SZTE Info

szegedert_alapitvany_kiemelt

3 egyetemi díjazott a 25 éves Szegedért Alapítvány gáláján

A 25 éves Szegedért Alapítvány 2014. évi 4 díjazottja közül 3 kötődik az SZTE-hez. Az elismeréseket 2014. március 12-én ünnepi gálán adták át a Szegedi Nemzeti Színházban. A programon számos tudós és egyetemi oktató, illetve az SZTE rektora, Szabó Gábor is részt vett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jubileumok jegyében tartotta ünnepi gálaműsorral egybekötött díjátadóját az idén 25 éves Szegedért Alapítvány. A 2014. március 12-i program többszörösen emlékeztetett az 1879-es szegedi nagyárvíz 135. évfordulójára.

A Szegedi Nemzeti Színház díszpáholyában megjelentek a 2014. évi díjazottak. Átellenben a Szegedért Alapítvány soros elnöke, valamint a kuratóriumok vezetői foglaltak helyet. A díszpáholyból kísérte figyelemmel a rendezvényt Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora és neje.

 

Műsor a jubileumok jegyében

A díjazottak és a jeles személyiségek alkotta közönség számára összeállított színvonalas műsorhoz a nagyárvíz régi fotói és az újabb árvizek idején készült felvételek adtak képi hangulatot. A Szegedi Szimfonikus Zenekar – Gyüdi Sándor vezényletével – Smetana Moldva című zeneművét játszotta. Veres Péter Én nem mehetek el innen című versét Király Levente adta elő: az archív filmfelvételen sok évvel ezelőtt rögzített szavalatot a nemzet színésze fejezte be a színpadon.

 

14A 25 éves Szegedért Alapítványt a gálaesten Botka László polgármester köszöntötte és az alapítvány soros elnökének, Tajti Péternek Szeged emlékplakettjét adta át. A polgármester beszédében emlékeztetett a másik évfordulóra is: a 135 évvel korábbi március 12-én egyetlen éjszaka alatt elpusztította a Tisza a régi Szegedet: 6 ezer ház omlott össze, 250 szegedi került hullámsírba. Elmondta: elődeink modern, európai városként építették újjá Szegedet. A város szellemiségét szerinte az is kifejezi, hogy 25 éve akadtak olyan civilek, akik tudták, hogy „egy demokráciában az a sokszínű közösség lehet sikeres, mely képes támogatni, elismerni értékeit, köszönetet mondani mindazon tagjainak, akik által fejlődik, gyarapszik”. Klebelsberg Kunó szavait idézve úgy fogalmazott: a szétszórt erők egyesítésében van Szeged ereje. Ehhez közös célok és értékek kellenek.

 

Miről üzen 100 arc?

A Meghívóban 100 név: a díjazottak listája. Az impozáns névsorban Szeged elmúlt fél évszázadának kimagasló tudósai, művészei, és más kiemelkedő értéket teremtő személyiségeinek a neve bukkan föl. Köztük a többség – a 25 fődíjas több mint 60 százaléka – a Szegedi Tudományegyetem oktatójaként, kutatójaként, munkatársaként nyerte el az elismerést. A díjazottak arcképcsarnoka is föltűnt a gála műsorát kísérő filmben.

5A Szegedért Alapítvány soros elnöke, Tajti Péter, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. általános vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében arra is emlékeztetett, hogy a Szegedért Alapítvány ötlete Debreczeni Páltól származik. A DOMET Ecsetgyár igazgatója kezdeményezésére 1989. július 4-én írták alá a Szegedért Alapítványt létesítő okiratot. A soros elnök kifejezte elismerését Bódi Györgynek, aki negyed százada a háttérből, az alapítvány titkáraként segíti a munkát. Az eredményességet jelzi, hogy eddig mintegy 750 pályázatról döntött, számos ösztöndíjat nyújtott, sok-sok könyv megjelenését támogatta a Szegedért Alapítvány – az értékek mentén, átlátható módon. Megköszönte a segítséget annak a több mint száz cégnek és a magánszemélyeknek is, akik rendszeresen támogatják az alapítványt.

Az elvégzett munka minőségét mutatta a gála műsora, hiszen egykori díjazottak köszöntötték a legújabban elismerteket és a közönséget. Föllépett – többek között –: a Fool Moon vokálegyüttes, Kálnay Zsófia operaénekes, Rácz Rita operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Vajda Júlia operaénekes.

 

Négyből három

Az egymást követő művészi produkciókat megszakítva köszöntötték egy rövidfilmes „névjeggyel” a díjazottakat, akiknek a kuratórium elnöke adta át az elismerést – idén is március 12-én, a szegedi nagy árvíz és a város újjászületésének évfordulóján.

A művészeti kuratórium Gregor József-díját a grémium elnöke, Sándor János rendező adta át Kosztándi István hegedűművésznek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmesterének, az SZTE Zeneművészeti Kar oktatójának és szimfonikus együttese vezetőjének.

A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját a testület elnökétől, Gellérfy Lászlótól Muszka Dániel matematikus-informatikus, a szegedi egyetem legendás munkatársa, az Informatikai Történeti Múzeum alapítója vette át.

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját a testület elnöke, Dékány Imre akadémikus adta át Jancsó Gábor neurobiológusnak, az SZTE Általános Orvostudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanárának. Az életműdíjat – Lapis András szobrászművész Szeged múzsáját jelképező kisplasztikáját – az alapítvány soros elnökétől, Fekete Gizi színművész, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja vette át – a szervezet 100. kitüntetettjeként.

 

Szegedert_alapitvany_galeria
3 egyetemi díjazott a 25 éves Szegedért Alapítvány gáláján - GALÉRIA


A Szegedért Alapítvány gálája zárásaként a szimfonikusok adták elő Liszt Ferencnek – a Massenet nyomán az árvíz sújtotta városnak komponált művét, melynek címe: Revive Szegedin!, vagyis „Éledjen újjá Szeged!” A Szegedért Alapítvány jubileumi díjátadó ünnepsége zártkörű fogadással zárult.

 

Korábban írtuk:

Az SZTE három polgára a Szegedért Alapítvány idei díjazottjai között (cikkünk tartalmazza a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódó díjazottak életrajzát is)

 

SZTEinfo – szöveg: Ú. I., fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 24.
  09:30 - 17:00
 • május 24.
  09:30 - 10:30
 • május 24.
  09:30 - 16:00
  A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tisztelettel meghívja a Szegeden megrendezésre kerülő „Schultheisz 120” Emlékkonferenciára, melyet Schultheisz Emil egykori debreceni, majd szegedi professzor, hadbíró születésének 120. évfordulója tiszteletére rendezünk. A konferencián bemutatjuk a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság kiadásában és Fejes Erik gondozásában megjelent, Schultheisz Emil katonai büntetőjogi értekezéseit tartalmazó kötetet.
 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.