SZTE Info

radiologia_konferencia_kiemelt

Szegeden tartotta konferenciáját a Magyar Radiológusok Társasága

27. kongresszusát Szegeden rendezte meg a Magyar Radiológusok Társasága. A 2014. június 26-28. közötti tanácskozást a Szegedi Tudományegyetem szervezte. A molekuláris, vagyis a sejt szintre levitt diagnosztika újdonságáról is szó esett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

450 résztvevő, 200 előadás, 25 külföldi előadó, 30 kiállító cég – így jellemezhető számokkal a Magyar Radiológusok Társasága 27. kongresszusa, amelynek Szeged adott otthont. 3 napon át többnyire 3 szekcióban folyt a munka. Ez a szakma legfontosabb seregszemléje.

 


  Kontrasztanyagokról és sugárvédelemről


Az idei MRT-kongresszus témái között szerepelt a kardiovaszkuláris, az onkológiai, a neurológiai és a sürgősségi képalkotó diagnosztikai és az e területekhez kapcsolódó intervenciós radiológiai lehetőségek ismertetése. A program része volt a szakmapolitikai fórumsorozat. Ez a radiológia jelenéről és jövőjéről, a teleradiológiai megoldások szerepéről, a betegbiztonságról (a kontrasztanyagokról és sugárvédelemről), illetve az informatika növekvő szerepéről adott számot – tudtuk meg Palkó András professzortól, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Radiológiai Tanszékét vezető egyetemi tanártól, az MRT 27. kongresszusának elnökétől.

A minden második évben életre hívott konferenciák sorában Szeged idén harmadszorra nyerte el a rendezés jogát. A 2014. június 26-28. közötti tanácskozásnak az újszegedi Hotel Forrás adott otthont.

A neves külföldi vendégek plenáris előadása mellett, a szekciókban nagyon sok fiatal számolt be az elmúlt időszak tudományos és szakmai teljesítményéről. A szegedi tanácskozás egyik jellemzője, hogy diagnosztika és a terápia eredményit összefésülték. De a Tisza-parti városban a radiológusok nemzetközi szervezeteinek vezetői és a szomszédos országok szakorvosai is megjelentek.

 


  Tisztelet a társszakmának a tudományban


– Egy rangos szakmai közösség, Magyar Radiológusok Társasága a Szegedi Tudományegyetemet bízta meg a konferenciája életre hívásával, ami őszinte örömünkre szolgál – fogalmazott köszöntőjében Szabó Gábor, az SZTE rektora. – Tudom, hogyan megy át az emberi szervezeten a röntgensugár, de azt nem, hogy erről mit kell gondolni. Ugyanis az így keletkezett képen egészen mást néznek az orvosok, mint amit egy fizikus – mondta, derültséget keltve. – De ilyen tapasztalatok alapján tanuljuk meg tisztelni a társszakmákat a tudományban – rögzítette az akadémikus.

Szerinte a város, Szeged számára is nagy lehetőség, hogy megmutassa magát olyan távolról jött neves szakembereknek, akik az egyetem vonzáskörébe tartoznak. Ezért is mondhatjuk azt, hogy „az egyetemnek van egy városa”, és nem „Szegednek egyeteme”. Ugyanakkor az SZTE rektora hangsúlyozta: jó a kapcsolat és az együttműködés az egyetem és a szegedi önkormányzata között.

A rektor azt kívánta a radiológiai kongresszuson megjelenteknek, hogy a sikeres szakmai program mellett felejthetetlen perceket töltsenek Szegeden, a Tisza-parti város szépségeit és vendégszeretetét is élvezve.

A Magyar Radiológusok Társasága 27. kongresszusát rendező SZTE Általános Orvostudományi Karról Hajnal Ferenc dékán-helyettes, az SZTE Szent-Györgyi Klinikai Központ elnökhelyettese emlékeztetett: Szegeden elsőként alakult ki az egészségügyi integráció. Az egyetem klinikai központjában fontos szerepet játszik a diagnosztikus szektor, a képalkotó laborok. Szólt a radiológia jelentőségéről. A konferencia résztvevőit jó munkára és kellemes szegedi emlékgyűjtésre biztatta.

 

Radiologia_kongresszus_galeria
Szegeden tartotta konferenciáját a Magyar Radiológusok Társasága - GALÉRIA


  Az orvosi gyakorlat középpontjában


A szakma nevében külön is köszöntötte a külföldi vendégeket Baranyai Tibor professzor. A Magyar Radiológusok Társasága elnöke megállapította: az orvosi gyakorlat középpontjába került a diagnosztika. A szakmai ismeretek szempontjából folyamatos megújulás mellett előtérbe kerültek a biztonsági szempontok a paciensek és a személyzet esetében. A világon mindenhol jelentősnek tartják az orvosok, a szakdolgozók, a mérnökök képzését és továbbképzését, a tudományos képzést. Hangsúlyozta: e konferencia eredményességéhez jelentősen hozzájárultak a szakmával együttműködő szponzorok.

A XIX. század, Wilhelm Conrad Röntgennek a róla elnevezett röntgensugárzás felfedezése, óta csillagászati sebességgel fejlődik a képalkotó diagnosztika. Ma már a legfontosabb diagnoszikus szakmává nőtte ki magát, rengeteg részterülettel.

– Ha kivonnánk a radiológiát az orvoslásból, akkor a gyógyító munka kiszáradna – jelentette ki újságírói kérdésre reagálva Palkó András. – A képalkotó diagnosztika átvette az orvoslás művészetéhez tartozó fizikális és egyéb vizsgálat szerepét.

Szó volt a radiológusok konferenciáján az európai sugárvédelmi kezdeményezéstől kezdve a az emlő MRI vizsgálatán át egészen a mikrobuborékokbnak a radiológiai diagnosztikában és a terápiában betöltött szerepéről. Palkó professzor izgalmasnak nevezte a Krestin professzor által bemutatott felmérést: Németországban sok tízezer ember egészségi állapotának változását több mint egy évtizede figyelik ultrahang és MRI-vizsgálatokkal. Így próbálják megállapítani, hogy milyen előjelei vannak egyes betegségeknek. De a molekuláris, vagyis a sejt szintre levitt diagnosztika újdonságáról, első eredményeiről is Szegeden értesült a szakma.

 

A MRT 27. kongresszusán kitüntetéseket adták át az elmúlt ciklusban kiemelkedő munkát végző szakembereknek. A tanácskozás a társaság „politikai” rendezvénye is volt, tisztújító közgyűléssel. A szakmai vitákat követően nívós társaság programok tették emlékezetessé a Magyar Radiológusok Társasága 27. kongresszusát Szegeden.


SZTEinfo – szöveg és kép: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.