SZTE Info

A sugárzó jövőről tartottak konferenciát az SZTE-n

Az atomenergia szerepéről, felhasználásáról, valamint kockázatairól értekeztek 2014. május 20-án „Az atomenergiáról – mindenkinek” című ismeretterjesztő konferencián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. május 20-án immár harmadik alkalommal rendezték meg Szegeden azt az ismeretterjesztő konferenciát, melynek céljául az atomenergiával kapcsolatos kérdések eloszlatását tűzték ki. „Az atomenergiáról – mindenkinek” című előadás-sorozat fiataloknak és időseknek egyaránt rengeteg információval szolgált napjaink egyik legvitatottabb energiahordozójával kapcsolatban. Az Országos Atomenergia Hivatal, a Szegedi Tudományegyetem és a budapesti TIT Stúdió Egyesület együttműködésének eredményeként létrejött eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Informatikai Központ adott otthont. Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója beszédében köszöntötte a nagy számban egybegyűlt érdeklődőket. Mint mondta, a rendezvény fő célja, hogy az atomenergia különböző témaköreiben járatos szakemberek őszintén beszéljenek a téma pozitív és negatív oldalairól. Ennek keretében a nap során szó esett többek között az atomerőművek biztonságáról, a terrorizmus és a nukleáris célpontok nyújtott fenyegetésről és az atomenergia orvoslásban való felhasználásáról is.


A köszöntőt követő szakmai blokkot Lázár István, az OAH szakmai tanácsadója nyitotta meg. Informatív előadásában sorra vette a különböző sugárzásfajtákat és azok felhasználását. Mint kiderült, az emberek testét régóta éri sugárzás természetes forrásokból is. Ám a szervezetünk ezeket képes ezt rendszeresen elbontani. Továbbá rámutatott, hogy az atomenergiát rengeteg hasznos területen alkalmazzák, és csak egy igen kis szeletét használják atomfegyverekre. A soron következő előadásban Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese beszélt arról, hogy milyen biztonsági óvintézkedések kötődnek az atomerőművek üzemeltetéséhez. Bevezette a nukleáris biztonság fogalmát, amely a hatóság által kijelölt sugárzás korlát betartatását jelöli. Részletesen elemezte, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie egy erőműnek, és milyen védekezési módok jöhetnek szóba. Végül pedig kitért a műszaki és adminisztratív garanciára, amelyek szintén a balesetek megelőzésének zálogai.


A szegedi „Az atomenergiáról – mindenkinek” konferenciára a szervezők tájékoztatása szerint a térség nyolc városának 15 iskolából érkeztek érdeklődő diákok. A nagyszámú jelenlévők az érdekes előadásokon túl az előtérben berendezett kiállítást is megtekinthették, ahol a sugárzásmérő felszerelésen túl a fúziós energiáról, a vészhelyzeti intézkedésekről és a hazai atomhulladék feldolgozásáról is olvashattak.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.