SZTE Info

Közkívánatra: újra színpadon a 12 dühös ember

Merész elgondolás civil szereplőgárdával profi körülmények között színre vinni egy ilyen ismert és sokrétű darabot; ha nem is kétkedéssel, de nagy kíváncsisággal várta a közönség a bemutatót. Megérte a várakozás: még a legkritikusabbak is kiemelték, milyen könnyen bele tudták képzelni magukat a döntés súlyával terhelt helyzetbe. 2014. december 14-én, 15-én és 16-án újra műsorra kerül a Kisszínházban a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda produkciója, a 12 dühös ember.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Barnák László rendezte, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében színre vitt darab költségtakarékos a megjelenés, díszlet szempontjából, a hangsúly sokkal inkább a felvetett kérdéseken van, melyek a nézőhöz is szólnak: „élveboncolással mutatja meg az előítélet természetét”. Ennek a boncolási folyamatnak érdekes, szinte más dimenzióból származó keretet ad az esküdtek be- és kivonulásakor szóló zene, melynek könnyedsége után rázuhannak a közönségre a bíró döntésre kötelező szavai. Noha egyes jelenetek kissé didaktikusak, például a hangsúlyos kinézések a közönségre, a nagy többség ezt fel se rótta. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy még a legmodernebb 3D-s moziban ülve se tudta volna magát annyira beleélni a történetbe, mint a színházban.


Az előadás azért képes ilyen hatást gyakorolni, mert a karakterek hitelesek, fokozatosan kibontakozó egyéniségükkel, jellemhibáikkal, gondolataikkal képesek azonosulni a nézők. Szimpátiát kelt a humanista 8. esküdt, a zöldfülű 2. esküdt, a kissé idegen 11. esküdt, és ellenszenvet a rasszista 10. Nincs olyan vélemény, amely ne méltatná a 3. esküdtet játszó Kosztolányi József színpadi érzékét, beszédkultúráját. A kritikusok figyelmét ugyan nem kerüli el egy-egy bátortalanságból, színpadi gyakorlat hiányából adódó hiba, de ez nem megy a hihetőség, az adaptáció rovására: a darab „működik”.


Az októberi előadásokra a jegyek villámgyorsan elfogytak: sokan érezték úgy, hogy Reginald Rose műve nekik, sőt róluk szól. A nézőtéren helyet foglaló jogász az esküdtek szájába adva hallhatja a sztereotípiákat; az ügyvéd felületes munkát végez, lefizethető, a bíró dilettáns, és az ügyészt már meg se merjük említeni. A hétköznapi embertől itt, Európában egyre távolabb kerül az igazságszolgáltatás, döntéshozás intézménye, könnyebben is kritizálja. Az előadás alatt a civilek át tudják érezni a jogászok felelősségét, saját vállukon érezve a terhet.


A Nyitott Bíróságok program keretében a szegedi középiskolás diákoknak is lehetőségük nyílik közelebbről megismerni a bíróság munkáját. A Szegedi Ítélőtábla jogászai előadásokat tartanak az osztályoknak, érdekesebbé, emberközelibbé téve a törvények és saját munkájuk világát, valamint a diákok részt vehetnek bírósági és börtönlátogatáson is. A program minden résztvevő szerint sikeres: két év alatt közel 60 ezer tanuló vett részt az eseményeken. 2014. október 20-án a jogi témába illeszkedő 12 dühös ember előadást láthatták az érdeklődő középiskolások és egyetemisták, szintén a Nyitott Bíróságok keretében. A darab kezdete előtt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte az összegyűlteket; ő is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a jogi kérdések mellett általános emberi problémákat vet fel a darab, és különleges ezt jogász képzettségű emberek interpretálásában látni.


Noha a meghirdetett októberi időpontokon túl a diákok számára még egyszer játszották a Kisszínház „sztárdarabját”, a színházba járók és érdeklődők tábora ugrásra készen várja a következő előadás-sorozatot. Az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként megrendezett 12 dühös ember decemberi előadásaira az összes jegy elkelt.

 

SZTEinfo – Szalai Anna


 

Korábban írtuk:

Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.