SZTE Info

Tudományos ülést tartott a Bolyai Klub a SZAB-székházban

Miközben az Aradi téren átadták a Szegedi Tudományegyetem Bolyai-épületét, a SZAB-székházban Értékteremtés és értékközvetítés címmel rendezték meg a Bolyai Klub tudományos ülését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Értékteremtés és értékközvetítés címmel rendezték meg a SZAB-székházban a SZAB Bolyai Klub tudományos ülését a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 „Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen” projekt keretében 2014. május 16-án. A délutántól estig tartó programról Széll Márta, a Bolyai Klub tanácsának tagja elmondta: másfél évvel ezelőtt Görög Márta kezdeményezésére hozták létre Szegeden a Bolyai Klubot azzal a céllal, hogy a városban alkotó, kutató Bolyai-ösztöndíjasoknak fórumot, közösséget biztosítsanak, amelyben az ösztöndíjasok tudnak együtt gondolkodni, új tudományos együttműködéseket létrehozni. A TÁMOP-pályázat adott lehetőséget arra, hogy a klub három rendezvényt tartson, ez a mostani a második a sorozatban, a záró programot pedig 2014 őszén tartják.

Az elmúlt alkalommal a Bolyai-ösztöndíj megalapításának 15 éves évfordulóját ünneplő esemény igen rangos volt, országos jellegű, most viszont szűkebb körben, csak a Szegeden tevékenykedő volt és jelenlegi ösztöndíjasokat hívták meg.

A mostani rendezvény alapkoncepciójáról Széll Márta elmondta: a Bolyai-ösztöndíjasok a hazai kutatótársadalom középgenerációját képviseli, vannak ugyan még mentoraik, de már felelősséggel tartoznak a következő generáció kineveléséért. Erre a rendezvényre a tanítványaikkal együtt hívták meg őket, és együtt mutathatták be kutatási területüket.

A tudományos klub ülését Dékány Imre akadémikus nyitotta meg a Szegedi Akadémiai Bizottság képviseletében. A SZAB elnöke elmondta: Szegeden számos kutatóhely működik, például a tudományegyetem, a biológiai kutatóközpont, a gabonakutató – ebből a tudományos és szakmai közösségből egyik a SZAB, amely el is várja, hogy ilyen igényes szimpóziumokon ilyen rangos előadók nemzetközileg jegyzett témákban tartsanak előadásokat. Hozzátette: a Szegedi Akadémiai Bizottság örömmel ad helyet és lehetőséget a székházban ilyen tudományos szimpóziumoknak, és a székházban tartott rendezvényeket tekintve ez a rendezvénysorozat a színvonalát tekintve az elsők között van. A példa egyébként ragadós: a szegedi kezdeményezést követve más városokban is létrehozták a Bolyai-ösztöndíjas klubokat.

A megnyitót követően a plenáris előadások sorát Dékány Imre (SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet) nyitotta meg, előadásának címe Nanostruktúrák néhány alkalmazása az egészségiparban volt. Ezt követően estig tartott a program.

 

A TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 „Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen rendezvény programja:

 

13:00-13:10 Megnyitó

 

13:10-13:50 Plenáris előadások

 

Dékány Imre (SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet): Nanostruktúrák néhány alkalmazása az egészségiparban (20’)

 

Bari Ferenc (SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet): Optikai módszerek a

 

mikrokeringés tanulmányozására (20’)

 

13:50-15:35 Bolyai ösztöndíjasok és tanítványaik előadásai

 

13:50-14:15 Nagy Attila és tanítványai (SZTE ÁOK Élettani Intézet)

 

Nagy Attila: Alternatív látópályák vizsgálata az emlősagyban, különös tekintettel a törzsdúcok szerepére (10’)

 

Nagypál Tamás: A nucleus caudatus neuronok aktivitásváltozása statikus és dinamikus vizuális ingerlés során éber házimacskában (5’)

 

