Bezár

Hírarchívum

U-Multirank a felsőoktatásról

U-Multirank a felsőoktatásról

2014. május 14.
4 perc

Az Európai Bizottság kezdeményezésére megszületett az első U-Multirank. Az új globális felsőoktatási rangsor négy tudományterületen fogalmaz meg ajánlásokat. Az SZTE három területen mérettette meg magát: eredményei harmada kiváló és jó.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Először hozták nyilvánosságra 2014. május 13-án az új nemzetközi felsőoktatási rangsort, az U-Multiranket. Az eddigi, vagyis a különböző egyetemek és cégek által összeállított toplisták mellett immár az Európai Unió is kezdeményezte az U-Multirank összeállítását.

A cél a továbbtanulást tervező diákok tájékozódásának a segítése, a képzési kínálat feltérképezése, a stratégiai döntéshozók támogatása. De az is cél, hogy az intézmények e „tükörbe” nézve megállapíthassák erősségeiket és gyengeségeiket.

 


Négy tükör: négy tudományterület

 

A világ 70 országa és több mint 850 intézménye tartott „tükröt” magának. E több szempontból összeállított felmérésben részt vevők 62 százaléka európai. De az adatközlők között találni néhány észak-amerikai, ázsiai és dél-amerikai ország felsőoktatási intézményt is. Az is különlegessége ennek a programnak, hogy nagyon különböző profilú intézmények kapcsolódtak be az adatszolgáltatásba. Idén 5 ezer képzési program került a felmérésbe.

Az új „uniós felsőoktatási rangsor” 4 tudományterületen állapított meg ajánlást. A négy tükör, mely alapján szembesültek önmagukkal is az intézmények: a fizika, a gazdaságtudomány, a gépészmérnök és az elektromérnök tudomány.

E kör jövőre bővül például az orvostudományokkal, a pszichológiával, az informatikával. E területeket hasonlítja össze az új ranking, illetve az egyetemről közül általános véleményt.

A vizsgált szempontok alapján a Szegedi Tudományegyetem vagy kiemelkedően, vagy átlagosan szerepel.

 


Szegedi adatok

 

A Szegedi Tudományegyetem képzési gazdagságából fakadó színességét is megmutatja a multirank.

Kiemelkedően jónak minősíti az U-Multirank összképe az SZTE művészeti területen nyújtott teljesítményét. A tudástranszfer ugyancsak a maximális közelében van több területen is. A kutatómunka, a nemzetközi beágyazottság is kiemelkedően jó. A regionális feladatokat is hatékonyan képes megvalósítani az SZTE a külső szemlélők szerint is.

Nagyon árnyaltan, 28 szempont alapján dolgozik a ranking ezen összegyetemi értékelése. Megállapítja egy-egy intézményről, hogy mely területen kiváló, jó, közepes, elfogadható vagy gyenge a teljesítménye. E 28-as skála 10 oszlopában kiváló vagy jó teljesítményt nyújt az SZTE.

Az SZTE hagyományosan a legtöbb nemzetközi és hazai felsőoktatási rangsorban előkelő helyen szerepel. E multiranking önkéntes adatszolgáltatását is vállalta. De nem csak toplistákon méreti meg magát a Tisza-parti universitas. 2014 tavaszán kétféle nemzetközi auditálási eljárásnak is aláveti magát.


 

Egyedisége az „osztályzatok”

 

Az U-Multirank egyedisége abban rejlik, hogy nem abszolút sorrendet kíván felállítani a részt vevő intézmények között, hanem lehetőséget teremt az egyetemeknek arra, hogy mérjék és értékeljék egyéni teljesítményüket 5 kategóriába, a kiválótól a gyengéig osztályozva – mondta Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

A mérési szempontok: az ajánlott képzési szintek, a tudományterületek, az alapképzéses diplomával rendelekezők hányada, a nemzetközi diákok aránya, az intézmény mérete és kora. A teljesítménymérés öt dimenziója: oktatás és tanulás, kutatás, tudástranszfer, nemzetközi orientáció, regionális szerepvállalás.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére nemzetközi konzorcium készíti az adatsort. A konzorciumot németországi és hollandiai intézmény vezeti, a munkában részt vesz a leideni és a leuveni egyetem, az Elsevier adatbázis, a Bertelsmann cégcsoport, a hallgatói szervezetek és egy számítógépes cég. A projekt megvalósítására 2 millió eurót szánt az EU. A projekt célja az is, hogy létrejöjjön egy független szervezet, amely fenntartható üzleti modell alapján irányítja a rangsor készítését.

A részt vevő intézmények maguk szolgáltatnak magukról adatot – tudtuk meg a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesétől, Pál Józseftől. De az elemzők támaszkodtak a különböző adatbázisokra, illetve a hallgatói véleményekre is. Így lehetővé vált az azonos tevékenységgel foglalkozó intézmények összevetése.

Előnyei mellett megmutatkoznak a multirank hiányosságai is. Így például sajnálatosan foghíjas az adatsor. Például a hallgatói vélemények alapján nem minden esetben lehetett eredményt közölni, mert túl kevés adat érkezett.

A EU-rank a hazai felsőoktatási intézmények közül egy-két területen tükröt tartott maga elé a BGF, a BME, a PTE, az ÓE. A magyar szakegyetemekkel is összevetve többnyire az 1-2. helyen szerepel az SZTE.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek