SZTE Info

Zenés forgatagon az SZTE ZMK Fúvószenekara

2014 júniusában négynapos Zenés Forgatag várja a zenebarátokat Szegeden. A rendezvény zárónapján, június 22-én 17 órakor az SZTE Zeneművészeti Kar Fúvószenekara zenés bemelegítéssel várja az érdeklődőket a Dugonics téren.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Koncert Fúvószenekara 1998-as megalakulása óta számos hazai és külföldi sikert tudhat maga mögött. Éves rendszerességgel készít rádiófelvételt Budapesten, és több CD-felvétellel mutatkozott be a nagyközönség előtt. A belgiumi Neerpelt Európai Ifjúsági Zenei Versenyén két alkalommal cum laude I. díjat szerzett, valamint nagy sikerű koncertet adott a schladmingi Mid Europe zenei konferencián. A zenekar immár hat alkalommal volt résztvevője a Fúvószenekari Világszövetség Kelet-Európai Szekciója által szervezett Fúvóskarmesteri Szimpóziumoknak. A Birkfeldi Intermusica Nemzetközi Szólista Versenyen művészi közreműködéséért a „Legkiemelkedőbb előadást nyújtó zenekar” díját kapta, a spanyolországi Valencia Certamen International de Bandas de Musica – Ciudad de Valencia meghívásos versenyén harmadik helyezést ért el az együttes. Az együttes az elmúlt esztendőkben számos kiváló, nemzetközileg elismert szakemberrel dolgozhatott, több kiváló szólistával, előadóművésszel koncertezhetett együtt. A zenekar repertoárja széles körű; koncertprogramjaikon rendszeresen csendülnek fel kortárs magyar fúvószenekari művek ősbemutatóként, magyarországi bemutatóként. A zenekart megalakulása óta alapítója Csikota József, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar egyetemi adjunktusa, Artisjus-díjas fúvóskarmester vezeti.

A Zenés Forgatag részletes programja:

Június 19-én és 20-án Vidám Barokk címmel Szegedi Szimfonikus Zenekar kisegyütteseinek koncertjei a Vármúzeumban. Házigazda Lukácsházi Győző.
Június 19-én, csütörtökön 18.00-kor: Szólista: Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, Érdemes Művész, közreműködik a Kosztándi Vonósnégyes (Kosztándi István – hegedű, Behán László Dezső – hegedű, Tuzson Edina – mélyhegedű, Kőrösi Györgyi – gordonka)
Június 20-án, pénteken 17.00-kor: Közreműködik Csányi Ildikó – gordonka, Kuzma Levente – orgona
Műsoron nagy barokk mesterek és követőik művei. A belépés mindkét koncertre díjtalan.
 
Június 21. szombat 19.45 – 21.30
Szeged esti hangjai – utazás a városnéző kisvonattal, Gyüdi Sándor Liszt-díjas karnagy idegenvezetésével
19:45 – indulás a Széchenyi térről
20:00 – Alsóvárosi templom
20:15 – Dóm tér
20:30 – Vadaspark
20:50 – Roosevelt tér
21:00 – Korzó Zeneház – Mozart: Kis éji zene (Kosztándi Vonósnégyes)
Előzetes helyfoglalás: 06/70 977-1292 Jegyvásárlás a helyszínen.

Június 22. vasárnap 17:00, Dugonics tér:
Zenés bemelegítés: Fellépnek a SZTE Zeneművészeti Kar Fúvószenekara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesei, szólista: Wesely Ernő - harmonika
2014. június 22. vasárnap 21 h, Dugonics tér
Hang-Verseny Szeged bajnokaival
A Zenés Forgatag zárókoncertje
Hangszeren közreműködő sztárvendégek: Vajda Attila olimpiai bajnok kenus, Nagy Péter súlyemelő, Sánta Dániel vízipólós
Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint Somogyvári Tímea Zita és Hábetler András énekművészek
Műsor: Mendelssohn: Szentivánéji álom – szvit; Fricsay Ferenc: Rondo, Balogh Sándor: Tánczenék. Vezényel: Gyüdi Sándor és Balogh Sándor
Műsorvezető: Beslin Anita és Lukácsházi Győző
A szabadtéri zenés rendezvények látogatása – a kisvonatos hangvadászat kivételével – ingyenes.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.