SZTE Info

Látogatás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Közép-Európa legnagyobb egyetemi könyvtárába, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kunó Könyvtárába látogattunk, ahol a nyilvános olvasótermek és különgyűjtemények mellett betekintést nyertünk a bibliotéka zárt raktáraiba is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetemi könyvtár az 1920-as években a Dugonics téri épület két helyiségében kapott helyet, s induló állománya néhány nagykönyvtár fölös példányaiból állt. A hatvanas években azonban jelentősen megnőtt a külföldi könyv- és folyóirat beszerzések aránya, és kibővült a könyvtár szolgáltatásainak köre is. A könyvtár 2004 óta a József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületében, 15 ezer négyzetméteren működik.

 

A földszinti általános tájékoztatóban nemcsak információ kapható a könyvtár szolgáltatásairól, hanem a magyar és idegen nyelvű általános tartalmú lexikonokat és enciklopédiákat is használhatják az olvasók. Az általános folyóirat-olvasó hírlap- és folyóirat-állományát a beiratkozott egyetemi olvasókon kívül napi látogatói kártyával bárki használhatja csakúgy, mint a teljes könyvtári állományt. Öt szakolvasóteremben 350 ezer kötet áll a látogatók rendelkezésére, a szabad polcon elhelyezett dokumentumokat tudományterületek szerint különböző emeleteken gyűjtik, és különböző színnel jelölik. Az első emeleten a sárga színnel jelölt általános és társadalomtudományi olvasó, a második emeleten a zöld színnel jelölt történettudományi olvasóterem várja a látogatókat. A barna színnel jelölt nyelvészeti és irodalmi dokumentumokat a harmadik emeleten, míg a kék és lila színnel jelölt, természet- és élettudományhoz kapcsolódó anyagokat a negyedik emeleten találjuk. Az olvasótermek elrendezését tekintve elöl a könyveket, míg a termek végében a folyóiratokat gyűjtik – tudtuk meg Szabó Gilinger Esztertől, a könyvtár munkatársától.

 

A könyvtár 11 különgyűjteménye valódi ritkaságokat, unikális példányokat kínál az olvasóknak. Egyetemi Gyűjtemény, Európai Dokumentációs Központ, Hadtörténeti Gyűjtemény, Hispanisztika Gyűjtemény, Hungarika Gyűjtemény, Kanada Gyűjtemény, Keleti Gyűjtemény, Osztrák könyvtár, Régi Könyvek Tára, Társadalomelméleti Gyűjtemény, valamint Zenei Gyűjtemény és Médiatéka teszi teljessé a könyvtári állományt. Varga Andrástól, a Régi Könyvek Tárának munkatársától azt is megtudtuk, hogy a különlegességnek számító 15 ősnyomtatvány mellett az 1698-ban készült, első nyomtatott szakácskönyvet is itt őrzik. A különgyűjteményekben és az olvasótermekben található szabadpolcos dokumentumok mellett a könyvtári állomány részét képzi 45 ezer e-dokumentum, másfél millió oldalnyi digitalizált tartalom, 1500 audiovizuális dokumentum és 9500 zenei kotta is.

A szabadpolcon elhelyezett anyagok mellett másfél millió dokumentumot őriznek hagyományos raktárakban és a tömörraktárban, ahol mozgatható polcrendszer könnyíti meg a munkát. A gyors raktári kiszolgálás kulcsa, hogy a látogatók raktári kéréseiket egy számítógépes rendszer segítségével közvetlenül a raktárba küldhetik, így a kéréseket egy óra alatt teljesíteni tudják – árulta el Sümeginé Lehotai Edit könyvtáros, aki hozzátette, hogy a 27581 érvényes tagsággal rendelkező olvasó mellett a napi látogatói kártyával érkező vendégek is használhatják a raktári állományt.

 

A kölcsönzés mellett két szinten közel 300 számítógép és a könyvtár teljes területen működő wifihálózat is segíti az egyetemi hallgatók és oktatók munkáját. A kutatás, információgyűjtés és tanulás mellett a könyvtár a pihenésnek és kikapcsolódásnak is helyet biztosít. A minden évben megrendezendő Könyvtári Éjszaka mellett kiállítások, filmvetítések, előadások, beszélgetések, vetélkedők és egyéb programok várják az olvasókat. A bibliotéka megismertetése céljából csoportos könyvtárbemutatókat is tartanak az érdeklődőknek hétfői napokon 13 és 15 órakor. A fél-, egy- és másfél órás könyvtártúrákra az intézmény honlapján bárki jelentkezhet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.