SZTE Info

Tudományos ülést tartott a Bolyai Klub a SZAB-székházban

Miközben az Aradi téren átadták a Szegedi Tudományegyetem Bolyai-épületét, a SZAB-székházban Értékteremtés és értékközvetítés címmel rendezték meg a Bolyai Klub tudományos ülését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Értékteremtés és értékközvetítés címmel rendezték meg a SZAB-székházban a SZAB Bolyai Klub tudományos ülését a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 „Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen” projekt keretében 2014. május 16-án. A délutántól estig tartó programról Széll Márta, a Bolyai Klub tanácsának tagja elmondta: másfél évvel ezelőtt Görög Márta kezdeményezésére hozták létre Szegeden a Bolyai Klubot azzal a céllal, hogy a városban alkotó, kutató Bolyai-ösztöndíjasoknak fórumot, közösséget biztosítsanak, amelyben az ösztöndíjasok tudnak együtt gondolkodni, új tudományos együttműködéseket létrehozni. A TÁMOP-pályázat adott lehetőséget arra, hogy a klub három rendezvényt tartson, ez a mostani a második a sorozatban, a záró programot pedig 2014 őszén tartják.

Az elmúlt alkalommal a Bolyai-ösztöndíj megalapításának 15 éves évfordulóját ünneplő esemény igen rangos volt, országos jellegű, most viszont szűkebb körben, csak a Szegeden tevékenykedő volt és jelenlegi ösztöndíjasokat hívták meg.

A mostani rendezvény alapkoncepciójáról Széll Márta elmondta: a Bolyai-ösztöndíjasok a hazai kutatótársadalom középgenerációját képviseli, vannak ugyan még mentoraik, de már felelősséggel tartoznak a következő generáció kineveléséért. Erre a rendezvényre a tanítványaikkal együtt hívták meg őket, és együtt mutathatták be kutatási területüket.

A tudományos klub ülését Dékány Imre akadémikus nyitotta meg a Szegedi Akadémiai Bizottság képviseletében. A SZAB elnöke elmondta: Szegeden számos kutatóhely működik, például a tudományegyetem, a biológiai kutatóközpont, a gabonakutató – ebből a tudományos és szakmai közösségből egyik a SZAB, amely el is várja, hogy ilyen igényes szimpóziumokon ilyen rangos előadók nemzetközileg jegyzett témákban tartsanak előadásokat. Hozzátette: a Szegedi Akadémiai Bizottság örömmel ad helyet és lehetőséget a székházban ilyen tudományos szimpóziumoknak, és a székházban tartott rendezvényeket tekintve ez a rendezvénysorozat a színvonalát tekintve az elsők között van. A példa egyébként ragadós: a szegedi kezdeményezést követve más városokban is létrehozták a Bolyai-ösztöndíjas klubokat.

A megnyitót követően a plenáris előadások sorát Dékány Imre (SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet) nyitotta meg, előadásának címe Nanostruktúrák néhány alkalmazása az egészségiparban volt. Ezt követően estig tartott a program.

 

A TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 „Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen rendezvény programja:

 

13:00-13:10 Megnyitó

 

13:10-13:50 Plenáris előadások

 

Dékány Imre (SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet): Nanostruktúrák néhány alkalmazása az egészségiparban (20’)

 

Bari Ferenc (SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet): Optikai módszerek a

 

mikrokeringés tanulmányozására (20’)

 

13:50-15:35 Bolyai ösztöndíjasok és tanítványaik előadásai

 

13:50-14:15 Nagy Attila és tanítványai (SZTE ÁOK Élettani Intézet)

 

Nagy Attila: Alternatív látópályák vizsgálata az emlősagyban, különös tekintettel a törzsdúcok szerepére (10’)

 

Nagypál Tamás: A nucleus caudatus neuronok aktivitásváltozása statikus és dinamikus vizuális ingerlés során éber házimacskában (5’)

 

