SZTE Info

Ösztöndíjjal Kínába

Az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján hosszan sorolja, hogy milyen ösztöndíjakkal várják a fiatalokat és az egyetemi oktatókat az ázsiai országba tanulni – a kínai újévben, a Ló-évében. Kína kultúráját is népszerűsítik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1eves_a_Konfuciusz_IntezetKína ősi, mégis megújulásra kész világát sokoldalúan mutatja be a Szegedi Tudományegyetem 2012 októberében alakult Konfuciusz Intézete.

„Küldetése az SZTE Konfuciusz Intézetének a kínai nyelv oktatása” – hallottuk Szentmártoni Líviától. Az intézet magyar igazgatója elmondta: szakképzett kínai tanárok segítik e távoli országban élő emberek anyanyelvének a megismerését. Szegeden egyetemisták, illetve négy középiskola és három általános iskola diákjai ingyenes kínai nyelvórákon vehetnek részt. Ugyanakkor önköltséges nyelvi óráin minden érdeklődőt szívesen lát a Konfuciusz Intézet. „Kínaiul tanulni érdemes” – fogalmazott Szentmártoni Lívia. A számunkra egzotikusnak tűnő nyelv szabályrendszere, hangzásvilága egy kevéssé ismert gondolkodásmódba enged bepillantást és egy ősi kultúrára nyit kaput. „A kínaiul is megszólalni képes fiatalok sokféle ösztöndíjra pályázhatnak, hogy rövidebb-hosszabb időszakot tölthessenek el tanulmányaik folytatásával és tapasztalatszerzéssel a távol-keleti országban. Hazatérve pedig akár új és jól fizető munkalehetőséget is találhat magának a kínai nyelvismerettel rendelkező fiatal” – érvelt az igazgató.

A kínai állam, az ottani központi kormány és az SZTE Konfuciusz Intézete változatos ösztöndíj programokat kínál. Komoly támogatásra számíthat az, aki Kínában szeretne tanulni, kutatómunkát végezni. A Kínai Állami Ösztöndíj programmal alap-, mester- és Phd szinten tanulhatnak ösztöndíjasként a hallgatók. Az úgynevezett általános ösztöndíj a 45 és az 50 évesnél fiatalabb oktatóknak és kutatóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy tudományos munkát végezzenek valamely kínai intézményben. A teljes ösztöndíj magába foglalja a tanulmányokhoz kapcsolódó költségeket, valamint havonta egyösszegű támogatást, melynek mértéke képzési szintenként eltérő. Sőt: az ösztöndíj az első alkalommal Kínába érkezőket beköltözési támogatással is segíti. Erre az ösztöndíjra a magyarországi Kínai Nagykövetség honlapján lehet jelentkezni.

A Shanghai város kormányának ösztöndíj programjában teljes és részleges támogatásra pályázhatnak a hallgatók. Az úgynevezett „long-stay” ösztöndíj pedig azokat segíti, akik hosszabb ideig szeretnének Kínában tartózkodni, de nem rendelkeznek más ösztöndíj támogatással. Az SZTE testvéregyetem, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem saját ösztöndíjprogramot is kínál, mely specifikusan a szegedi hallgatók nyelvi képzését célozza meg.

A Konfuciusz Intézet ösztöndíjára azok pályázhatnak, akik teljesítették az előírt 60 nyelvórát és eleget tettek az előírt HSK nyelvvizsga (a Kínai Állam hivatalos nyelvvizsgája, mely letehető az SZTE Konfuciusz Intézetben) követelményeknek.

A hallgatók pályázhatnak PhD és kutatói ösztöndíjakra is.

A kínai ösztöndíjak közös jellemzője, hogy minden költséget magukba foglalnak – a regisztrációs díjtól, a tandíjon át, a tananyag, a kollégiumi szállás, az orvosi ellátás és a biztosítások díjáig –, kivéve az oda- és visszaút költségét.

A kínai ösztöndíjakról további részletek: az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján.


*


A kínai kultúra népszerűsítéseként például az ázsiai ország sajátos illemszabályainak, vagy a kalligráfia művészetének, vagy a kínai horoszkóp szerinti állatövi jegyeknek a megismertetését is fölvállalták a Távol-Keletről Szegedre érkezett szakemberek.

Csak néhány példa az SZTE Konfuciusz Intézete gazdag programkínálatból. A kínai tusfestészet rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket 2014. április 17-én Wang Xiaolin tanárnő. Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására április 24-én ping-pong mesterek érkeznek Szegedre. „Egy főtt tojás naplója –A napfény városából a Hainan-sziget homokjáig” címmel március 27-én Wolf Csaba, volt szegedi diák számol be élményeiről és arról, miként jutott Kínába 19 évesen. Prof. Yang Jianwen, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem professzora, a hagyományos kínai kalligráfia művészetének szakértője árpilis 10-én tart előadást és bemutatót a kalligráfia művészetéről. Május 15-én Shanghai gazdasági fejlődéséről és nemzetköziesítéséről Prof. Zhang Yixing, a Shanghai Népi Kormány Külügyi Hivatalának hivatalvezető-helyettese beszél.

Az SZTE Konfuciusz Intézet programjairól további információ: http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/programok

 

SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.