SZTE Info

eli_sajtotajekoztato_kiemelt

Európai támogatást kapott az ELI-projekt, már zajlik az építkezés

A szegedi lézerközpont beruházásának aktualitásairól tartottak sajtótájékoztatót 2014. május 12-án az SZTE Rektori Hivatal épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi ELI lézeres kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt I. fázisának GOP-1.1.1-12/B-2012-0001 azonosítószámú projektjéről volt szó az ELI-HU Nonprofit Kft. által szervezett rendezvényen.


 

Brüsszeli jóváhagyást kapott a nagyberuházás

 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára úgy kezdte, az Európai Bizottság múlt héten döntött arról, hogy 111 millió euróval támogatja a projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Ezzel a 2015 végéig tartó első fázis pénzügyi finanszírozása teljes mértékben biztosítottá vált. Emlékeztetett, az ELI lézeres kutatóközpont nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásának megvalósítása két ütemben történik: a 2007-2013-as programozási időszak, valamint a 2014-2020-as uniós költsévetési időszak gazdaságfejlesztésére szánt kereteiből.

 

Egyúttal bejelentette: míg 2007 és 2013 között Magyarország 200 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztés-innovációra, addig 2014 és 2020 között 700 milliárdot szánnak ezekre a célokra, aminek révén az ágazat felzárkózhat a nyugat-európai szinthez. Hazánk jelenleg a GDP 1,2 százalékát szánja K+F+I-re, vállalásunk szerint ez 2020-ra 1,8 százalékra növekszik majd. A K+F+I forrásokat – boncolgatta – jelentős részben kis- és középvállalkozások ilyen jellegű tevékenységének ösztönzésére szánja a kormányzat, de ugyanígy részesülnek majd belőle nagyvállalatok, illetve felsőoktatási intézményekhez kötődő, azok keretében működő kutatóintézetek is. – Ilyen értelemben az ELI is akkor válik igazából Szeged, a régió, Magyarország sikerévé, ha az ott születő tudományos eredmények mihamarabb a gyakorlatban is hasznosulnak, technológiai fejlesztésekké válnak – húzta alá a helyettes államtitkár.


ELI_sajtotajekoztato_galeria
ELI sajtótájékoztató - GALÉRIA

 


Megkezdődött a mélyépítés

 

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy Szeged-Öthalomban már folynak a mélyépítési munkálatok, a beruházás tehát a terveknek megfelelően, jó ütemben halad. Mint elárulta, hosszas jogi procedúrát követően április elején írták alá a kivitelezési szerződést a nyertes konzorciummal, majd megkezdődött az A lézeres épület résfalazása, mely 2014. május 23-ig tart. Hamarosan indul az alapozás is, melynek során több mint 820 cölöpöt vernek le 20-40 méter mélyre. 2015 végére az A, B és a D jelű épület készül el, így a komplexum készen áll majd a lézertechnika és a berendezések befogadására. 2016-tól a külső területeket, a parkolót stb. fejezik be. A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezése során a legszigorúbb rezgésvédelmi, termikus stabilitási, relatív páratartalmi, sugárvédelmi szabályoknak kellett megfelelniük, többek között biztosítaniuk kell a 6000 négyzetméter alapterületű kutatási laboratórium ideális, zavartalan működését, mechanikai stabilitását. Vakpince épül, több ezer négyzetméteren helyeznek el parafa alapozást, illetve acél rugóegységek kerülnek a beton alá a megfelelő rugalmasság és rezgésvédelem érdekében. Már zajlik az ELI-ALPS négy nagy lézerberendezésének közbeszerzési eljárása is, ezek 2015-re, 2016 elejére állhatnak a kutatás-fejlesztési, tudományos célok szolgálatába Öthalomban.

 


Toborozzák a személyzetet

 

Tölgyesi Viktória koordinációs igazgató úgy fogalmazott: az Európai Bizottság pozitív döntése az Európai Unió társfinanszrozásáról (mely a 36,9 milliárd forintos első fázis 85 százalékát fedezi) újabb mérföldkő az ELI projekt történetében. A páneurópai beruházás Brüsszel szerint is nagyban növeli majd hazánk gazdasági versenyképességét, ráadásul számos kutatási és üzleti beruházást vonz majd Szeged térségébe – emelte ki, hozzátéve, a teljes tervezett kutatási kapacitás 2018-ra épül ki. Arról is tájékoztatott, hogy az igazgatók, osztályvezetők kiválasztását követően folyamatosan zajlik a kutatói személyzet, a műszaki, jogi, pénzügyi, HR-stáb és a projektmenedzsment toborzása. A jól képzett munkaerő biztosítása érdekében az ELI-HU Nonprofit Kft. csereprogramokat hozott létre, illetve együttműködési megállapodásokat kötött hazai és külföldi egyetemekkel, kutatóintézetekkel. A központban folyó kutatásokhoz kötődő oktatásra kiemelt figyelmet fordítanak, ennek érdekében szorosra fonták kapcsolataikat a vezető magyar egyetemekkel, nyári iskolákat, tréningeket szerveznek. Mint mondta, új perspektívát kívánnak ajánlani a hazai és nemzetközi kutatóközönség számára, hozzájárulva a magyar kutatók hazatelepüléséhez, külföldi szakemberek idevonzásához, munkahelyek teremtéséhez.

 

Az ELI – Extreme Light Infrastructure az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek egyikeként magyar közreműködéssel jön létre Szegeden. Ez lesz a világ egyik első olyan kutatóközpontja, ahol a fény és az anyag kölcsönhatását a lehető legrövidebb időtartamok, jelenleg attoszekundumos fényimpulzusok mentén lehet majd vizsgálni. A kormány az Új Széchenyi-terv keretében a Nemzeti Programok között támogatja a csongrádi megyeszékhelyen megvalósuló innovációs projektet.

 

SZTEinfo

fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform