SZTE Info

Zenés forgatagon az SZTE ZMK Fúvószenekara

2014 júniusában négynapos Zenés Forgatag várja a zenebarátokat Szegeden. A rendezvény zárónapján, június 22-én 17 órakor az SZTE Zeneművészeti Kar Fúvószenekara zenés bemelegítéssel várja az érdeklődőket a Dugonics téren.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Koncert Fúvószenekara 1998-as megalakulása óta számos hazai és külföldi sikert tudhat maga mögött. Éves rendszerességgel készít rádiófelvételt Budapesten, és több CD-felvétellel mutatkozott be a nagyközönség előtt. A belgiumi Neerpelt Európai Ifjúsági Zenei Versenyén két alkalommal cum laude I. díjat szerzett, valamint nagy sikerű koncertet adott a schladmingi Mid Europe zenei konferencián. A zenekar immár hat alkalommal volt résztvevője a Fúvószenekari Világszövetség Kelet-Európai Szekciója által szervezett Fúvóskarmesteri Szimpóziumoknak. A Birkfeldi Intermusica Nemzetközi Szólista Versenyen művészi közreműködéséért a „Legkiemelkedőbb előadást nyújtó zenekar” díját kapta, a spanyolországi Valencia Certamen International de Bandas de Musica – Ciudad de Valencia meghívásos versenyén harmadik helyezést ért el az együttes. Az együttes az elmúlt esztendőkben számos kiváló, nemzetközileg elismert szakemberrel dolgozhatott, több kiváló szólistával, előadóművésszel koncertezhetett együtt. A zenekar repertoárja széles körű; koncertprogramjaikon rendszeresen csendülnek fel kortárs magyar fúvószenekari művek ősbemutatóként, magyarországi bemutatóként. A zenekart megalakulása óta alapítója Csikota József, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar egyetemi adjunktusa, Artisjus-díjas fúvóskarmester vezeti.

A Zenés Forgatag részletes programja:

Június 19-én és 20-án Vidám Barokk címmel Szegedi Szimfonikus Zenekar kisegyütteseinek koncertjei a Vármúzeumban. Házigazda Lukácsházi Győző.
Június 19-én, csütörtökön 18.00-kor: Szólista: Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, Érdemes Művész, közreműködik a Kosztándi Vonósnégyes (Kosztándi István – hegedű, Behán László Dezső – hegedű, Tuzson Edina – mélyhegedű, Kőrösi Györgyi – gordonka)
Június 20-án, pénteken 17.00-kor: Közreműködik Csányi Ildikó – gordonka, Kuzma Levente – orgona
Műsoron nagy barokk mesterek és követőik művei. A belépés mindkét koncertre díjtalan.
 
Június 21. szombat 19.45 – 21.30
Szeged esti hangjai – utazás a városnéző kisvonattal, Gyüdi Sándor Liszt-díjas karnagy idegenvezetésével
19:45 – indulás a Széchenyi térről
20:00 – Alsóvárosi templom
20:15 – Dóm tér
20:30 – Vadaspark
20:50 – Roosevelt tér
21:00 – Korzó Zeneház – Mozart: Kis éji zene (Kosztándi Vonósnégyes)
Előzetes helyfoglalás: 06/70 977-1292 Jegyvásárlás a helyszínen.

Június 22. vasárnap 17:00, Dugonics tér:
Zenés bemelegítés: Fellépnek a SZTE Zeneművészeti Kar Fúvószenekara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesei, szólista: Wesely Ernő - harmonika
2014. június 22. vasárnap 21 h, Dugonics tér
Hang-Verseny Szeged bajnokaival
A Zenés Forgatag zárókoncertje
Hangszeren közreműködő sztárvendégek: Vajda Attila olimpiai bajnok kenus, Nagy Péter súlyemelő, Sánta Dániel vízipólós
Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint Somogyvári Tímea Zita és Hábetler András énekművészek
Műsor: Mendelssohn: Szentivánéji álom – szvit; Fricsay Ferenc: Rondo, Balogh Sándor: Tánczenék. Vezényel: Gyüdi Sándor és Balogh Sándor
Műsorvezető: Beslin Anita és Lukácsházi Győző
A szabadtéri zenés rendezvények látogatása – a kisvonatos hangvadászat kivételével – ingyenes.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.