SZTE Info

„Szakértői műhelyben” a kreditrendszer

A Tempus Közalapítvány és a Campus Hungary támogatásával a Szegedi Tudományegyetemen rendezték meg 2014. május 15-én a „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban az ECTS alkalmazásán keresztül” című workshopot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Campus Hungary és a Tempus Közalapítvány országos rendezvénysorozatának első állomása a Szegedi Tudományegyetemre vezetett. A tanácskozást Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg, az eseményen részt vett Derényi András szakértő, Somoskői György szakmai koordinátor, Bokay Antal szakértő, illetve számos, az ECTS kreditrendszer intézményi alkalmazásában kulcsszerepet betöltő szakember. A műhelymunkát annak szervezője, Balogné Molnár Gabriella intézményi ERASMUS és Campus Hungary programkoordinátor moderálta. A rendezvény során olyan területeket érintettek, mint minőségmenedzsment, minőségfejlesztés, tantervfejlesztés, kreditrendszer, közös képzések, újszerű oktatási módszerek, felsőoktatás és az üzleti szféra együttműködése, és szó esett még a Tempus Közalapítvány (TKA) céljairól, melyek a felsőoktatás nemzetköziesedése és az intézmények ilyen irányú törekvéseinek támogatása felé orientálódnak.


Somoskői György előadása alatt a vendégek hallhattak például arról, hogy a TKA különböző lehetőségekkel segíti elő a nemzetköziesedést a Campus Hungary programban. Idetartoznak például az innovatív képzések, melyek szerint négy témában felsőoktatási intézmények dolgozói és oktatói számára: EU-angol szaknyelvi képzés, interkulturális felkészítés, honlapkezelési és fejlesztési ismeretek, nemzetközi marketingképzés. Az eddigiek során a képzések több mint ezer résztvevővel valósultak meg a Közép-Magyarország régióban, illetve mind a hat konvergencia égióban. Továbbá a lehetőségekhez tartoznak még a hallgatói tréningek, melyek időtartama 3 órára redukálódott. Idetartozik a nemzetközi mobilitásban való felkészítés a következő témában: nyelvi készségek.


Az eddig felsoroltakon kívül a kutatások, az adatbázisok elkészítése, bemutatása és terjesztése mind segíti még a felsőoktatási szereplők munkáját. Ez olyan témákban valósul meg, mint a Magyarországon hallgató külföldi tanulók véleménye, a nemzetköziesedést célzó kurzusok a belföldi hallgatók szemszögéből, a belföldi hallgatók személyes és interkulturális kompetenciái és motivációi, a mobilitást akadályozó és ösztönző intézményi tényezők, a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképessége, oktatási innovátorok adatbázisa, a felsőoktatás és a K+F szféra együttműködése, a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolatrendszere.


A rendezvény során Derényi András megkérte a résztvevőket, hogy mindenki mutatkozzon be, és beszéljen a munkaköréről. Ennek kifejezettek örültek a vendégek, hiszen „eddig csak e-mailen keresztül ismertük egymást” – mesélte egyikőjük mosolyogva. Majd ezután arra kérte őket a szakértő, hogy végezzenek el egy kis csoportmunkát. Feladatként azt kapták, hogy írják össze a három leglényegesebb problémát, melyekkel munkájuk során találkoztak.


Az ECTS műhely célja, hogy a kreditrendszer intézményi alkalmazásában részt vevők minőségben és mennyiségben is elegendő információhoz és tudáshoz jussanak. Ugyanakkor ismerjék meg a képzési programelemek rendszerkörnyezetét és ebben az elemek közti kapcsolatok természetét, hogy ezek alapján tudatosan gondolkodjanak a képzési programok céljáról, a tanulási eredmények alkalmazásáról, a képzési programegységek kialakításáról, a kreditallokációról, a kreditértékek kialakításáról, az oktatási módszerek és tanulásszervezési eljárások megválasztásáról, az értékelésről, a hallgatók tájékoztatásáról és támogatásáról és az egész rendszer minőségfejlesztéséről.

 

Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.