SZTE Info

Élelmiszer-ipari innovációkat mutattak be az SZTE-n

Második interaktív napjával várja az érdeklődőket a Capinfood projekt. Az izgalmas kvízjáték és molekuláris gasztronómiai kóstoló mellett a szervezők érdekes előadásokat kínáltak a hallgatók, kutatók, élelmiszer-ipari szakemberek számára az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában 2014. május 22-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az élelmiszer-ipari innováció növelését és a különböző célpiacok közötti együttműködést elősegítő nemzetközi projekt a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, a fejlesztéseket alkalmazó kis- és középvállalkozásokat, valamint az innovációs megoldásokat megálmodó kutatókat is támogatja.

 

Az élelmiszer-ipari szakmákat népszerűsítő roadshow keretében Budapest után Szegeden is megkóstolhatták az érdeklődők Keresztes Ferenc világbajnok bártender „főztjét”. A Capinfood projekt Szegedi Tudományegyetemen megrendezett interaktív bemutatóján a kóstoló és a kvízjáték mellett olyan előadások is látogathatók voltak amelyek további információval szolgáltak mind a projektről, mind pedig a jövőre induló európai uniós keretprogram, a H2020 által tartalmazott fejlesztési lehetőségekről.

 

Az augusztusban záruló projekt, a Capinfood lényege, hogy támogassa, elősegítse a (például a molekuláris gasztronómiához hasonló) élelmiszer-ipari újítások piaci alkalmazását, és segítse azokat a fiatalokat, akik ennek megvalósítására kellő erőt éreznek magukban. Az élelmiszer innovációjának előfeltétele, hogy a fejlesztések megálmodói és a megoldásokat alkalmazó piaci szereplők találkozzanak, majd együttműködjenek egymással, előmozdítva ezzel a modernebb, egészségesebb táplálkozást támogató technológiák alkalmazását.

 

A projektet Magyarország vezető alkalmazott kutatóintézet-hálózata, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. vezeti. Az alkalmazott kutatás területén széles körű tapasztalattal rendelkező intézet gasztroshow-ján izgalmas kvízjátékkal, molekuláris gasztronómiai kóstolóval és érdekes előadásokkal várta a Capinfood projekt célkitűzései iránt érdeklődő hallgatókat, kutatókat, élelmiszer-ipari szakembereket.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • december 18.
    10:00 - 14:30
    A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
  • december 19.
    10:00 - 16:47
    Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
  • december 19.
    15:00 - 17:00
    SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
  • *
    december 19.
    17:00 - 18:30
    Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.