SZTE Info

Ösztöndíjjal Kínába

Az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján hosszan sorolja, hogy milyen ösztöndíjakkal várják a fiatalokat és az egyetemi oktatókat az ázsiai országba tanulni – a kínai újévben, a Ló-évében. Kína kultúráját is népszerűsítik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1eves_a_Konfuciusz_IntezetKína ősi, mégis megújulásra kész világát sokoldalúan mutatja be a Szegedi Tudományegyetem 2012 októberében alakult Konfuciusz Intézete.

„Küldetése az SZTE Konfuciusz Intézetének a kínai nyelv oktatása” – hallottuk Szentmártoni Líviától. Az intézet magyar igazgatója elmondta: szakképzett kínai tanárok segítik e távoli országban élő emberek anyanyelvének a megismerését. Szegeden egyetemisták, illetve négy középiskola és három általános iskola diákjai ingyenes kínai nyelvórákon vehetnek részt. Ugyanakkor önköltséges nyelvi óráin minden érdeklődőt szívesen lát a Konfuciusz Intézet. „Kínaiul tanulni érdemes” – fogalmazott Szentmártoni Lívia. A számunkra egzotikusnak tűnő nyelv szabályrendszere, hangzásvilága egy kevéssé ismert gondolkodásmódba enged bepillantást és egy ősi kultúrára nyit kaput. „A kínaiul is megszólalni képes fiatalok sokféle ösztöndíjra pályázhatnak, hogy rövidebb-hosszabb időszakot tölthessenek el tanulmányaik folytatásával és tapasztalatszerzéssel a távol-keleti országban. Hazatérve pedig akár új és jól fizető munkalehetőséget is találhat magának a kínai nyelvismerettel rendelkező fiatal” – érvelt az igazgató.

A kínai állam, az ottani központi kormány és az SZTE Konfuciusz Intézete változatos ösztöndíj programokat kínál. Komoly támogatásra számíthat az, aki Kínában szeretne tanulni, kutatómunkát végezni. A Kínai Állami Ösztöndíj programmal alap-, mester- és Phd szinten tanulhatnak ösztöndíjasként a hallgatók. Az úgynevezett általános ösztöndíj a 45 és az 50 évesnél fiatalabb oktatóknak és kutatóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy tudományos munkát végezzenek valamely kínai intézményben. A teljes ösztöndíj magába foglalja a tanulmányokhoz kapcsolódó költségeket, valamint havonta egyösszegű támogatást, melynek mértéke képzési szintenként eltérő. Sőt: az ösztöndíj az első alkalommal Kínába érkezőket beköltözési támogatással is segíti. Erre az ösztöndíjra a magyarországi Kínai Nagykövetség honlapján lehet jelentkezni.

A Shanghai város kormányának ösztöndíj programjában teljes és részleges támogatásra pályázhatnak a hallgatók. Az úgynevezett „long-stay” ösztöndíj pedig azokat segíti, akik hosszabb ideig szeretnének Kínában tartózkodni, de nem rendelkeznek más ösztöndíj támogatással. Az SZTE testvéregyetem, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem saját ösztöndíjprogramot is kínál, mely specifikusan a szegedi hallgatók nyelvi képzését célozza meg.

A Konfuciusz Intézet ösztöndíjára azok pályázhatnak, akik teljesítették az előírt 60 nyelvórát és eleget tettek az előírt HSK nyelvvizsga (a Kínai Állam hivatalos nyelvvizsgája, mely letehető az SZTE Konfuciusz Intézetben) követelményeknek.

A hallgatók pályázhatnak PhD és kutatói ösztöndíjakra is.

A kínai ösztöndíjak közös jellemzője, hogy minden költséget magukba foglalnak – a regisztrációs díjtól, a tandíjon át, a tananyag, a kollégiumi szállás, az orvosi ellátás és a biztosítások díjáig –, kivéve az oda- és visszaút költségét.

A kínai ösztöndíjakról további részletek: az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján.


*


A kínai kultúra népszerűsítéseként például az ázsiai ország sajátos illemszabályainak, vagy a kalligráfia művészetének, vagy a kínai horoszkóp szerinti állatövi jegyeknek a megismertetését is fölvállalták a Távol-Keletről Szegedre érkezett szakemberek.

Csak néhány példa az SZTE Konfuciusz Intézete gazdag programkínálatból. A kínai tusfestészet rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket 2014. április 17-én Wang Xiaolin tanárnő. Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására április 24-én ping-pong mesterek érkeznek Szegedre. „Egy főtt tojás naplója –A napfény városából a Hainan-sziget homokjáig” címmel március 27-én Wolf Csaba, volt szegedi diák számol be élményeiről és arról, miként jutott Kínába 19 évesen. Prof. Yang Jianwen, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem professzora, a hagyományos kínai kalligráfia művészetének szakértője árpilis 10-én tart előadást és bemutatót a kalligráfia művészetéről. Május 15-én Shanghai gazdasági fejlődéséről és nemzetköziesítéséről Prof. Zhang Yixing, a Shanghai Népi Kormány Külügyi Hivatalának hivatalvezető-helyettese beszél.

Az SZTE Konfuciusz Intézet programjairól további információ: http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/programok

 

SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.