SZTE Info

Látogatás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Közép-Európa legnagyobb egyetemi könyvtárába, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kunó Könyvtárába látogattunk, ahol a nyilvános olvasótermek és különgyűjtemények mellett betekintést nyertünk a bibliotéka zárt raktáraiba is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetemi könyvtár az 1920-as években a Dugonics téri épület két helyiségében kapott helyet, s induló állománya néhány nagykönyvtár fölös példányaiból állt. A hatvanas években azonban jelentősen megnőtt a külföldi könyv- és folyóirat beszerzések aránya, és kibővült a könyvtár szolgáltatásainak köre is. A könyvtár 2004 óta a József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületében, 15 ezer négyzetméteren működik.

 

A földszinti általános tájékoztatóban nemcsak információ kapható a könyvtár szolgáltatásairól, hanem a magyar és idegen nyelvű általános tartalmú lexikonokat és enciklopédiákat is használhatják az olvasók. Az általános folyóirat-olvasó hírlap- és folyóirat-állományát a beiratkozott egyetemi olvasókon kívül napi látogatói kártyával bárki használhatja csakúgy, mint a teljes könyvtári állományt. Öt szakolvasóteremben 350 ezer kötet áll a látogatók rendelkezésére, a szabad polcon elhelyezett dokumentumokat tudományterületek szerint különböző emeleteken gyűjtik, és különböző színnel jelölik. Az első emeleten a sárga színnel jelölt általános és társadalomtudományi olvasó, a második emeleten a zöld színnel jelölt történettudományi olvasóterem várja a látogatókat. A barna színnel jelölt nyelvészeti és irodalmi dokumentumokat a harmadik emeleten, míg a kék és lila színnel jelölt, természet- és élettudományhoz kapcsolódó anyagokat a negyedik emeleten találjuk. Az olvasótermek elrendezését tekintve elöl a könyveket, míg a termek végében a folyóiratokat gyűjtik – tudtuk meg Szabó Gilinger Esztertől, a könyvtár munkatársától.

 

A könyvtár 11 különgyűjteménye valódi ritkaságokat, unikális példányokat kínál az olvasóknak. Egyetemi Gyűjtemény, Európai Dokumentációs Központ, Hadtörténeti Gyűjtemény, Hispanisztika Gyűjtemény, Hungarika Gyűjtemény, Kanada Gyűjtemény, Keleti Gyűjtemény, Osztrák könyvtár, Régi Könyvek Tára, Társadalomelméleti Gyűjtemény, valamint Zenei Gyűjtemény és Médiatéka teszi teljessé a könyvtári állományt. Varga Andrástól, a Régi Könyvek Tárának munkatársától azt is megtudtuk, hogy a különlegességnek számító 15 ősnyomtatvány mellett az 1698-ban készült, első nyomtatott szakácskönyvet is itt őrzik. A különgyűjteményekben és az olvasótermekben található szabadpolcos dokumentumok mellett a könyvtári állomány részét képzi 45 ezer e-dokumentum, másfél millió oldalnyi digitalizált tartalom, 1500 audiovizuális dokumentum és 9500 zenei kotta is.

A szabadpolcon elhelyezett anyagok mellett másfél millió dokumentumot őriznek hagyományos raktárakban és a tömörraktárban, ahol mozgatható polcrendszer könnyíti meg a munkát. A gyors raktári kiszolgálás kulcsa, hogy a látogatók raktári kéréseiket egy számítógépes rendszer segítségével közvetlenül a raktárba küldhetik, így a kéréseket egy óra alatt teljesíteni tudják – árulta el Sümeginé Lehotai Edit könyvtáros, aki hozzátette, hogy a 27581 érvényes tagsággal rendelkező olvasó mellett a napi látogatói kártyával érkező vendégek is használhatják a raktári állományt.

 

A kölcsönzés mellett két szinten közel 300 számítógép és a könyvtár teljes területen működő wifihálózat is segíti az egyetemi hallgatók és oktatók munkáját. A kutatás, információgyűjtés és tanulás mellett a könyvtár a pihenésnek és kikapcsolódásnak is helyet biztosít. A minden évben megrendezendő Könyvtári Éjszaka mellett kiállítások, filmvetítések, előadások, beszélgetések, vetélkedők és egyéb programok várják az olvasókat. A bibliotéka megismertetése céljából csoportos könyvtárbemutatókat is tartanak az érdeklődőknek hétfői napokon 13 és 15 órakor. A fél-, egy- és másfél órás könyvtártúrákra az intézmény honlapján bárki jelentkezhet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.