SZTE Info

Már csak néhány napig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

2014. február 15-én, szombaton éjfélig lehet jelentkezni a 2014 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek eddig kell véglegesíteni a jelentkezésüket az e-felvételi rendszerében, vagy postára adni a papíralapú nyomtatványt. A jelentkezés hitelesítésre február 23-ig lesz lehetőség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A továbbtanulás előtt állók jelentkezésüket elsősorban a www.felvi.hu oldalon elérhető e-felvételi rendszerén keresztül nyújthatják be legkésőbb 2014. február 15. éjfélig. Eddig a határidőig a felvételizőknek az adatrögzítéssel, a választott intézmények és szakok megjelölésével, valamint a már rendelkezésre álló dokumentumok feltöltésével kell végezni, illetve eddig kell befizetni a jelentkezéssel járó eljárási díjat is. Akik nem az e-felvételi rendszerén keresztül jelentkeznek, hanem papíralapú nyomtatványon, azok a jelentkezési lapokat az Educatio Nonprofit Kft.-nél, az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei tankerületi és Budapest kerületi igazgatóságain szerezhetik be. Aki ezt a módot választja, annak a kitöltött és aláírt nyomtatványt legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig kell postára adnia. Ezt követően február 23-ig kell hitelesíteni a jelentkezéseket vagy az Ügyfélkapun keresztül, vagy az e-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával, melyet az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190. címre kell elküldeni.

 

A Szegedi Tudományegyetem az idei felvételi eljárás során is számos módon tájékoztatta és segítette a pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket. Az SZTE 2013 novemberétől folyamatosan tartotta a középiskolásoknak, szülőknek, pedagógusoknak szóló tájékoztató programjait. A felvételi roadshow-t 2013. november 21-én az összegyetemi nyílt nap nyitotta meg, majd a kihelyezett egyetemi nyílt napok közül 2013 novemberében – nagy érdeklődés mellett – megtartották a gyulai, a makói, a csongrádi, a kiskunfélegyházi, a kiskunhalasi, a szolnoki, a kecskeméti, az orosházi, a békéscsabai, a szentesi, a hódmezővásárhelyi, a kalocsai, a bajai, a ceglédi rendezvényt. Decemberben a budapesti Petrik Lajos Szakközépiskola Útkereső információs napján mutatkozott be az SZTE, az év végén pedig a mezőtúri pályaválasztási kiállításon szerepelt a Tisza-parti universitas. A 2014. január 16–18. között megrendezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon is nagy sikerrel mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem, majd szintén januárban Zenta és Szabadka magyar nyelvű oktatási intézményeibe látogatott el az universitas képzési kínálatát fölvonultató kiállítás.

 

A Diákhitel Központ szervezésében február 6-án a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 70 perces szülői értekezletet szerveztek szülőknek és pályaválasztás előtt álló diákoknak, ahol a résztvevők szakemberek segítségével kaptak eligazítást a továbbtanulással kapcsolatos információkról. A szülői értekezleteken a jelentkezéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók mellett a különböző ösztöndíjprogramokba nyertek betekintést az érdeklődők, emellett megismerkedtek az aktuális munkaerő-piaci trendekkel, tájékozódtak a felsőoktatás finanszírozási lehetőségeiről és a továbbtanulás pszichológiájáról is.

 

Az SZTE 2014. február 8-án tartotta hagyományos nyílt napját, ahol a felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhattak az érdeklődők. A szegedi egyetem képzéseit bemutató nyílt napon az universitas vezetői „szülői értekezletet” is tartottak, ahol friss információkkal segítették a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. A központi nyílt nap mellett a Szegedi Tudományegyetem tizenkét kara folyamatosan kari nyílt napokkal várta az érdeklődőket, ahol az adott egyetemi egységet, az ottani képzési kínálatot mutatták be.

 

A www.u-szeged.hu munkatársai folyamatosan beszámoltak a tovább tanulás előtt állókat érintő aktuális információkról, az idén várható pontszámokról és követelményekről, a képzési díjak alakulásáról, arról, hogy miért is érdemes a Szegedi Tudományegyetem továbbtanulni. A felvételizőknek szóló cikksorozatból hasznos információkat tudhattak meg nemcsak a magyarországi, de a határon túli jelentkezők is. A felvételizőknek szóló tájékoztatóból kiderült, hogy milyen sportolási, szállás-, és idegennyelv-tanulási lehetőségek közül választhatnak az SZTE felvételt nyert hallgatók. Portálunk beszámolt arról, hogy a tavalyi évhez képest hogyan változott az állami ösztöndíjas helyek száma az SZTE-n, illetve, hogy milyen támogatási, ösztöndíj-lehetőségekkel számolhatnak azokra a hallgatók, akik államilag támogatott vagy önköltséges képzésre jutnak be. A tájékoztató sorozatból a pályaválasztás előtt álló diákok megtudhatták, hogy milyen diákmunka-lehetőségek közül válogathatnak Szegeden, és hogy milyen kulturális programokkal, szórakozási lehetőségekkel várja az SZTE és Szeged város az ide érkező fiatalokat, valamint, hogy milyen lehetőségeket rejt egy SZTE-s diákigazolvány.

 

A felvételi eljárással kapcsolatos friss információk itt elérhetőek:

 

Korábban írtuk:

 

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Támogatások államilag finanszírozott hallgatóknak

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Diákkedvezmények Szegeden

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Támogatások az önköltséges hallgatóknak

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Nőtt az állami ösztöndíjas helyek száma

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Színház, fesztiválok és egyetemi bulik

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Képzési díjak 2014-ben

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Diákmunka-lehetőségek Szegeden

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tanulj idegen nyelveket az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.