SZTE Info

eli_sajtotajekoztato_kiemelt

Európai támogatást kapott az ELI-projekt, már zajlik az építkezés

A szegedi lézerközpont beruházásának aktualitásairól tartottak sajtótájékoztatót 2014. május 12-án az SZTE Rektori Hivatal épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi ELI lézeres kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt I. fázisának GOP-1.1.1-12/B-2012-0001 azonosítószámú projektjéről volt szó az ELI-HU Nonprofit Kft. által szervezett rendezvényen.


 

Brüsszeli jóváhagyást kapott a nagyberuházás

 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára úgy kezdte, az Európai Bizottság múlt héten döntött arról, hogy 111 millió euróval támogatja a projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezzel a 2015 végéig tartó első fázis pénzügyi finanszírozása teljes mértékben biztosítottá vált. Emlékeztetett, az ELI lézeres kutatóközpont nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásának megvalósítása két ütemben történik: a 2007-2013-as programozási időszak, valamint a 2014-2020-as uniós költsévetési időszak gazdaságfejlesztésére szánt kereteiből.

 

Egyúttal bejelentette: míg 2007 és 2013 között Magyarország 200 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztés-innovációra, addig 2014 és 2020 között 700 milliárdot szánnak ezekre a célokra, aminek révén az ágazat felzárkózhat a nyugat-európai szinthez. Hazánk jelenleg a GDP 1,2 százalékát szánja K+F+I-re, vállalásunk szerint ez 2020-ra 1,8 százalékra növekszik majd. A K+F+I forrásokat – boncolgatta – jelentős részben kis- és középvállalkozások ilyen jellegű tevékenységének ösztönzésére szánja a kormányzat, de ugyanígy részesülnek majd belőle nagyvállalatok, illetve felsőoktatási intézményekhez kötődő, azok keretében működő kutatóintézetek is. – Ilyen értelemben az ELI is akkor válik igazából Szeged, a régió, Magyarország sikerévé, ha az ott születő tudományos eredmények mihamarabb a gyakorlatban is hasznosulnak, technológiai fejlesztésekké válnak – húzta alá a helyettes államtitkár.


ELI_sajtotajekoztato_galeria
ELI sajtótájékoztató - GALÉRIA

 


Megkezdődött a mélyépítés

 

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy Szeged-Öthalomban már folynak a mélyépítési munkálatok, a beruházás tehát a terveknek megfelelően, jó ütemben halad. Mint elárulta, hosszas jogi procedúrát követően április elején írták alá a kivitelezési szerződést a nyertes konzorciummal, majd megkezdődött az A lézeres épület résfalazása, mely 2014. május 23-ig tart. Hamarosan indul az alapozás is, melynek során több mint 820 cölöpöt vernek le 20-40 méter mélyre. 2015 végére az A, B és a D jelű épület készül el, így a komplexum készen áll majd a lézertechnika és a berendezések befogadására. 2016-tól a külső területeket, a parkolót stb. fejezik be. A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezése során a legszigorúbb rezgésvédelmi, termikus stabilitási, relatív páratartalmi, sugárvédelmi szabályoknak kellett megfelelniük, többek között biztosítaniuk kell a 6000 négyzetméter alapterületű kutatási laboratórium ideális, zavartalan működését, mechanikai stabilitását. Vakpince épül, több ezer négyzetméteren helyeznek el parafa alapozást, illetve acél rugóegységek kerülnek a beton alá a megfelelő rugalmasság és rezgésvédelem érdekében. Már zajlik az ELI-ALPS négy nagy lézerberendezésének közbeszerzési eljárása is, ezek 2015-re, 2016 elejére állhatnak a kutatás-fejlesztési, tudományos célok szolgálatába Öthalomban.

 


Toborozzák a személyzetet

 

Tölgyesi Viktória koordinációs igazgató úgy fogalmazott: az Európai Bizottság pozitív döntése az Európai Unió társfinanszrozásáról (mely a 36,9 milliárd forintos első fázis 85 százalékát fedezi) újabb mérföldkő az ELI projekt történetében. A páneurópai beruházás Brüsszel szerint is nagyban növeli majd hazánk gazdasági versenyképességét, ráadásul számos kutatási és üzleti beruházást vonz majd Szeged térségébe – emelte ki, hozzátéve, a teljes tervezett kutatási kapacitás 2018-ra épül ki. Arról is tájékoztatott, hogy az igazgatók, osztályvezetők kiválasztását követően folyamatosan zajlik a kutatói személyzet, a műszaki, jogi, pénzügyi, HR-stáb és a projektmenedzsment toborzása. A jól képzett munkaerő biztosítása érdekében az ELI-HU Nonprofit Kft. csereprogramokat hozott létre, illetve együttműködési megállapodásokat kötött hazai és külföldi egyetemekkel, kutatóintézetekkel. A központban folyó kutatásokhoz kötődő oktatásra kiemelt figyelmet fordítanak, ennek érdekében szorosra fonták kapcsolataikat a vezető magyar egyetemekkel, nyári iskolákat, tréningeket szerveznek. Mint mondta, új perspektívát kívánnak ajánlani a hazai és nemzetközi kutatóközönség számára, hozzájárulva a magyar kutatók hazatelepüléséhez, külföldi szakemberek idevonzásához, munkahelyek teremtéséhez.

 

Az ELI – Extreme Light Infrastructure az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek egyikeként magyar közreműködéssel jön létre Szegeden. Ez lesz a világ egyik első olyan kutatóközpontja, ahol a fény és az anyag kölcsönhatását a lehető legrövidebb időtartamok, jelenleg attoszekundumos fényimpulzusok mentén lehet majd vizsgálni. A kormány az Új Széchenyi-terv keretében a Nemzeti Programok között támogatja a csongrádi megyeszékhelyen megvalósuló innovációs projektet.

 

SZTEinfo

fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.