Bezár

Hírarchívum

Dekany_kituntetes_kiemelt

Az SZTE polgárait díjazták a nemzeti ünnepen

Az SZTE polgárait díjazták a nemzeti ünnepen

2014. március 15.
3 perc

2014. március 15-e alkalmából a Szegedi Tudományegyetem számos kiváló oktatója, kutatója részesült rangos állami kitüntetésben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János adta át nemzeti ünnepünk alkalmából a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend középkeresztjét. Széchenyi-díjjal jutalmazták Dékány Imrét, az MTA rendes tagját, az MTA Szegedi Tudományegyetem Szupramolekuláris és Nanoszerkezetű Anyagok Kutatócsoportja vezetőjét, egyetemi tanárt kiemelkedő oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint az anyagtudomány és a nanoszerkezetű anyagok kutatása és gyakorlati alkalmazása terén elért eredményei elismeréseként. Szintén Széchenyi-díjat kapott Tamás Gábor, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszéke tanára, az MTA levelező tagja világszínvonalú eredményeket elérő agykéregkutató munkacsoportjának létrehozásáért és vezetéséért, valamint kimagasló tudományos munkássága elismeréseként.

 

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetést adományozta Dux László Lajosnak, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanárának tudományos érdemei, professzori munkája, közéleti szerepvállalása, valamint a felsőoktatás törvényi kidolgozásában kifejtett szakmai tevékenysége elismeréseként. Ugyanezt a díjat nyújtotta át Grósz Andor orvos dandártábornoknak, az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság egészségügyi főnökének, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Repülő és Űrorvosi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának a magyar katonai egészségügy szolgálata érdekében végzett több évtizedes tevékenysége, valamint a Magyar Honvédség képviseletében a NATO-tagországok Egészségügyi Szolgálatfőnöki Bizottságában betöltött szerepe elismeréseként, valamint Pintér Sándornak, az orvostudomány kandidátusának, csecsemő- és gyermekgyógyásznak, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusának a gyermekgyógyászat területén végzett felbecsülhetetlen értékű munkája és az orvosképzés érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

 

Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át Furák József, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika mellkassebészeti osztályvezetője, Jancsó Gáborné Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ egyetemi tanára, valamint Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar dékánja, tanszékvezető egyetemi tanára.


Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából Balog Zoltán Magyar Érdemrend Lovagkeresztet adott át Erdőhelyi András, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem TTIK, Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi tanára, valamint Jancsó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Élettani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára részére.

 

Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át Jóri József, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi tanára.


Rovó László Róbert, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáját vezető professzor a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje elismerésben részesült „példaértékű szakmai munkája és innovatív kutatói tevékenysége elismeréseként”.

 

Magyar Ezüst Érdemkereszttel ismerték el Kovács Kornél, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Biotechnológiai Tanszék egyetemi tanára, az UNESCO Environmental Biology Chair vezetője, a Magyar Biogáz Egyesület elnöke, a Magyar Biokémiai Egyesület Biotechnológiai Szakosztály vezetője munkásságát.


Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést adta át Lázár Györgynek, a Szegedi Tudományegyetem Kórélettani Intézete professzor emeritusának a magyar és angol nyelven is magas szakmai hozzáértéssel végzett, kimagasló kutatói és oktatói pályafutása elismeréseként.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vette át szintén a közigazgatási és igazságügyi minisztertől példamutató nevelőmunkája, valamint a tehetséggondozás területén folytatott tevékenysége elismeréseként Nikolényi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziuma nyugalmazott tanára.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek