SZTE Info

A sugárzó jövőről tartottak konferenciát az SZTE-n

Az atomenergia szerepéről, felhasználásáról, valamint kockázatairól értekeztek 2014. május 20-án „Az atomenergiáról – mindenkinek” című ismeretterjesztő konferencián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. május 20-án immár harmadik alkalommal rendezték meg Szegeden azt az ismeretterjesztő konferenciát, melynek céljául az atomenergiával kapcsolatos kérdések eloszlatását tűzték ki. „Az atomenergiáról – mindenkinek” című előadás-sorozat fiataloknak és időseknek egyaránt rengeteg információval szolgált napjaink egyik legvitatottabb energiahordozójával kapcsolatban. Az Országos Atomenergia Hivatal, a Szegedi Tudományegyetem és a budapesti TIT Stúdió Egyesület együttműködésének eredményeként létrejött eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Informatikai Központ adott otthont. Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója beszédében köszöntötte a nagy számban egybegyűlt érdeklődőket. Mint mondta, a rendezvény fő célja, hogy az atomenergia különböző témaköreiben járatos szakemberek őszintén beszéljenek a téma pozitív és negatív oldalairól. Ennek keretében a nap során szó esett többek között az atomerőművek biztonságáról, a terrorizmus és a nukleáris célpontok nyújtott fenyegetésről és az atomenergia orvoslásban való felhasználásáról is.


A köszöntőt követő szakmai blokkot Lázár István, az OAH szakmai tanácsadója nyitotta meg. Informatív előadásában sorra vette a különböző sugárzásfajtákat és azok felhasználását. Mint kiderült, az emberek testét régóta éri sugárzás természetes forrásokból is. Ám a szervezetünk ezeket képes ezt rendszeresen elbontani. Továbbá rámutatott, hogy az atomenergiát rengeteg hasznos területen alkalmazzák, és csak egy igen kis szeletét használják atomfegyverekre. A soron következő előadásban Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese beszélt arról, hogy milyen biztonsági óvintézkedések kötődnek az atomerőművek üzemeltetéséhez. Bevezette a nukleáris biztonság fogalmát, amely a hatóság által kijelölt sugárzás korlát betartatását jelöli. Részletesen elemezte, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie egy erőműnek, és milyen védekezési módok jöhetnek szóba. Végül pedig kitért a műszaki és adminisztratív garanciára, amelyek szintén a balesetek megelőzésének zálogai.


A szegedi „Az atomenergiáról – mindenkinek” konferenciára a szervezők tájékoztatása szerint a térség nyolc városának 15 iskolából érkeztek érdeklődő diákok. A nagyszámú jelenlévők az érdekes előadásokon túl az előtérben berendezett kiállítást is megtekinthették, ahol a sugárzásmérő felszerelésen túl a fúziós energiáról, a vészhelyzeti intézkedésekről és a hazai atomhulladék feldolgozásáról is olvashattak.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.