SZTE Info

Glattfelder_kiallitas_kiemelt

Egy „ismeretlen ismerős” egyetemmel kapcsolatos munkásságáról nyílt kiállítás

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta Szabó Gábor, az SZTE rektora a Glattfelder Gyula csanádi püspök emlékére rendezett tárlaton, melynek apropóját a főpásztor szegedi egyetemi díszdoktori címének 80. évfordulója adta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Glattfelder_kiall4„Glattfelder Gyula egyetemmel kapcsolatos püspöki munkássága” címmel új kiállítás nyílt az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Levéltár, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára és az Egyetemi Levéltár közös munkájának gyümölcseként létrejött bemutató a 20. század elején tevékenykedő püspök egyetemet és Szeged városát érintő jelentős erőfeszítéseit hivatott az érdeklődők elé tárni.


A kiállítás megnyitójára 2014. május 13-án került sor. Keveházi Katalin, a bibliotéka főigazgatója köszöntőjében röviden kitért az „ismeretlen ismerősnek” titulált Glattfelder Gyula jelentőségére. – Ez a kiállítás egy olyan időről szolgál tanúsággal, amikor a város és az egyházmegye együttműködése létfontosságú volt – jelentette ki már Szabó Gábor rektor, hozzátéve, hogy Glattfelder Gyula nélkül az SZTE nem lehetne az, aminek ma ismerjük. Ez többek közt annak is köszönhető, hogy 1937-ben határozottan fellépett az egyetem bezárása ellen. – Glattfelder Gyula magatartása példamutató volt, öröksége pedig még ma is él – utalt Szabó Gábor arra, hogy az összefogás napjainkban legalább olyan fontos, mint régen.


Kiss-Rigó László megyés püspök beszédében kiemelte, hogy az egyház és a tudomány összefonódása évszázadok óta virágzóan hatott Európa-szerte azokban a városokban, ahol ennek megvalósítására törekedtek. Mint mondta, közös nevező volt Glattfelder püspökben és a szegedi egyetemben, hogy „kényszerből” kerültek a városba. Ám a felek együttműködésének pozitív hatásai ma is érezhetőek. A megnyitót követően a kiállított dokumentumok szabadon megtekinthetővé váltak. Gausz Ildikó, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főkönyvtárosa maga is részt vett a gyűjtemény összeállításában, és részletesen ismertette is nekünk a látnivalókat. – A legbőségesebb információval az elektronikus anyag szolgál, melyet a Délmagyarország hamarosan teljessé váló adatbázisából merítettünk – mutatott a monitorokra, ahol folyamatosan frissültek a néhai püspökkel kapcsolatos digitalizált források. – Mindezt a három partnerintézmény kiegészítette a saját anyagaival, amelyek a vitrinekben láthatóak. Ezek közt megtalálható Glattfelder Gyula díszdoktori és díszpolgári oklevele, fényképes anyagok és néhány darab a munkásságából.


Glattfelder_kiallitas_galeria
Egy „ismeretlen ismerős” egyetemmel kapcsolatos munkásságáról nyílt kiállítás - GALÉRIA


Glattfelder püspök megkülönböztetett figyelmet fordított az egyetemi ifjúságra: négy katolikus egyetemi kollégiumot alapított és működtetett (Buda, Pest, Sopron, Szeged), rendszeresen tartott lelkigyakorlatokat az ifjúság számára, különféle katolikus diákszervezetek patrónusa volt. Nem véletlen, hogy a szegedi mellett a budapesti egyetem is díszdoktorává avatta. A szegedi egyetem pedig különösen sokat köszönhet neki a Dóm téri egyetemi építkezések megvalósításáért.


Glattfelder Gyula csanádi püspök életútja:

 

Őszi Tamás

Fotók: Herner Donát

Korábban írtuk:

Glattfelder és az egyetem – kiállítás a TIK-ben


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.