SZTE Info

Dopping és drog: a megelőzés fontosságát hangsúlyozták az SZTE-n

„A dopping és drogfogyasztás megelőzése fiatalkorú sportolóknál” címmel tartott konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága megbízásából a Magyar Edzők Társasága és a Szegedi Tudományegyetem 2014. június 5-én az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézetben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Drogprev_1A nagy érdeklődés mellett megrendezett tanácskozás központi témái a dopping- és drogfogyasztás alakulása, az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás, a drogfogyasztás és a fiatalkori bűnözés kockázata, a fiatalkori dopping és drogfogyasztás egészségügyi kockázatai, valamint a nemzeti drogellenes stratégia voltak. Az eseményen az SZTE hallgatói és oktatói mellett a szegedi sportélet szakemberei vettek részt a kézi-, vízi- és kosárlabdától kezdve a labdarúgáson át az egyéni sportágakig. A konferenciát Köpf Károly, a Magyar Edzők Társaságának főtitkára nyitotta meg, aki elmondta: mind a dopping, mind a drog tekintetében a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni a fiatalok nevelésekor, a fiatalok sportolók felkészítésekor. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága és a Magyar Edzők Társasága azért szervez regionális konferenciasorozatot, hogy a sportszakemberek, testnevelők, edzők, leendő edzők figyelmét felhívja arra, milyen veszélynek vannak kitéve a fiatalok, mit lehet tenni a prevenció érdekében, illetve adott esetben milyen terápiára van szükség.


 

Sportos város, sportoló egyetem

 

A házigazda SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézet vezetője, Balogh László arról beszélt, hogy Szegeden és a Szegedi Tudományegyetemen rendkívül aktív sportélet folyik mind az élsportot, mind a szabadidősportot tekintve. Megemlítette, az universitas nagy álma, hogy sportközpontjában műanyag borítású atlétikapálya létesüljön a közeljövőben, ami azért lenne nagyon fontos, mert az atlétika gyakorlatilag minden sportágnak, így a Szegeden oly eredményes labdajátékoknak is az alapja, és a megyeszékhely nem rendelkezik megfelelő létesítménnyel. Ugyanígy üdvözítőnek tartaná egy fedett uszoda létesítését, például Alsóvároson, ahol az élsport szolgálata mellett számos közoktatási intézmény és az egyetem úszással, szabadidősporttal kapcsolatos igényeit is kielégíthetné. – Szeged sportos város, sportoló város. Az élsport mellett virágzik a szabadidősport, a rekreáció is, az országos átlagnál jóval többen mozognak, sportolnak a csongrádi megyeszékhelyen. Jól képzett szakemberekre pedig a szabadidősportban is nagy szükség van, nem mindegy ugyanis, ki és milyen felkészültséggel foglalkozik az emberi élő szervezettel. Célunk éppen ezért egyfajta edzői minőség-ellenőrzési, minőségbiztosítási rendszer megteremtése, többek között az egyetemi bázis, illetve a szegedi és környékbeli él- és szabadidősport-műhelyek együttműködésének megteremtésével – emelte ki az intézetvezető.

 

Drogkonferencia_galeria
Dopping és drog: a megelőzés fontosságát hangsúlyozták az SZTE-n - GALÉRIA


A csúcsok mulandóak, a dopping romboló

 

A szegedi önkormányzat nevében az egészségügyi és szociális bizottság elnöke, Kozma József mondott beszédet. A szakmai tanácskozás témájához kapcsolódva megemlítette, a sakkszövetség elnökségében is találkoznia kellett néhány évvel ezelőtt a dopping kérdésével, mely tehát a szellemi sportban is jelen van. Sajnos számolni kell azzal – folytatta –, hogy az eredmények, a siker hajszolása sokakat arra indít, hogy már fiatalkortól teljesítményfokozókat használjanak. Ugyanakkor figyelmeztetett: az ezek által elért diadalok, csúcsok pillanatnyiak, nem fenntarthatóak, hosszú távon pedig egyértelműen rombolóak. Ezért a sportszakma, az edzők felelőssége, hogy milyen úton indítják el a versenyzőket, mire sarkallják őket, meg tudják-e őket óvni a doppingtól, a káros anyagoktól.


 

Szegeden is egyre komolyabb probléma a fiatalkori drogfogyasztás

 

A szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum vezetője, Arany Zoltán addiktológus a fiatalkori drogfogyasztás tendenciáiról tartott előadást. Elárulta: Magyarországon, így Szegeden is az 1990-es évektől kezdve kezdett el erősen növekedni a drogfogyasztás, ekkor jelentek meg a klasszikus drogok. Korábban, az 1960-as, 70-es, 80-as években a különböző gyógyszerek, szerves oldószerek és az alkohol fogyasztása volt a jellemző, ami elsősorban a másság kifejezésével, a fiatalok lázadásával függött össze, ám a rendszerváltást követően a fogyasztói társadalom jellemzőjévé kezdett válni a drog. A 2000-es évektől terjedtek el az új szintetikus anyagok, és manapság már több mint négyszáz úgynevezett dizájnerdrogot tartanak számon a szakemberek. Magyarországon sajnos továbbra is növekszik a drogfogyasztás, szinte minden szempont és drogtípus szerint vezetőnek számítunk Európában az elszomorító statisztikai adatok szerint. Megemlítette, sajnos Szegeden és a szegedi iskolákban is egyre komolyabb problémákat okoz a drog, bőven akad feladata a helyi drogcentrumnak. Külön felhívta a figyelmet a dizájnerdrogok veszélyeire: ezek újabb verzióit – tiltott anyagok szerkezetének valamilyen módosításával – hetente, kéthetente állítják elő, kísérletezik ki, nem győzik tiltólistára venni az új szereket. – Nemzetközi kémiaiszer-kísérlet folyik önkénteseken, világszintű emberkísérlet a fiatal nemzedékeken, hiszen ezen szerek káros hatásaira sok év múlva derül majd fény. Ezért is különösen fontos a nevelők, az edzők szerepe a megelőzésben – szögezte le Aranyi Zoltán, aki a Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum tapasztalatai alapján azt is megemlítette a jelen lévő testnevelőknek, sportszakembereknek: az (él)sportolók esetében rendkívül gyakoriak a különböző viselkedési addikciók, így például a játékszenvedély, így érdemes erre is odafigyelni.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.