SZTE Info

Fogorvos-tudományi szimpóziumot tartottak a SZAB-székházban

2014. november 14-én „Fogas kérdések” címmel tartott konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar. A XXI. Szent-Györgyi Napok programsorozat nyitórendezvényének is számító programon parodontológiai, szájsebészeti, orálbiológiai, fogpótlástani és esztétikai fogászati témákról tanácskoztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudomány Ünnepének alkalmából rendezett konferencián Nagy Katalin, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket. – Az utóbbi időben a Fogorvostudományi Kar olyan kollégákkal lett gazdagabb, akiknek fő tevékenysége a kutatás. A karon új tanszék alakult, olyan munkatársak csatlakoztak hozzánk, akik az összes fogorvos-tudományi tanszéket érintő kutatásban részt vesznek, és irányítanak a fejlesztésben. A mai tudományos program a fogászati és szájsebészeti munkacsoport rendezésében zajlik, melyen a különböző tanszékek jeles képviselői tartanak előadásokat mondta el.


 

A Papillon–Lefevre-szindróma és a szájdezinfekció jelentősége

 

Vályi Péter klinikai főorvos (SZTE FOK Parodontológiai Tanszék) előadásában a Papillon–Lefevre-szindróma diagnosztikáját és korszerű terápiás lehetőségei ismertette. A Papillon–Lefevre-szindróma autoszomális recesszív öröklődést mutató nagyon ritka betegség, előfordulása 1-4: 1000000-hoz. Fő tünetei a palmoplantaris hyperkeratosis, azaz a talpon, tenyéren és hajlatokban megjelenő vörös felületek, valamint a periodontitis. A fogászati tünetek akár másfél éves korban is észlelhetők, de általában hároméves kor körül detektálható először. Szövődményei a visszatérő bőrfertőzések, a máj- és vesetályog, a koponyán belüli meszesedés és az enyhe mentális retardáció. A szindróma megelőzésében és lassításában a radikális parodontális terápia, a parodontopatogén baktériumok reinfekciójának megakadályozása, a gyógyszeres kezelés szigorú betartása, valamint a szájhigiéniás módszerek megfelelő elvégzése együttesen segít – tudtuk meg beszámolójából.

A teljes szájdezinfekció jelentőségéről beszélt Tián Tamás főorvos, a Parodontológiai Tanszék munkatársa. Az emberi száj minden része tele van baktériumokkal, ezért a szájdezinfekció során minden fogat íny fölött és alatt kitisztítanak, majd a nyelvet is. Az eljárást főként nagy mennyiségű plakk és fogkő vagy előrehaladott parodontitis esetén alkalmazzák. Agresszív parodontitis esetén az antibiotikum-kombinációk és a specifikus bakteriális kolónia csökkentése szigorúan szükséges – ismertette.


Fogasz_konferencia_2014._november_15
Fogorvos-tudományi szimpóziumot tartottak a SZAB-székházban - GALÉRIA

 

Nanotechnológiai a fogorvostudományban

 

Tóth Zsolt, az Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék tudományos főmunkatársa előadásában a nanotechnológia fogalmát és a fogorvostudományban alkalmazott nanotechnológiai eljárásokat mutatta be. A nanotechnológia meghatározott fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságú nanoméretű rendszerek elállításával foglalkozó tudomány, ezeket a rendszereket atomi erő mikroszkóppal vizsgálják. A technológiát elsősorban a konzerváló fogászatban alkalmazzák, nano fogászati kompozitok létrehozására. Ezek a nanokompozitok kiváló keménységűek és hajlítószilárdságúak, a sima kompozitokhoz képest kisebb a zsugorodásuk. A nanorészecskéket helyi érzéstelenítésre, fogszabályozásra és endodoncia esetén alkalmazzák, mivel a nanorészecske nagyobb felülete miatt az antibakteriális hatás is nagyobb felületen érvényesül. A jövőben elképzelhető a periodontális ligamentumok pótlása nanocsövekkel, illetve a fogfelszínt tisztító nanorobotok és a fogérzékenységet okozó tubulusokat lezáró nanorobotok használata – tudtuk meg előadásából.

 


Implantátumdizájn

 

Az implantátum és a fog teljesen más kapcsolatban áll az őt körül vevő szövetekkel, környezettel. Az implantátumdizájn fogalmába beletartozik az implantátum felszíne, alakja, formája, nyak formája, menete, polírozása. A beültetések sikerességét nagyban befolyásolja a csont minőség és mennyisége, az implantátum alakja és a fúró mérete is. Nincs egyértelműen „nyerő” implantátum, arra sincs egyértelmű tanulmány, hogy az implantátum felszíne közötti különbségek jobb eredményt biztosítanának. Annyi megállapítható, hogy a morális régióban polírozott nyakú meg az esztétikai zónában csontszint alá süllyesztett implantátumok használata javasolt – összegezte előadásában Párkányi László tanársegéd (Paradontológiai Tanszék).

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Varga Kristóf


 

A XXI. Szent-Györgyi Napok további programjai:

 

2014. november 14. péntek

 

 09:00-17:00 „Hét Csillagos Gyógyszerész” Kötelező Szinten Tartó Továbbképzés

Helye: SZTE ÁOK Központi Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.)

12:55-18:15 Modern kezelési elvek a parodontológiában – Fogorvos Továbbképző Tanfolyam(SZTE-FOK/2014.II/00008)

Helye: SZTE ÁOK Új Klinika tanterme (Szeged, Semmelweis u. 6.)

 

2014. november 15. szombat

09:00-17:00 „Hét Csillagos Gyógyszerész” Kötelező Szinten Tartó Továbbképzés

Helye: SZTE ÁOK Központi Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.)

11:00 Potential and limitations in Esthetic Dentistry – Prof. Dr. med. dent. Daniel Buser előadása a SZTE FOK szervezésében

Helye: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.)

 

 2014. november 16. vasárnap

09:00-15:30 „Hét Csillagos Gyógyszerész” Kötelező Szinten Tartó Továbbképzés

Helye: SZTE ÁOK Központi Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.)

 

 2014. november 21. péntek

3rd Annual Meeting of the Hungarian Pancreatic Study Group

Helye: Hotel Novotel

www.pancreas.hu

 

2014. november 22-23. szombat-vasárnap

9th International Symposium on Alcoholic Liver and Pancreatic Diseases and Cirrhosis

Helye: Hotel Novotel

http://www.alpd2014.hu/

 

2014. november 27. csütörtök

16:00-19:00 Richter Tudós Klub

Helye: SZTE ÁOK Központi Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.)

 

 2014. november 28. péntek

10:00 Központi Ünnepség

Helye: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.)

14:00-17:00 Az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, a Fogorvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar közös tudományos ülése

Helye: SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tanterme (Szeged, Korányi fasor 10-11.)

 

2014. november 28-29. péntek-szombat

Szent-Györgyi ifjak, diákok, tanárok és mentorok találkozója

Helye: SZTE Rektori Épület

http://www.nobel-szeged.hu/

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.