SZTE Info

Indonéz egyetemekkel működhet együtt az SZTE

Számos indonéz hallgató érkezhet a jövőben a szegedi egyetem mester- és PhD-képzéseire: az ázsiai ország célja, hogy állami támogatással magasan kvalifikált szakembergárdát képezzen ki Európában és az USA-ban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több indonéz egyetem képviselővel folytattak hosszú és eredményes megbeszélést 2014. június 11-én a Szegedi Tudományegyetem vezetői, szakemberei. Mindkét részről mintegy tucatnyian vettek részt az Rektori Hivatal épületében tartott két és fél órás tárgyaláson, melynek végén a felek emlékeztetőt írtak alá, abban rögzítve együttműködési szándékukat. Majd a szenátus jóváhagyásával születhet meg később a konkrétumokat is megfogalmazó együttműködési megállapodás.


 

Középpontban az informatika, az egészség-, közgazdaság- és agrártudomány

 

Indonez_delegacio_ok_891025 Az egyeztetés a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Rektori Konferencia közös szervezésében valósult meg. Több egyetem képviselője érkezett Indonéziából Magyarországra, majd a tervek szerint idén ősszel kihelyezett ülést tart Indonézia fővárosában, Dzsakartában a Magyar Rektori Konferencia, így nem pusztán egy egyetemközi, hanem több magyar és indonéz egyetem felsőoktatási intézmény közötti jövőbeni kooperációnak volt fontos állomása a szegedi megbeszélés – árulta el az SZTE Médiacentrumnak Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. A professzor elmondta, szemben Magyarországgal, ahol az egyetemek többsége állami fenntartású, Indonéziában többnyire magánegyetemek működnek, az ő képviselőik látogattak el hazánkba, illetve most Szegedre. Hozzáfűzte, amikor értesült az indonéz delegáció összetételéről, már nagyjából fel tudta mérni, mely területeken kívánnak kooperálni az SZTE-vel, így azokat hívta meg szegedi részről, akiknek rögtön partnerük is akadt a tárgyaláson. A tudományterületek közül kiemelt érdeklődést mutattak az egészségtudományok, így elsősorban az ápolónő- és a szülésznőképzés iránt. Emellett rendkívül fontos számukra az informatika, valamint a közgazdaság-tudomány, illetve agrártudomány is. Ami a lehetséges együttműködési formákat illeti, kifejtették, az okozza számukra a legnagyobb nehézséget, hogy Indonéziában nem áll rendelkezésre magasan kvalifikált szakembergárda, e téren szeretnének előrelépni. Céljuk, hogy állami támogatással fiatalokat küldjenek Európába és az Egyesült Államokban, hogy elsajátítsák az ott felhalmozódott tudást, majd hazatérve világszínvonalon oktassanak. A Szegedi Tudományegyetem számos mester- és PhD-képzésére kívánnak hallgatókat küldeni, mert vonzó számukra az SZTE tudományos hírneve, és csábítóak az itteni megélhetés körülményei is. Tizenkilenc doktori iskolánk széles lehetőséget kínál számukra. Örömmel láttam, hogy kollégáink és a kompetens indonéz szakemberek azonnal külön tárgyalásokba is kezdtek – összegzett a rektorhelyettes.


 

Indonez_delegacio_galeria
Indonéz egyetemekkel működhet együtt az SZTE - GALÉRIA


Kiváló lehetőségeket biztosít az indonéz hallgatóknak az SZTE

 

Az indonéz felsőoktatási intézményeinek képviselőiből álló delegáció azzal a céllal látogatott el a Szegedi Tudományegyetemre, hogy együttműködési megállapodást kezdeményezzenek a Tisza-parti universitas és az érintett dzsakartai egyetemek között – mondta el az SZTE Médiacentrum érdeklődésére Kasiyarno Martosentono, a dzsakartai Ahmad Dahlan Egyetem rektora, aki az SZTE-t egy nagy hagyományokkal és sok fakultással rendelkező, innovatív és kiemelkedő eredményekkel rendelkező intézményként jellemezte. Hozzátette: hazájában a vidéki területeket általában az aluliskolázottság és a fejletlenség jellemzi, ám Szegeden az egyetemnek hála ennek ellenkezőjét tapasztalta. A Szegedi Tudományegyetem oktatási stratégiájából tanulva Indonéziában is fejleszteni lehetne a vidéki felsőoktatási intézményeket – mondta. Kasiyarno Martosentono továbbá reményét fejezte ki, hogy az egyetemek rektorai egy következő találkozás alkalmával, melyre Indonéziában kerülne sor, kidolgozhatják az együttműködés minden apró részletét.

 

Basyiruddin Ahmad Hidayat, a Budapesti Indonéz Nagykövetség információs, társadalmi és kulturális osztályának vezetője, a delegáció tagja hangsúlyozta: a nagykövetség fontos feladata a magyarországi és indonéz felsőoktatási intézmények közötti együttműködések elősegítése, a már meglévő kapcsolatok ápolása és bővítése. Ennek jegyében nagy hangsúlyt fektetnek a magyar és indonéz állami szervekkel és felsőoktatási intézményekkel való folyamatos kapcsolattartásra, valamint a magyar-indonéz oktatási bilaterális kapcsolatok fejlesztésére. A Szegedi Tudományegyetem az egyik legnagyobb magyarországi felsőoktatási intézmény, kitűnő idegen nyelvű képzési kínálattal világított rá Basyiruddin Ahmad Hidayat, miért keresik az együttműködést az SZTE-vel. Leszögezte: a szegedi egyetem angol és német nyelvű orvosi képzése, valamint a korszerű és modern klinikai épületek kitűnő lehetőséget biztosítanak az indonéz hallgatók számára, hogy egy elismert egyetemen szerezzék meg mesterszintű diplomájukat.

 

Gajzer Erzsébet – Pintér M. Lajos

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/