SZTE Info

SZTE_Zold_egyetem_sajtotajekoztato_kiemelt

Az SZTE a „legzöldebb” magyar és 35. a Zöld egyetemek toplistáján

A legjobb 12 százalék közé került a Szegedi Tudományegyetem a Zöld Egyetem Világrangsorban. 61 ország 301 felsőoktatási intézménye közül a 35. a Tisza-parti universitas. Ezzel hazánkban a legjobb-„legzöldebb”, Európában a 13. helyezett az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „zöld egyetem” címért 2010-ben indult világversenyen 2010 óta vesz részt a Szegedi Tudományegyetem. A tavalyi adatok alapján összeállított „UI Green Metric Ranking of World Universities 2013” toplistán kiemelkedő eredményét ért el a Tisza-parti universitas: a legjobb 50 közé került.

 


Példamutató SZTE

 

– Nem véletlenül „zöld egyetem” az SZTE – jelentette ki Szabó Gábor rektor a világrangsort és a szegedi sikert bemutató sajtótájékoztatón, 2014. január 23-án az SZTE Rektori Hivatala épületében. – A szakmailag nagyon átgondolt zöld toplistán a Szegedi Tudományegyetem helyezése folyamatosan javult, annak ellenére, hogy a résztvevők száma az első mérés, 2010 óta megháromszorozódott. Ilyen rangsoron szerepelni azért fontos, mert a fenntartható és környezettudatos életmód területén az egyetemnek is példát kell mutatnia – hangsúlyozta a rektor.

 

A felmérésben szereplő felsőoktatási intézmények több mint fele európai és észak-amerikai. A szegedi intézmény a geotermikus energia felhasználásában is nagyot lépett előre, ennek az eredménye jövőre látszik majd meg. A rektor reményét fejezte ki, hogy ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy a jövő évi rangsorban a szegedi intézmény még jobb helyezést érjen el. Az SZTE célja, hogy a zöld rangsorban a jelenlegi „legjobb tucat” közül a felső 10 százalékba kerüljön. Ehhez hozzájárul az új klinikai épület is, ahol számos környezettudatos megoldást alkalmaznak majd az intézmény működtetésekor. A rangsoron elért helyezésről azt mondta: a szegedi egyetem kiemelkedően jó szereplése nem véletlen, mert olyan stratégia áll mögötte, amit az intézmény évek óta követ és a jövőben is követni kíván.

 

 

Indonéziából induló mozgalom

 

A világ egyetemei zöld mérőszámokon alapuló rangsorolását a dél-kelet-ázsiai University of Indonesia kezdeményezte. A negyedik zöld ranglista – amely a 2013-as év eredményei alapján készült – most látott napvilágot – tudatta Erdélyi Evelyn. Az SZTE TIK intézmény igazgatója számokkal, összehasonlításra alkalmas adatokkal gazdagon felszerelt prezentációjával igazolta: óriási eredmény, hogy a Szegedi Tudományegyetem felkerült világ top 50 zöld egyeteme közé.

 

A rangsoroláshoz önkéntesen szolgáltatnak adatot az egyetemek: az elhelyezkedésről és az infrastruktúráról, az energia és klímaváltozásról, a hulladékgazdálkodásról, a vízgazdálkodásról, a közlekedésről és az oktatásról.

 


A napaelemtől a vízfogyasztásig


A Szegedi Tudományegyetem vezetése tudatosan és folyamatosan dolgozik azért, hogy zöld egyetemként is megállja a helyét a világ egyetemei között. A rendkívüli eredményhez hozzájárult, hogy az elmúlt időszakban megvalósult a „Napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen” projekt, valamint az is, hogy bővültek azok a fenntarthatósági törekvéseket támogató pályázati források, amelyek elnyerésében a szegedi egyetem igen sikeres.

Az intézményben elterjedtek az energiatakarékossági fejlesztések, beruházások és protokollok, a hallgatók figyelmét pedig kampányokkal hívják fel az energiatakarékosság fontosságára.

