SZTE Info

sztehetseg_dijatado_kiemelt

Ösztöndíjat kaptak az SZTE kiemelten tehetséges hallgatói

Az SZTE Szegedi Tehetségpont ünnepélyes ösztöndíjátadó ünnepséget 2014. június 24-én tartotta az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, ahol 26 kiemelten tehetséges diákot köszöntöttek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szegedi Tehetségpont a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával hirdetett ösztöndíj-lehetőséget olyan tehetséges hallgatóknak, akik valamilyen formában kötődnek a gazdasági vagy a jogi képzésekhez. A pályázatot a Szegedi Tudományegyetem minden karán meghirdették, mivel akadtak más karokon is olyan pályázók, akik érdeklődést mutattak e két tudományterület iránt. A pályázatokat az SZTE Gazdaságtudományi Kar, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar közösen bírálta, a döntésnél az SZTE Szegedi Tehetségpont Kiválósági Lista szempontrendszerét is érvényesítették – ismertette Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője.


szabo gabor szab sztehetseg dijatadoSzabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora megnyitójában kiemelte: az egyetem falain belül nagy szerepe van a tehetséggondozásnak. Az intézmény számára fontos, hogy odafigyeljen a tehetségekre, valamilyen támogatást, segítséget nyújtson a tehetségek kibontakozásához. Hozzátette: a fiatal tehetségek támogatása nemcsak azért kiemelkedő, hogy a hallgatókat segítse, hanem azért is, mert a tehetséges diákok inspirálják hallgatótársaikat, akarva-akaratlanul sokat segítenek az oktatásban.


– Az egyetem nagyon komoly missziója, hogy tehetségeket neveljen, olyan tehetségeket, akik a munkaerőpiacon és azon túl is megállják a helyüket, betöltik a társadalomban betölteni célzott szerepüket. Mindenki tehetséges valamiben, mindenki ért valamihez, és akik ma itt vannak, az ő esetükben a tehetség minden esetben egybeesik a választott szakmájukkal – fogalmazott Vilmányi Márton, a Gazdaságtudományi Kar dékánja. Kiemelte: az intézmény dolga, hogy a tehetségeket ösztönözze, elismerje, valamint meggyőzze a tehetséges hallgatókat, hogy érdemes az adott gazdasági, jogi vagy természettudományi jellegű szakmát tovább folytatni.


Hajdú József, az Állam-és Jogtudományi Kar dékánja beszédében hangsúlyozta, a tudás hatalom és magabiztosság, mellyel élni és visszaélni lehet. A hallgatóknak azt tanácsolta: éljenek a tudásuk adta lehetőségekkel, és legyenek a jövőt befolyásoló személyek egyikei.


SZTEhetseg_dijatado_SZAB_szekhaz_galeria
Ösztöndíjat kaptak az SZTE kiemelten tehetséges hallgatói - GALÉRIA


A kiírásra összesen 76 pályázat érkezett, a pályázók közül az ünnepélyes díjátadón 26 diákot részesítettek ösztöndíjban. A kiemelten tehetséges hallgatóknak járó egyszeri támogatás összege teljesítményfüggően személyenként 50-100-150 ezer forint.

. PhD kategóriában ösztöndíjban részesültek Hajdú Dóra, Szakály Zsuzsa és Pollák Kitti, az Állam-és Jogtudományi Kar Doktori Iskolájának hallgatói, Berki Viktor, Huszár Sándor és Uhrin Ákos, a Gazdaságtudományi Kar Doktori Iskolájának hallgatói, valamint Martyin Zita, a Természettudományi és Informatikai kar Doktori Iskolájának hallgatója. Alap- és osztatlan képzés kategóriában Harkai István, Kéri Judit, Lapu Árpád, Marsovszki Ádám, Molnár Erzsébet, Pongó Tamás, Simon Emese Réka és Tornyai Gergely, az ÁJTK diákjai, Buzás Lili, Csiszár Nóra, Keszeg Mária, Lipták Lilla, Rádóczi Zsolt, Schuszter Tamás, Zalányi Áron és Zuti Bence, a GTK hallgatói, valamint Földházi Brigitta és Pap Luca Alex, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatói és Gellény Krisztina, a TTIK diákja vehettek át ösztöndíjat. Az elismerő okleveleket Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Vilmányi Márton, a Gazdaságtudományi Kar dékánja, Hajdú József, az Állam-és Jogtudományi Kar dékánja, valamint Kovács Péter tanszékvezető egyetemi tanár adta át.


Az ösztöndíj-pályázat megvalósulását az NTP-KTF-M-13 pályázaton elnyert támogatás tette lehetővé.


 

Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai GáborEmberi_Eroforras_Tamogataskezelo.jpeg_200x68Nemzeti_Tehetseg_Program.jpeg_200x50


Oktataskutato_es_fejleszto_intezet.jpeg_300x118 Emberi_Eroforrasok_Miniszteriuma

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.