SZTE Info

Lézerek minden mennyiségben a 2014-es Fizika Napján

Hatalmas érdeklődés övezte Szegeden a Fizika Napját. A Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja meghökkentő kísérletekkel, látványos lézerlaborral és tanulságos előadásokkal várta a tudomány iránt érdeklődők apraja-nagyját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

fizika napja 2014Február elseje a Fizika Napja, és ennek alkalmából 2014-ben is szélesre tárták az SZTE Fizikus Tanszékcsoportjának vasalt ajtaját, hisz tudvalevő, hogy a tudomány mindenkire vonatkozik. A Dóm tér 9. szám alatt található épület szintjei érdekes programokkal fogadták kíváncsiskodók tömegét. Az alagsorban a fizika különböző felhasználási módjait bemutató standok sorakoztak. A jelenlévők megtudhatták, hogy a jövő technológiáját jelentő lézerrel nemcsak fúrni, vágni és égetni lehet, mint a filmekben, de festékeltüntetésre is kiváló, sőt véráramlás-mérésre is használható. A kicsiket forgó zsámolyok, mikroszkópok és táncoló folyadékok kápráztatták el. A játékos formában történő tanulás azonban nem ért véget: a felsőbb emeleten tanulságos kiadványok és kvízprogram segítette. A korszerű berendezésekkel felszerelt lézerlaborokban tett látogatások során az érdeklődők különféle kísérleteket tekinthettek meg, mint például ahogy egy belépő lézerfénynek előállítják a frekvenciakétszerezett változatát, így nem egy, hanem két fény keletkezik, ami ráadásul eltérő színű is.

 

A Fizika Napján minden korcsoport megtalálhatta a neki tetsző programot, ám a szervezők kiemelt fontosságúnak tartják, hogy felkeltsék a középiskolás diákok figyelmét a fizika világa iránt. Ezt a célt szolgálták a délelőtt folyamán tartott félórás előadások is. Volt, amely a föld forgásának szél- és tengeráramlatokon keresztüli megfigyelését taglalta, míg másik az optikai műszerekkel történő agykutatásról szólt. A záró előadásban Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója mutatta be a Szegeden létesülő ELI lézerközpontot, ipari és kutatási környezetét, és a különböző lézerekre is kitért. A jelenlévők így megtudhatták, hogy míg egy tábla csoki kalóriája joule-ba átszámítva kétmilliót tesz ki, addig egy negyven joule-t kibocsátó lézer kis idő után a falat is átvágja. Továbbá kiderült, hogy az ELI-be tervezett kutatások igen sokrétű célt szolgálnak. Segítik a molekulaszerkezet vizsgálását, nagy felbontású röntgenképekhez járulhatnak hozzá, és ami a legfontosabb: a lézerek által végzett protonterápia hatékony rákgyógyítást tehet lehetővé, hiszen szike nélkül végezhető, és a protonnyalábok csakis a test kritikus területeit befolyásolják.

 

Fizika_napja_2014_februar
Lézerek minden mennyiségben a 2014-es Fizika Napján - GALÉRIA

 

– Fontos, hogy közérthetőek legyünk, és egyszerű példákkal mutassuk be az összefüggéseket – felelte Osvay Károly arra a kérdésünkre, hogy miként lehet a legjobban megszólítani a fizika iránt érdeklődő diákokat. – A kutatás olyan, mint a sport: az embernek fiatalon sok energiája van, ám hiányzik a tapasztalata. Idősebb korában a helyzet pont fordítva van. A fiatal kutatók sokkal frissebbek, és teljesen más problémamegoldó attitűddel rendelkeznek. Az ifjúság azonban állást akar, és látni, hogy hova vezet a karrierje – tette hozzá, utalva arra, minél több lehetőséget kell biztosítani az ifjú elméknek, hogy aztán a jövő tudósaivá válhassanak. Az előadásában külön kiemelte, hogy míg az a vezető kutatók száma nagyjából eléri a tervezett határt, addig a fiatal, pályakezdő kutatók száma a várt értéknek alig több mint húsz százaléka, így az ELI-nél lehetőségekben nincs hiány.

 

A Szegedi Tudományegyetem által szervezett 2014-es Fizika Napja programsorozat több száz látogatót vonzott, a legtöbb előadás is dugig telt padsorok előtt zajlott. A fiatal és idősebb generáció egyaránt jelen volt az eseményen, különös tekintettel a tudományos utánpótlást jelentő középiskolásokra. A Fizika Napját – mely a a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 azonosítójú projekt (Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra) keretén belül valósult meg – mindezek alapján sikeresnek ítélték a szervezők.

 

Őszi Tamás

fotók: Üllei Kovács László
uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform