SZTE Info
Konyvhet_2013.06.06

A Szegedi Tudományegyetem és kiadói műhelyei, könyvtára a 85. ünnepi könyvhéten

A 2014. évi ünnepi könyvhét országos megnyitóját Szegeden, a SZTE központi épülete előtti Dugonics téren tartják 2014. június 12-én (csütörtök) 11 órakor. A 2014. június 16-án záruló rendezvény-sorozaton közel kétszáz program várja az érdeklődőket. Az idei könyvünnepen kiemelt partner az SZTE: „Ahol tudás és szándék találkozik.”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ünnepi könyvhét szegedi egyetemhez is kötődő programjaira szeretettel várnak minden könyvbarátot, olvasni szerető érdeklődőt.

 

A 85. ünnepi könyvhét napjaiban – a múlt évhez hasonlatosan – 17 órakor (vasárnap 16 órakor) a SZEK sátránál kiadói műhelyeket és / vagy kiadványaikat bemutató nyilvános interjúk készülnek, professzorok mutatják be a SZEK Tudástár könyvsorozatát, tudománytörténeti sétát vezetnek, előadást tartanak. Az egyetemi kiadói műhelyek közül több is önálló könyvbemutatót szervez. De más kiadók kiadványainak ismertetésében ugyancsak számos egyetemi oktató vállal szerepet.

Az idei program egyetemi újdonsága, hogy az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai a könyvet és a kutatómunkát népszerűsítő programokat kínálnak: például a könyvhét idején 10-19 óra között kérdés-felelet játékot, a résztvevők között a nap végén egyetemtörténeti kiadványt kisorsolva. A Dugonics téren a Szegedi Egyetemi Kiadó sátrában a SZEK – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó munkatársai idén is árusítják a SZEK kiadói műhelyeinek gondozásában megjelent főbb kiadványokat.

Néhány egyetemhez kötődő intézmény egy-egy napra – például az Eurpe Direct Iroda csütörtökön – önálló sátorba települ. Az SZTE JGYPK épületében működő Interaktív Természetismereti Tudástár csapata pedig szombaton és vasárnap 10-19 óra között mozgó laboratóriumot működtet, mikroszkópos vizsgálatokat és kísérleteket mutat be, miközben könyvritkaságokba is belelapozhatnak az érdeklődők.

 

A 2014. évi könyvhét szegedi programjairól a Szegedi Tudományegyetem MédiaCentrumának munkatársai és gyakornokai folyamatosan képes beszámolókat adnak. E tudósítások elérhetőek az universitas www.u-szeged.hu honlapján belüli Hírportálon. A szövegeket, fotókat közli a Somogyi-könyvtár által ebben az időszakban működtetett könyvheti honlap: http://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/. A híradások megjelennek az SZTE MédiaCentrum partnereinek honlapján: a Tiszatáj online kiadása http://tiszatajonline.hu/, illetve a DKMT Eurorégió internetes újságjaiban: TriplexRegioNet a http://www.triplexregio.net/, az EricInfo http://www.ericinfo.eu/index.php?page=10&action=nyito, az Euro-Regional News Agregator http://www.ernainfo.eu/ oldalain.

 

A szegedi universitas – „Ahol tudás és szándék találkozik.” E gondolat jegyében a professzortól az egyetemi hallgatóig számos egyetemi polgár lesz könyvheti követe az olvasás gyönyörűségének és a tudomány népszerűsítésének.

 

*

 

Ízelítő a Szegedi Tudományegyetem szervezésében, illetve az SZTE és oktatói, hallgatói közreműködésével megvalósuló kiemelkedő könyves programokból:

A) Az ünnepi könyvhét előtt:

2014. június 11. (szerda) 19:00 óra, Grand Café (Deák Ferenc u. 18.): Závada Pál: Természetes fény című kötetéről a Kossuth-díjas íróval Szilasi László író, irodalomtörténész (SZTE) beszélget.

 

B) Az ünnepi könyvhét idején:

2014. június 12. (csütörtök)


10:45 óra, Dugonics tér: Térzene - Közreműködnek az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói.

11:00 óra, Dugonics tér: Megnyitó. Köszöntőt mond Solymos László, Szeged város alpolgármestere és Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke. A könyvhetet megnyitja Végel László Kossuth-díjas regény- és drámaíró, esszéista.

