SZTE Info

Dopping és drog: a megelőzés fontosságát hangsúlyozták az SZTE-n

„A dopping és drogfogyasztás megelőzése fiatalkorú sportolóknál” címmel tartott konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága megbízásából a Magyar Edzők Társasága és a Szegedi Tudományegyetem 2014. június 5-én az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézetben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Drogprev_1A nagy érdeklődés mellett megrendezett tanácskozás központi témái a dopping- és drogfogyasztás alakulása, az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás, a drogfogyasztás és a fiatalkori bűnözés kockázata, a fiatalkori dopping és drogfogyasztás egészségügyi kockázatai, valamint a nemzeti drogellenes stratégia voltak. Az eseményen az SZTE hallgatói és oktatói mellett a szegedi sportélet szakemberei vettek részt a kézi-, vízi- és kosárlabdától kezdve a labdarúgáson át az egyéni sportágakig. A konferenciát Köpf Károly, a Magyar Edzők Társaságának főtitkára nyitotta meg, aki elmondta: mind a dopping, mind a drog tekintetében a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni a fiatalok nevelésekor, a fiatalok sportolók felkészítésekor. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága és a Magyar Edzők Társasága azért szervez regionális konferenciasorozatot, hogy a sportszakemberek, testnevelők, edzők, leendő edzők figyelmét felhívja arra, milyen veszélynek vannak kitéve a fiatalok, mit lehet tenni a prevenció érdekében, illetve adott esetben milyen terápiára van szükség.


 

Sportos város, sportoló egyetem

 

A házigazda SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézet vezetője, Balogh László arról beszélt, hogy Szegeden és a Szegedi Tudományegyetemen rendkívül aktív sportélet folyik mind az élsportot, mind a szabadidősportot tekintve. Megemlítette, az universitas nagy álma, hogy sportközpontjában műanyag borítású atlétikapálya létesüljön a közeljövőben, ami azért lenne nagyon fontos, mert az atlétika gyakorlatilag minden sportágnak, így a Szegeden oly eredményes labdajátékoknak is az alapja, és a megyeszékhely nem rendelkezik megfelelő létesítménnyel. Ugyanígy üdvözítőnek tartaná egy fedett uszoda létesítését, például Alsóvároson, ahol az élsport szolgálata mellett számos közoktatási intézmény és az egyetem úszással, szabadidősporttal kapcsolatos igényeit is kielégíthetné. – Szeged sportos város, sportoló város. Az élsport mellett virágzik a szabadidősport, a rekreáció is, az országos átlagnál jóval többen mozognak, sportolnak a csongrádi megyeszékhelyen. Jól képzett szakemberekre pedig a szabadidősportban is nagy szükség van, nem mindegy ugyanis, ki és milyen felkészültséggel foglalkozik az emberi élő szervezettel. Célunk éppen ezért egyfajta edzői minőség-ellenőrzési, minőségbiztosítási rendszer megteremtése, többek között az egyetemi bázis, illetve a szegedi és környékbeli él- és szabadidősport-műhelyek együttműködésének megteremtésével – emelte ki az intézetvezető.

 

Drogkonferencia_galeria
Dopping és drog: a megelőzés fontosságát hangsúlyozták az SZTE-n - GALÉRIA


A csúcsok mulandóak, a dopping romboló

 

A szegedi önkormányzat nevében az egészségügyi és szociális bizottság elnöke, Kozma József mondott beszédet. A szakmai tanácskozás témájához kapcsolódva megemlítette, a sakkszövetség elnökségében is találkoznia kellett néhány évvel ezelőtt a dopping kérdésével, mely tehát a szellemi sportban is jelen van. Sajnos számolni kell azzal – folytatta –, hogy az eredmények, a siker hajszolása sokakat arra indít, hogy már fiatalkortól teljesítményfokozókat használjanak. Ugyanakkor figyelmeztetett: az ezek által elért diadalok, csúcsok pillanatnyiak, nem fenntarthatóak, hosszú távon pedig egyértelműen rombolóak. Ezért a sportszakma, az edzők felelőssége, hogy milyen úton indítják el a versenyzőket, mire sarkallják őket, meg tudják-e őket óvni a doppingtól, a káros anyagoktól.


 

Szegeden is egyre komolyabb probléma a fiatalkori drogfogyasztás

 

A szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum vezetője, Arany Zoltán addiktológus a fiatalkori drogfogyasztás tendenciáiról tartott előadást. Elárulta: Magyarországon, így Szegeden is az 1990-es évektől kezdve kezdett el erősen növekedni a drogfogyasztás, ekkor jelentek meg a klasszikus drogok. Korábban, az 1960-as, 70-es, 80-as években a különböző gyógyszerek, szerves oldószerek és az alkohol fogyasztása volt a jellemző, ami elsősorban a másság kifejezésével, a fiatalok lázadásával függött össze, ám a rendszerváltást követően a fogyasztói társadalom jellemzőjévé kezdett válni a drog. A 2000-es évektől terjedtek el az új szintetikus anyagok, és manapság már több mint négyszáz úgynevezett dizájnerdrogot tartanak számon a szakemberek. Magyarországon sajnos továbbra is növekszik a drogfogyasztás, szinte minden szempont és drogtípus szerint vezetőnek számítunk Európában az elszomorító statisztikai adatok szerint. Megemlítette, sajnos Szegeden és a szegedi iskolákban is egyre komolyabb problémákat okoz a drog, bőven akad feladata a helyi drogcentrumnak. Külön felhívta a figyelmet a dizájnerdrogok veszélyeire: ezek újabb verzióit – tiltott anyagok szerkezetének valamilyen módosításával – hetente, kéthetente állítják elő, kísérletezik ki, nem győzik tiltólistára venni az új szereket. – Nemzetközi kémiaiszer-kísérlet folyik önkénteseken, világszintű emberkísérlet a fiatal nemzedékeken, hiszen ezen szerek káros hatásaira sok év múlva derül majd fény. Ezért is különösen fontos a nevelők, az edzők szerepe a megelőzésben – szögezte le Aranyi Zoltán, aki a Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum tapasztalatai alapján azt is megemlítette a jelen lévő testnevelőknek, sportszakembereknek: az (él)sportolók esetében rendkívül gyakoriak a különböző viselkedési addikciók, így például a játékszenvedély, így érdemes erre is odafigyelni.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.