SZTE Info

SZTE_Zold_egyetem_sajtotajekoztato_kiemelt

Az SZTE a „legzöldebb” magyar és 35. a Zöld egyetemek toplistáján

A legjobb 12 százalék közé került a Szegedi Tudományegyetem a Zöld Egyetem Világrangsorban. 61 ország 301 felsőoktatási intézménye közül a 35. a Tisza-parti universitas. Ezzel hazánkban a legjobb-„legzöldebb”, Európában a 13. helyezett az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „zöld egyetem” címért 2010-ben indult világversenyen 2010 óta vesz részt a Szegedi Tudományegyetem. A tavalyi adatok alapján összeállított „UI Green Metric Ranking of World Universities 2013” toplistán kiemelkedő eredményét ért el a Tisza-parti universitas: a legjobb 50 közé került.

 


Példamutató SZTE

 

– Nem véletlenül „zöld egyetem” az SZTE – jelentette ki Szabó Gábor rektor a világrangsort és a szegedi sikert bemutató sajtótájékoztatón, 2014. január 23-án az SZTE Rektori Hivatala épületében. – A szakmailag nagyon átgondolt zöld toplistán a Szegedi Tudományegyetem helyezése folyamatosan javult, annak ellenére, hogy a résztvevők száma az első mérés, 2010 óta megháromszorozódott. Ilyen rangsoron szerepelni azért fontos, mert a fenntartható és környezettudatos életmód területén az egyetemnek is példát kell mutatnia – hangsúlyozta a rektor.

 

A felmérésben szereplő felsőoktatási intézmények több mint fele európai és észak-amerikai. A szegedi intézmény a geotermikus energia felhasználásában is nagyot lépett előre, ennek az eredménye jövőre látszik majd meg. A rektor reményét fejezte ki, hogy ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy a jövő évi rangsorban a szegedi intézmény még jobb helyezést érjen el. Az SZTE célja, hogy a zöld rangsorban a jelenlegi „legjobb tucat” közül a felső 10 százalékba kerüljön. Ehhez hozzájárul az új klinikai épület is, ahol számos környezettudatos megoldást alkalmaznak majd az intézmény működtetésekor. A rangsoron elért helyezésről azt mondta: a szegedi egyetem kiemelkedően jó szereplése nem véletlen, mert olyan stratégia áll mögötte, amit az intézmény évek óta követ és a jövőben is követni kíván.

 

 

Indonéziából induló mozgalom

 

A világ egyetemei zöld mérőszámokon alapuló rangsorolását a dél-kelet-ázsiai University of Indonesia kezdeményezte. A negyedik zöld ranglista – amely a 2013-as év eredményei alapján készült – most látott napvilágot – tudatta Erdélyi Evelyn. Az SZTE TIK intézmény igazgatója számokkal, összehasonlításra alkalmas adatokkal gazdagon felszerelt prezentációjával igazolta: óriási eredmény, hogy a Szegedi Tudományegyetem felkerült világ top 50 zöld egyeteme közé.

 

A rangsoroláshoz önkéntesen szolgáltatnak adatot az egyetemek: az elhelyezkedésről és az infrastruktúráról, az energia és klímaváltozásról, a hulladékgazdálkodásról, a vízgazdálkodásról, a közlekedésről és az oktatásról.

 


A napaelemtől a vízfogyasztásig


A Szegedi Tudományegyetem vezetése tudatosan és folyamatosan dolgozik azért, hogy zöld egyetemként is megállja a helyét a világ egyetemei között. A rendkívüli eredményhez hozzájárult, hogy az elmúlt időszakban megvalósult a „Napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen” projekt, valamint az is, hogy bővültek azok a fenntarthatósági törekvéseket támogató pályázati források, amelyek elnyerésében a szegedi egyetem igen sikeres.

Az intézményben elterjedtek az energiatakarékossági fejlesztések, beruházások és protokollok, a hallgatók figyelmét pedig kampányokkal hívják fel az energiatakarékosság fontosságára.