12:30 óra, SZTE Rektori Hivatal (Dugonics tér 13.), majd 13:30 óra, SZTE Klebelsberg Könyvtár (Ady tér 10.): Itt a DélmagyArchív – sajtótájékoztató és bemutató. Hogyan és miért digitalizálja az idén 104 éves Délmagyarországot az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Somogyi-könyvtár? A kérdésre válaszol – többek között –: Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója és Kokas Károly, a bibliotéka főigazgató-helyettese. Az 1910-től 1945-ig megjelent lapszámokat adják szolgáltatásba. Az internetes archívumban lehet majd keresni a teljes szövegben, a cikk címében, szerző és dátum szerint.

15:00 óra, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Auditorium Minimum: Lénárt András könyvének bemutatója a Szegedi Egyetemi Kiadó – JATEPress Kiadó szervezésében.

16:00 óra, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Helytörténeti túra indul és a Klebelsberg Könyvtárban ér véget. A Szegedi Egyetemi Kiadó készülő Tudástár könyvsorozatából Hannus István vegyész professzor ad ízelítőt és választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy vajon mi a haszna az egyetemi periodikák, és a Délmagyarország digitalizálásának?

16:30 óra, Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), 1. emeleti folyóirat-olvasó: Grecsó Krisztán József Attila-díjas író Megyek utánad című könyvének bemutatója. Beszélgetőtárs: Szilasi László József Attila-díjas, irodalomtörténész, kritikus (SZTE).

17:00 óra, Dugonics tér, SZEK-sátor: Milyen az SZTE és a könyvkiadás kapcsolata? A Szegedi Egyetemi Kiadót irányító Pál József irodalomtörténész professzorral, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével Újszászi Ilona beszélget.

17:00 óra, Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátránál: Szörényi László irodalomtörténész, egyetemi tanár (SZTE) Már eleget éltünk? (Nap Kiadó) című kötetét dedikálja.

19:00 óra, Dugonics tér: A Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) által gondozott Tudástár könyvsorozatot bemutatják a szerkesztők: Dux László professzor (SZTE ÁOK), Hannus István professzor (TTIK), Pál József professzor (BTK).

19:00 óra, Grand Café: Végel Lászlóval beszélget Orcsik Roland (SZTE).

 

2014. június 13. (péntek)


15:00 óra, SZTE Klebelsberg Könyvtár (Ady tér 10.): Középpontban a DM Archív – az érdeklődőket bevezetik a projekt kulisszái mögé: megmutatjuk az egyetemi könyvtár raktáraiban tárolt, több mint 100 éves folyóiratszámokat, az ország közgyűjteményeiben egyedülálló könyvtári eszközöket, melyekkel a digitalizálást végezték, illetve az elkészült keresőfelületet is.

15:00 óra, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Auditorium Minimum: Kérchy Vera (SZTE), Színház és dekonstrukció könyvbemutatója a Szegedi Egyetemi Kiadó – JATEPress Kiadó szervezésében.

16:00 óra, Dugonics tér (Szent-Györgyi Albert szobra): A Hannus István vegyészprofesszor által vezetett tudománytörténeti túra Szent-Györgyi Albert szobrától indul és a tudós egykori könyvtárszobájában (SZTE SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport
Szerves Kémiai Tanszék, Szeged, Dóm tér 8.) zárul. A résztvevők megtudhatják, hogyan függ össze a Nobel-díj és az irodalom? A Szegedi Egyetemi Kiadó készülő Tudástár sorozat kötetéből Pál József irodalomtörténész professzor ad ízelítőt. De az érdeklődők Szent-Györgyi egykori bőr foteljébe is beleülhetnek, megtekinthetik könyvtárának leltárkönyvét és abban a professzor aláírását...

16:30 óra, Dugonics tér (Scolar kiadó standja): Molnár Judit (SZTE) dedikálja a Csendőrtiszt a Markóban – Ferenczy László csendőr alezredes a népbíróság előtt című kötetét.

17:00 óra, SZAB székház, 110-es terem: Fáy Dávid jezsuita misszionárius emlékezete, Diószegi Szabó Pál költő beszélget Tóth Sándor Attila irodalomtörténésszel.

17:00 óra, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Bemutatkozik az SZTE SZEK kiadói műhelyei közül a Belvedere Kiadó.

18:00 óra, Dugonics tér: Az SZTE oktatója, Sándor Klára: A székely írás nyomában, valamint Horváth Márta: A művészet eredete című könyvéről (Typotex Kiadó) a szerzőkkel Márok Tamás, a szegedi Városi Televízió műsorvezetője beszélget.

18:00 óra, Dugonics tér (L’Harmattan pavilon): Søren Kierkegaard 1813-2013 című kötetet a szerkesztő, Gyenge Zoltán – rövid beszélgetést követően – dedikálja.

18:30 óra, REÖK (Regionális Összművészeti Központ, Tisza Lajos krt. 56.): Karafiáth Orsolyával A házikedvenc és a Kicsi Lili című kötetekről, életről, szerelemről, kultúrdémonságról beszélget Balog József újságíró, az SZTE oktatója.

20:30. Grand Café (Deák Ferenc u. 18.): Gyenge Zoltán Kép és mítosz című könyve bemutatója.

 

2014. június 14. (szombat)


10:15 óra, Dugonics tér: Szegedi Írók Napja – délelőtti beszélgetés szegedi írókkal és költőkkel. Vendégek: Bátyi Zoltán, Bene Zoltán, Czilczer Olga, Csúri Ákos, Lesi Zoltán. A beszélgetést vezeti: Veszelka Attila író. Közreműködnek a Baka Irodalmi Kör tagjai: Antal Anikó, Fabulya Andrea, Paulovics Tamás.

17:00 óra, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Bemutatkozik az SZTE SZEK kiadói műhelyei közül a legifjabb, a könyvkiadói képzésben részesülő hallgatók által alapított Primaware.

17:00 óra, Grimm Könyvesbolt és Galéria Kávézó (Kölcsey utca 4.): Nyelvünk, nyelvészetünk és nyelvtudományunk címmel bemutatja a SZEK JGYFK Kiadó a nyelvészeti kiadványait. Voigt Vilmos folklorista és szemiotikussal Tóth Szergej, az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó vezetője beszélget.

18.00 Dugonics tér: Benkő László: Viharlovasok című kötet (Lazi Könyvkiadó) bemutatója – a szerzővel Lázár István beszélget.

18:00 óra, Grimm Könyvesbolt és Galéria Kávézó (Kölcsey utca 4.): Beszélgetés Pál Sándor Attilával, a 2013-ban megjelent Pontozó című kötet (Prae.hu, JAK-füzetek) szerzőjével Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész (SZTE) beszélget.

19:00 óra, Grand Café: Lanczkor Gáborral, a Folyamisten című új regényéről Lengyel Zoltán (SZTE) irodalomtörténész beszélget.

19:00 óra, Dugonics tér: Sánta Gábor irodalomtörténésszel, az SZTE JGYPK docensével két nemrég megjelent kötetéről Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész (SZTE) beszélget.

 

2014. június 15. (vasárnap)


15:00 óra, Dugonics tér (Medicina könyvesbolt stand): Szilassi Péter (SZTE TTIK ) dedikálja Etiópia geográfus szemmel című kötetét.

16:00 óra, Dugonics tér: Kollár Árpád (FISZ, SZTE) dedikálja Milyen madár című kötetét.

16:00 óra, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Bemutatkozik az SZTE SZEK kiadói műhelyei közül a Szegedi Egyetemi Kiadó – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó, középpontban a társadalmi nem és a nyelvhasználat. Juhász Valériával, a kötetsorozat társszerkesztőjével Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke beszélget.

17:00, Grand Cafe: Szántó T. Gábor Kafka macskái című művéről a szerzővel Lednitzky András (SZTE) beszélget.

17:00 óra, Dugonics tér: Nők, könyvek, irodalom… - az Ünnepi Könyvhét vendége Görög Ibolya, beszélgetőtárs: Nádudvari Gabriella stíluskommunikációs mentor (SZTE JGYPK).

18:30 óra, Dugonics tér: Nők, könyvek, irodalom… - Katona Ildikóval, a szegedi Könyvmolyképző Kiadó vezetőjével Nádudvari Gabriella stíluskommunikációs mentor (SZTE JGYPK) beszélget.

 

2014. június 16. (hétfő)


15:00 óra, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Auditorim minimum: a Szegedi Egyetemi Kiadó – JATEPress Kiadó új E-könyveinek bemutatója.

15:30 óra, Városháza (Széchenyi tér 10–11.), díszterem: Móra Ferenc konferencia, előadást tart Apró Ferenc helytörténész, Bencsik Orsolya író, műfordító (SZTE), Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész (SZTE), Kovács Krisztina egyetemi tanársegéd (SZTE), Kovács-Krassói Anikó múzeumpedagógus, Rigó Béla író, költő, szerkesztő. A konferencián hirdetik ki az Egy város – egy könyv olvasásnépszerűsítő játék eredményét.

16:00 óra, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Indul a könyvismereti túra a Klebelsberg Könyvtárba, ahol a látogatóknak megmutatják a legérdekesebb, legritkább és legkülönlegesebb könyveket, gyűjteményeket.

17:00 óra, Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), alagsori klub: P. Bodzsár Erzsébet: Pszichochip. „A lélek kalandozása” – a szerzővel László István egyetemi adjunktus (SZTE) beszélget.

17:00 óra, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Bemutatkozik az SZTE SZEK kiadói műhelyei közül a Geolitera Kiadó – vezetőjével, Pál-Molnár Elemérrel, Az ásványok művészete című, az egyetemi ásványgyűjteményt is bemutató könyvéről is beszélget Újszászi Ilona.

17:30 óra, Dugonics tér (a SZEK sátra): Főzzünk az egészségesebb jövőért! – állított össze nem csupán „szakácskönyvet” a fiataloknak Lendvai Edina (Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar). A szerkesztőt a nemzetek konyháit bemutató, a hagyományos ételeket, az egészségtudatosoknak szóló recepteket, de a főbb – táplálkozással összefüggő – betegségeket is bemutató kötetről Újszászi Ilona kérdezi.

17:00 óra, Dugonics tér: Oravecz Imre: Kaliforniai fürj című regényéről (Jelenkor) a Kossuth-díjas író, költő, műfordítóval Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus beszélget.

17:30 óra, Dugonics tér: A József Attila-díjas író, irodalomtörténész, kritikussal, Szilasi Lászlóval A harmadik híd című regényéről Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus beszélget.

18:00 óra, Dugonics tér (a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátránál): Szilasi László dedikál.

19.00 Grand Café (Deák Ferenc utca 18.): „Ne számíts elragadtatásra!” A Tiszatáj folyóirat Avantground számának bemutatása, azaz az „avantgarde” és az „underground” kizsigerelése Kabai Lóránt, Mikola Gyöngyi, Müllner András és Perovics Zoltán, illetve Orcsik Roland részvételével.

20:00 óra, Grand Café (Deák Ferenc u. 18.): Kortárs irodalmunk három írói univerzuma találkozik, mikor Barnás Ferenc, Oravecz Imre és Szilasi László beszélget; moderátor: Módos Ádám (SZTE Filozófia Tanszék).

 

C) Az ünnepi könyvhét után:


2014. június 20. (péntek)

17:30 óra, Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), 1. emeleti folyóiratolvasó: Olasz Sándor: Kalliopé útkeresései címmel a Nap Kiadó gondozásában megjelent kötetet Gróh Gáspár irodalomtörténész és Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese mutatja be; bevezetőt mond Simai Mihály József Attila-díjas költő, valamint a kiadó nevében Sebestyén Ilona. Részleteket olvas fel Beslin Anita a kötetből.

18:00 óra, Gyálaréti Művelődési Centrum (Koszorú u. 35.): Máté-Tóth András: Parallax. Meditációk egy sokszínű világról – a Pannonhalmi Bencés Kiadónál megjelent könyv szerkesztője, Turai Gabriella beszélget a szerzővel.

 

SZTEinfo


Korábban írtuk:

A Szegedi Tudományegyetem a 85. Ünnepi Könyvhét kiemelt partnere


konyvhet-meghivo-2014-06-15konyvhet-meghivo-2014-06-14

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft