SZTE Info

szegedert_alapitvany_kiemelt

3 egyetemi díjazott a 25 éves Szegedért Alapítvány gáláján

A 25 éves Szegedért Alapítvány 2014. évi 4 díjazottja közül 3 kötődik az SZTE-hez. Az elismeréseket 2014. március 12-én ünnepi gálán adták át a Szegedi Nemzeti Színházban. A programon számos tudós és egyetemi oktató, illetve az SZTE rektora, Szabó Gábor is részt vett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jubileumok jegyében tartotta ünnepi gálaműsorral egybekötött díjátadóját az idén 25 éves Szegedért Alapítvány. A 2014. március 12-i program többszörösen emlékeztetett az 1879-es szegedi nagyárvíz 135. évfordulójára.

A Szegedi Nemzeti Színház díszpáholyában megjelentek a 2014. évi díjazottak. Átellenben a Szegedért Alapítvány soros elnöke, valamint a kuratóriumok vezetői foglaltak helyet. A díszpáholyból kísérte figyelemmel a rendezvényt Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora és neje.

 

Műsor a jubileumok jegyében

A díjazottak és a jeles személyiségek alkotta közönség számára összeállított színvonalas műsorhoz a nagyárvíz régi fotói és az újabb árvizek idején készült felvételek adtak képi hangulatot. A Szegedi Szimfonikus Zenekar – Gyüdi Sándor vezényletével – Smetana Moldva című zeneművét játszotta. Veres Péter Én nem mehetek el innen című versét Király Levente adta elő: az archív filmfelvételen sok évvel ezelőtt rögzített szavalatot a nemzet színésze fejezte be a színpadon.

 

14A 25 éves Szegedért Alapítványt a gálaesten Botka László polgármester köszöntötte és az alapítvány soros elnökének, Tajti Péternek Szeged emlékplakettjét adta át. A polgármester beszédében emlékeztetett a másik évfordulóra is: a 135 évvel korábbi március 12-én egyetlen éjszaka alatt elpusztította a Tisza a régi Szegedet: 6 ezer ház omlott össze, 250 szegedi került hullámsírba. Elmondta: elődeink modern, európai városként építették újjá Szegedet. A város szellemiségét szerinte az is kifejezi, hogy 25 éve akadtak olyan civilek, akik tudták, hogy „egy demokráciában az a sokszínű közösség lehet sikeres, mely képes támogatni, elismerni értékeit, köszönetet mondani mindazon tagjainak, akik által fejlődik, gyarapszik”. Klebelsberg Kunó szavait idézve úgy fogalmazott: a szétszórt erők egyesítésében van Szeged ereje. Ehhez közös célok és értékek kellenek.

 

Miről üzen 100 arc?

A Meghívóban 100 név: a díjazottak listája. Az impozáns névsorban Szeged elmúlt fél évszázadának kimagasló tudósai, művészei, és más kiemelkedő értéket teremtő személyiségeinek a neve bukkan föl. Köztük a többség – a 25 fődíjas több mint 60 százaléka – a Szegedi Tudományegyetem oktatójaként, kutatójaként, munkatársaként nyerte el az elismerést. A díjazottak arcképcsarnoka is föltűnt a gála műsorát kísérő filmben.

5A Szegedért Alapítvány soros elnöke, Tajti Péter, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. általános vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében arra is emlékeztetett, hogy a Szegedért Alapítvány ötlete Debreczeni Páltól származik. A DOMET Ecsetgyár igazgatója kezdeményezésére 1989. július 4-én írták alá a Szegedért Alapítványt létesítő okiratot. A soros elnök kifejezte elismerését Bódi Györgynek, aki negyed százada a háttérből, az alapítvány titkáraként segíti a munkát. Az eredményességet jelzi, hogy eddig mintegy 750 pályázatról döntött, számos ösztöndíjat nyújtott, sok-sok könyv megjelenését támogatta a Szegedért Alapítvány – az értékek mentén, átlátható módon. Megköszönte a segítséget annak a több mint száz cégnek és a magánszemélyeknek is, akik rendszeresen támogatják az alapítványt.

Az elvégzett munka minőségét mutatta a gála műsora, hiszen egykori díjazottak köszöntötték a legújabban elismerteket és a közönséget. Föllépett – többek között –: a Fool Moon vokálegyüttes, Kálnay Zsófia operaénekes, Rácz Rita operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Vajda Júlia operaénekes.

 

Négyből három

Az egymást követő művészi produkciókat megszakítva köszöntötték egy rövidfilmes „névjeggyel” a díjazottakat, akiknek a kuratórium elnöke adta át az elismerést – idén is március 12-én, a szegedi nagy árvíz és a város újjászületésének évfordulóján.

A művészeti kuratórium Gregor József-díját a grémium elnöke, Sándor János rendező adta át Kosztándi István hegedűművésznek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmesterének, az SZTE Zeneművészeti Kar oktatójának és szimfonikus együttese vezetőjének.

A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját a testület elnökétől, Gellérfy Lászlótól Muszka Dániel matematikus-informatikus, a szegedi egyetem legendás munkatársa, az Informatikai Történeti Múzeum alapítója vette át.

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját a testület elnöke, Dékány Imre akadémikus adta át Jancsó Gábor neurobiológusnak, az SZTE Általános Orvostudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanárának. Az életműdíjat – Lapis András szobrászművész Szeged múzsáját jelképező kisplasztikáját – az alapítvány soros elnökétől, Fekete Gizi színművész, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja vette át – a szervezet 100. kitüntetettjeként.

 

Szegedert_alapitvany_galeria
3 egyetemi díjazott a 25 éves Szegedért Alapítvány gáláján - GALÉRIA


A Szegedért Alapítvány gálája zárásaként a szimfonikusok adták elő Liszt Ferencnek – a Massenet nyomán az árvíz sújtotta városnak komponált művét, melynek címe: Revive Szegedin!, vagyis „Éledjen újjá Szeged!” A Szegedért Alapítvány jubileumi díjátadó ünnepsége zártkörű fogadással zárult.

 

Korábban írtuk:

Az SZTE három polgára a Szegedért Alapítvány idei díjazottjai között (cikkünk tartalmazza a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódó díjazottak életrajzát is)

 

SZTEinfo – szöveg: Ú. I., fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.