SZTE Info

orvoskepzes_korszerusitese_kiemelt

A molekuláris medicina gyakorlat-orientált képzését tekinti az SZTE saját prioritásának

Hárommilliárd forintot költhet a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az SZTE, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja az élettudományi oktatás korszerűsítésére, képzőhelyeik nemzetközi versenyképességének erősítésére a következő másfél évben. A projektnyitót Pécsett tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2011 decemberében fogadta el a Parlament a felsőoktatási törvényt. Ennek két prioritására válaszul írták ki a pályázatot. Az egyik az, hogy felsőoktatás újradiverzifikálása jegyében a különböző szintek a nekik megfelelő szinvonalú oktatást a lehető legversenyképesebb formában tudják nyújtani. A másik prioritás az úgynevezett kapacitásfölösleg kezelése, aminek fő módszere, hogy a magyar ajkú hallgatóságon túl külföldi fiatalokat is célszerű a hazai felsőoktatási intézményekbe vonzani. Ezért 2012 tavaszán-nyarán a leginkább versenyképes ágazatok integrációját állították középpontba a pályázatok – a gépjárműfejlesztéstől kezdve a zöldtechnológián és lézertechnikán át egészen az informatikáig és az egészségügyig.

 

„Az egészségügyi ágazatban a felsőoktatás integrációja azt jelenti, hogy a három nagy vidéki képzőbázis, vagyis a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetem összefog, és amit közösen meg lehet, azt ilyen formában oldják meg, miközben egymásnak átadják a jó tapasztalatokat” – jellemezte a projekt előzményét Dux László. Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére című pályázat szegedi szakmai vezetője hozzátette: „Sikerágazat a hazai egészségügyi oktatás, ezt látja a nemzetközi felsőoktatási piac vonzónak. Ugyanakkor nagy a verseny: a képzés színvonalát, a szolgáltatásokat, a hallgatóbarát infrastruktúrát, a sportolási lehetőségeket vetik össze a külföldi hallgatók, mikor arról döntenek, hol folytatják tanulmányaikat” – fogalmazott Dux professzor. E szempontokat tette mérlegre a magyar kormány, mikor integrációs pályázatot írt ki, aminek eredményét idén április 22-én hirdették ki.

 

„Közös és korszerű tananyagfejlesztés, ennek elektronikus és más adathordozókon való közzététele” – említett példát a szegedi professzor a 3 hazai orvosképző hely együttműködési lehetőségére. Hat témakörben hangolják össze lépéseiket a 3 egyetem érintett karai. A Szegedi Tudományegyetem koordinálja a gyógyszerészképzést és a sürgősségi betegellátáshoz kötődő oktatást. A kardiológiai és neurológiai tananyag összefésülését a debreceni egyetem végzi, míg az egészségügyi főiskolai képzést és a manuális, vagyis műtéti szakmák oktatásának megújítását a pécsi egyetem „vezényli”. Tehát egyetemenként 2-2 témakört koordinálnak a partnerek. A pályázat lezárásáig közös tananyagok születnek, melyeket az azt követő 5 esztendőben folyamatosan korszerűsíteni szükséges, illetve hozzáférhetővé kell tenni. Így aztán e munka gyümölcsét a Semmelweis egyetem hallgatói is élvezhetik.

 

„A molekuláris medicina gyakorlat-orientált képzést tekinti az SZTE saját prioritásának” – hangsúlyozta Dux László. Ezért „vitte magával” a szegedi egyetem konzorciumi partnerként az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontot. „A szegedi témák olyan kurrens területek, melyek több diszciplínát is lefednek, melyek „hasító élei” az orvostudomány fejlődésének” – fogalmazott a nagyszabású pályázat szegedi szakmai vezetője, aki példaként említette az immunológiát, az őssejt-terápiát, a gyógyszerkutatást. „Ezek a kutatási együttműködések megalapozása szempontjából is hasznosak, miközben jól illeszkednek az SZTE tehetséggondozási programjaihoz.” De olyan hagyományainak ápolásához is, mint például Szent-Györgyi öröksége vagy a Nobel-díjasok Szegedre vonzásának új kezdeményezése, illetve a kutatás és az oktatás összekapcsolása.

 

1,2 milliárd fejlesztési forrás érkezik Szegedre, amelyből az SZBK részesedése 300 millió forint. A száz százalékban európai uniós pályázati támogatásból finanszírozott projektből „képzési programot és tananyagokat állítanak össze, bővítik a képzési kínálatot, erősítik a kutatóhelyi gyakorlati képzést, megkönnyítik az átjárhatóságot az intézmények között, optimalizálják a kutatási tevékenységeket, kapacitásokat és a leendő munkaadókat is bevonják a hallgatók felkészítésébe” – összegzett a pécsi projektnyitóról tudósító MTI. „Az érintett felsőoktatási intézmények emellett erősítik regionális és nemzetközi kapcsolataikat, konferenciákat, fórumokat szerveznek, népszerűsítik az idegen nyelvű képzéseket, bővítik a külföldi hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokat, támogatják a külföldiek képzésébe bekapcsolódó oktatók nyelvtudásának elmélyítését és a hátrányos helyzetű hallgatókat segítő mentori rendszer létrehozását is.”

 

A pécsi egyetem mint konzorcium vezető a projektet technikai jellegű megbeszéléssel és az egészségügyi karok szakmai rendezvényével nyitotta 2014 júniusának elején. A folytatást a szegedi munkacsoportok fölállítása, az SZTE-nek a programban érintett öt karának az aktivizálása jelenti: legközelebb 2014. június 16-án találkoznak, hogy elkezdjék és összehangolják a munkát, amely várhatóan 2015 szeptemberében zárul. A cél: a szegedi orvosképzés versenyképességének a megőrzése és erősítése.

 

A TÁMOP 4.1.1.C-13 számú, „Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére” elnevezésű pályázat projektnyitó rendezvényének sajtóközleménye itt elérhető:

 

SZTEinfo – Ú.I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja