SZTE Info

Dopping és drog: a megelőzés fontosságát hangsúlyozták az SZTE-n

„A dopping és drogfogyasztás megelőzése fiatalkorú sportolóknál” címmel tartott konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága megbízásából a Magyar Edzők Társasága és a Szegedi Tudományegyetem 2014. június 5-én az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézetben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Drogprev_1A nagy érdeklődés mellett megrendezett tanácskozás központi témái a dopping- és drogfogyasztás alakulása, az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás, a drogfogyasztás és a fiatalkori bűnözés kockázata, a fiatalkori dopping és drogfogyasztás egészségügyi kockázatai, valamint a nemzeti drogellenes stratégia voltak. Az eseményen az SZTE hallgatói és oktatói mellett a szegedi sportélet szakemberei vettek részt a kézi-, vízi- és kosárlabdától kezdve a labdarúgáson át az egyéni sportágakig. A konferenciát Köpf Károly, a Magyar Edzők Társaságának főtitkára nyitotta meg, aki elmondta: mind a dopping, mind a drog tekintetében a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni a fiatalok nevelésekor, a fiatalok sportolók felkészítésekor. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága és a Magyar Edzők Társasága azért szervez regionális konferenciasorozatot, hogy a sportszakemberek, testnevelők, edzők, leendő edzők figyelmét felhívja arra, milyen veszélynek vannak kitéve a fiatalok, mit lehet tenni a prevenció érdekében, illetve adott esetben milyen terápiára van szükség.


 

Sportos város, sportoló egyetem

 

A házigazda SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézet vezetője, Balogh László arról beszélt, hogy Szegeden és a Szegedi Tudományegyetemen rendkívül aktív sportélet folyik mind az élsportot, mind a szabadidősportot tekintve. Megemlítette, az universitas nagy álma, hogy sportközpontjában műanyag borítású atlétikapálya létesüljön a közeljövőben, ami azért lenne nagyon fontos, mert az atlétika gyakorlatilag minden sportágnak, így a Szegeden oly eredményes labdajátékoknak is az alapja, és a megyeszékhely nem rendelkezik megfelelő létesítménnyel. Ugyanígy üdvözítőnek tartaná egy fedett uszoda létesítését, például Alsóvároson, ahol az élsport szolgálata mellett számos közoktatási intézmény és az egyetem úszással, szabadidősporttal kapcsolatos igényeit is kielégíthetné. – Szeged sportos város, sportoló város. Az élsport mellett virágzik a szabadidősport, a rekreáció is, az országos átlagnál jóval többen mozognak, sportolnak a csongrádi megyeszékhelyen. Jól képzett szakemberekre pedig a szabadidősportban is nagy szükség van, nem mindegy ugyanis, ki és milyen felkészültséggel foglalkozik az emberi élő szervezettel. Célunk éppen ezért egyfajta edzői minőség-ellenőrzési, minőségbiztosítási rendszer megteremtése, többek között az egyetemi bázis, illetve a szegedi és környékbeli él- és szabadidősport-műhelyek együttműködésének megteremtésével – emelte ki az intézetvezető.

 

Drogkonferencia_galeria
Dopping és drog: a megelőzés fontosságát hangsúlyozták az SZTE-n - GALÉRIA


A csúcsok mulandóak, a dopping romboló

 

A szegedi önkormányzat nevében az egészségügyi és szociális bizottság elnöke, Kozma József mondott beszédet. A szakmai tanácskozás témájához kapcsolódva megemlítette, a sakkszövetség elnökségében is találkoznia kellett néhány évvel ezelőtt a dopping kérdésével, mely tehát a szellemi sportban is jelen van. Sajnos számolni kell azzal – folytatta –, hogy az eredmények, a siker hajszolása sokakat arra indít, hogy már fiatalkortól teljesítményfokozókat használjanak. Ugyanakkor figyelmeztetett: az ezek által elért diadalok, csúcsok pillanatnyiak, nem fenntarthatóak, hosszú távon pedig egyértelműen rombolóak. Ezért a sportszakma, az edzők felelőssége, hogy milyen úton indítják el a versenyzőket, mire sarkallják őket, meg tudják-e őket óvni a doppingtól, a káros anyagoktól.


 

Szegeden is egyre komolyabb probléma a fiatalkori drogfogyasztás

 

A szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum vezetője, Arany Zoltán addiktológus a fiatalkori drogfogyasztás tendenciáiról tartott előadást. Elárulta: Magyarországon, így Szegeden is az 1990-es évektől kezdve kezdett el erősen növekedni a drogfogyasztás, ekkor jelentek meg a klasszikus drogok. Korábban, az 1960-as, 70-es, 80-as években a különböző gyógyszerek, szerves oldószerek és az alkohol fogyasztása volt a jellemző, ami elsősorban a másság kifejezésével, a fiatalok lázadásával függött össze, ám a rendszerváltást követően a fogyasztói társadalom jellemzőjévé kezdett válni a drog. A 2000-es évektől terjedtek el az új szintetikus anyagok, és manapság már több mint négyszáz úgynevezett dizájnerdrogot tartanak számon a szakemberek. Magyarországon sajnos továbbra is növekszik a drogfogyasztás, szinte minden szempont és drogtípus szerint vezetőnek számítunk Európában az elszomorító statisztikai adatok szerint. Megemlítette, sajnos Szegeden és a szegedi iskolákban is egyre komolyabb problémákat okoz a drog, bőven akad feladata a helyi drogcentrumnak. Külön felhívta a figyelmet a dizájnerdrogok veszélyeire: ezek újabb verzióit – tiltott anyagok szerkezetének valamilyen módosításával – hetente, kéthetente állítják elő, kísérletezik ki, nem győzik tiltólistára venni az új szereket. – Nemzetközi kémiaiszer-kísérlet folyik önkénteseken, világszintű emberkísérlet a fiatal nemzedékeken, hiszen ezen szerek káros hatásaira sok év múlva derül majd fény. Ezért is különösen fontos a nevelők, az edzők szerepe a megelőzésben – szögezte le Aranyi Zoltán, aki a Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum tapasztalatai alapján azt is megemlítette a jelen lévő testnevelőknek, sportszakembereknek: az (él)sportolók esetében rendkívül gyakoriak a különböző viselkedési addikciók, így például a játékszenvedély, így érdemes erre is odafigyelni.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00