SZTE Info

holokauszt_konferencia_kiemelt

A valódi szembenézést szolgálja a szegedi holokausztkonferencia

Az oktatás fontosságára hívták fel a figyelmet az előadók a kétnapos tudományos seregszemlén, ahol a nemzetközi holokausztkutatás színe-java képviselteti magát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Holok_MG_8802019A Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Zsidó Hitközség és a Yad Vashem The International Institute for Holocaust Research közös szervezésében kerül sor az SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében 2014. május 14-én és 15-én arra a nagyszabású nemzetközi tudományos seregszemlére, mellyel a magyar holokauszt 70. évfordulójára emlékeznek. A rendezvény fővédnökei: Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere és Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete. Az eseményt a Szegedi Tudományegyetem, Szeged Megyei Jogú Város, a Mazsihisz, a Yad Vashem, Jeruzsálem mellett az SZTE Bölcsészettudományi Kar, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, Izrael Állam konzuli képviselete, valamint a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szeged Nonprofit Társadalomkutató Egyesület támogatja.

 

A megnyitón levezető elnökként Csernus Sándor, az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket, rámutatva, a legkiválóbb külföldi és hazai szakemberek fogadták el a meghívást, és eszmecseréjük, a legfrissebb kutatási eredmények megismertetése hozzájárul a történelmi tisztánlátáshoz. Mint mondta, a szegedi universitas büszke házigazdája ennek a rendkívül jelentős konferenciának, tekintve, hogy az SZTE, illetve annak bölcsészkara hosszú évek óta nemzetközileg elismert központja a holokausztkutatásnak.


 

Szeged sokat köszönhet a zsidóságnak

 

Holok_MG_8834026Szabó Gábor, az SZTE rektora köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a történészek munkája, a tények alapos feltárása több szempontból különösen fontos. Egyrészről tanúságot jelent a mai kor számára, hogy a holokauszthoz hasonló események soha ne ismétlődhessenek meg, másrészt bemutatja, hogy még abban a korban is lehet bátor kiállításokat, máig érvényes példákat találni. Mindezek mellett a múlt üzeneteinek alapos ismerete bizonyítékot szolgáltat arra is, hogy az úgynevezett „kisebb rossz” elfogadásának egy pontot túl nincs és nem is lehet létjogosultsága. Az akadémikus azonban hangsúlyozta: Szeged a zsidóság történetének tekintetében szerencsésnek tekinthető, jó példákat sorakoztat fel. 1849-ben itt mondták ki a zsidók egyenjogúságáról szóló törvényt, kiváló együttműködés alakult ki a zsidó hitközség karizmatikus vezetői, például Löw Lipót és Löw Immánuel, valamint a város vezetése között, és maga a szegedi egyetem is rengeteget köszönhet zsidó származású tudósainak, köztük Riesz Frigyes és Haar Alfréd kiemelkedő matematikusoknak. Örökségükre – mondta – az intézmény nemcsak büszke, hanem mindent megtesz annak folytatásáért.

 

Botka László, Szeged polgármestere leszögezte: nem szabadul meg a múltjától az, aki megpróbálja elfelejteni. A politikus szerint Magyarországon máig nem történt meg a holokauszttal való őszinte szembenézés, ehelyett takargatás, szőnyeg alá söprés, felejtgetés folyik, ami rossz irány, mert „növeli, ki elfödi a bajt”. Úgy folytatta, senki sem mondhatja, hogy ami hetven évvel ezelőtt történt, nem az ő bűne, ugyanis a magyarországi holokauszt mindannyiunk közös felelőssége. Éppen ezért – fogalmazott – ez a tiszta beszélgetésekkel tarkított konferencia „a nagy árvízből mentett Tóra-tekercs, Közép-Európa legszebb zsinagógája, a 4000 elpusztított, deportált zsidó városában” előremutató lehet.


 

Az oktatás az antiszemitizmus elleni fegyver

 

Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete elsőként köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy 2014-et a holokauszt emlékévévé nyilvánította, és számos rendezvénnyel emlékezik meg a történtekről, az áldozatokról. Bízik benne, hogy az esztendő végére mindenki tisztában lesz azzal, mi történt hetven évvel ezelőtt, és abban ki milyen felelősséggel bír. Ő is arra világított rá, hogy a múlttal való szembenézés, a történelmi igazság megismerése biztosíthatja: a holokauszthoz hasonló folyamat soha ne történhessen meg újra. Különösen fontosnak nevezte a fiatal generációk tájékoztatását, oktatását – már csak azért is, mert újabb jelentések egyrészt a klassikus antiszemitizmus erősödését igazolják (egyre többen vannak, akik Izraelt okolják a világban történő gonoszságokért), másrészt Izrael számára rendkívül aggasztó, hogy a környező arab világban is egyre erősebben van jelen az antiszemitizmus. Úgy fogalmazott, a holokauszt 6 millió áldozatát kétszer ölték meg: egyszer fizikailag, másodszor pedig akkor, mikor tagadják a holokausztot. Ezért is óriási a pedagógusok, a jövő nemzedékek felnevelőinek szerepe, hiszen az oktatás lehet az antiszemizimus elleni leghatékonyabb fegyver – zárta beszédét.

