SZTE Info

kiemelet_pszichiatria

Rehabilitációs szolgáltatásokat fejlesztenek az SZTE két klinikáján

Hiánypótló és a pszichiátriai, illetve a koponyasérült beteg gyógyulását, a családba és a munkahelyre történő visszailleszkedését szolgáló fejlesztés kezdődött az SZTE két klinikáján. A rehabilitációs szolgáltatásokat bővítő projekt nyitó rendezvényét 2014. március 6-án tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban a Szegedi Tudományegyetem egy jól végiggondolt koncepció alapján nyújtotta be és valósítja meg pályázati programjait. Ennek része a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program felhívására 2011-ben beadott, most megvalósuló DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001 „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban” elnevezésű projekt. E pályázati program összköltségvetése: 2 milliárd 470 millió 314 ezer 170 forint, amelyből 14 helyszínen, 5 rehabilitációs, valamint a hospice terület fejlődik. Az ebből a programból a konzorciumot vezető Szegedi Tudományegyetemen megvalósuló fejlesztéseket mutatták be a 2014. március 6-i projektnyitó rendezvényen. Az SZTE-program két fő része: a pszichiátriai és addiktológiai betegeket célzó, illetve a súlyos agykoponya sérülteket segítő rehabilitáció. Ezek a régió egészségügyi ellátásában ugyanúgy hiánypótló fejlesztések, mint a projekt részét jelentő hospice ellátás bővítése.

IMG_4488A Magkórház koncepció és következményei
„A magkórházi koncepció köré épülő fejlesztési programok célja, hogy a jelenlegi 410 ágyas klinika 650 ágyas klinikai tömbbé bővüljön. Az így létrejövő egység része lesz egyrészt a legmagasabb szintű betegellátásra képes sürgősségi osztály, másrészt az ezt szolgáló, továbbá a műtéti szakmák helyszínei – központi műtővel, intenzív szolgálattal, sterilizálóval. E központi telephely létrejöttének a feltétele volt, hogy a Pszichiátriai klinika az úgynevezett ’újklinikai tömbből’ Szeged több pontjára – például az aktív részlegnek a Kálvária sugárúti egészségügyi intézménybe – költözzön. A pszichiátriai egészségügyi szolgáltatások ideiglenes széttagoltságának a megszüntetése a DAOP-projekt egyik eredménye lesz” – magyarázta a sajtónyilvános projektnyitó rendezvényen Kovács Iván. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Stratégiai Igazgatóságának stratégiai igazgatója hangsúlyozta: a klinikai fejlesztések alapja a Szegeden 2007-ben megvalósuló egészségügyi integráció.
Régiós szintű, a szakminisztérium segítségével összehangolt fejlesztés része a programban érintettek konzorciumát vezető Szegedi Tudományegyetemen megvalósuló projekt. A DAOP-pályázat eredményeként például Csongrád megyében több helyszínen is mozgásszervi rehabilitációs fejlesztés valósul meg. Az egyetemi klinika kiemelt progresszivitási szintű pszichiátriai rehabilitációja mellett alap-progresszivitási szintű pszichiátriai rehabilitációra Szegeden kívül is lesz lehetőség. A kardiológiai és pulmonológiai járóbeteg rehabilitáció is a program része, például Deszken.
A program sokszínűségét kifejezi, hogy 11 intézmény, 14 fejlesztési helyszín és 5 rehabilitációs terület, illetve a hospice tartozik itt össze. A 2 milliárd 470 millió 314 ezer 170 forintos programban akad néhány milliós elem, de félmilliárdos is, egészen az egyetemi program közel 900 millió forintos fejlesztéséig. Minden érintett intézmény vállalta, hogy a működtetés humánerőforrás igényét biztosítja.

