SZTE Info

Közkívánatra: újra színpadon a 12 dühös ember

Merész elgondolás civil szereplőgárdával profi körülmények között színre vinni egy ilyen ismert és sokrétű darabot; ha nem is kétkedéssel, de nagy kíváncsisággal várta a közönség a bemutatót. Megérte a várakozás: még a legkritikusabbak is kiemelték, milyen könnyen bele tudták képzelni magukat a döntés súlyával terhelt helyzetbe. 2014. december 14-én, 15-én és 16-án újra műsorra kerül a Kisszínházban a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda produkciója, a 12 dühös ember.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Barnák László rendezte, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében színre vitt darab költségtakarékos a megjelenés, díszlet szempontjából, a hangsúly sokkal inkább a felvetett kérdéseken van, melyek a nézőhöz is szólnak: „élveboncolással mutatja meg az előítélet természetét”. Ennek a boncolási folyamatnak érdekes, szinte más dimenzióból származó keretet ad az esküdtek be- és kivonulásakor szóló zene, melynek könnyedsége után rázuhannak a közönségre a bíró döntésre kötelező szavai. Noha egyes jelenetek kissé didaktikusak, például a hangsúlyos kinézések a közönségre, a nagy többség ezt fel se rótta. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy még a legmodernebb 3D-s moziban ülve se tudta volna magát annyira beleélni a történetbe, mint a színházban.


Az előadás azért képes ilyen hatást gyakorolni, mert a karakterek hitelesek, fokozatosan kibontakozó egyéniségükkel, jellemhibáikkal, gondolataikkal képesek azonosulni a nézők. Szimpátiát kelt a humanista 8. esküdt, a zöldfülű 2. esküdt, a kissé idegen 11. esküdt, és ellenszenvet a rasszista 10. Nincs olyan vélemény, amely ne méltatná a 3. esküdtet játszó Kosztolányi József színpadi érzékét, beszédkultúráját. A kritikusok figyelmét ugyan nem kerüli el egy-egy bátortalanságból, színpadi gyakorlat hiányából adódó hiba, de ez nem megy a hihetőség, az adaptáció rovására: a darab „működik”.


Az októberi előadásokra a jegyek villámgyorsan elfogytak: sokan érezték úgy, hogy Reginald Rose műve nekik, sőt róluk szól. A nézőtéren helyet foglaló jogász az esküdtek szájába adva hallhatja a sztereotípiákat; az ügyvéd felületes munkát végez, lefizethető, a bíró dilettáns, és az ügyészt már meg se merjük említeni. A hétköznapi embertől itt, Európában egyre távolabb kerül az igazságszolgáltatás, döntéshozás intézménye, könnyebben is kritizálja. Az előadás alatt a civilek át tudják érezni a jogászok felelősségét, saját vállukon érezve a terhet.


A Nyitott Bíróságok program keretében a szegedi középiskolás diákoknak is lehetőségük nyílik közelebbről megismerni a bíróság munkáját. A Szegedi Ítélőtábla jogászai előadásokat tartanak az osztályoknak, érdekesebbé, emberközelibbé téve a törvények és saját munkájuk világát, valamint a diákok részt vehetnek bírósági és börtönlátogatáson is. A program minden résztvevő szerint sikeres: két év alatt közel 60 ezer tanuló vett részt az eseményeken. 2014. október 20-án a jogi témába illeszkedő 12 dühös ember előadást láthatták az érdeklődő középiskolások és egyetemisták, szintén a Nyitott Bíróságok keretében. A darab kezdete előtt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte az összegyűlteket; ő is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a jogi kérdések mellett általános emberi problémákat vet fel a darab, és különleges ezt jogász képzettségű emberek interpretálásában látni.


Noha a meghirdetett októberi időpontokon túl a diákok számára még egyszer játszották a Kisszínház „sztárdarabját”, a színházba járók és érdeklődők tábora ugrásra készen várja a következő előadás-sorozatot. Az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként megrendezett 12 dühös ember decemberi előadásaira az összes jegy elkelt.

 

SZTEinfo – Szalai Anna


 

Korábban írtuk:

Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."