SZTE Info

Fogorvos-tudományi szimpóziumot tartottak a SZAB-székházban

2014. november 14-én „Fogas kérdések” címmel tartott konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar. A XXI. Szent-Györgyi Napok programsorozat nyitórendezvényének is számító programon parodontológiai, szájsebészeti, orálbiológiai, fogpótlástani és esztétikai fogászati témákról tanácskoztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudomány Ünnepének alkalmából rendezett konferencián Nagy Katalin, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket. – Az utóbbi időben a Fogorvostudományi Kar olyan kollégákkal lett gazdagabb, akiknek fő tevékenysége a kutatás. A karon új tanszék alakult, olyan munkatársak csatlakoztak hozzánk, akik az összes fogorvos-tudományi tanszéket érintő kutatásban részt vesznek, és irányítanak a fejlesztésben. A mai tudományos program a fogászati és szájsebészeti munkacsoport rendezésében zajlik, melyen a különböző tanszékek jeles képviselői tartanak előadásokat mondta el.


 

A Papillon–Lefevre-szindróma és a szájdezinfekció jelentősége

 

Vályi Péter klinikai főorvos (SZTE FOK Parodontológiai Tanszék) előadásában a Papillon–Lefevre-szindróma diagnosztikáját és korszerű terápiás lehetőségei ismertette. A Papillon–Lefevre-szindróma autoszomális recesszív öröklődést mutató nagyon ritka betegség, előfordulása 1-4: 1000000-hoz. Fő tünetei a palmoplantaris hyperkeratosis, azaz a talpon, tenyéren és hajlatokban megjelenő vörös felületek, valamint a periodontitis. A fogászati tünetek akár másfél éves korban is észlelhetők, de általában hároméves kor körül detektálható először. Szövődményei a visszatérő bőrfertőzések, a máj- és vesetályog, a koponyán belüli meszesedés és az enyhe mentális retardáció. A szindróma megelőzésében és lassításában a radikális parodontális terápia, a parodontopatogén baktériumok reinfekciójának megakadályozása, a gyógyszeres kezelés szigorú betartása, valamint a szájhigiéniás módszerek megfelelő elvégzése együttesen segít – tudtuk meg beszámolójából.

A teljes szájdezinfekció jelentőségéről beszélt Tián Tamás főorvos, a Parodontológiai Tanszék munkatársa. Az emberi száj minden része tele van baktériumokkal, ezért a szájdezinfekció során minden fogat íny fölött és alatt kitisztítanak, majd a nyelvet is. Az eljárást főként nagy mennyiségű plakk és fogkő vagy előrehaladott parodontitis esetén alkalmazzák. Agresszív parodontitis esetén az antibiotikum-kombinációk és a specifikus bakteriális kolónia csökkentése szigorúan szükséges – ismertette.


Fogasz_konferencia_2014._november_15
Fogorvos-tudományi szimpóziumot tartottak a SZAB-székházban - GALÉRIA

 

Nanotechnológiai a fogorvostudományban

 

Tóth Zsolt, az Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék tudományos főmunkatársa előadásában a nanotechnológia fogalmát és a fogorvostudományban alkalmazott nanotechnológiai eljárásokat mutatta be. A nanotechnológia meghatározott fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságú nanoméretű rendszerek elállításával foglalkozó tudomány, ezeket a rendszereket atomi erő mikroszkóppal vizsgálják. A technológiát elsősorban a konzerváló fogászatban alkalmazzák, nano fogászati kompozitok létrehozására. Ezek a nanokompozitok kiváló keménységűek és hajlítószilárdságúak, a sima kompozitokhoz képest kisebb a zsugorodásuk. A nanorészecskéket helyi érzéstelenítésre, fogszabályozásra és endodoncia esetén alkalmazzák, mivel a nanorészecske nagyobb felülete miatt az antibakteriális hatás is nagyobb felületen érvényesül. A jövőben elképzelhető a periodontális ligamentumok pótlása nanocsövekkel, illetve a fogfelszínt tisztító nanorobotok és a fogérzékenységet okozó tubulusokat lezáró nanorobotok használata – tudtuk meg előadásából.

 


Implantátumdizájn

 

Az implantátum és a fog teljesen más kapcsolatban áll az őt körül vevő szövetekkel, környezettel. Az implantátumdizájn fogalmába beletartozik az implantátum felszíne, alakja, formája, nyak formája, menete, polírozása. A beültetések sikerességét nagyban befolyásolja a csont minőség és mennyisége, az implantátum alakja és a fúró mérete is. Nincs egyértelműen „nyerő” implantátum, arra sincs egyértelmű tanulmány, hogy az implantátum felszíne közötti különbségek jobb eredményt biztosítanának. Annyi megállapítható, hogy a morális régióban polírozott nyakú meg az esztétikai zónában csontszint alá süllyesztett implantátumok használata javasolt – összegezte előadásában Párkányi László tanársegéd (Paradontológiai Tanszék).

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Varga Kristóf


 

A XXI. Szent-Györgyi Napok további programjai:

 

2014. november 14. péntek

 

 09:00-17:00 „Hét Csillagos Gyógyszerész” Kötelező Szinten Tartó Továbbképzés

Helye: SZTE ÁOK Központi Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.)

12:55-18:15 Modern kezelési elvek a parodontológiában – Fogorvos Továbbképző Tanfolyam(SZTE-FOK/2014.II/00008)

Helye: SZTE ÁOK Új Klinika tanterme (Szeged, Semmelweis u. 6.)

 

2014. november 15. szombat

09:00-17:00 „Hét Csillagos Gyógyszerész” Kötelező Szinten Tartó Továbbképzés

Helye: SZTE ÁOK Központi Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.)

11:00 Potential and limitations in Esthetic Dentistry – Prof. Dr. med. dent. Daniel Buser előadása a SZTE FOK szervezésében

Helye: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.)

 

 2014. november 16. vasárnap

09:00-15:30 „Hét Csillagos Gyógyszerész” Kötelező Szinten Tartó Továbbképzés

Helye: SZTE ÁOK Központi Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.)

 

 2014. november 21. péntek

3rd Annual Meeting of the Hungarian Pancreatic Study Group

Helye: Hotel Novotel

www.pancreas.hu

 

2014. november 22-23. szombat-vasárnap

9th International Symposium on Alcoholic Liver and Pancreatic Diseases and Cirrhosis

Helye: Hotel Novotel

http://www.alpd2014.hu/

 

2014. november 27. csütörtök

16:00-19:00 Richter Tudós Klub

Helye: SZTE ÁOK Központi Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.)

 

 2014. november 28. péntek

10:00 Központi Ünnepség

Helye: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.)

14:00-17:00 Az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, a Fogorvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar közös tudományos ülése

Helye: SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tanterme (Szeged, Korányi fasor 10-11.)

 

2014. november 28-29. péntek-szombat

Szent-Györgyi ifjak, diákok, tanárok és mentorok találkozója

Helye: SZTE Rektori Épület

http://www.nobel-szeged.hu/

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00