Konzorcium és két klinika
A „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban” elnevezési projekt kedvezményezettje, a konzorcium vezetője a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE rektora, Szabó Gábor nevében Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes köszöntötte a projektnyitó rendezvényen megjelenteket. Hangsúlyozta a fejlesztés fontosságát az SZTE szemszögéből.
IMG_4493A pályázat előkészítésétől kezdve részt vesz a programban a korábban az SZTE Ortopédiai Klinikáját vezető Mészáros Tamás professzor, a projekt konzorciális szakmai vezetője – az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila professzor képviseletében is. Részletezte, hogy a rehabilitáció miként illeszkedik a megelőzés, a gyógyítás folyamatához.
„A betegség során elvesztett mozgás és szellemi funkciók megmaradása mellett próbáljuk azoknak az adottságoknak a részbeni újjáépítését biztosítani, amelyek a normál-közeli életbe való visszatérés lehetőségét jelentik” – magyarázta a rehabilitáció lényegét Mészáros professzor. A betegek túlnyomó részét segíteni kell e téren. Ezért tartja óriási jelentőségűnek, hogy a dél-alföldi régióban egyrészt kiterjedtebbé válik, másrészt specializálódik a rehabilitációs ellátás a DAOP-pályázaton elért siker eredményeként. „Társadalmi jelentőségű projekt ez, amellyel nem csupán a páciensnek, hanem a családoknak is segítünk.” A professzor szerint e pályázat új szemléletet realizál: a tervezéskor sem az dominált, hogy „ki mit szeretne megvalósítani”, hanem az számított, hogy „a régióban hol, mi a szakmai prioritás a rehabilitáció terén”. Így alakult ki a régió rehabilitáció lépcsőzetes és funkcionális rendszerének hálózata.
A tavaly decemberben, illetve idén januárban Szegeden elindult beruházásban érintett két klinika képviselője ismertette a fejlesztés részleteit.
Az SZTE Pszichiátriai Klinika részéről Kálmán János professzor – Janka Zoltán tanszékvezető professzor képviseletében – vázolta az ideiglenesen Szeged több pontján működő egészségügyi intézmény helyzetét. Bemutatta a pszichiátriai és addiktológiai betegségek kezelésével kapcsolatos működési és fejlesztési szempontokat. Azt mondta: „a fejlesztés célja a rendezett szervezetlenség racionalizálása”. Elkezdték építeni az 590 négyzetméteres, 2 szintes, 50 ágyas épületszárnyat a Kálvária sugárút 57. számú tömb mellett.
Új profilt jelent a szegedi klinikai rendszerben a súlyos koponya sérültek rehabilitációs programja. Az SZTE Neurológiai Klinika Neurorehabilitációs Osztályát vezető Jakab Katalin főorvos – a klinikavezető Vécsei László akadémikus képviseletében is – vázolta a Semmelweis utca 6. szám alatti épület egy részét érintő rehabilitációs fejlesztés szakmai következményeit azt hangsúlyozva, hogy a beruházás hiánypótló a dél-alföldi régió betegellátásában. A koponya- és agysérült betegeket jelenleg csak egy fővárosi intézmény fogadhatja. Az ilyen betegek dél-alföldi ellátási feltételeinek megteremtését célozza a hiánypótló szegedi beruházás. Ennek része az osztály betegágyszámának fejlesztése, a rehabilitációt szolgáló eszközök fejlesztése, 10 új munkahelyet is igénylő fejlesztés is.

Költözési és fejlesztési terv
Az SZTE klinikai központ teljes fejlesztési modellje tartalmaz egy részletes költözési tervet. Ennek végrehajtása elkezdődött, hogy végleges helyükre kerülhessenek a fejlesztésben érintett klinikai egységek.
A pszichiátriai betegeket érintő változás lesz, hogy a Kálvária sugárúti egészségügyi intézményből majd a Tisza-parti klinikára költöző sürgősségi osztály helyére kerül a most a Vasas Szent Péter utcában elhelyezett pszichiátriai gondozó. Ugyancsak a Kálváriára költözik majd a most még ideiglenesen a Pulz utcában működő pszichiátriai egység, benne az addiktológiai, vagyis szenvedélybetegekkel foglalkozó részleggel.
A Tisza-parti magkórházban fejlődik a neurológiai modul. Ennek eredményeként az egyetemi centrumban nemcsak agy agyvérzésen átesett pácienseket, hanem a traumás betegeket is fogadhatják majd és korai rehabilitációban részesíthetik az SZTE Neurológiai Klinika kibővített és a jelenleginél jobban felszerelt Neurorehabilitációs Osztályán. Innen a gyógyuló betegek majd továbbkerülnek a későbbi rehabilitációt szolgáló pontokra.

Az SZTE Szent-Györgyi Klinikai Központ átgondolt fejlesztései az EU 2007-2013, vagyis záruló pályázati ciklusának lehetőségeire épültek. Ezeknek legkésőbb a jövő évig le kell zárulniuk – összegzett az SZTE MédiaCentrum kérésére Kovács Iván. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Stratégiai Igazgatóságának stratégiai igazgatója emlékeztetett: nagyprojektté nyilváníttatott az SZTE úgynevezett TIOP 227-es „Infrastruktúra – fejlesztés a szegedi egészségpólusban” programja. Ez – a meglévő úgynevezett új klinika mellé – 265 ágyas klinika létrehozását célozta központi műtővel, intenzív egységgel, központi sterilizáló kialakításával. Ez a „nagyprojektté nyilvánítás” – a magkórházi modellt igazolva – a régi 410 ágyas tömb épületi és gépészeti felújítását is lehetővé teszi. Fontos, rövidesen zárul az úgynevezett sürgősségi projekt is. Ennek eredményeként helikopter leszállós épülettömbe kerülnek a sürgősségi betegellátást szolgáló osztályok. Folyamatban van egy onkológiai centrum fejlesztés: a „TIOP - 2.2.6. A és B” jelű pályázat, amelynek célja „Struktúraváltás támogatása az onkológiai centrumok és a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével”. A 2014. március 6-i projektnyitó rendezvényen részletesen bemutatott rehabilitációs pályázat sikerén túl kész az SZTE klinikai központ stratégiai fejlesztésének további iránya a következő uniós ciklusokra. Az EU új fejlesztési ciklusának forrásallokációja azonban még nem ismert, márpedig ehhez kell majd igazodni a fejlesztések részleteinek kidolgozásakor.

A „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban” elnevezésű projektet nyitó szegedi rendezvényre készült Sajtóközlemény itt olvasható: sajtóközlemény


SZTEinfo
Szöveg: Ú. I., Fotók: Üllei-Kovács László


Korábban írtuk:
Uniós pályázat keretében fejlesztik az SZTE pszichiátriai ellátását

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.