SZTE Info

Látogatás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Közép-Európa legnagyobb egyetemi könyvtárába, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kunó Könyvtárába látogattunk, ahol a nyilvános olvasótermek és különgyűjtemények mellett betekintést nyertünk a bibliotéka zárt raktáraiba is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetemi könyvtár az 1920-as években a Dugonics téri épület két helyiségében kapott helyet, s induló állománya néhány nagykönyvtár fölös példányaiból állt. A hatvanas években azonban jelentősen megnőtt a külföldi könyv- és folyóirat beszerzések aránya, és kibővült a könyvtár szolgáltatásainak köre is. A könyvtár 2004 óta a József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületében, 15 ezer négyzetméteren működik.

 

A földszinti általános tájékoztatóban nemcsak információ kapható a könyvtár szolgáltatásairól, hanem a magyar és idegen nyelvű általános tartalmú lexikonokat és enciklopédiákat is használhatják az olvasók. Az általános folyóirat-olvasó hírlap- és folyóirat-állományát a beiratkozott egyetemi olvasókon kívül napi látogatói kártyával bárki használhatja csakúgy, mint a teljes könyvtári állományt. Öt szakolvasóteremben 350 ezer kötet áll a látogatók rendelkezésére, a szabad polcon elhelyezett dokumentumokat tudományterületek szerint különböző emeleteken gyűjtik, és különböző színnel jelölik. Az első emeleten a sárga színnel jelölt általános és társadalomtudományi olvasó, a második emeleten a zöld színnel jelölt történettudományi olvasóterem várja a látogatókat. A barna színnel jelölt nyelvészeti és irodalmi dokumentumokat a harmadik emeleten, míg a kék és lila színnel jelölt, természet- és élettudományhoz kapcsolódó anyagokat a negyedik emeleten találjuk. Az olvasótermek elrendezését tekintve elöl a könyveket, míg a termek végében a folyóiratokat gyűjtik – tudtuk meg Szabó Gilinger Esztertől, a könyvtár munkatársától.

 

A könyvtár 11 különgyűjteménye valódi ritkaságokat, unikális példányokat kínál az olvasóknak. Egyetemi Gyűjtemény, Európai Dokumentációs Központ, Hadtörténeti Gyűjtemény, Hispanisztika Gyűjtemény, Hungarika Gyűjtemény, Kanada Gyűjtemény, Keleti Gyűjtemény, Osztrák könyvtár, Régi Könyvek Tára, Társadalomelméleti Gyűjtemény, valamint Zenei Gyűjtemény és Médiatéka teszi teljessé a könyvtári állományt. Varga Andrástól, a Régi Könyvek Tárának munkatársától azt is megtudtuk, hogy a különlegességnek számító 15 ősnyomtatvány mellett az 1698-ban készült, első nyomtatott szakácskönyvet is itt őrzik. A különgyűjteményekben és az olvasótermekben található szabadpolcos dokumentumok mellett a könyvtári állomány részét képzi 45 ezer e-dokumentum, másfél millió oldalnyi digitalizált tartalom, 1500 audiovizuális dokumentum és 9500 zenei kotta is.

A szabadpolcon elhelyezett anyagok mellett másfél millió dokumentumot őriznek hagyományos raktárakban és a tömörraktárban, ahol mozgatható polcrendszer könnyíti meg a munkát. A gyors raktári kiszolgálás kulcsa, hogy a látogatók raktári kéréseiket egy számítógépes rendszer segítségével közvetlenül a raktárba küldhetik, így a kéréseket egy óra alatt teljesíteni tudják – árulta el Sümeginé Lehotai Edit könyvtáros, aki hozzátette, hogy a 27581 érvényes tagsággal rendelkező olvasó mellett a napi látogatói kártyával érkező vendégek is használhatják a raktári állományt.

 

A kölcsönzés mellett két szinten közel 300 számítógép és a könyvtár teljes területen működő wifihálózat is segíti az egyetemi hallgatók és oktatók munkáját. A kutatás, információgyűjtés és tanulás mellett a könyvtár a pihenésnek és kikapcsolódásnak is helyet biztosít. A minden évben megrendezendő Könyvtári Éjszaka mellett kiállítások, filmvetítések, előadások, beszélgetések, vetélkedők és egyéb programok várják az olvasókat. A bibliotéka megismertetése céljából csoportos könyvtárbemutatókat is tartanak az érdeklődőknek hétfői napokon 13 és 15 órakor. A fél-, egy- és másfél órás könyvtártúrákra az intézmény honlapján bárki jelentkezhet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.