SZTE Info

„Szakértői műhelyben” a kreditrendszer

A Tempus Közalapítvány és a Campus Hungary támogatásával a Szegedi Tudományegyetemen rendezték meg 2014. május 15-én a „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban az ECTS alkalmazásán keresztül” című workshopot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Campus Hungary és a Tempus Közalapítvány országos rendezvénysorozatának első állomása a Szegedi Tudományegyetemre vezetett. A tanácskozást Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg, az eseményen részt vett Derényi András szakértő, Somoskői György szakmai koordinátor, Bokay Antal szakértő, illetve számos, az ECTS kreditrendszer intézményi alkalmazásában kulcsszerepet betöltő szakember. A műhelymunkát annak szervezője, Balogné Molnár Gabriella intézményi ERASMUS és Campus Hungary programkoordinátor moderálta. A rendezvény során olyan területeket érintettek, mint minőségmenedzsment, minőségfejlesztés, tantervfejlesztés, kreditrendszer, közös képzések, újszerű oktatási módszerek, felsőoktatás és az üzleti szféra együttműködése, és szó esett még a Tempus Közalapítvány (TKA) céljairól, melyek a felsőoktatás nemzetköziesedése és az intézmények ilyen irányú törekvéseinek támogatása felé orientálódnak.


Somoskői György előadása alatt a vendégek hallhattak például arról, hogy a TKA különböző lehetőségekkel segíti elő a nemzetköziesedést a Campus Hungary programban. Idetartoznak például az innovatív képzések, melyek szerint négy témában felsőoktatási intézmények dolgozói és oktatói számára: EU-angol szaknyelvi képzés, interkulturális felkészítés, honlapkezelési és fejlesztési ismeretek, nemzetközi marketingképzés. Az eddigiek során a képzések több mint ezer résztvevővel valósultak meg a Közép-Magyarország régióban, illetve mind a hat konvergencia égióban. Továbbá a lehetőségekhez tartoznak még a hallgatói tréningek, melyek időtartama 3 órára redukálódott. Idetartozik a nemzetközi mobilitásban való felkészítés a következő témában: nyelvi készségek.


Az eddig felsoroltakon kívül a kutatások, az adatbázisok elkészítése, bemutatása és terjesztése mind segíti még a felsőoktatási szereplők munkáját. Ez olyan témákban valósul meg, mint a Magyarországon hallgató külföldi tanulók véleménye, a nemzetköziesedést célzó kurzusok a belföldi hallgatók szemszögéből, a belföldi hallgatók személyes és interkulturális kompetenciái és motivációi, a mobilitást akadályozó és ösztönző intézményi tényezők, a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképessége, oktatási innovátorok adatbázisa, a felsőoktatás és a K+F szféra együttműködése, a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolatrendszere.


A rendezvény során Derényi András megkérte a résztvevőket, hogy mindenki mutatkozzon be, és beszéljen a munkaköréről. Ennek kifejezettek örültek a vendégek, hiszen „eddig csak e-mailen keresztül ismertük egymást” – mesélte egyikőjük mosolyogva. Majd ezután arra kérte őket a szakértő, hogy végezzenek el egy kis csoportmunkát. Feladatként azt kapták, hogy írják össze a három leglényegesebb problémát, melyekkel munkájuk során találkoztak.


Az ECTS műhely célja, hogy a kreditrendszer intézményi alkalmazásában részt vevők minőségben és mennyiségben is elegendő információhoz és tudáshoz jussanak. Ugyanakkor ismerjék meg a képzési programelemek rendszerkörnyezetét és ebben az elemek közti kapcsolatok természetét, hogy ezek alapján tudatosan gondolkodjanak a képzési programok céljáról, a tanulási eredmények alkalmazásáról, a képzési programegységek kialakításáról, a kreditallokációról, a kreditértékek kialakításáról, az oktatási módszerek és tanulásszervezési eljárások megválasztásáról, az értékelésről, a hallgatók tájékoztatásáról és támogatásáról és az egész rendszer minőségfejlesztéséről.

 

Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00