Bezár

Hírarchívum

III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója

III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója

2014. május 19.
2 perc

Harmadik alkalommal rendezik meg a Nobel díjasok – Tehetséges Diákok találkozóját Szegeden 2014. május 26-án. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány meghívására a rendezvényen részt vesznek Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas biokémikusok, ők lesznek a rangos esemény díszvendégei.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőéért Alapítvány három éve szervezte meg első alkalommal a Nobel díjasok – Tehetséges Diákok találkozóját Szegeden. Azóta az esemény világszerte rangot vívott ki magának, nem véletlenül, hiszen a rendezvény díszvendégei minden alkalommal Nobel-díjas tudósok a díszvendégei. 2014-ben a világszerte elismert Ada E. Yonath, valamint Aaron Ciechanover tisztelik meg jelenlétükkel a rendezvényt, amelynek szervezésébe az alapítvány mellett a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja is bekapcsolódott. A délelőtt folyamán mindkét Nobel-díjas ellátogat egy szegedi középiskolába, hogy tehetséges diákokkal találkozzon.

Ada E. Yonath 1939-ben született Jeruzsálemben. 2009-ben kapott kémiai Nobel-díjat Thomas Steitzcel és Venkatraman Ramakrishnannal megosztva a riboszóma kutatás terén elért eredményeiért. Yonath az első közel-keleti nő, aki Nobel-díjat kapott, és a negyedik nő, akit kémikusként ismertek el.

 Aaron Ciechanover 1947. október 1-jén született Haifán, 2004-ben kapott kémiai Nobel-díjat Avram Herskóval és Irwin Rose-zal közösen az ubiquitin-mediálta fehérjebomlás felfedezéséért. Az ubiquitin-proteaszóma útnak kritikus szerepe van a sejtek homeosztázisának fenntartásában és olyan betegségek kifejlődésében, mint a rák, az izom- és idegbetegségek, az immunválaszok és a cisztikus fibrózis.

A Nobel díjasok – Tehetséges Diákok találkozója 2014. május 26-án 13 órakor kezdődik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Ada Yonath 13.30-tól tartja előadását, Aaron Ciechanover 15.10-től. A Nobel-díjasok mellett az alapítvány támogatásával megalapított Szegedi Tudós Akadémia ösztöndíjasai, a Szent-Györgyi diákok is beszámolnak arról, hogyan haladnak saját kutatási témáikkal, amelyet a tehetséggondozó programba való tavalyi bekapcsolódásuk óta végeznek. A diákok mellett szót kapnak a Szent-Györgyi mentorok is: azokat a laboratóriumokat mutatják majd be, amelyekben a fiatal tehetségek tevékenykednek.

A részletes program az esemény honlapján, a www.nobel-szeged.hu internetes oldalon található angol nyelven. A program a meghívottak részére díjkiosztó gálával zárul a Szegedi Nemzeti Színházban. A gálán adják át a Szent-Györgyi Albert Talentum-díjakat. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által adományozott elismerés odaítélésében az alapítvány kuratóriuma mellett hagyományosan a rendezvény díszvendégei, a Nobel-díjas tudósok is részt vesznek. A díjat az nyerheti el, aki más feltételek mellett annak az előírásnak is megfelel, hogy kimagasló kutatási eredményét Szegeden érte el.

A gálán néptánc előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, fellép a Szeged Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek