SZTE Info

szgytv2014_kiemelt

A szegedi Radnóti-gimnázium csapata nyerte a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

Közel száz tehetséges középiskolás vett részt a Szegedi Tudományegyetemen 2014. november 28-án rendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. A vetélkedő aranyérmese a szegedi Radnóti-gimi RMG 3.0 csapata lett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

15:45: Szegedi győzelem a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

 

Ünnepélyes keretek között hirdette ki Dux László, a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrielnöke a 2014-es végeredményt. Hatodik helyen végzett az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium Doktorosokk csapata, ötödik helyezést ért el a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból Martin és a csajok, negyedik lett a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Szepi1 nevet viselő csapata. A harmadik helyezettnek járó 120 ezer forint összértékű ösztöndíjat, továbbá tárgynyereményt, könyvcsomagot, SZTE-s ajándékokat a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Bonyhád nevű csapat vihette haza. Csapattagok: Meszlényi Valéria, Baglyas Márton és Nagy Ferenc. 180 ezer forint ösztöndíjjal és különböző ajándékcsomagokkal lett gazdagabb a második helyezést elérő Debreceni Kvarkok a Tóth Árpád Gimnáziumból. Csapattagok: Árva Hédi, Hotzi Judit és Alexejenkó Levente. A 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztese a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium RMG 3.0 csapata, akik 240 ezer forint összértékű ösztöndíjat és számos ajándékcsomagot tudhatnak magukénak. Csapattagok: Bálint Armand Rafael, Fejes Roland és Juhász Dániel. A díjakat Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, Dux László, a zsűri elnöke, az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, Hódi Klára, a Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézet nyugalmazott egyetemi tanára, Wölfling János, a Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, Hannus István, a Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára, Bari Ferenc, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Szakál Tamás, a MOL Magyarország kutatás-termelés igazgatója és Badó Attila, a Pro Talentis Universitatis Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át.

 Orosházi csapat a kreatív feladat különdíjasa

 

A jelentkező csapatok előre elkészítendő kreatív feladatot kaptak: készítsenek 3-5 perces kisfilmet, melynek témája: „Szent-Györgyi egy napja”. Sághy Miklós, a Bölcsészettudományi Kar Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék egyetemi adjunktusa értékelte az előzetesen beküldött feladatokat. – A diákok alkotásaikkal hozzájárultak Szent-Györgyi Albert munkásságának népszerűsítéséhez. Ugyanakkor nemcsak a Szegedi Tudományegyetem profitál a diákok munkájából, hanem a készítők is örömmel gyűjtötték az információt Szent-Györgyi életéről, szegedi és külföldi tevékenységéről és nem utolsósorban mindennapi életéről. A legtöbben attól sem riadtak vissza, hogy Szent-Györgyi alakjába bújva eljátsszák a magyar tudományosság és a szegedi egyetem szempontjából is meghatározó korabeli eseményeket – fogalmazott. A zsűri szóbeli dicséretben részesítette a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium „Szent-Györgyi Albert, egy élet története” című filmjét, a Zentai Gimnáziumból érkezett Zentai paprikalovagok csapat „Szent-Györgyi egy napja” című alkotást. Kiemelésre és dicséretre méltónak találta a debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapatának „Megidézett szellem, avagy egy napon Szent-Györgyivel” című kisfilmjét, valamint a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Szepi1 csapatának „Egy nap Szent-Györgyivel” alkotását. A zsűri a kreatív feladatért járó különdíjjal az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Doktorosokk csapatának „Szent-Györgyi Albert egy napja–Biochemist” című kisfilmjét jutalmazta az alkotás már-már profikat idéző képi világáért, illetve annak méltó bemutatásáért, hogy a nők akár családtagként akár laboratóriumi munkatársként milyen nagy segítséget jelentettek Szent-Györgyi kutatásai során. A csapat tagjai: Bacsúr Péter, Dunai Szilvia és Trenyik Eszter.

 

Immár hagyomány a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

 

Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese köszöntőjében elmondta: a jelentkezők között voltak olyanok, akik tudták, hogy mire vállalkoznak, és akadtak olyanok is, akik most először méretették meg magukat. Vannak, akik ugyan nem jutottak be a döntőbe, de mégis olyan gazdag tudásra tettek szert, amelyet nem lehet elfelejteni. Hozzátette: az idei verseny altémája a nők megjelenése a természettudományokban, Banga Ilona munkássága volt. – A nők megjelenése a tudományokban egy fontos lépés a tudományos életben, de nemcsak a megjelenésük, hanem az ottmaradásuk is jelentős. A következő nemzedék felelősség is, hogy ez a tudományos munka ne maradjon folytatás nélkül – fogalmazott. Kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem immár hagyományt teremtett a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megrendezésével, mellyel tiszteleg Szent-Györgyi Albert öröksége előtt. – Válasszák ezt a pályát, legyenek tudósok, jöjjenek és tanuljanak! Gyümölcsöztessék a felkészülés során megszerzett tudást! – bátorította a diákokat.


12:45: A legjobb hat csapat összecsapása

 

Beslin Anita és Márok Tamás műsorvezetők vezényletével megkezdődik a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője. A hat legjobb csapat közé jutott a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Martin és a csajok csapata, valamint a Bonyhád nevet viselő csapat. Szegedről a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium RMG 3.0 csapat és a Dugonics András Piarista Gimnáziumból a Szepi1 nevet viselő csapatok jutottak tovább. A legjobb hat közé került a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumból érkezett Debreceni Kvarkok és az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Doktorosokk csapata.

A verseny első feladata egy kémiai kísérlet: nyers klorofill szétválasztása és azzal kapcsolatos kérdések megválaszolása írásban. Ezt követően az első kérdéscsoport, a fizika következik. A feladat: tudósról és fizikai jelenségről kell megállapítani, hogy helyes-e a képpár, illetve ki és milyen jelenség látható a képeken. Az első forduló után a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium RMG 3.0 csapata vezet.

A kémiai kérdéscsoport következik: párosítsák össze a megfelelő női tudósokat és jelenségeket ábrázoló képeket, és adják meg a képeken szereplő női tudósok nevét. A feladatban olyan híres tudós hölgyeket kellett felismerni, mint Dorothy Hodgkin, Irene Curie, Maria Curie, Lise Meitner és Rosalind Franklin. Wölfling János ismerteti az eredményt a Debreceni Kvarkok 9 pontot, az RMG 3.0 10 pontot kap, 2-2-2 pontot szerez a Bonyhád, a Szepi1 és a Doktorosokk, 1 pontot Martin és a csajok. A második kémiai feladatban 15 másodperc alatt kell számokat tippelni a feltett kérdésre. Tippelni lehetett többek között arra: hány különböző európai városban folytatta tanulmányait, illetve végzett kutatómunkát Szent-Györgyi Albert. Az aszkorbinsav jóváhagyott nevében hány darab szám szerepel? Hány gramm citromsav oldódik fel 100 ml vízben 20 Celsius-fokon?

A harmadik, biológiai kérdéscsoport jelentős része Banga Ilona életpályájához kapcsolódik, feladat: nevezzék meg a megadott kép és információ alapján a tudós nő életéhez kapcsolódó városokat. A fordulóban 2 ponttal gazdagodott az RMG 3.0 csapat és 1 ponttal a Doktorosokk. A többi csapat nem szerzett pontot. A második feladatban a csapatoknak olyan kérdésekhez kellett évszámot rendelni, mint mikor kapta meg akadémiai doktori fokozatát Banga Ilona, mikor került gyakornokként a szegedi egyetem Orvosi Vegytani Intézetébe, mikor vette át a Kossuth-díjat és mikor kapta meg az egyetemi magántanári címet. A csapatoknak Banga Ilona munkásságára vonatkozóan is számot kellett adni tudásukról, így például arról, hogy milyen, C-vitaminnal kapcsolatos kutatásokban vett részt, milyen állati szövetek vizsgálatát végezte, milyen érelmeszesedéssel kapcsolatos kutatásokat végzett. A kérdéskör után Márok Tamás ismerteti az állást: Debreceni Kvarkok 18 pont, Bonyhád 11 pont, RMG 3.0 29 pont, Szepi1 12 pont, Martin és a csajok 11 pont, Doktorosokk 13 pont.

A következő kérdéskörben a tehetséges középiskolásoknak Szent-Györgyi Albert idézeteit kellett kiegészíteni egyetlen hiányzó szóval. Az utolsó feladatkörben a csapatoknak olyan vitaminok szerkezeti képletét kellett azonosítani a vitamin nevével, mint az A-vitamin, a D-vitamin, a K-vitamin, a B1 és B2 és B12-vitamin. 26-26 pontot szerzett a Debreceni Kvarkok és a Bonyhád csapat, 40 pontot zsebelt be az RMG 3.0, 23 ponttal zárja a versenyt a Szepi1, 17 ponttal Martin és a csajok, 15 ponttal a Doktorosokk. A holtverseny miatt szétlövésre kerül sor a Debreceni Kvarkok és a Bonyhád csapat között, a feladat: 3 perc alatt soroljanak fel minél több Nobel-díjas hölgyet. 8 helyes nevet írtak fel a Debreceni Kvarkok, és 3 helyes választ adott a Bonyhád csapat, így a Debreceni Kvarkok nyerik a szétlövést.

A 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Versenye döntője lezárult. A verseny ünnepélyes díjátadóját 15:30-kor a Rektori Hivatal Dísztermében tartják.


