SZTE Info

140725felvetelieredmenyekrekt27_kiemelt

Felvételi 2014: első körben 6076 elsőéves hallgató az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem vezetése 2014. július 25-én sajtótájékoztató keretében értékelte a nyilvánosságra hozott ponthatárokkal, a felvételi tendenciákkal kapcsolatos tudnivalókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felsőoktatási ponthatárok előző esti közzétételét követően sajtótájékoztatót tartott az SZTE vezetése: Szabó Gábor rektor, Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes és Varga Zsuzsanna oktatási igazgató beszélt az első felvételi kör tapasztalatairól.

 

140725felvetelieredmenyekrekt23A vidéki egyetemeket érzékenyebben érintette a 260 pontos küszöb

 

Szabó Gábor rektor elmondta, 6076 hallgató nyert most felvételt a szegedi egyetem szeptemberben induló képzéseire. Ez a szám valamivel alacsonyabb a tavalyinál: a keresztféléves képzéseket tekintve viszont enyhe növekedés mutatkozott, így nagyságrendileg 120-130 fő körüli a csökkenés, ami a pótfelvételin még be is hozható. Összességében tehát nem történt meglepetés, 2013-hoz képest nem változtak a trendek. – Az igazsághoz tartozik azonban, hogy elsősorban a vidéki egyetemek küzdenek jelentkezési problémákkal. Ezeket érzékenyebben érintette a minimális bejutási küszöb 260 pontra történő emelése, mert szociális okokból elsősorban csak szűkebb területről verbuválhatnak hallgatókat, így több diákot veszíthettek, mint a fővárosi intézmények. Véleményem szerint a felvételi ponthatárok mércéje is rosszul mér, a természettudományos szakok vonatkozásában legalábbis évek óta ezt figyeljük meg, és úgy gondolom, a humán szakokon is hasonló a helyzet. Nem azokat a képességeket domborítja ki a rendszer, melyekre a felsőoktatásban szükség van, inkább még a közoktatással kapcsolódik össze – elemzett az akadémikus.

 

Az átlagpontszámok tekintetében jól áll az SZTE

 

Az alapképzésekre felvettek létszáma kismértékben csökkent az SZTE-n – kezdte a helyi tendenciák ismertetését Szabó Gábor. Örömtelinek nevezte viszont, hogy a mesterképzésekre csaknem tíz százalékkal többen kerültek be, mint 2013-ban, és a szegedi tanár szakok is határozottan erősödtek. Rámutatott arra is, néha kicsit kiszámíthatatlan a fiatalok gondolkodása, hiszen korábban kevésbé örvendtek népszerűségnek a levelező képzések, most viszont jelentősen nőtt az ezek iránti érdeklődés – a Szegedi Tudományegyetem rugalmasan áll az új kihíváshoz. Akadt olyan fakultás, mely a minőséget szem előtt tartva nem töltötte ki teljesen a keretszámát (az Általános Orvostudományi Kar). – Évek óta hangsúlyozom azt is, hogy nem a ponthatárok az igazán mérvadóak, hanem a felvettek átlagpontszámai. E tekintetben számos helyen igen jól állunk, elég, ha csak a jogászképzés 371-es átlagpontszámát említem. Slágerszakjainak sem változtak, ezek egyik zászlóshajója idén is a pszichológia volt. Fontos hír, hogy a Gazdaságtudományi Kar alapszakjain ezúttal lesznek államilag támogatott hallgatók, ám tovább működik, sőt bővül a GTK példásan kialakított ösztöndíjrendszere is – emelte ki a rektor, hozzáfűzve, a jövőben érdemes lesz átgondolni az egyes képzésekhez tartozó minimálisan kötelező létszámot, sok szak ugyanis a kevés jelentkező okán nem tudott elindulni.

 

Érdemes újragondolni a képzési kínálatot

 

140725felvetelieredmenyekrekt27aHomoki-Nagy Mária mindezt azzal egészítette ki, hogy az osztatlan tanárképzésben idén is megfigyelték: a diákok előszeretettel jelentkeznek a hagyományosnak számító szakpárosításokra, számos pár viszont nem kelti fel az érdeklődésüket, így el sem indulhat (például a testnevelő tanár – média-, mozgókép- és kommunikációtanár). Szabó Gábor ezt úgy magyarázta: a felvételizők érthetően azokat a szakpárokat preferálják, ahol a két képzést együtt logikusan könnyebb elvégezni (például kémia – biológia, matematika – fizika, magyar – történelem), illetve majd a közoktatásban is nagyobb mozgásteret adnak számukra a kötelező óraszám biztonságos kitöltéséhez. – A Szegedi Tudományegyetemnek érdemes átgondolnia a tanárképzési szakkínálatát. Ugyanígy meg kell fontolni az egyes karokon, hogy azok helyett a szakok helyett, melyekre évek óta kevesen jelentkeznek, inkább más alap-, mesterképzésekre, illetve a levelező képzésekre kellene nagyobb figyelmet összpontosítani. Mindemellett – országos szinten is – megoldást kell találni a nyelv szakok problémájára. Az angol túlzott dominanciája miatt a spanyol, a francia, az olasz, de még a német is több szakpárban nem tudott elindulni, meg kell találnunk az ideális párosításokat – vonta le a konzekvenciákat Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes.

 

Az SZTE gyakorlatilag valamennyi szakon kínál majd pótfelvételi lehetőséget is, mert van még szabad kapacitás. Ebben a második körben viszont kizárólag önköltséges képzésekre lehet majd jelentkezni – tájékoztatott Varga Zsuzsanna oktatási igazgató.

 

Korábban írtuk:

 

Nyilvánosak a Szegedi Tudományegyetem felvételi ponthatárai

Felvételi 2014: újra ezüstérmes a szegedi egyetem

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.