZTE a nemzetköziesedés jegyében dolgozik. A nemzetköziesedésben elért eredmények egyik mérőeszköze a különböző nemzetközi felsőoktatási rangsorokban megszerzett helyezés, a másik a nemzetközileg elfogadott külső akkreditációs eszközökkel történő megmérettetés. Az SZTE vezetése ezért úgy döntött, hogy a 2013/2014-es tanévben részt vesz az European Universities Association (EUA) által működtetett intézményértékelési programban (Institutional Evaluation Program, IEP). A felmérésben az universitas azt szerette volna megtudni, hogy nemzetközi viszonylatban hogyan értékelhetőek intézményfejlesztési és minőségi céljai, valamint az elérésük érdekében tett erőfeszítései.

Az „Institutional Evaluation Programme”-ban az SZTE a 2013/2014-es tanévben önkéntesen vett részt, arra 2013. június 30-án regisztrált. Ezt követően egy önértékelő munkacsoport kinevezése után az önértékelést az EUA által megadott irányelv alapján 2013. december és 2014. február között végezték el. Az EUA értékelő bizottságának első látogatásán, 2014. március 16–18. között kapott áttekintést az SZTE működéséről, nagyító alá vették az SZTE Általános Orvostudományi Kar, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar doktori iskolái, illetve az SZTE Bölcsészettudományi Kar működését. A második értékelő bizottsági programra 2014 áprilisának második felében került sor, amikor is a Mezőgazdasági, a Mérnöki, a Juhász Gyula Pedagógusképző, az Állam- és Jogtudományi, a Gazdaságtudományi, illetve az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kart vették górcső alá. Az SZTE-t „átvilágító” értékelő bizottság írásos jelentése 2014 júniusában készült el, melyben javaslatokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogyan tehetné az intézmény még hatékonyabbá, még gördülékenyebbé a működését. Az értékelő bizottság ajánlásokat fogalmazott meg többek között az egyetem döntéshozatali működéséről, az intézmény oktatási-képzési és kutatási folyamatairól, társadalmi felelősségvállalásáról és nemzetköziesedéséről. Az eljárásban való részvétellel a Tisza-parti universitas öt éven át használhatja minden egyetemi felületen, információs anyagon az „Evaluated by – Institutional Evaluation Programme” logót. A nemzetközi audit megszerzése erősíti az SZTE nemzetközi mérhetőségét, nemzetközi versenyképességét, biztosítja a külföldi hallgatók számára, hogy érdemes a Szegedi Tudományegyetem képzéseiben részt venni.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/