SZTE Info

Glattfelder_kiallitas_kiemelt

Egy „ismeretlen ismerős” egyetemmel kapcsolatos munkásságáról nyílt kiállítás

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta Szabó Gábor, az SZTE rektora a Glattfelder Gyula csanádi püspök emlékére rendezett tárlaton, melynek apropóját a főpásztor szegedi egyetemi díszdoktori címének 80. évfordulója adta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Glattfelder_kiall4„Glattfelder Gyula egyetemmel kapcsolatos püspöki munkássága” címmel új kiállítás nyílt az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Levéltár, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára és az Egyetemi Levéltár közös munkájának gyümölcseként létrejött bemutató a 20. század elején tevékenykedő püspök egyetemet és Szeged városát érintő jelentős erőfeszítéseit hivatott az érdeklődők elé tárni.


A kiállítás megnyitójára 2014. május 13-án került sor. Keveházi Katalin, a bibliotéka főigazgatója köszöntőjében röviden kitért az „ismeretlen ismerősnek” titulált Glattfelder Gyula jelentőségére. – Ez a kiállítás egy olyan időről szolgál tanúsággal, amikor a város és az egyházmegye együttműködése létfontosságú volt – jelentette ki már Szabó Gábor rektor, hozzátéve, hogy Glattfelder Gyula nélkül az SZTE nem lehetne az, aminek ma ismerjük. Ez többek közt annak is köszönhető, hogy 1937-ben határozottan fellépett az egyetem bezárása ellen. – Glattfelder Gyula magatartása példamutató volt, öröksége pedig még ma is él – utalt Szabó Gábor arra, hogy az összefogás napjainkban legalább olyan fontos, mint régen.


Kiss-Rigó László megyés püspök beszédében kiemelte, hogy az egyház és a tudomány összefonódása évszázadok óta virágzóan hatott Európa-szerte azokban a városokban, ahol ennek megvalósítására törekedtek. Mint mondta, közös nevező volt Glattfelder püspökben és a szegedi egyetemben, hogy „kényszerből” kerültek a városba. Ám a felek együttműködésének pozitív hatásai ma is érezhetőek. A megnyitót követően a kiállított dokumentumok szabadon megtekinthetővé váltak. Gausz Ildikó, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főkönyvtárosa maga is részt vett a gyűjtemény összeállításában, és részletesen ismertette is nekünk a látnivalókat. – A legbőségesebb információval az elektronikus anyag szolgál, melyet a Délmagyarország hamarosan teljessé váló adatbázisából merítettünk – mutatott a monitorokra, ahol folyamatosan frissültek a néhai püspökkel kapcsolatos digitalizált források. – Mindezt a három partnerintézmény kiegészítette a saját anyagaival, amelyek a vitrinekben láthatóak. Ezek közt megtalálható Glattfelder Gyula díszdoktori és díszpolgári oklevele, fényképes anyagok és néhány darab a munkásságából.


Glattfelder_kiallitas_galeria
Egy „ismeretlen ismerős” egyetemmel kapcsolatos munkásságáról nyílt kiállítás - GALÉRIA


Glattfelder püspök megkülönböztetett figyelmet fordított az egyetemi ifjúságra: négy katolikus egyetemi kollégiumot alapított és működtetett (Buda, Pest, Sopron, Szeged), rendszeresen tartott lelkigyakorlatokat az ifjúság számára, különféle katolikus diákszervezetek patrónusa volt. Nem véletlen, hogy a szegedi mellett a budapesti egyetem is díszdoktorává avatta. A szegedi egyetem pedig különösen sokat köszönhet neki a Dóm téri egyetemi építkezések megvalósításáért.


Glattfelder Gyula csanádi püspök életútja:

 

Őszi Tamás

Fotók: Herner Donát

Korábban írtuk:

Glattfelder és az egyetem – kiállítás a TIK-ben


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."