SZTE Info

140725felvetelieredmenyekrekt27_kiemelt

Felvételi 2014: első körben 6076 elsőéves hallgató az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem vezetése 2014. július 25-én sajtótájékoztató keretében értékelte a nyilvánosságra hozott ponthatárokkal, a felvételi tendenciákkal kapcsolatos tudnivalókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felsőoktatási ponthatárok előző esti közzétételét követően sajtótájékoztatót tartott az SZTE vezetése: Szabó Gábor rektor, Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes és Varga Zsuzsanna oktatási igazgató beszélt az első felvételi kör tapasztalatairól.

 

140725felvetelieredmenyekrekt23A vidéki egyetemeket érzékenyebben érintette a 260 pontos küszöb

 

Szabó Gábor rektor elmondta, 6076 hallgató nyert most felvételt a szegedi egyetem szeptemberben induló képzéseire. Ez a szám valamivel alacsonyabb a tavalyinál: a keresztféléves képzéseket tekintve viszont enyhe növekedés mutatkozott, így nagyságrendileg 120-130 fő körüli a csökkenés, ami a pótfelvételin még be is hozható. Összességében tehát nem történt meglepetés, 2013-hoz képest nem változtak a trendek. – Az igazsághoz tartozik azonban, hogy elsősorban a vidéki egyetemek küzdenek jelentkezési problémákkal. Ezeket érzékenyebben érintette a minimális bejutási küszöb 260 pontra történő emelése, mert szociális okokból elsősorban csak szűkebb területről verbuválhatnak hallgatókat, így több diákot veszíthettek, mint a fővárosi intézmények. Véleményem szerint a felvételi ponthatárok mércéje is rosszul mér, a természettudományos szakok vonatkozásában legalábbis évek óta ezt figyeljük meg, és úgy gondolom, a humán szakokon is hasonló a helyzet. Nem azokat a képességeket domborítja ki a rendszer, melyekre a felsőoktatásban szükség van, inkább még a közoktatással kapcsolódik össze – elemzett az akadémikus.

 

Az átlagpontszámok tekintetében jól áll az SZTE

 

Az alapképzésekre felvettek létszáma kismértékben csökkent az SZTE-n – kezdte a helyi tendenciák ismertetését Szabó Gábor. Örömtelinek nevezte viszont, hogy a mesterképzésekre csaknem tíz százalékkal többen kerültek be, mint 2013-ban, és a szegedi tanár szakok is határozottan erősödtek. Rámutatott arra is, néha kicsit kiszámíthatatlan a fiatalok gondolkodása, hiszen korábban kevésbé örvendtek népszerűségnek a levelező képzések, most viszont jelentősen nőtt az ezek iránti érdeklődés – a Szegedi Tudományegyetem rugalmasan áll az új kihíváshoz. Akadt olyan fakultás, mely a minőséget szem előtt tartva nem töltötte ki teljesen a keretszámát (az Általános Orvostudományi Kar). – Évek óta hangsúlyozom azt is, hogy nem a ponthatárok az igazán mérvadóak, hanem a felvettek átlagpontszámai. E tekintetben számos helyen igen jól állunk, elég, ha csak a jogászképzés 371-es átlagpontszámát említem. Slágerszakjainak sem változtak, ezek egyik zászlóshajója idén is a pszichológia volt. Fontos hír, hogy a Gazdaságtudományi Kar alapszakjain ezúttal lesznek államilag támogatott hallgatók, ám tovább működik, sőt bővül a GTK példásan kialakított ösztöndíjrendszere is – emelte ki a rektor, hozzáfűzve, a jövőben érdemes lesz átgondolni az egyes képzésekhez tartozó minimálisan kötelező létszámot, sok szak ugyanis a kevés jelentkező okán nem tudott elindulni.

 

Érdemes újragondolni a képzési kínálatot

 

140725felvetelieredmenyekrekt27aHomoki-Nagy Mária mindezt azzal egészítette ki, hogy az osztatlan tanárképzésben idén is megfigyelték: a diákok előszeretettel jelentkeznek a hagyományosnak számító szakpárosításokra, számos pár viszont nem kelti fel az érdeklődésüket, így el sem indulhat (például a testnevelő tanár – média-, mozgókép- és kommunikációtanár). Szabó Gábor ezt úgy magyarázta: a felvételizők érthetően azokat a szakpárokat preferálják, ahol a két képzést együtt logikusan könnyebb elvégezni (például kémia – biológia, matematika – fizika, magyar – történelem), illetve majd a közoktatásban is nagyobb mozgásteret adnak számukra a kötelező óraszám biztonságos kitöltéséhez. – A Szegedi Tudományegyetemnek érdemes átgondolnia a tanárképzési szakkínálatát. Ugyanígy meg kell fontolni az egyes karokon, hogy azok helyett a szakok helyett, melyekre évek óta kevesen jelentkeznek, inkább más alap-, mesterképzésekre, illetve a levelező képzésekre kellene nagyobb figyelmet összpontosítani. Mindemellett – országos szinten is – megoldást kell találni a nyelv szakok problémájára. Az angol túlzott dominanciája miatt a spanyol, a francia, az olasz, de még a német is több szakpárban nem tudott elindulni, meg kell találnunk az ideális párosításokat – vonta le a konzekvenciákat Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes.

 

Az SZTE gyakorlatilag valamennyi szakon kínál majd pótfelvételi lehetőséget is, mert van még szabad kapacitás. Ebben a második körben viszont kizárólag önköltséges képzésekre lehet majd jelentkezni – tájékoztatott Varga Zsuzsanna oktatási igazgató.

 

Korábban írtuk:

 

Nyilvánosak a Szegedi Tudományegyetem felvételi ponthatárai

Felvételi 2014: újra ezüstérmes a szegedi egyetem

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.