 

Holokauszt_konferencia_galeria
A valódi szembenézést szolgálja a szegedi holokausztkonferencia - GALÉRIA


Megmenthető lett volna a magyarországi zsidóság nagy része

 

Randolph L. Braham, a City University of New York professor emeritusa videóüzenetet küldött a tudományos tanácskozás résztvevőinek. A holokausztkutatás világszerte elismert szakembere elsőként köszönetet mondott a rangos esemény megszervezéséért Karsai Lászlónak és Molnár Juditnak, az SZTE történészeinek, illetve Szabó Gábor rektornak, hogy teljes szívvel támogatta a konferencia ötletét. Ezt követően arról szólt, hogy hetven évvel ezelőtt Magyarországon a náci SS és magyar cinkosai „tömeggyilkossági rekordot” állítottak fel, amikor is négy hónap alatt „zsidótlanították” a magyar vidéket. Mint mondta, a magyarországi holokauszt összesen 565 ezer halálos áldozatot követelt, közülük 65 ezret még a német megszállás előtt öltek meg – pedig ők mindannyian lojális állampolgárok voltak! Kifejtette nézetét, miszerint ha a magyar politikai vezetés akkoriban nem működik olyan készségesen együtt a németekkel (hanem követi a román Antonescu marsall példáját), akkor az itteni zsidóság nagy részének életét meg lehetett volna menteni. Ő is kiemelte, a szegedi konferencia hozzájárulhat a múlttal való valódi szembenézéshez, ami a holokauszt vonatkozásában Magyarországon máig nem történt meg, hiszen a közvélemény hajlamos a történtekért minden felelősséget a németekre hárítani.


 

Nem maradhat seb kezeletlenül

 

Ezt követően három plenáris előadást hallgathatott meg a közönség. Michael Marrus (University of Toronto): Szembenézés a múlttal: egy holokauszttörténész elmélkedései címmel a történelmi igazságkeresés nehézségeit vette számba. Ezt globális jelenségként értelmezte, melyben az európai zsidóság lemészárlása, a holokauszt központi szerepet játszik. Beszámolt róla, hogy gőzerővel folyik a nemzetközi igazságtalanságok (például a nyelvi, etnikai, vallási, szexuális kisebbségek üldözésének) feltárása, és ebben a munkában kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy az egyes országok a felejtés politikája helyett az emlékezésre helyezzék a hangsúlyt. Leszögezte: hiba azt hinnünk, hogy az idő minden sebet begyógyít, nem hagyhatunk sebeket kezeletlenül, mert elgennyesednek. Véleménye szerint azért kell a holokauszt oktatására különös hangsúlyt fektetni, mert az antiszemita, anticionista propaganda elemei a populáris kultúrában is megjelentek.

 

Dan Michman (Yad Vashem The International Institute for Holocaust Research) a holokauszt fogalmának meghatározásáról tartott előadást. Kifejtette, a holokausztot úgy kell felfogni, mint az úgynevezett (az emberek egyenlőségének gondolataként azonosított) „zsidó szellemnek” a világegyetemből való kiirtására indított átfogó hadjáratot. Ebbe a zsidók fizikai megsemmisítésére irányuló hadjárattal párhuzamosan, illetve attól különállóan kialakult cselekmények is beletartoznak, valamint az európai nem zsidó lakosság zsidóellenes tevékenysége.

 

Karsai László (SZTE BTK) nemzetközi összehasonlításba helyezte a magyarországi holokausztot. A belpolitikai erőviszonyok, valamint a náci Németország és Magyarország kapcsolatának alakulásával és bizonyos, külföldről érkező információkkal magyarázta a két világháború közötti magyar antiszemita törvénykezés fázisait, illetve azt, hogy 1941-ben a magyar hatóságok a németek tiltakozását kiváltva ezrével deportálták a zsidókat, majd ugyancsak a németek követelésével nem törődve 1942–1943-ban nem kényszerítettek sárga csillagot a zsidókra, nem zárták őket gettókba,és nem adták át őket a németeknek; hogy aztán 1944-ben magukat a németeket is meglepő szervezettséggel, az auschwitzi megsemmisítőgépezet teljesítőképességének határain messze túl deportálják a magyar zsidókat.

 

A továbbiakban egészen május 15-én estig szakmai szekciókra bontva tartanak előadásokat neves hazai és külföldi szakemberek. A központi témák: Zsidóellenes törvények és végrehajtásuk; A zsidóellenes törvénykezés hatása; Zsidótörvények és katolikus püspökök; A Yad Vashem kutatások értékelése; A zsidótörvényektől a gettósításig; Gettósítás, deportálás; Koncentrációs táborok és Auschwitz; Szembenézés a múlttal, holokausztoktatás.

 

További részletek, információk, az előadások absztraktjai: www.holokausztkonferencia-szeged.hu.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.