Az egyetem egész területén szelektíven gyűjtik a hulladékot, az oktatásban magas a környezettel és fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusok száma (1592). Továbbá – amint azt Szabó Gábor is megemlítette – az elmúlt időszakban az egyetem energiafogyasztásán belül a vízfogyasztása is csökkent 10 százalékkal.Több résztvevő


A felmérésben részt vevő országok száma 2010 óta dinamikusan nőtt, 2010 óta 210 százalékkal. Míg a felmérésben 2010-ben 34, addig tavaly már 61 ország vett részt. Négy évvel ezelőtt 95 egyetem adott választ a kérdésekre, tavaly pedig már 301 felsőoktatási intézmény. Az University of Indonesia mindent megtett azért, hogy minél több felsőoktatási intézmény csatlakozzon ehhez a programhoz. Míg 2010-ben 36 európai felsőoktatási intézmény adott adatokat, addig 2013-ban már 111. Az észak-amerikai egyetemek között is nagy a növekedés: 12-ről (2010) 66-ra nőtt a 2013-ban a mérésbe bekapcsolódók száma. Idén pedig már hat afrikai egyetem is részt vett benne – 2010-ben még egy sem.

– A válaszadás önkéntes, az adatok valóságtartalmát nem ellenőrzik, mert környezettudatos intézmény etikus is kíván lenni – véli Erdélyi Evelyn.

A 35. helyezést érte el a Szegedi Tudományegyetem a 2013-as Zöld egyetemi rangsorban. A maximálisan adható 10000 pontból a szegedi felsőoktatási intézmény összesen 6329 pontot kapott. Az első helyen a rangsorban az Egyesült Királyságbeli Nottingham Egyetem áll 7521, a másodikon az ír University of Cork 7328, a harmadikon az amerikai, bostoni Northeastern University 7170 ponttal.

A 13. helyet szerezte meg az SZTE az európai egyetemek rangsorában a Szegedi Tudományegyetem. A lista első három helyén két brit és egy ír egyetem osztozik.

A Szegedi Tudományegyetem az összegyetemi rangsorban és az európai listán is egyaránt az intézmények 88 százalékát előzte meg.Kategórián belüli arányok


Ami a kategóriák szerinti pontozást illeti: az elhelyezkedés és infrastruktúra alapján a maximálisan adható 1500 pontból 2012-ben 593-at, tavaly pedig már 660-at kapott a szegedi egyetem. Az energia és klímaváltozás kérdéskörében 1445 pontot adtak az intézménynek 2012-ben a maximális 2100-ból, 2013-ban pedig már 1500-at.

A vízgazdálkodást vizsgálva a maximálisan adható 1000 pontból 2012-ben 750-et szerzett az intézmény, tavaly pedig már 125-tel többet. A közlekedés is javult, de: a 2012-ben kapott 1425 pontot meghaladta egy évvel később az 1475 pont, a maximálisan adható ebben a kategóriában 1800.

A szegedi egyetem egyedül az oktatás kategóriában kapott kevesebb pontot, mint egy évvel ezelőtt. Erre Erdélyi Evelyn úgy reagált: mivel az egyetem adatai az oktatás területén nem változtak, a pontvesztés oka az lehet, hogy más egyetemek jobb eredményt értek el.Jelen és jövő


A magyarországi egyetemek között az SZTE a „legzöldebb” – az első helyen áll a rangsorban. A Zöld egyetemek toplistáján szereplő magyarországi intézmények közül a második helyet a Debreceni Tudományegyetem szerezte meg. Harmadik az Óbudai Egyetem, negyedik a Corvinus, ötödik az ELTE.

A Szegedi Tudományegyetemen több fejlődési területet is meghatároztak ahhoz, hogy még „zöldebb” legyen az intézmény. Ennek egyik fontos része a beruházások sora. Például az új klinikai központ termálfűtése is hozzájárulhat majd a jobb eredmények eléréséhez, ahogyan az olyan tudatformáló kampányok is, mint a „Legalább egy cserepesnövény-program”. A tervek között szerepel, hogy a „Bringázz munkába! Programot” egyetemi szintre is átültetik, valamint önkéntes hálózatot alakítanak ki. Nagy hangsúlyt fektet a zöld beszerzések és szolgáltatások körének bővítésére is az SZTE – a „legzöldebb” magyarországi egyetem.


A zöld felmérést adatait elemző prezentáció itt letölthető


SZTEinfo

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.