Őze Attila: Szükséges-e a primer látókéreg a tudatos mozgásérzékeléshez? (5’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

14:15-14:30 Turzó Kinga (SZTE FOK Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék) Titán fogászati implantátumok felületmódosításai (10’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

14:30-14:55 Nagy Nikoletta és tanítványai (SZTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézet és MTA-SZTE Dermatológiai Kutatócsoport)

 

Nagy Nikoletta: Genetikai és funkcionális vizsgálatok ritka monogénes bőrbetegségekben (10')

 

Farkas Katalin: Egy újonnan azonosított CYLD génmutáció funkcionális vizsgálata (5')

 

Tripolszki Kornélia: Új és rekurrens CTSC mutációk azonosítása Papillon-Lefevre

szindrómában szenvedő magyar betegekben (5')

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

 

14:55-15:15 Wilhelm Imola és tanítványa (MTA SZBK Biofizikai Intézet)

 

Wilhelm Imola: Szignalizációs és proteolitikus mechanizmusok a tumorsejtek vér-agy gáton való átvándorlásában (10’)

 

Fazakas Csilla: A Rho/ROCK útvonal szerepe a melanómasejtek agyi áttétképzésében (5’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

15:15-15:35 Sóki József és tanítványa (SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet)

 

Sóki József: Mobilis genetikai elemek a Bacteroides fajoknál - fókuszban az antibiotikum (10’) rezisztencia és virulencia tulajdonságok

 

Fenyvesi Viktor Sándor: Nagy méretű Bacteroides plazmidok vizsgálata (5’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

15:35-16:00 Kávészünet

 

16:00-16:40 Plenáris előadások

 

Györgyey János (MTA SZBK Növénybiológiai Intézet): GMO kérdéskör: a társadalmi tökös-mákos rétes (20’)

 

Görög Márta (SZTE ÁJTK Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék): Szinergián alapuló kihívások a szellemi tulajdonjog területén – A tudományorientált egyetemi, akadémiai kutatóintézetek és a piaci szereplők kapcsolatának jogi keretei (20’)

 

16:40-18:20 Bolyai ösztöndíjasok és tanítványaik előadásai

 

16:40-17:00 Szomora Zsolt és tanítványának előadása (SZTE ÁJTK Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék)

 

Szomora Zsolt: Jogos védelem mint alapjog? (7,5')

 

Gál Andor: Szituációs jogos védelem mint büntetőjogi fikció? (7,5')

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

17:00-17:20 Ivaskó Lívia és tanítványa (SZTE BTK Magyar Intézet)

 

Ivaskó Lívia: Pragmatikai szempontok az afázia terápiájának nyelvészeti szemléletében (10’)

 

Tóth Alinka: Pragmatikai szempontok az afázia terápiájának nyelvészeti szemléletében (5’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

17:20-17:35 Hegyi Ádám (SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Kulturális Örökség és Humán

 

Információtudományi Tanszék) Ateista, naturalista és egyéb felforgató személyek a Békési Református Egyházmegyében a 18. század végén (10’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

17:35-17:55 Rakonczay Zoltán és tanítványa (SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika)

 

Rakonczay Zoltán: A NHERF-1 adapter fehérje szerepe a pancreas élettani és kórélettani folyamataiban (10')

 

Pallagi Petra: A plazma membrán Ca2+ ATPáz szerepe a pankreász duktális sejtek Ca2+ homeosztázisában (5')

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

17:55-18:20 Gácser Attila és tanítványai (SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszék)

 

Gácser Attila: Mitől virulens egy gomba? A Candida parapsilosis virulenciájának és

patomechanizmusának vizsgálata

 

Tóth Adél: Candida albicans és Candida parapsilosis humánpatogén élesztőgombák elleni immunválasz vizsgálata

 

Németh Tibor: Teljes transzkriptóm vizsgálata in vitro Candida fertőzéses modellben

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

18:20-18:30 Zárszó

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja