SZTE Info

radiologia_konferencia_kiemelt

Szegeden tartotta konferenciáját a Magyar Radiológusok Társasága

27. kongresszusát Szegeden rendezte meg a Magyar Radiológusok Társasága. A 2014. június 26-28. közötti tanácskozást a Szegedi Tudományegyetem szervezte. A molekuláris, vagyis a sejt szintre levitt diagnosztika újdonságáról is szó esett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

450 résztvevő, 200 előadás, 25 külföldi előadó, 30 kiállító cég – így jellemezhető számokkal a Magyar Radiológusok Társasága 27. kongresszusa, amelynek Szeged adott otthont. 3 napon át többnyire 3 szekcióban folyt a munka. Ez a szakma legfontosabb seregszemléje.

 


  Kontrasztanyagokról és sugárvédelemről


Az idei MRT-kongresszus témái között szerepelt a kardiovaszkuláris, az onkológiai, a neurológiai és a sürgősségi képalkotó diagnosztikai és az e területekhez kapcsolódó intervenciós radiológiai lehetőségek ismertetése. A program része volt a szakmapolitikai fórumsorozat. Ez a radiológia jelenéről és jövőjéről, a teleradiológiai megoldások szerepéről, a betegbiztonságról (a kontrasztanyagokról és sugárvédelemről), illetve az informatika növekvő szerepéről adott számot – tudtuk meg Palkó András professzortól, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Radiológiai Tanszékét vezető egyetemi tanártól, az MRT 27. kongresszusának elnökétől.

A minden második évben életre hívott konferenciák sorában Szeged idén harmadszorra nyerte el a rendezés jogát. A 2014. június 26-28. közötti tanácskozásnak az újszegedi Hotel Forrás adott otthont.

A neves külföldi vendégek plenáris előadása mellett, a szekciókban nagyon sok fiatal számolt be az elmúlt időszak tudományos és szakmai teljesítményéről. A szegedi tanácskozás egyik jellemzője, hogy diagnosztika és a terápia eredményit összefésülték. De a Tisza-parti városban a radiológusok nemzetközi szervezeteinek vezetői és a szomszédos országok szakorvosai is megjelentek.

 


  Tisztelet a társszakmának a tudományban


– Egy rangos szakmai közösség, Magyar Radiológusok Társasága a Szegedi Tudományegyetemet bízta meg a konferenciája életre hívásával, ami őszinte örömünkre szolgál – fogalmazott köszöntőjében Szabó Gábor, az SZTE rektora. – Tudom, hogyan megy át az emberi szervezeten a röntgensugár, de azt nem, hogy erről mit kell gondolni. Ugyanis az így keletkezett képen egészen mást néznek az orvosok, mint amit egy fizikus – mondta, derültséget keltve. – De ilyen tapasztalatok alapján tanuljuk meg tisztelni a társszakmákat a tudományban – rögzítette az akadémikus.

Szerinte a város, Szeged számára is nagy lehetőség, hogy megmutassa magát olyan távolról jött neves szakembereknek, akik az egyetem vonzáskörébe tartoznak. Ezért is mondhatjuk azt, hogy „az egyetemnek van egy városa”, és nem „Szegednek egyeteme”. Ugyanakkor az SZTE rektora hangsúlyozta: jó a kapcsolat és az együttműködés az egyetem és a szegedi önkormányzata között.

A rektor azt kívánta a radiológiai kongresszuson megjelenteknek, hogy a sikeres szakmai program mellett felejthetetlen perceket töltsenek Szegeden, a Tisza-parti város szépségeit és vendégszeretetét is élvezve.

A Magyar Radiológusok Társasága 27. kongresszusát rendező SZTE Általános Orvostudományi Karról Hajnal Ferenc dékán-helyettes, az SZTE Szent-Györgyi Klinikai Központ elnökhelyettese emlékeztetett: Szegeden elsőként alakult ki az egészségügyi integráció. Az egyetem klinikai központjában fontos szerepet játszik a diagnosztikus szektor, a képalkotó laborok. Szólt a radiológia jelentőségéről. A konferencia résztvevőit jó munkára és kellemes szegedi emlékgyűjtésre biztatta.

 

Radiologia_kongresszus_galeria
Szegeden tartotta konferenciáját a Magyar Radiológusok Társasága - GALÉRIA


  Az orvosi gyakorlat középpontjában


A szakma nevében külön is köszöntötte a külföldi vendégeket Baranyai Tibor professzor. A Magyar Radiológusok Társasága elnöke megállapította: az orvosi gyakorlat középpontjába került a diagnosztika. A szakmai ismeretek szempontjából folyamatos megújulás mellett előtérbe kerültek a biztonsági szempontok a paciensek és a személyzet esetében. A világon mindenhol jelentősnek tartják az orvosok, a szakdolgozók, a mérnökök képzését és továbbképzését, a tudományos képzést. Hangsúlyozta: e konferencia eredményességéhez jelentősen hozzájárultak a szakmával együttműködő szponzorok.

A XIX. század, Wilhelm Conrad Röntgennek a róla elnevezett röntgensugárzás felfedezése, óta csillagászati sebességgel fejlődik a képalkotó diagnosztika. Ma már a legfontosabb diagnoszikus szakmává nőtte ki magát, rengeteg részterülettel.

– Ha kivonnánk a radiológiát az orvoslásból, akkor a gyógyító munka kiszáradna – jelentette ki újságírói kérdésre reagálva Palkó András. – A képalkotó diagnosztika átvette az orvoslás művészetéhez tartozó fizikális és egyéb vizsgálat szerepét.

Szó volt a radiológusok konferenciáján az európai sugárvédelmi kezdeményezéstől kezdve a az emlő MRI vizsgálatán át egészen a mikrobuborékokbnak a radiológiai diagnosztikában és a terápiában betöltött szerepéről. Palkó professzor izgalmasnak nevezte a Krestin professzor által bemutatott felmérést: Németországban sok tízezer ember egészségi állapotának változását több mint egy évtizede figyelik ultrahang és MRI-vizsgálatokkal. Így próbálják megállapítani, hogy milyen előjelei vannak egyes betegségeknek. De a molekuláris, vagyis a sejt szintre levitt diagnosztika újdonságáról, első eredményeiről is Szegeden értesült a szakma.

 

A MRT 27. kongresszusán kitüntetéseket adták át az elmúlt ciklusban kiemelkedő munkát végző szakembereknek. A tanácskozás a társaság „politikai” rendezvénye is volt, tisztújító közgyűléssel. A szakmai vitákat követően nívós társaság programok tették emlékezetessé a Magyar Radiológusok Társasága 27. kongresszusát Szegeden.


SZTEinfo – szöveg és kép: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.