Szent-Gyorgyi_tanulmanyi_verseny_VK_2014._november_28_verseny_galeria
A versenyen készült képek itt megtekinthetők


11:15: Nehéznek bizonyult az idei írásbeli forduló

 

Véget ért a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny számítógépes fordulója. A csapatok három turnusban indultak ebédelni a Diáktanyára, majd vissza az ÁOK Nagy Oktatási Épületébe, ahol 12:45-kor kiderül, melyik az a legjobb hat alakulat, mely bejutott a showszerű döntőbe.

A számítógépes forduló fennakadások nélkül, zökkenőmentesen zajlott. Nem alakult ki holtverseny sem – tájékoztatott Dux László, a zsűri elnöke.

A versenyre készülésről és a számítógépes fordulóról a Zentáról érkezett testvérpár, Gajda Benedek és Gajda Gergő beszélt. Tanárainkkal közösen készültünk, biológiából, kémiából, fizikából és életrajzi témákban külön-külön. Nehéz volt az első forduló, nehezebb, mint a tavalyi. Túl sok volt a fizikai és önéletrajzi kérdés, és kevesebb a kémiai vélekedtek a diákok.10:15: Számítógépes forduló

A megnyitót követően a csapatok kísérőkkel átvonultak az Általános Orvostudományi Kar Kis Oktatási épületébe, ahol 10 óra 15 perctől kezdetét vette a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny írásbeli, azaz számítógépes fordulója. A háromfős csapatok egy-egy számítógép monitorja előtt három külön teremben egyszerre kapják meg a kérdéssort. Tanáraik és kísérőik szintén külön teremben beszélgetnek, ismerkednek. A csapatoknak megéri ügyesen teljesíteni, hiszen a verseny első helyezettje 240 ezer forint, a második helyezett 180 ezer forint, a harmadik helyezet 120 ezer forint összegű ösztöndíjat és tárgynyereményt vihet haza.9:45: Az is győztes, aki nem nyer

 

A Szegedi Tudományegyetem harmadik Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte: az immár harmadik alkalommal megrendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny lehetőséget ad arra, hogy a középiskolai világ kapcsolata szorosabb legyen az egyetemmel, az együttműködés már a középiskolás évek alatt elkezdődjön. Kiemelte: a versenyben az is győztes, aki nem nyer, hiszen szellemileg mindannyian gazdagodnak. Hozzátette: a versennyel a Szegedi Tudományegyetem egykori rektoráról, Szent-Györgyi Albertről emlékezik, mellette az idei versenyben kiemelt szerepet Banga Ilona életpályája kap.

Beslin Anita műsorvezető bemutatta a zsűri tagjait: a döntnökök elnöke Dux László, az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, tagok: Hódi Klára, a Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézet nyugalmazott egyetemi tanára, Wölfling János, a Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Tanszékcsoport, Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Sághy Miklós, a Bölcsészettudományi Kar Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék egyetemi adjunktusa.

Dux László, a zsűri elnöke elmondta: a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny egyik célja a hagyományok ápolása, mely a mindennapok rohanásában gyakran a háttérbe szorul. Sándor György gondolát idézte: „Az első generáció felejt, a második elfelejt, a harmadiknak eszébe se jut”. Azért fontosak ezek a vetélkedők, hogy a felejtés minél később következzen be. A vetélkedő másik küldetése pedig a közösségépítés, hiszen a felkészüléssel, a kreatív feladat elkészítésével a csapattagok érettebb, gazdagabb személyiséggé váltak – fogalmazott.9:00: Megkezdődött a regisztráció

 

Folyamatosan érkeznek a csapatok kísérőtanáraikkal Szegedről, Magyarországról és határainkon túlról is. A megmérettetésre összesen 29 háromfős csapat jelentkezett, többek között Balassagyarmatról, Bonyhádról, Szolnokról, Szegedről, Zentáról, Monorról, Debrecenből, Temesvárról, Makóról, Szentesről, Mezőberényből, Orosházáról és Gödöllőről. A regisztrációt követően a diákok és tanáraik megkapják az egyetemi ajándékcsomagot. A jelentkezők csomagját elismerő oklevél, SZTE-s toll, felvételi kiadvány, C-vitamin, jegyzetfüzet, valamint a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány kiadványai gazdagítják. Szentesről érkezett Loboda András, Sebesi Csanád és Koplándi Péter az SZTE ÁOK Nagy Oktatási Épületébe a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. Hírportálunknak elmondták: csapatukat úgy állították össze, hogy biológiából, fizikából és kémiából egyaránt a legügyesebb diákokat választották ki az iskolából. Felkészítő tanáruk segítségével csoportosan és önállóan is készültek a versenyre, melyen minél szebb eredményt kívánnak elérni.

 


 SZTEinfo Gajzer Erzsébet

Fotó: Varga Kristóf


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.