Bezár

Hírarchívum

Két kiállítás egy megnyitó a SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Két kiállítás egy megnyitó a SZTE Klebelsberg Könyvtárban

2014. február 06.
2 perc

A vízimadarak népe és a „Tekereg az út, kanyarog az út” című kiállítás közös megnyitóját 2014. február 10-én (hétfőn) 15 órakor tartják a SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A nyelvrokonok életét felvillantó tárlatok megnyitóját egy szibériai kutatóút filmvetítéssel kísért élménybeszámolója színesíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A vízimadarak népe: Lennart Meri filmes vándorútjai 1969-1988 című kiállítást ajánlja az érdeklődők figyelmébe az SZTE Klebelsberg Könyvtár. Lennart Meri – volt észt köztársasági elnök – filmes kutatóként 1969-1988 között a finnugor népeknél folytatott expedíciókat. Az ő munkáját dolgozza föl a finnugor népek változatos kultúráját bemutató fotókiállítás, melynek 2014. február 10-én 15 órakor lesz a megnyitója az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

Lennart Meri (1929-2006) küldetésének tartotta, hogy elmesélje az észtek és nyelvrokon népeik ősi történetét, választ keresve a kérdésre: kik vagyunk, honnan jöttünk és merre tartunk. Vándorútjai elvezették a legtávolabbi szibériai falvakból egészen Magyarországig, miközben egyedülálló filmfelvételeket és fotókat készített. A beszédes fényképek mellett visszaemlékezések is olvashatók, melyeket Szegeden első ízben láthat a nagyközönség. A kiállítás anyagát a Magyarországi Észt Intézet, a Fenno-Ugria Egyesület és az Európai Lennart Meri Alapítvány jóvoltából mutathatják be.

*

A „Tekereg az út, kanyarog az út” – nyelvrokonaink tárgyaik és könyveink tükrében című, érdekes kiállításon a tárlókban az SZTE Finnugor Nyelvtudományi Tanszék munkatársai által kutatóútjaik során összegyűjtött tárgyak láthatóak. Rendkívül szép és személyes tárgyakat láthatnak majd az érdeklődők: főleg népművészeti és hétköznapi használati tárgyakat, amelyek azonban közel hozzák hozzánk a távol élő nyelvrokonaink kultúráját.

 

A megnyitót követően körülbelül 15 óra 45 perctől kezdődik Horváth Csilla: „Rokon népek szárazon, vízen és online” című vetítéses élménybeszámolója szibériai kutatóútjáról.

 

A megnyitóra és azt követő vetítéses programra minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

A kiállítások 2014. február 24-ig tekinthetők meg a Klebelsberg Könyvtár nyitva tartási idejében. A látogatásuk ingyenes.

 

SZTEinfo


finnugor-targyak
lennart-plakat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek