SZTE Info

Közkívánatra: újra színpadon a 12 dühös ember

Merész elgondolás civil szereplőgárdával profi körülmények között színre vinni egy ilyen ismert és sokrétű darabot; ha nem is kétkedéssel, de nagy kíváncsisággal várta a közönség a bemutatót. Megérte a várakozás: még a legkritikusabbak is kiemelték, milyen könnyen bele tudták képzelni magukat a döntés súlyával terhelt helyzetbe. 2014. december 14-én, 15-én és 16-án újra műsorra kerül a Kisszínházban a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda produkciója, a 12 dühös ember.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Barnák László rendezte, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében színre vitt darab költségtakarékos a megjelenés, díszlet szempontjából, a hangsúly sokkal inkább a felvetett kérdéseken van, melyek a nézőhöz is szólnak: „élveboncolással mutatja meg az előítélet természetét”. Ennek a boncolási folyamatnak érdekes, szinte más dimenzióból származó keretet ad az esküdtek be- és kivonulásakor szóló zene, melynek könnyedsége után rázuhannak a közönségre a bíró döntésre kötelező szavai. Noha egyes jelenetek kissé didaktikusak, például a hangsúlyos kinézések a közönségre, a nagy többség ezt fel se rótta. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy még a legmodernebb 3D-s moziban ülve se tudta volna magát annyira beleélni a történetbe, mint a színházban.


Az előadás azért képes ilyen hatást gyakorolni, mert a karakterek hitelesek, fokozatosan kibontakozó egyéniségükkel, jellemhibáikkal, gondolataikkal képesek azonosulni a nézők. Szimpátiát kelt a humanista 8. esküdt, a zöldfülű 2. esküdt, a kissé idegen 11. esküdt, és ellenszenvet a rasszista 10. Nincs olyan vélemény, amely ne méltatná a 3. esküdtet játszó Kosztolányi József színpadi érzékét, beszédkultúráját. A kritikusok figyelmét ugyan nem kerüli el egy-egy bátortalanságból, színpadi gyakorlat hiányából adódó hiba, de ez nem megy a hihetőség, az adaptáció rovására: a darab „működik”.


Az októberi előadásokra a jegyek villámgyorsan elfogytak: sokan érezték úgy, hogy Reginald Rose műve nekik, sőt róluk szól. A nézőtéren helyet foglaló jogász az esküdtek szájába adva hallhatja a sztereotípiákat; az ügyvéd felületes munkát végez, lefizethető, a bíró dilettáns, és az ügyészt már meg se merjük említeni. A hétköznapi embertől itt, Európában egyre távolabb kerül az igazságszolgáltatás, döntéshozás intézménye, könnyebben is kritizálja. Az előadás alatt a civilek át tudják érezni a jogászok felelősségét, saját vállukon érezve a terhet.


A Nyitott Bíróságok program keretében a szegedi középiskolás diákoknak is lehetőségük nyílik közelebbről megismerni a bíróság munkáját. A Szegedi Ítélőtábla jogászai előadásokat tartanak az osztályoknak, érdekesebbé, emberközelibbé téve a törvények és saját munkájuk világát, valamint a diákok részt vehetnek bírósági és börtönlátogatáson is. A program minden résztvevő szerint sikeres: két év alatt közel 60 ezer tanuló vett részt az eseményeken. 2014. október 20-án a jogi témába illeszkedő 12 dühös ember előadást láthatták az érdeklődő középiskolások és egyetemisták, szintén a Nyitott Bíróságok keretében. A darab kezdete előtt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte az összegyűlteket; ő is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a jogi kérdések mellett általános emberi problémákat vet fel a darab, és különleges ezt jogász képzettségű emberek interpretálásában látni.


Noha a meghirdetett októberi időpontokon túl a diákok számára még egyszer játszották a Kisszínház „sztárdarabját”, a színházba járók és érdeklődők tábora ugrásra készen várja a következő előadás-sorozatot. Az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként megrendezett 12 dühös ember decemberi előadásaira az összes jegy elkelt.

 

SZTEinfo – Szalai Anna


 

Korábban írtuk:

Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.