SZTE Info

szegedert_alapitvany_kiemelt

3 egyetemi díjazott a 25 éves Szegedért Alapítvány gáláján

A 25 éves Szegedért Alapítvány 2014. évi 4 díjazottja közül 3 kötődik az SZTE-hez. Az elismeréseket 2014. március 12-én ünnepi gálán adták át a Szegedi Nemzeti Színházban. A programon számos tudós és egyetemi oktató, illetve az SZTE rektora, Szabó Gábor is részt vett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jubileumok jegyében tartotta ünnepi gálaműsorral egybekötött díjátadóját az idén 25 éves Szegedért Alapítvány. A 2014. március 12-i program többszörösen emlékeztetett az 1879-es szegedi nagyárvíz 135. évfordulójára.

A Szegedi Nemzeti Színház díszpáholyában megjelentek a 2014. évi díjazottak. Átellenben a Szegedért Alapítvány soros elnöke, valamint a kuratóriumok vezetői foglaltak helyet. A díszpáholyból kísérte figyelemmel a rendezvényt Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora és neje.

 

Műsor a jubileumok jegyében

A díjazottak és a jeles személyiségek alkotta közönség számára összeállított színvonalas műsorhoz a nagyárvíz régi fotói és az újabb árvizek idején készült felvételek adtak képi hangulatot. A Szegedi Szimfonikus Zenekar – Gyüdi Sándor vezényletével – Smetana Moldva című zeneművét játszotta. Veres Péter Én nem mehetek el innen című versét Király Levente adta elő: az archív filmfelvételen sok évvel ezelőtt rögzített szavalatot a nemzet színésze fejezte be a színpadon.

 

14A 25 éves Szegedért Alapítványt a gálaesten Botka László polgármester köszöntötte és az alapítvány soros elnökének, Tajti Péternek Szeged emlékplakettjét adta át. A polgármester beszédében emlékeztetett a másik évfordulóra is: a 135 évvel korábbi március 12-én egyetlen éjszaka alatt elpusztította a Tisza a régi Szegedet: 6 ezer ház omlott össze, 250 szegedi került hullámsírba. Elmondta: elődeink modern, európai városként építették újjá Szegedet. A város szellemiségét szerinte az is kifejezi, hogy 25 éve akadtak olyan civilek, akik tudták, hogy „egy demokráciában az a sokszínű közösség lehet sikeres, mely képes támogatni, elismerni értékeit, köszönetet mondani mindazon tagjainak, akik által fejlődik, gyarapszik”. Klebelsberg Kunó szavait idézve úgy fogalmazott: a szétszórt erők egyesítésében van Szeged ereje. Ehhez közös célok és értékek kellenek.

 

Miről üzen 100 arc?

A Meghívóban 100 név: a díjazottak listája. Az impozáns névsorban Szeged elmúlt fél évszázadának kimagasló tudósai, művészei, és más kiemelkedő értéket teremtő személyiségeinek a neve bukkan föl. Köztük a többség – a 25 fődíjas több mint 60 százaléka – a Szegedi Tudományegyetem oktatójaként, kutatójaként, munkatársaként nyerte el az elismerést. A díjazottak arcképcsarnoka is föltűnt a gála műsorát kísérő filmben.

5A Szegedért Alapítvány soros elnöke, Tajti Péter, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. általános vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében arra is emlékeztetett, hogy a Szegedért Alapítvány ötlete Debreczeni Páltól származik. A DOMET Ecsetgyár igazgatója kezdeményezésére 1989. július 4-én írták alá a Szegedért Alapítványt létesítő okiratot. A soros elnök kifejezte elismerését Bódi Györgynek, aki negyed százada a háttérből, az alapítvány titkáraként segíti a munkát. Az eredményességet jelzi, hogy eddig mintegy 750 pályázatról döntött, számos ösztöndíjat nyújtott, sok-sok könyv megjelenését támogatta a Szegedért Alapítvány – az értékek mentén, átlátható módon. Megköszönte a segítséget annak a több mint száz cégnek és a magánszemélyeknek is, akik rendszeresen támogatják az alapítványt.

Az elvégzett munka minőségét mutatta a gála műsora, hiszen egykori díjazottak köszöntötték a legújabban elismerteket és a közönséget. Föllépett – többek között –: a Fool Moon vokálegyüttes, Kálnay Zsófia operaénekes, Rácz Rita operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Vajda Júlia operaénekes.

 

Négyből három

Az egymást követő művészi produkciókat megszakítva köszöntötték egy rövidfilmes „névjeggyel” a díjazottakat, akiknek a kuratórium elnöke adta át az elismerést – idén is március 12-én, a szegedi nagy árvíz és a város újjászületésének évfordulóján.

A művészeti kuratórium Gregor József-díját a grémium elnöke, Sándor János rendező adta át Kosztándi István hegedűművésznek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmesterének, az SZTE Zeneművészeti Kar oktatójának és szimfonikus együttese vezetőjének.

A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját a testület elnökétől, Gellérfy Lászlótól Muszka Dániel matematikus-informatikus, a szegedi egyetem legendás munkatársa, az Informatikai Történeti Múzeum alapítója vette át.

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját a testület elnöke, Dékány Imre akadémikus adta át Jancsó Gábor neurobiológusnak, az SZTE Általános Orvostudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanárának. Az életműdíjat – Lapis András szobrászművész Szeged múzsáját jelképező kisplasztikáját – az alapítvány soros elnökétől, Fekete Gizi színművész, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja vette át – a szervezet 100. kitüntetettjeként.

 

Szegedert_alapitvany_galeria
3 egyetemi díjazott a 25 éves Szegedért Alapítvány gáláján - GALÉRIA


A Szegedért Alapítvány gálája zárásaként a szimfonikusok adták elő Liszt Ferencnek – a Massenet nyomán az árvíz sújtotta városnak komponált művét, melynek címe: Revive Szegedin!, vagyis „Éledjen újjá Szeged!” A Szegedért Alapítvány jubileumi díjátadó ünnepsége zártkörű fogadással zárult.

 

Korábban írtuk:

Az SZTE három polgára a Szegedért Alapítvány idei díjazottjai között (cikkünk tartalmazza a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódó díjazottak életrajzát is)

 

SZTEinfo – szöveg: Ú. I., fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.