Az egyetem egész területén szelektíven gyűjtik a hulladékot, az oktatásban magas a környezettel és fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusok száma (1592). Továbbá – amint azt Szabó Gábor is megemlítette – az elmúlt időszakban az egyetem energiafogyasztásán belül a vízfogyasztása is csökkent 10 százalékkal.Több résztvevő


A felmérésben részt vevő országok száma 2010 óta dinamikusan nőtt, 2010 óta 210 százalékkal. Míg a felmérésben 2010-ben 34, addig tavaly már 61 ország vett részt. Négy évvel ezelőtt 95 egyetem adott választ a kérdésekre, tavaly pedig már 301 felsőoktatási intézmény. Az University of Indonesia mindent megtett azért, hogy minél több felsőoktatási intézmény csatlakozzon ehhez a programhoz. Míg 2010-ben 36 európai felsőoktatási intézmény adott adatokat, addig 2013-ban már 111. Az észak-amerikai egyetemek között is nagy a növekedés: 12-ről (2010) 66-ra nőtt a 2013-ban a mérésbe bekapcsolódók száma. Idén pedig már hat afrikai egyetem is részt vett benne – 2010-ben még egy sem.

– A válaszadás önkéntes, az adatok valóságtartalmát nem ellenőrzik, mert környezettudatos intézmény etikus is kíván lenni – véli Erdélyi Evelyn.

A 35. helyezést érte el a Szegedi Tudományegyetem a 2013-as Zöld egyetemi rangsorban. A maximálisan adható 10000 pontból a szegedi felsőoktatási intézmény összesen 6329 pontot kapott. Az első helyen a rangsorban az Egyesült Királyságbeli Nottingham Egyetem áll 7521, a másodikon az ír University of Cork 7328, a harmadikon az amerikai, bostoni Northeastern University 7170 ponttal.

A 13. helyet szerezte meg az SZTE az európai egyetemek rangsorában a Szegedi Tudományegyetem. A lista első három helyén két brit és egy ír egyetem osztozik.

A Szegedi Tudományegyetem az összegyetemi rangsorban és az európai listán is egyaránt az intézmények 88 százalékát előzte meg.Kategórián belüli arányok


Ami a kategóriák szerinti pontozást illeti: az elhelyezkedés és infrastruktúra alapján a maximálisan adható 1500 pontból 2012-ben 593-at, tavaly pedig már 660-at kapott a szegedi egyetem. Az energia és klímaváltozás kérdéskörében 1445 pontot adtak az intézménynek 2012-ben a maximális 2100-ból, 2013-ban pedig már 1500-at.

A vízgazdálkodást vizsgálva a maximálisan adható 1000 pontból 2012-ben 750-et szerzett az intézmény, tavaly pedig már 125-tel többet. A közlekedés is javult, de: a 2012-ben kapott 1425 pontot meghaladta egy évvel később az 1475 pont, a maximálisan adható ebben a kategóriában 1800.

A szegedi egyetem egyedül az oktatás kategóriában kapott kevesebb pontot, mint egy évvel ezelőtt. Erre Erdélyi Evelyn úgy reagált: mivel az egyetem adatai az oktatás területén nem változtak, a pontvesztés oka az lehet, hogy más egyetemek jobb eredményt értek el.Jelen és jövő


A magyarországi egyetemek között az SZTE a „legzöldebb” – az első helyen áll a rangsorban. A Zöld egyetemek toplistáján szereplő magyarországi intézmények közül a második helyet a Debreceni Tudományegyetem szerezte meg. Harmadik az Óbudai Egyetem, negyedik a Corvinus, ötödik az ELTE.

A Szegedi Tudományegyetemen több fejlődési területet is meghatároztak ahhoz, hogy még „zöldebb” legyen az intézmény. Ennek egyik fontos része a beruházások sora. Például az új klinikai központ termálfűtése is hozzájárulhat majd a jobb eredmények eléréséhez, ahogyan az olyan tudatformáló kampányok is, mint a „Legalább egy cserepesnövény-program”. A tervek között szerepel, hogy a „Bringázz munkába! Programot” egyetemi szintre is átültetik, valamint önkéntes hálózatot alakítanak ki. Nagy hangsúlyt fektet a zöld beszerzések és szolgáltatások körének bővítésére is az SZTE – a „legzöldebb” magyarországi egyetem.


A zöld felmérést adatait elemző prezentáció itt letölthető


SZTEinfo

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.