SZTE Info

Ösztöndíjjal Kínába

Az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján hosszan sorolja, hogy milyen ösztöndíjakkal várják a fiatalokat és az egyetemi oktatókat az ázsiai országba tanulni – a kínai újévben, a Ló-évében. Kína kultúráját is népszerűsítik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1eves_a_Konfuciusz_IntezetKína ősi, mégis megújulásra kész világát sokoldalúan mutatja be a Szegedi Tudományegyetem 2012 októberében alakult Konfuciusz Intézete.

„Küldetése az SZTE Konfuciusz Intézetének a kínai nyelv oktatása” – hallottuk Szentmártoni Líviától. Az intézet magyar igazgatója elmondta: szakképzett kínai tanárok segítik e távoli országban élő emberek anyanyelvének a megismerését. Szegeden egyetemisták, illetve négy középiskola és három általános iskola diákjai ingyenes kínai nyelvórákon vehetnek részt. Ugyanakkor önköltséges nyelvi óráin minden érdeklődőt szívesen lát a Konfuciusz Intézet. „Kínaiul tanulni érdemes” – fogalmazott Szentmártoni Lívia. A számunkra egzotikusnak tűnő nyelv szabályrendszere, hangzásvilága egy kevéssé ismert gondolkodásmódba enged bepillantást és egy ősi kultúrára nyit kaput. „A kínaiul is megszólalni képes fiatalok sokféle ösztöndíjra pályázhatnak, hogy rövidebb-hosszabb időszakot tölthessenek el tanulmányaik folytatásával és tapasztalatszerzéssel a távol-keleti országban. Hazatérve pedig akár új és jól fizető munkalehetőséget is találhat magának a kínai nyelvismerettel rendelkező fiatal” – érvelt az igazgató.

A kínai állam, az ottani központi kormány és az SZTE Konfuciusz Intézete változatos ösztöndíj programokat kínál. Komoly támogatásra számíthat az, aki Kínában szeretne tanulni, kutatómunkát végezni. A Kínai Állami Ösztöndíj programmal alap-, mester- és Phd szinten tanulhatnak ösztöndíjasként a hallgatók. Az úgynevezett általános ösztöndíj a 45 és az 50 évesnél fiatalabb oktatóknak és kutatóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy tudományos munkát végezzenek valamely kínai intézményben. A teljes ösztöndíj magába foglalja a tanulmányokhoz kapcsolódó költségeket, valamint havonta egyösszegű támogatást, melynek mértéke képzési szintenként eltérő. Sőt: az ösztöndíj az első alkalommal Kínába érkezőket beköltözési támogatással is segíti. Erre az ösztöndíjra a magyarországi Kínai Nagykövetség honlapján lehet jelentkezni.

A Shanghai város kormányának ösztöndíj programjában teljes és részleges támogatásra pályázhatnak a hallgatók. Az úgynevezett „long-stay” ösztöndíj pedig azokat segíti, akik hosszabb ideig szeretnének Kínában tartózkodni, de nem rendelkeznek más ösztöndíj támogatással. Az SZTE testvéregyetem, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem saját ösztöndíjprogramot is kínál, mely specifikusan a szegedi hallgatók nyelvi képzését célozza meg.

A Konfuciusz Intézet ösztöndíjára azok pályázhatnak, akik teljesítették az előírt 60 nyelvórát és eleget tettek az előírt HSK nyelvvizsga (a Kínai Állam hivatalos nyelvvizsgája, mely letehető az SZTE Konfuciusz Intézetben) követelményeknek.

A hallgatók pályázhatnak PhD és kutatói ösztöndíjakra is.

A kínai ösztöndíjak közös jellemzője, hogy minden költséget magukba foglalnak – a regisztrációs díjtól, a tandíjon át, a tananyag, a kollégiumi szállás, az orvosi ellátás és a biztosítások díjáig –, kivéve az oda- és visszaút költségét.

A kínai ösztöndíjakról további részletek: az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján.


*


A kínai kultúra népszerűsítéseként például az ázsiai ország sajátos illemszabályainak, vagy a kalligráfia művészetének, vagy a kínai horoszkóp szerinti állatövi jegyeknek a megismertetését is fölvállalták a Távol-Keletről Szegedre érkezett szakemberek.

Csak néhány példa az SZTE Konfuciusz Intézete gazdag programkínálatból. A kínai tusfestészet rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket 2014. április 17-én Wang Xiaolin tanárnő. Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására április 24-én ping-pong mesterek érkeznek Szegedre. „Egy főtt tojás naplója –A napfény városából a Hainan-sziget homokjáig” címmel március 27-én Wolf Csaba, volt szegedi diák számol be élményeiről és arról, miként jutott Kínába 19 évesen. Prof. Yang Jianwen, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem professzora, a hagyományos kínai kalligráfia művészetének szakértője árpilis 10-én tart előadást és bemutatót a kalligráfia művészetéről. Május 15-én Shanghai gazdasági fejlődéséről és nemzetköziesítéséről Prof. Zhang Yixing, a Shanghai Népi Kormány Külügyi Hivatalának hivatalvezető-helyettese beszél.

Az SZTE Konfuciusz Intézet programjairól további információ: http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/programok

 

SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.