SZTE Info

Már csak néhány napig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

2014. február 15-én, szombaton éjfélig lehet jelentkezni a 2014 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek eddig kell véglegesíteni a jelentkezésüket az e-felvételi rendszerében, vagy postára adni a papíralapú nyomtatványt. A jelentkezés hitelesítésre február 23-ig lesz lehetőség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A továbbtanulás előtt állók jelentkezésüket elsősorban a www.felvi.hu oldalon elérhető e-felvételi rendszerén keresztül nyújthatják be legkésőbb 2014. február 15. éjfélig. Eddig a határidőig a felvételizőknek az adatrögzítéssel, a választott intézmények és szakok megjelölésével, valamint a már rendelkezésre álló dokumentumok feltöltésével kell végezni, illetve eddig kell befizetni a jelentkezéssel járó eljárási díjat is. Akik nem az e-felvételi rendszerén keresztül jelentkeznek, hanem papíralapú nyomtatványon, azok a jelentkezési lapokat az Educatio Nonprofit Kft.-nél, az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei tankerületi és Budapest kerületi igazgatóságain szerezhetik be. Aki ezt a módot választja, annak a kitöltött és aláírt nyomtatványt legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig kell postára adnia. Ezt követően február 23-ig kell hitelesíteni a jelentkezéseket vagy az Ügyfélkapun keresztül, vagy az e-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával, melyet az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190. címre kell elküldeni.

 

A Szegedi Tudományegyetem az idei felvételi eljárás során is számos módon tájékoztatta és segítette a pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket. Az SZTE 2013 novemberétől folyamatosan tartotta a középiskolásoknak, szülőknek, pedagógusoknak szóló tájékoztató programjait. A felvételi roadshow-t 2013. november 21-én az összegyetemi nyílt nap nyitotta meg, majd a kihelyezett egyetemi nyílt napok közül 2013 novemberében – nagy érdeklődés mellett – megtartották a gyulai, a makói, a csongrádi, a kiskunfélegyházi, a kiskunhalasi, a szolnoki, a kecskeméti, az orosházi, a békéscsabai, a szentesi, a hódmezővásárhelyi, a kalocsai, a bajai, a ceglédi rendezvényt. Decemberben a budapesti Petrik Lajos Szakközépiskola Útkereső információs napján mutatkozott be az SZTE, az év végén pedig a mezőtúri pályaválasztási kiállításon szerepelt a Tisza-parti universitas. A 2014. január 16–18. között megrendezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon is nagy sikerrel mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem, majd szintén januárban Zenta és Szabadka magyar nyelvű oktatási intézményeibe látogatott el az universitas képzési kínálatát fölvonultató kiállítás.

 

A Diákhitel Központ szervezésében február 6-án a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 70 perces szülői értekezletet szerveztek szülőknek és pályaválasztás előtt álló diákoknak, ahol a résztvevők szakemberek segítségével kaptak eligazítást a továbbtanulással kapcsolatos információkról. A szülői értekezleteken a jelentkezéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók mellett a különböző ösztöndíjprogramokba nyertek betekintést az érdeklődők, emellett megismerkedtek az aktuális munkaerő-piaci trendekkel, tájékozódtak a felsőoktatás finanszírozási lehetőségeiről és a továbbtanulás pszichológiájáról is.

 

Az SZTE 2014. február 8-án tartotta hagyományos nyílt napját, ahol a felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhattak az érdeklődők. A szegedi egyetem képzéseit bemutató nyílt napon az universitas vezetői „szülői értekezletet” is tartottak, ahol friss információkkal segítették a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. A központi nyílt nap mellett a Szegedi Tudományegyetem tizenkét kara folyamatosan kari nyílt napokkal várta az érdeklődőket, ahol az adott egyetemi egységet, az ottani képzési kínálatot mutatták be.

 

A www.u-szeged.hu munkatársai folyamatosan beszámoltak a tovább tanulás előtt állókat érintő aktuális információkról, az idén várható pontszámokról és követelményekről, a képzési díjak alakulásáról, arról, hogy miért is érdemes a Szegedi Tudományegyetem továbbtanulni. A felvételizőknek szóló cikksorozatból hasznos információkat tudhattak meg nemcsak a magyarországi, de a határon túli jelentkezők is. A felvételizőknek szóló tájékoztatóból kiderült, hogy milyen sportolási, szállás-, és idegennyelv-tanulási lehetőségek közül választhatnak az SZTE felvételt nyert hallgatók. Portálunk beszámolt arról, hogy a tavalyi évhez képest hogyan változott az állami ösztöndíjas helyek száma az SZTE-n, illetve, hogy milyen támogatási, ösztöndíj-lehetőségekkel számolhatnak azokra a hallgatók, akik államilag támogatott vagy önköltséges képzésre jutnak be. A tájékoztató sorozatból a pályaválasztás előtt álló diákok megtudhatták, hogy milyen diákmunka-lehetőségek közül válogathatnak Szegeden, és hogy milyen kulturális programokkal, szórakozási lehetőségekkel várja az SZTE és Szeged város az ide érkező fiatalokat, valamint, hogy milyen lehetőségeket rejt egy SZTE-s diákigazolvány.

 

A felvételi eljárással kapcsolatos friss információk itt elérhetőek:

 

Korábban írtuk:

 

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Támogatások államilag finanszírozott hallgatóknak

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Diákkedvezmények Szegeden

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Támogatások az önköltséges hallgatóknak

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Nőtt az állami ösztöndíjas helyek száma

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Színház, fesztiválok és egyetemi bulik

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Képzési díjak 2014-ben

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Diákmunka-lehetőségek Szegeden

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tanulj idegen nyelveket az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.