SZTE Info

radiologia_konferencia_kiemelt

Szegeden tartotta konferenciáját a Magyar Radiológusok Társasága

27. kongresszusát Szegeden rendezte meg a Magyar Radiológusok Társasága. A 2014. június 26-28. közötti tanácskozást a Szegedi Tudományegyetem szervezte. A molekuláris, vagyis a sejt szintre levitt diagnosztika újdonságáról is szó esett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

450 résztvevő, 200 előadás, 25 külföldi előadó, 30 kiállító cég – így jellemezhető számokkal a Magyar Radiológusok Társasága 27. kongresszusa, amelynek Szeged adott otthont. 3 napon át többnyire 3 szekcióban folyt a munka. Ez a szakma legfontosabb seregszemléje.

 


  Kontrasztanyagokról és sugárvédelemről


Az idei MRT-kongresszus témái között szerepelt a kardiovaszkuláris, az onkológiai, a neurológiai és a sürgősségi képalkotó diagnosztikai és az e területekhez kapcsolódó intervenciós radiológiai lehetőségek ismertetése. A program része volt a szakmapolitikai fórumsorozat. Ez a radiológia jelenéről és jövőjéről, a teleradiológiai megoldások szerepéről, a betegbiztonságról (a kontrasztanyagokról és sugárvédelemről), illetve az informatika növekvő szerepéről adott számot – tudtuk meg Palkó András professzortól, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Radiológiai Tanszékét vezető egyetemi tanártól, az MRT 27. kongresszusának elnökétől.

A minden második évben életre hívott konferenciák sorában Szeged idén harmadszorra nyerte el a rendezés jogát. A 2014. június 26-28. közötti tanácskozásnak az újszegedi Hotel Forrás adott otthont.

A neves külföldi vendégek plenáris előadása mellett, a szekciókban nagyon sok fiatal számolt be az elmúlt időszak tudományos és szakmai teljesítményéről. A szegedi tanácskozás egyik jellemzője, hogy diagnosztika és a terápia eredményit összefésülték. De a Tisza-parti városban a radiológusok nemzetközi szervezeteinek vezetői és a szomszédos országok szakorvosai is megjelentek.

 


  Tisztelet a társszakmának a tudományban


– Egy rangos szakmai közösség, Magyar Radiológusok Társasága a Szegedi Tudományegyetemet bízta meg a konferenciája életre hívásával, ami őszinte örömünkre szolgál – fogalmazott köszöntőjében Szabó Gábor, az SZTE rektora. – Tudom, hogyan megy át az emberi szervezeten a röntgensugár, de azt nem, hogy erről mit kell gondolni. Ugyanis az így keletkezett képen egészen mást néznek az orvosok, mint amit egy fizikus – mondta, derültséget keltve. – De ilyen tapasztalatok alapján tanuljuk meg tisztelni a társszakmákat a tudományban – rögzítette az akadémikus.

Szerinte a város, Szeged számára is nagy lehetőség, hogy megmutassa magát olyan távolról jött neves szakembereknek, akik az egyetem vonzáskörébe tartoznak. Ezért is mondhatjuk azt, hogy „az egyetemnek van egy városa”, és nem „Szegednek egyeteme”. Ugyanakkor az SZTE rektora hangsúlyozta: jó a kapcsolat és az együttműködés az egyetem és a szegedi önkormányzata között.

A rektor azt kívánta a radiológiai kongresszuson megjelenteknek, hogy a sikeres szakmai program mellett felejthetetlen perceket töltsenek Szegeden, a Tisza-parti város szépségeit és vendégszeretetét is élvezve.

A Magyar Radiológusok Társasága 27. kongresszusát rendező SZTE Általános Orvostudományi Karról Hajnal Ferenc dékán-helyettes, az SZTE Szent-Györgyi Klinikai Központ elnökhelyettese emlékeztetett: Szegeden elsőként alakult ki az egészségügyi integráció. Az egyetem klinikai központjában fontos szerepet játszik a diagnosztikus szektor, a képalkotó laborok. Szólt a radiológia jelentőségéről. A konferencia résztvevőit jó munkára és kellemes szegedi emlékgyűjtésre biztatta.

 

Radiologia_kongresszus_galeria
Szegeden tartotta konferenciáját a Magyar Radiológusok Társasága - GALÉRIA


  Az orvosi gyakorlat középpontjában


A szakma nevében külön is köszöntötte a külföldi vendégeket Baranyai Tibor professzor. A Magyar Radiológusok Társasága elnöke megállapította: az orvosi gyakorlat középpontjába került a diagnosztika. A szakmai ismeretek szempontjából folyamatos megújulás mellett előtérbe kerültek a biztonsági szempontok a paciensek és a személyzet esetében. A világon mindenhol jelentősnek tartják az orvosok, a szakdolgozók, a mérnökök képzését és továbbképzését, a tudományos képzést. Hangsúlyozta: e konferencia eredményességéhez jelentősen hozzájárultak a szakmával együttműködő szponzorok.

A XIX. század, Wilhelm Conrad Röntgennek a róla elnevezett röntgensugárzás felfedezése, óta csillagászati sebességgel fejlődik a képalkotó diagnosztika. Ma már a legfontosabb diagnoszikus szakmává nőtte ki magát, rengeteg részterülettel.

– Ha kivonnánk a radiológiát az orvoslásból, akkor a gyógyító munka kiszáradna – jelentette ki újságírói kérdésre reagálva Palkó András. – A képalkotó diagnosztika átvette az orvoslás művészetéhez tartozó fizikális és egyéb vizsgálat szerepét.

Szó volt a radiológusok konferenciáján az európai sugárvédelmi kezdeményezéstől kezdve a az emlő MRI vizsgálatán át egészen a mikrobuborékokbnak a radiológiai diagnosztikában és a terápiában betöltött szerepéről. Palkó professzor izgalmasnak nevezte a Krestin professzor által bemutatott felmérést: Németországban sok tízezer ember egészségi állapotának változását több mint egy évtizede figyelik ultrahang és MRI-vizsgálatokkal. Így próbálják megállapítani, hogy milyen előjelei vannak egyes betegségeknek. De a molekuláris, vagyis a sejt szintre levitt diagnosztika újdonságáról, első eredményeiről is Szegeden értesült a szakma.

 

A MRT 27. kongresszusán kitüntetéseket adták át az elmúlt ciklusban kiemelkedő munkát végző szakembereknek. A tanácskozás a társaság „politikai” rendezvénye is volt, tisztújító közgyűléssel. A szakmai vitákat követően nívós társaság programok tették emlékezetessé a Magyar Radiológusok Társasága 27. kongresszusát Szegeden.


SZTEinfo – szöveg és kép: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.