SZTE Info

Világhírű orvosok az ortopédiai és traumatológiai konferencián

2014. június 24-én közös konferenciát tartott Szegeden a Magyar Ortopéd és Traumatológus Társaság. A TIK-ben rendezett konferencián, szakmai kiállításon külföldi szakértők is megjelentek, előadtak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ortopédok szakorvosok és traumatológusok közösen tartottak konferenciát 2014. június 24-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Informatikai Központban. Az esemény jelentősége kapcsán Varga Endre, az SZTE ÁOK Traumatológiai Klinika tanszékvezetője és a konferencia főszervezője elmondta, hogy a hétvégén Budapesten lesz a világ vezető csontsebészeit összefogó éves találkozó, melyre a világ 200 vezető sebésze először érkezik az országba. – Ennek kapcsán tudtuk a kongresszust megszervezni, hogy ide Szegedre is meghívtunk több világhírű szakembert – árulta el Varga Endre, utalva a konferencia magas szakmai színvonalára. – Meghívott vendégek érkeztek többek között Thaiföldről, Amerikából, Kanadából, Kolumbiából, Argentínából, Németországból és Svájcból – sorolta a külföldi vendégelőadók hosszú sorát, akik a tudományos beszédek mellett kerekasztal-beszélgetéseken is részt vettek.


– A programok és előadások tematikájának összeállításakor igyekeztünk figyelembe venni, hogy Szegeden most nyílt meg az új sürgősségi betegellátó osztály, valamint a központi műtő, így a fő témák között a politraumatizáció, a sürgősség és a trauma kapcsolata, a pszichotrauma és a betegoktatás fontossága szerepelt – jegyezte meg a szerteágazó programkínálat kapcsán Varga Endre, aki igen sikeresnek ítélte meg a közös konferenciát. A magas színvonalú tudományos seregszemle népszerűségét mutatja az is, hogy közel 1200 résztvevője és 64 kiállítási standja volt. – Magyarországon egyre inkább komolyan kell venni, hogy csak azok a dolgok valósulhatnak meg, amelyet akarunk, és közös munkával elérünk. A baleseti ellátás javításához egyaránt szükség van az orvosok, a szakképzés, a betegek, a politika és a média együttműködésére – jelentette ki Varga Endre.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.