SZTE Info

A sugárzó jövőről tartottak konferenciát az SZTE-n

Az atomenergia szerepéről, felhasználásáról, valamint kockázatairól értekeztek 2014. május 20-án „Az atomenergiáról – mindenkinek” című ismeretterjesztő konferencián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. május 20-án immár harmadik alkalommal rendezték meg Szegeden azt az ismeretterjesztő konferenciát, melynek céljául az atomenergiával kapcsolatos kérdések eloszlatását tűzték ki. „Az atomenergiáról – mindenkinek” című előadás-sorozat fiataloknak és időseknek egyaránt rengeteg információval szolgált napjaink egyik legvitatottabb energiahordozójával kapcsolatban. Az Országos Atomenergia Hivatal, a Szegedi Tudományegyetem és a budapesti TIT Stúdió Egyesület együttműködésének eredményeként létrejött eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Informatikai Központ adott otthont. Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója beszédében köszöntötte a nagy számban egybegyűlt érdeklődőket. Mint mondta, a rendezvény fő célja, hogy az atomenergia különböző témaköreiben járatos szakemberek őszintén beszéljenek a téma pozitív és negatív oldalairól. Ennek keretében a nap során szó esett többek között az atomerőművek biztonságáról, a terrorizmus és a nukleáris célpontok nyújtott fenyegetésről és az atomenergia orvoslásban való felhasználásáról is.


A köszöntőt követő szakmai blokkot Lázár István, az OAH szakmai tanácsadója nyitotta meg. Informatív előadásában sorra vette a különböző sugárzásfajtákat és azok felhasználását. Mint kiderült, az emberek testét régóta éri sugárzás természetes forrásokból is. Ám a szervezetünk ezeket képes ezt rendszeresen elbontani. Továbbá rámutatott, hogy az atomenergiát rengeteg hasznos területen alkalmazzák, és csak egy igen kis szeletét használják atomfegyverekre. A soron következő előadásban Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese beszélt arról, hogy milyen biztonsági óvintézkedések kötődnek az atomerőművek üzemeltetéséhez. Bevezette a nukleáris biztonság fogalmát, amely a hatóság által kijelölt sugárzás korlát betartatását jelöli. Részletesen elemezte, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie egy erőműnek, és milyen védekezési módok jöhetnek szóba. Végül pedig kitért a műszaki és adminisztratív garanciára, amelyek szintén a balesetek megelőzésének zálogai.


A szegedi „Az atomenergiáról – mindenkinek” konferenciára a szervezők tájékoztatása szerint a térség nyolc városának 15 iskolából érkeztek érdeklődő diákok. A nagyszámú jelenlévők az érdekes előadásokon túl az előtérben berendezett kiállítást is megtekinthették, ahol a sugárzásmérő felszerelésen túl a fúziós energiáról, a vészhelyzeti intézkedésekről és a hazai atomhulladék feldolgozásáról is olvashattak.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.