SZTE Info

Az SZTE részvételével alakul meg az ÉKMSZ

A szegedi szakmai vezetők is támogatják az Élelmiszer-kutató, marketing és szolgáltató tudásközpont létrehozását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A négy meghatározó magyar felsőoktatási intézmény – a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola és a Nyugat-Magyarországi Egyetem – együttműködésében megvalósuló TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014 jelű, „Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés, DE-SZTE-EKF-NYME” című projekt szegedi partnerei évzáró értekezéssel összegezték az eddigi tapasztalataikat az élelmiszer-biztonsági projektről 2014. július 2-án Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán.

A workshopon mindenki beszámolt a projekt egyes területeinek előrehaladásáról. Továbbá döntés született egy úgynevezett Élelmiszer-kutató, marketing és szolgáltató tudásközpont (ÉKMSZ) létrehozásáról is. A négy partner által közösen tervezett központ lényegében egy az élelmiszer-gazdaságot kiszolgáló intézménycsoportként fog működni, amelyben a részt vevő szereplők a maguk speciális tudásával járulnak hozzá a hálózat hatékony működéséhez.

 

Hálózaton belüli feladatmegosztás

 

TAMOP_4.1.1.-C_Elelmiszerbiztonsagi_projektAz ÉKMSZ megalakulásával a hazai élelmiszer-ágazathoz kapcsolódó felsőoktatási intézmények szövetsége jön létre, melyek összehangolják képzési és szolgáltatási tevékenységüket egyaránt. A tevékenységek összehangolásának alapja a hálózaton belüli feladatmegosztás lesz, vagyis az, hogy a felmerülő konkrét oktatási, kutatási, szolgáltatási feladatokat a hálózatban az a szereplő oldja majd meg, mely a legnagyobb kompetenciával rendelkezik az adott területen. A kialakított Élelmiszer-kutató, marketing és szolgáltató központ fenntartható módon, hosszú távon fenntartja a négy konzorciumi partner (Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola és a Nyugat-Magyarországi Egyetem) kapcsolatát. Mindez európai szinten is versenyképes szolgáltatást nyújthat az ágazat szereplőinek és a megrendelőknek egyaránt. Ennek a szerveződési formának eredményeként egy kiváló élelmiszer-ipari, gasztronómiai felsőoktatási klaszter jön majd létre, hordozva a szerveződési forma minden előnyét, amely támogatást nyújt majd az ágazat számára a felsőoktatás felől, biztosítva annak jövőbeli fenntarthatóságát. Ez az új, feladat-megosztáson alapuló szolgáltatásszervezet hatékonyan oldja majd meg az élelmiszer-biztonsággal, a hungarikumokkal, a gasztronómiával kapcsolatos feladatokat. Piacképes szolgáltatásai az élelmiszeripar és a társadalom széles rétege számára válnak elérhetővé. A rendszer lényege tehát, hogy a hazai élelmiszer-ipari vállalatok igényeihez illeszkedő, illetve a hazai felsőoktatásban az élelmiszer-ágazat területéhez kapcsolódó egyetemek/főiskolák tevékenységeinek összehangolásával egy egységes képzési, szolgáltatási feltételrendszert fejlesszenek ki az együttműködők.

 

Az ÉKMSZ szerepe az oktatásban

 

Milyen kapcsolatban áll mindez majd az oktatással kapcsolatos területekkel? – merülhet fel a kérdés. Mint a rendezvényen elhangzott, ez a szoros és minőségileg új együttműködés a magyar felsőoktatásban az élelmiszer-ágazati és az ahhoz szorosan kapcsolódó tudományok területén magasabb szintre emeli majd a gazdasági szereplőkkel való együttműködést, továbbá megteremti a partnerintézmények közötti oktatási tevékenység összehangolását (képzések nyújtása, tananyagok szerkesztése, szakmai programok szervezése). Az ÉKMSZ létrehoz tehát, egy közös, élelmiszer-ágazati kutató szervezetet, amelyben közössé teszik a kutatási erőforrásokat, (technológiák, kutatási eredmények, adatbázisok stb.) valamint ez az új kezdeményezés fejleszteni hivatott az egyes partnerek saját képzési és hallgatói szolgáltatásait is. Az Élelmiszer-kutató, marketing és szolgáltató tudásközpont egyik oktatással foglalkozó lába, a tervek szerint, az úgynevezett Képzési Koordinációs Központ lesz. Az ÉKMSZ keretében működő Képzési Koordinációs Központ jövőbeni feladatai többek között az új képzések kidolgozásának koordinálása, a hálózatban rejlő előnyök kiaknázásával az alap- és mesterszakok képzési szintjeinek összehangolása, kreditekvivalenciák megállapítása, az áthallgatás (speciális szakirányok végzése) lehetőségeinek segítése, propagálása, közös marketingtevékenység megszervezése a hálózatban folytatott képzések népszerűsítésére. A tehetséggondozáson belül az ÉKMSZ Képzési Koordinációs Központja a speciális bánásmódot igénylő, valamint hátrányos helyzetű hallgatók számára is nagy előrelépést jelenthet, hiszen tervei közt szerepel az is, hogy szervezett közös tanegységeket hoz létre, melyek segítségével a tanulók könnyebben, modernebb eszközökkel el tudnák sajátítani a tudást az élelmiszeripar terültén.

 

Mit vállal mindebből a Szegedi Tudományegyetem?

 

A Szegedi Tudományegyetem oktatói/ kutatói a tananyagfejlesztésen kívül az élelmiszerek technofunkcionális és élelmiszer-biztonsági tulajdonságainak meghatározására szolgáló SZTE-s infrastruktúra-adatbázis létrehozását segítik elő és bocsátják az ÉKMSZ rendelkezésre. Emellett többek között az élelmiszer-ipari célú infrastruktúra szélesebb körű vizsgálati alkalmasságát mérik majd fel. Az ÉKMSZ megalapítását a szegedi tanácskozáson a projektben részt vevő szakmai megvalósítók mindegyike egyöntetűen támogatta.Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."