SZTE Info

kiemelet_pszichiatria

Rehabilitációs szolgáltatásokat fejlesztenek az SZTE két klinikáján

Hiánypótló és a pszichiátriai, illetve a koponyasérült beteg gyógyulását, a családba és a munkahelyre történő visszailleszkedését szolgáló fejlesztés kezdődött az SZTE két klinikáján. A rehabilitációs szolgáltatásokat bővítő projekt nyitó rendezvényét 2014. március 6-án tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban a Szegedi Tudományegyetem egy jól végiggondolt koncepció alapján nyújtotta be és valósítja meg pályázati programjait. Ennek része a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program felhívására 2011-ben beadott, most megvalósuló DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001 „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban” elnevezésű projekt. E pályázati program összköltségvetése: 2 milliárd 470 millió 314 ezer 170 forint, amelyből 14 helyszínen, 5 rehabilitációs, valamint a hospice terület fejlődik. Az ebből a programból a konzorciumot vezető Szegedi Tudományegyetemen megvalósuló fejlesztéseket mutatták be a 2014. március 6-i projektnyitó rendezvényen. Az SZTE-program két fő része: a pszichiátriai és addiktológiai betegeket célzó, illetve a súlyos agykoponya sérülteket segítő rehabilitáció. Ezek a régió egészségügyi ellátásában ugyanúgy hiánypótló fejlesztések, mint a projekt részét jelentő hospice ellátás bővítése.

IMG_4488A Magkórház koncepció és következményei
„A magkórházi koncepció köré épülő fejlesztési programok célja, hogy a jelenlegi 410 ágyas klinika 650 ágyas klinikai tömbbé bővüljön. Az így létrejövő egység része lesz egyrészt a legmagasabb szintű betegellátásra képes sürgősségi osztály, másrészt az ezt szolgáló, továbbá a műtéti szakmák helyszínei – központi műtővel, intenzív szolgálattal, sterilizálóval. E központi telephely létrejöttének a feltétele volt, hogy a Pszichiátriai klinika az úgynevezett ’újklinikai tömbből’ Szeged több pontjára – például az aktív részlegnek a Kálvária sugárúti egészségügyi intézménybe – költözzön. A pszichiátriai egészségügyi szolgáltatások ideiglenes széttagoltságának a megszüntetése a DAOP-projekt egyik eredménye lesz” – magyarázta a sajtónyilvános projektnyitó rendezvényen Kovács Iván. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Stratégiai Igazgatóságának stratégiai igazgatója hangsúlyozta: a klinikai fejlesztések alapja a Szegeden 2007-ben megvalósuló egészségügyi integráció.
Régiós szintű, a szakminisztérium segítségével összehangolt fejlesztés része a programban érintettek konzorciumát vezető Szegedi Tudományegyetemen megvalósuló projekt. A DAOP-pályázat eredményeként például Csongrád megyében több helyszínen is mozgásszervi rehabilitációs fejlesztés valósul meg. Az egyetemi klinika kiemelt progresszivitási szintű pszichiátriai rehabilitációja mellett alap-progresszivitási szintű pszichiátriai rehabilitációra Szegeden kívül is lesz lehetőség. A kardiológiai és pulmonológiai járóbeteg rehabilitáció is a program része, például Deszken.
A program sokszínűségét kifejezi, hogy 11 intézmény, 14 fejlesztési helyszín és 5 rehabilitációs terület, illetve a hospice tartozik itt össze. A 2 milliárd 470 millió 314 ezer 170 forintos programban akad néhány milliós elem, de félmilliárdos is, egészen az egyetemi program közel 900 millió forintos fejlesztéséig. Minden érintett intézmény vállalta, hogy a működtetés humánerőforrás igényét biztosítja.

Konzorcium és két klinika
A „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban” elnevezési projekt kedvezményezettje, a konzorcium vezetője a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE rektora, Szabó Gábor nevében Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes köszöntötte a projektnyitó rendezvényen megjelenteket. Hangsúlyozta a fejlesztés fontosságát az SZTE szemszögéből.
IMG_4493A pályázat előkészítésétől kezdve részt vesz a programban a korábban az SZTE Ortopédiai Klinikáját vezető Mészáros Tamás professzor, a projekt konzorciális szakmai vezetője – az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila professzor képviseletében is. Részletezte, hogy a rehabilitáció miként illeszkedik a megelőzés, a gyógyítás folyamatához.
„A betegség során elvesztett mozgás és szellemi funkciók megmaradása mellett próbáljuk azoknak az adottságoknak a részbeni újjáépítését biztosítani, amelyek a normál-közeli életbe való visszatérés lehetőségét jelentik” – magyarázta a rehabilitáció lényegét Mészáros professzor. A betegek túlnyomó részét segíteni kell e téren. Ezért tartja óriási jelentőségűnek, hogy a dél-alföldi régióban egyrészt kiterjedtebbé válik, másrészt specializálódik a rehabilitációs ellátás a DAOP-pályázaton elért siker eredményeként. „Társadalmi jelentőségű projekt ez, amellyel nem csupán a páciensnek, hanem a családoknak is segítünk.” A professzor szerint e pályázat új szemléletet realizál: a tervezéskor sem az dominált, hogy „ki mit szeretne megvalósítani”, hanem az számított, hogy „a régióban hol, mi a szakmai prioritás a rehabilitáció terén”. Így alakult ki a régió rehabilitáció lépcsőzetes és funkcionális rendszerének hálózata.
A tavaly decemberben, illetve idén januárban Szegeden elindult beruházásban érintett két klinika képviselője ismertette a fejlesztés részleteit.
Az SZTE Pszichiátriai Klinika részéről Kálmán János professzor – Janka Zoltán tanszékvezető professzor képviseletében – vázolta az ideiglenesen Szeged több pontján működő egészségügyi intézmény helyzetét. Bemutatta a pszichiátriai és addiktológiai betegségek kezelésével kapcsolatos működési és fejlesztési szempontokat. Azt mondta: „a fejlesztés célja a rendezett szervezetlenség racionalizálása”. Elkezdték építeni az 590 négyzetméteres, 2 szintes, 50 ágyas épületszárnyat a Kálvária sugárút 57. számú tömb mellett.
Új profilt jelent a szegedi klinikai rendszerben a súlyos koponya sérültek rehabilitációs programja. Az SZTE Neurológiai Klinika Neurorehabilitációs Osztályát vezető Jakab Katalin főorvos – a klinikavezető Vécsei László akadémikus képviseletében is – vázolta a Semmelweis utca 6. szám alatti épület egy részét érintő rehabilitációs fejlesztés szakmai következményeit azt hangsúlyozva, hogy a beruházás hiánypótló a dél-alföldi régió betegellátásában. A koponya- és agysérült betegeket jelenleg csak egy fővárosi intézmény fogadhatja. Az ilyen betegek dél-alföldi ellátási feltételeinek megteremtését célozza a hiánypótló szegedi beruházás. Ennek része az osztály betegágyszámának fejlesztése, a rehabilitációt szolgáló eszközök fejlesztése, 10 új munkahelyet is igénylő fejlesztés is.

Költözési és fejlesztési terv
Az SZTE klinikai központ teljes fejlesztési modellje tartalmaz egy részletes költözési tervet. Ennek végrehajtása elkezdődött, hogy végleges helyükre kerülhessenek a fejlesztésben érintett klinikai egységek.
A pszichiátriai betegeket érintő változás lesz, hogy a Kálvária sugárúti egészségügyi intézményből majd a Tisza-parti klinikára költöző sürgősségi osztály helyére kerül a most a Vasas Szent Péter utcában elhelyezett pszichiátriai gondozó. Ugyancsak a Kálváriára költözik majd a most még ideiglenesen a Pulz utcában működő pszichiátriai egység, benne az addiktológiai, vagyis szenvedélybetegekkel foglalkozó részleggel.
A Tisza-parti magkórházban fejlődik a neurológiai modul. Ennek eredményeként az egyetemi centrumban nemcsak agy agyvérzésen átesett pácienseket, hanem a traumás betegeket is fogadhatják majd és korai rehabilitációban részesíthetik az SZTE Neurológiai Klinika kibővített és a jelenleginél jobban felszerelt Neurorehabilitációs Osztályán. Innen a gyógyuló betegek majd továbbkerülnek a későbbi rehabilitációt szolgáló pontokra.

Az SZTE Szent-Györgyi Klinikai Központ átgondolt fejlesztései az EU 2007-2013, vagyis záruló pályázati ciklusának lehetőségeire épültek. Ezeknek legkésőbb a jövő évig le kell zárulniuk – összegzett az SZTE MédiaCentrum kérésére Kovács Iván. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Stratégiai Igazgatóságának stratégiai igazgatója emlékeztetett: nagyprojektté nyilváníttatott az SZTE úgynevezett TIOP 227-es „Infrastruktúra – fejlesztés a szegedi egészségpólusban” programja. Ez – a meglévő úgynevezett új klinika mellé – 265 ágyas klinika létrehozását célozta központi műtővel, intenzív egységgel, központi sterilizáló kialakításával. Ez a „nagyprojektté nyilvánítás” – a magkórházi modellt igazolva – a régi 410 ágyas tömb épületi és gépészeti felújítását is lehetővé teszi. Fontos, rövidesen zárul az úgynevezett sürgősségi projekt is. Ennek eredményeként helikopter leszállós épülettömbe kerülnek a sürgősségi betegellátást szolgáló osztályok. Folyamatban van egy onkológiai centrum fejlesztés: a „TIOP - 2.2.6. A és B” jelű pályázat, amelynek célja „Struktúraváltás támogatása az onkológiai centrumok és a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével”. A 2014. március 6-i projektnyitó rendezvényen részletesen bemutatott rehabilitációs pályázat sikerén túl kész az SZTE klinikai központ stratégiai fejlesztésének további iránya a következő uniós ciklusokra. Az EU új fejlesztési ciklusának forrásallokációja azonban még nem ismert, márpedig ehhez kell majd igazodni a fejlesztések részleteinek kidolgozásakor.

A „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban” elnevezésű projektet nyitó szegedi rendezvényre készült Sajtóközlemény itt olvasható: sajtóközlemény


SZTEinfo
Szöveg: Ú. I., Fotók: Üllei-Kovács László


Korábban írtuk:
Uniós pályázat keretében fejlesztik az SZTE pszichiátriai ellátását

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.