Őze Attila: Szükséges-e a primer látókéreg a tudatos mozgásérzékeléshez? (5’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

14:15-14:30 Turzó Kinga (SZTE FOK Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék) Titán fogászati implantátumok felületmódosításai (10’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

14:30-14:55 Nagy Nikoletta és tanítványai (SZTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézet és MTA-SZTE Dermatológiai Kutatócsoport)

 

Nagy Nikoletta: Genetikai és funkcionális vizsgálatok ritka monogénes bőrbetegségekben (10')

 

Farkas Katalin: Egy újonnan azonosított CYLD génmutáció funkcionális vizsgálata (5')

 

Tripolszki Kornélia: Új és rekurrens CTSC mutációk azonosítása Papillon-Lefevre

szindrómában szenvedő magyar betegekben (5')

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

 

14:55-15:15 Wilhelm Imola és tanítványa (MTA SZBK Biofizikai Intézet)

 

Wilhelm Imola: Szignalizációs és proteolitikus mechanizmusok a tumorsejtek vér-agy gáton való átvándorlásában (10’)

 

Fazakas Csilla: A Rho/ROCK útvonal szerepe a melanómasejtek agyi áttétképzésében (5’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

15:15-15:35 Sóki József és tanítványa (SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet)

 

Sóki József: Mobilis genetikai elemek a Bacteroides fajoknál - fókuszban az antibiotikum (10’) rezisztencia és virulencia tulajdonságok

 

Fenyvesi Viktor Sándor: Nagy méretű Bacteroides plazmidok vizsgálata (5’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

15:35-16:00 Kávészünet

 

16:00-16:40 Plenáris előadások

 

Györgyey János (MTA SZBK Növénybiológiai Intézet): GMO kérdéskör: a társadalmi tökös-mákos rétes (20’)

 

Görög Márta (SZTE ÁJTK Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék): Szinergián alapuló kihívások a szellemi tulajdonjog területén – A tudományorientált egyetemi, akadémiai kutatóintézetek és a piaci szereplők kapcsolatának jogi keretei (20’)

 

16:40-18:20 Bolyai ösztöndíjasok és tanítványaik előadásai

 

16:40-17:00 Szomora Zsolt és tanítványának előadása (SZTE ÁJTK Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék)

 

Szomora Zsolt: Jogos védelem mint alapjog? (7,5')

 

Gál Andor: Szituációs jogos védelem mint büntetőjogi fikció? (7,5')

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

17:00-17:20 Ivaskó Lívia és tanítványa (SZTE BTK Magyar Intézet)

 

Ivaskó Lívia: Pragmatikai szempontok az afázia terápiájának nyelvészeti szemléletében (10’)

 

Tóth Alinka: Pragmatikai szempontok az afázia terápiájának nyelvészeti szemléletében (5’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

17:20-17:35 Hegyi Ádám (SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Kulturális Örökség és Humán

 

Információtudományi Tanszék) Ateista, naturalista és egyéb felforgató személyek a Békési Református Egyházmegyében a 18. század végén (10’)

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

17:35-17:55 Rakonczay Zoltán és tanítványa (SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika)

 

Rakonczay Zoltán: A NHERF-1 adapter fehérje szerepe a pancreas élettani és kórélettani folyamataiban (10')

 

Pallagi Petra: A plazma membrán Ca2+ ATPáz szerepe a pankreász duktális sejtek Ca2+ homeosztázisában (5')

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

17:55-18:20 Gácser Attila és tanítványai (SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszék)

 

Gácser Attila: Mitől virulens egy gomba? A Candida parapsilosis virulenciájának és

patomechanizmusának vizsgálata

 

Tóth Adél: Candida albicans és Candida parapsilosis humánpatogén élesztőgombák elleni immunválasz vizsgálata

 

Németh Tibor: Teljes transzkriptóm vizsgálata in vitro Candida fertőzéses modellben

 

Megbeszélés, vita: (5’)

 

18:20-18:30 Zárszó

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.