SZTE Info

gyogyped_konf_kiemelt

Gyógypedagógiai konferencia Szegeden

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete 42. országos szakmai konferenciájának Szeged ad otthont. Az SZTE támogatásával megszervezett tanácskozás középpontjában idén a teljes életíven át tartó gondoskodás és rehabilitáció áll.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Fogyatékosságügy – rehabilitáció – szociális gondoskodás.” E téma köré szervezi 43. országos szakmai konferenciáját a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete (MAGYE). A gyógypedagógus-szakma tradicionális, legnagyobb létszámú, kilenc szakosztály működését koordináló szakmai szervezet idei konferenciáját a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán működő Gyógypedógus-képző Intézet támogatásával hívta életre. A 2014. június 19-21. között az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában, illetve a szegedi Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Diákotthon épületében megtartott rendezvényen megemlékeznek Bárczi Gusztávról, aki 50 éve és Göllesz Viktorról, aki 15 éve hunyt el.


 

„A tanárképzés tanulhatna a gyógypedagógus-képzéstől”


A tudományos tanácskozáson plenáris összejövetelen és kilenc szakosztályi ülésen foglalkoznak az előadók – többek között – a gyógypedagógia képzéstörténetével, a rehabilitáció szakmai kérdéseivel, a felnőtt fogyatékosok munkavállalási kérdéseivel, a logopédiai rehabilitációval, a beszédfogyatékosság problémájával – tudtuk meg Gereben Ferencnétől, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete elnökétől.


„A konferencia szervezésébe bekapcsolódó SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet mindennapi munkáját az egyetem vezetésétől kapott támogató légkörben végzi. A Szegedi Tudományegyetemen 2003 óta három szakirányon – a tanulásban akadályozottak pedagógiája, az értelmileg akadályozottak pedagógiája és logopédia – képeznek gyógypedagógusokat” – mondta Varga Imre egyetemi docens a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón. A képzés indulásakor az akkori Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola komoly segítséget nyújtott az intézménynek. Az SZTE gyógypedagógus-képző intézményének megalapítása Pukánszky Béla professzor nevéhez fűződik. Kiemelte: az intézmény mind diákjaira, mind oktatóira nagyon büszke, mert kiemelkedő eredményeket értek el pályájuk alatt.


„Egy nagyon erőteljesen gyakorlatorientált, hiteles tudásokat nyújtó, történetileg is bizonyított, 114 éves Bárczi-féle alapozású gyógypedagógus-képzés, megítélésem szerint, egy igazi hungarikum, amire büszkének kell lenni. Úgy gondolom, tanulhat a gyógypedagógus-képzéstől, annak gyakorlati és elméleti szervezésétől a tanárképzés” – mondta Pukánszky Béla, az SZTE JGYPK Gyógypedagógus Képző Intézet vezetője.


„A mai világban rendkívül fontos, hogy az óvodapedagógus, tanító- és tanárképzés az integrációra törekvő világban, be tudjon emelni a tanterve olyan ismereteket, melyek a gyerekek együttnevelését fogja segíteni” – tette hozzá Gereben Ferencné, a MAGYE elnöke.

 

Gyogypedagogiai_konferencia_Szegeden_galeria
Gyógypedagógiai konferencia Szegeden - GALÉRIA


„A társadalom állapotát is jellemzi az, ahogyan a sérült emberekkel bánik”


A háromnapos konferencia megnyitóján Kozma József Szeged város nevében köszöntötte a vendégeket. Beszédében így fogalmazott: „Nem vagyunk egyformák, de egyenlőek vagyunk. Nincs éles határ az egészséges és a nem teljesen egészséges, a fogyatékos vagy sérült, és ilyen problémával nem küszködő emberek között. A társadalomban egyfajta integrálást kell megvalósítani, az egység helyreállítását kell megpróbálni. A fogyatékossággal rendelkezők egy egésznek a részét képzik, a közösség nélkülük nem egész.”

„Szilárd meggyőződésem, az, hogy egy társadalom kulturáltsága, civilizációs szintje, egyértelműem lemérhető, azon, hogy hogyan fordul a fogyatékosai felé, milyen segítséget nyújt nekik” – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. A konferenciát köszöntve hozzátette: a fogyatékosokkal való foglalkozás és a rehabilitáció valójában a társadalom önérdekeit is támogatja, mivel a sérült emberek rehabilitációja, támogatása gazdaságilag is racionális. A Szegedi Tudományegyetem ezekre a kérdésekre kellő komolysággal tekint. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy az egyetem segíti a konferencia szervezését, lebonyolítását, hanem az intézményben folyó kardiológiai, neurológiai rehabilitációs ellátásokban is, valamint az intézményi koncepció célkitűzéseiben. Ugyanis a Tisza-parti universitas következő célja a gyermekek megfelelő egészségügyi rehabilitációjának biztosítása. Köszöntője végén tiszteletét és köszönetét fejezte ki azoknak a kollégáknak, akik ezzel a nemes hivatással járó nehézségeket vállalják a mindennapi munkájukban is.

 


„Semmit róluk nélkülük!”


A „Semmit róluk nélkülük!” gondolat jegyében, a rehabilitáció jelentőségét érzékeltetve sérült személyek is köszöntötték a konferenciát. Többek között a süketen született Loványi Eszter, aki – köszönhetően családja és a gyógypedagógusok támogatásának, saját erőfeszítéseinek – hallók között nevelkedett, és két diplomát is szerzett. A gyógypedagógus és szociológus nő vázolta életpályájának nehézségeit, a segítők támogatásának jelentőségét. Ezzel is érveket szolgáltatott ahhoz, hogy – a jelenleg általa is végzett – önkéntes és érdekvédelmi munka, a publikációk is hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek megértsék a gyógypedagógia, a rahabilitáció jelentőségét.


Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is megtisztelte jelenlétével a gyógypedagógus szakma szegedi tanácskozását. Köszöntőjében elismerően beszélt a gyógypedagógiáról, a tudománynak az oktatásban is megnyilvánuló eredményeiről. Tapasztalatai szerint a gyógypedagógusok azok, akik ma Magyarországon a legtöbbet tudnak a családról, a gyereknevelés és oktatás nehézségeiről. Ám szerinte nagyon sok szó esik a mit és hogyan oktassunk problémáról. Az oktatási jogok biztosa úgy véli: mielőbb közösen meg kellene válaszolni azt a kérdést is, hogy miért oktatunk.

 

A konferencia teljes programja itt olvasható:

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 04.

kiemelt_konyvhet

Több mint húsz, a szegedi egyetem munkatársai által jegyzett kiadvány ad alkalmat könyves beszélgetésre a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjain. Az SZTE szervezésében 2018. június 5. és 11. között tudománynépszerűsítő programok és könyves utazások várják az érdeklődőket.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 20.
  14:00 - 15:00
  Prof. Dr. Erich Kleinpeter (University of Potsdam, Department of Chemistry) előadása Characterization and Quantification of Antiaromaticity, Aromaticity, „Quasi-„ and „Y-Aromaticity” on the magnetic criterion címmel szervezi: SZAB Gyógyszerésztudományi Szb. Gyógyszertechnológiai Mb., SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet, MGYT Gyógyszertechnológiai Szakosztály elérhetőség: Csiszárné Marka Erzsébet – tel.: 36 62 545562 – e-mail: makra@pharm.u-szeged.hu
 • június 21.
  15:00 - 16:00
  Köszöntőt mond: Balogh Elemér dékán A könyvet bemutatja: Nagy Csongor István egyetemi tanár szervezi: SZAB Jogtudományi Szb., SZTE ÁJTK elérhetőség: Mészáros Zsuzsanna – tel.: +36 62 544 197 – e-mail: ajtk.dekani@juris.u-szeged.hu A szervezők 2018. június 18-ig kérik a részvétel jelzését a fenti elérhetőségeken.
 • június 22.
  09:00 - 10:00
  SZÉKHÁZUNKBAN MEGTEKINTHETŐ a SZAB Művészeti Szakbizottság szervezésében PROJECT 833 első ízben 2017 őszén, a Csongrádi Művésztelepen megrendezésre kerülő alkotótelep szegedi bemutatkozó kiállítása. A kiállítás megtekinthető június 22-től július 14-ig naponta 900 órától 1800 óráig.
 • június 22.
  18:00 - 19:00
  Orosz Andrea másfél évig élt Hanoiban és ott egy vietnámiak által működtetett japán iskolában tanított. Nem volt egyszerű a kihívás ebben az európaitól nagyon különböző kultúrában. Andrea arról beszél az előadásban, hogy a kezdeti nehézségek után hogyan ismerte ki magát egyre inkább ebben a környezetben, beszél a mindennapokról, de sok kirándulási és kulturális élménybeszámolóval is színesíti az előadást. szervezi: Közéleti Kávéház, SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szb. elérhetőség: Hekáné Dr. Szondi Ildikó – e-mail: szondi@juris.u-szeged.hu
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00