SZTE Info

sztehetseg_dijatado_kiemelt

Ösztöndíjat kaptak az SZTE kiemelten tehetséges hallgatói

Az SZTE Szegedi Tehetségpont ünnepélyes ösztöndíjátadó ünnepséget 2014. június 24-én tartotta az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, ahol 26 kiemelten tehetséges diákot köszöntöttek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szegedi Tehetségpont a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával hirdetett ösztöndíj-lehetőséget olyan tehetséges hallgatóknak, akik valamilyen formában kötődnek a gazdasági vagy a jogi képzésekhez. A pályázatot a Szegedi Tudományegyetem minden karán meghirdették, mivel akadtak más karokon is olyan pályázók, akik érdeklődést mutattak e két tudományterület iránt. A pályázatokat az SZTE Gazdaságtudományi Kar, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar közösen bírálta, a döntésnél az SZTE Szegedi Tehetségpont Kiválósági Lista szempontrendszerét is érvényesítették – ismertette Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője.


szabo gabor szab sztehetseg dijatadoSzabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora megnyitójában kiemelte: az egyetem falain belül nagy szerepe van a tehetséggondozásnak. Az intézmény számára fontos, hogy odafigyeljen a tehetségekre, valamilyen támogatást, segítséget nyújtson a tehetségek kibontakozásához. Hozzátette: a fiatal tehetségek támogatása nemcsak azért kiemelkedő, hogy a hallgatókat segítse, hanem azért is, mert a tehetséges diákok inspirálják hallgatótársaikat, akarva-akaratlanul sokat segítenek az oktatásban.


– Az egyetem nagyon komoly missziója, hogy tehetségeket neveljen, olyan tehetségeket, akik a munkaerőpiacon és azon túl is megállják a helyüket, betöltik a társadalomban betölteni célzott szerepüket. Mindenki tehetséges valamiben, mindenki ért valamihez, és akik ma itt vannak, az ő esetükben a tehetség minden esetben egybeesik a választott szakmájukkal – fogalmazott Vilmányi Márton, a Gazdaságtudományi Kar dékánja. Kiemelte: az intézmény dolga, hogy a tehetségeket ösztönözze, elismerje, valamint meggyőzze a tehetséges hallgatókat, hogy érdemes az adott gazdasági, jogi vagy természettudományi jellegű szakmát tovább folytatni.


Hajdú József, az Állam-és Jogtudományi Kar dékánja beszédében hangsúlyozta, a tudás hatalom és magabiztosság, mellyel élni és visszaélni lehet. A hallgatóknak azt tanácsolta: éljenek a tudásuk adta lehetőségekkel, és legyenek a jövőt befolyásoló személyek egyikei.


SZTEhetseg_dijatado_SZAB_szekhaz_galeria
Ösztöndíjat kaptak az SZTE kiemelten tehetséges hallgatói - GALÉRIA


A kiírásra összesen 76 pályázat érkezett, a pályázók közül az ünnepélyes díjátadón 26 diákot részesítettek ösztöndíjban. A kiemelten tehetséges hallgatóknak járó egyszeri támogatás összege teljesítményfüggően személyenként 50-100-150 ezer forint.

. PhD kategóriában ösztöndíjban részesültek Hajdú Dóra, Szakály Zsuzsa és Pollák Kitti, az Állam-és Jogtudományi Kar Doktori Iskolájának hallgatói, Berki Viktor, Huszár Sándor és Uhrin Ákos, a Gazdaságtudományi Kar Doktori Iskolájának hallgatói, valamint Martyin Zita, a Természettudományi és Informatikai kar Doktori Iskolájának hallgatója. Alap- és osztatlan képzés kategóriában Harkai István, Kéri Judit, Lapu Árpád, Marsovszki Ádám, Molnár Erzsébet, Pongó Tamás, Simon Emese Réka és Tornyai Gergely, az ÁJTK diákjai, Buzás Lili, Csiszár Nóra, Keszeg Mária, Lipták Lilla, Rádóczi Zsolt, Schuszter Tamás, Zalányi Áron és Zuti Bence, a GTK hallgatói, valamint Földházi Brigitta és Pap Luca Alex, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatói és Gellény Krisztina, a TTIK diákja vehettek át ösztöndíjat. Az elismerő okleveleket Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Vilmányi Márton, a Gazdaságtudományi Kar dékánja, Hajdú József, az Állam-és Jogtudományi Kar dékánja, valamint Kovács Péter tanszékvezető egyetemi tanár adta át.


Az ösztöndíj-pályázat megvalósulását az NTP-KTF-M-13 pályázaton elnyert támogatás tette lehetővé.


 

Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai GáborEmberi_Eroforras_Tamogataskezelo.jpeg_200x68Nemzeti_Tehetseg_Program.jpeg_200x50


Oktataskutato_es_fejleszto_intezet.jpeg_300x118 Emberi_Eroforrasok_Miniszteriuma

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.