SZTE Info

Újra nagy sikert aratott az SZTE Alma Mater Weekend Családi és Sportnap

2014-ben is számos családi és sportprogrammal várta látogatóit az SZTE Alma Mater Weekend. Az elmúlt évekhez hasonlóan volt kari bográcsfőző verseny ízletes pörkölttel, gyerekzsivaj egész nap az ugrálóvár környékén, sportversenyek, ismerős arcok, napsütés és jókedv.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egész nap eseményeit még felsorolni is nehéz lenne, összefoglalónkban mégis megkísérelünk ízelítőt adni azokból a programokból, amelyekkel mindenki találkozhatott, aki kilátogatott az SZTE Sportközpontba 2014. június 21-én.

 

Az évek során az SZTE Alma Mater szervezte weekend igazi családi eseménnyé alakult, ahol a szülő és a gyermek egyaránt jól érezheti magát – az SZTE Sportközpont adta lehetőségeknek köszönhetően – sportos, zöld környezetben. A regisztráció után mindenki frissítővel (stílusosan egy almával és az Irinyi Bisztró által felajánlott kókuszgolyókkal) vághatott neki a programoknak. A jól megszokott bemelegítést követően salsatanítás kezdődött Rostás Viktóriával, közben a sportközpont hátsó területén a kari bográcsfőző verseny résztvevői Bolgár Zsolt, az Universitas Szeged Nonprofit Kft. ügyvezetője koordinálásával már javában készítették a pörköltet: pirult a hagyma, jóízű beszélgetéseknek lehettünk fültanúi a bogrács mellett.

 

A nap folyamán különböző sportprogramokon vehettek részt a kicsik és a nagyok: kispályás labdarúgás, tenisz, TRX Pünkösti Gáborral, a BioBody trénerével, falmászás, íjászat, tantsu Rácz Rékával, gerinctorna Lengyelné Szugyiczki Máriával, petanque, streetball. Rostás Viki hawaii tánca igazi különlegesség volt a programok között: csípőre tett kézzel, finom mozdulatokkal tanulták el az alaplépéseket a kíváncsi résztvevők, nyakukban a saját kezűleg az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ kézműveseinél készített hawaii nyaklánccal. Közben volt még arcfestés, órásbuborék, ugrálóvár, érdekes kísérletek az Interaktív Természetismereti Tudástárral, adománygyűjtés a Korábban Érkeztem Alapítvánnyal, arcfestés a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetével, óriás szappanbuborék Katandival, könyves sarok a Betűmókával, valamint csillámtetoválás az SZTE Karrier Iroda munkatársaival.

 

Ebédre elkészült a pörkölt, majd a háromtagú zsűri (Görög Márta, az SZTE Alma Mater vezetője, Révész Balázs, az SZTE marketing és kommunikációs igazgatója, valamint az Alma Mater-díjat 2014-ben elnyert cég, a Morgan Stanley munkatársa, Somogyi Viktor) elindult kóstolni. A szervezők gratulálnak a részt vevő csapatoknak, a gyermek- és felnőttversenyek résztvevőinek, akik az eredményhirdetéseken a támogatóink által felajánlott nyereményeket vehették át.

 

VEGSO_alma_mater_weekend_plakat_2014


A weekend második napján az Alma Mater-tagkártyával rendelkezők kedvezményes áron vásárolhattak mozijegyet a Belvárosi Moziban az alábbi filmekre: Így neveld a sárkányodat, Volt egyszer egy erdő, Szél támad.

 

A versenyek eredményei:

 

A kari bográcsfőző verseny dobogósai

1. Vásárhelyi betyárok – a Mezőgazdasági Kar csapata

2. Alkimisták – a Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszékének csapata

3. A Gazdaságtudományi Kar csapata

 

Különdíjasok:

A Védelmi Iroda csapata

Juris+ - a jogász öregdiákok csapata

 

A „Szegedi Nyár” Rajzpályázat díjazottjai:


„Manó” Kategória:


1. Seres Csenge

2. Monoczki Luca

3. Ambrus Gerda Laura

4. Kovács Enikő

5. Schwimmer Róza Janka

6. Rostás Sára


„Törpe” Kategória:

1. Ocskó Eszter

2. Tóth Barbara

3. Ocskó Dávid

4. Sümegi Botond

5. Tóth Veronika Mirjana

6. Törőcsik Ilona Tamara


A zsűri tagjai: Szabó András festőművész, B. Nagy Balázs fotográfus

 

A gyermek sportversenyek díjazottjai:


Óvodások:

1. Sümegi Botond

2. Magony Janka

3. Pintér Csongor

4. Czinner Szofi

5. Ambrus Gerda

6. Sümegi Boldizsár


Alsó tagozatosok:

1. Magony Kristóf

2. Vincze Dorka

3. Geretovszki Marci

4. Csobán Anita

5. Csobán Petra

6. Pintér Gergő


Felső tagozatosok:

1. Soltész Péter

2. Bélteki Péter

3. Pintér Soma

4. Pintér Zsombor

5. Hegedűs Dóra

6. Geretovszki Anna

 

A felnőtt kispályás labdarúgás bajnokai:

1. London SC

2. Őszinte Részvétem

3. SZTE


A felnőtt teniszverseny dobogósai:

1. Hegedűs János

2. Kávai Tibor

3. Zsíros JánosAz Alma Mater Weekend Családi és Sportnapon készült képgaléria itt elérhető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.