SZTE Info

szgytv2014_kiemelt

A szegedi Radnóti-gimnázium csapata nyerte a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

Közel száz tehetséges középiskolás vett részt a Szegedi Tudományegyetemen 2014. november 28-án rendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. A vetélkedő aranyérmese a szegedi Radnóti-gimi RMG 3.0 csapata lett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

15:45: Szegedi győzelem a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

 

Ünnepélyes keretek között hirdette ki Dux László, a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrielnöke a 2014-es végeredményt. Hatodik helyen végzett az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium Doktorosokk csapata, ötödik helyezést ért el a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból Martin és a csajok, negyedik lett a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Szepi1 nevet viselő csapata. A harmadik helyezettnek járó 120 ezer forint összértékű ösztöndíjat, továbbá tárgynyereményt, könyvcsomagot, SZTE-s ajándékokat a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Bonyhád nevű csapat vihette haza. Csapattagok: Meszlényi Valéria, Baglyas Márton és Nagy Ferenc. 180 ezer forint ösztöndíjjal és különböző ajándékcsomagokkal lett gazdagabb a második helyezést elérő Debreceni Kvarkok a Tóth Árpád Gimnáziumból. Csapattagok: Árva Hédi, Hotzi Judit és Alexejenkó Levente. A 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztese a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium RMG 3.0 csapata, akik 240 ezer forint összértékű ösztöndíjat és számos ajándékcsomagot tudhatnak magukénak. Csapattagok: Bálint Armand Rafael, Fejes Roland és Juhász Dániel. A díjakat Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, Dux László, a zsűri elnöke, az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, Hódi Klára, a Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézet nyugalmazott egyetemi tanára, Wölfling János, a Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, Hannus István, a Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára, Bari Ferenc, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Szakál Tamás, a MOL Magyarország kutatás-termelés igazgatója és Badó Attila, a Pro Talentis Universitatis Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át.

 Orosházi csapat a kreatív feladat különdíjasa

 

A jelentkező csapatok előre elkészítendő kreatív feladatot kaptak: készítsenek 3-5 perces kisfilmet, melynek témája: „Szent-Györgyi egy napja”. Sághy Miklós, a Bölcsészettudományi Kar Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék egyetemi adjunktusa értékelte az előzetesen beküldött feladatokat. – A diákok alkotásaikkal hozzájárultak Szent-Györgyi Albert munkásságának népszerűsítéséhez. Ugyanakkor nemcsak a Szegedi Tudományegyetem profitál a diákok munkájából, hanem a készítők is örömmel gyűjtötték az információt Szent-Györgyi életéről, szegedi és külföldi tevékenységéről és nem utolsósorban mindennapi életéről. A legtöbben attól sem riadtak vissza, hogy Szent-Györgyi alakjába bújva eljátsszák a magyar tudományosság és a szegedi egyetem szempontjából is meghatározó korabeli eseményeket – fogalmazott. A zsűri szóbeli dicséretben részesítette a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium „Szent-Györgyi Albert, egy élet története” című filmjét, a Zentai Gimnáziumból érkezett Zentai paprikalovagok csapat „Szent-Györgyi egy napja” című alkotást. Kiemelésre és dicséretre méltónak találta a debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapatának „Megidézett szellem, avagy egy napon Szent-Györgyivel” című kisfilmjét, valamint a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Szepi1 csapatának „Egy nap Szent-Györgyivel” alkotását. A zsűri a kreatív feladatért járó különdíjjal az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Doktorosokk csapatának „Szent-Györgyi Albert egy napja–Biochemist” című kisfilmjét jutalmazta az alkotás már-már profikat idéző képi világáért, illetve annak méltó bemutatásáért, hogy a nők akár családtagként akár laboratóriumi munkatársként milyen nagy segítséget jelentettek Szent-Györgyi kutatásai során. A csapat tagjai: Bacsúr Péter, Dunai Szilvia és Trenyik Eszter.

 

Immár hagyomány a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

 

Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese köszöntőjében elmondta: a jelentkezők között voltak olyanok, akik tudták, hogy mire vállalkoznak, és akadtak olyanok is, akik most először méretették meg magukat. Vannak, akik ugyan nem jutottak be a döntőbe, de mégis olyan gazdag tudásra tettek szert, amelyet nem lehet elfelejteni. Hozzátette: az idei verseny altémája a nők megjelenése a természettudományokban, Banga Ilona munkássága volt. – A nők megjelenése a tudományokban egy fontos lépés a tudományos életben, de nemcsak a megjelenésük, hanem az ottmaradásuk is jelentős. A következő nemzedék felelősség is, hogy ez a tudományos munka ne maradjon folytatás nélkül – fogalmazott. Kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem immár hagyományt teremtett a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megrendezésével, mellyel tiszteleg Szent-Györgyi Albert öröksége előtt. – Válasszák ezt a pályát, legyenek tudósok, jöjjenek és tanuljanak! Gyümölcsöztessék a felkészülés során megszerzett tudást! – bátorította a diákokat.


12:45: A legjobb hat csapat összecsapása

 

Beslin Anita és Márok Tamás műsorvezetők vezényletével megkezdődik a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője. A hat legjobb csapat közé jutott a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Martin és a csajok csapata, valamint a Bonyhád nevet viselő csapat. Szegedről a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium RMG 3.0 csapat és a Dugonics András Piarista Gimnáziumból a Szepi1 nevet viselő csapatok jutottak tovább. A legjobb hat közé került a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumból érkezett Debreceni Kvarkok és az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Doktorosokk csapata.

A verseny első feladata egy kémiai kísérlet: nyers klorofill szétválasztása és azzal kapcsolatos kérdések megválaszolása írásban. Ezt követően az első kérdéscsoport, a fizika következik. A feladat: tudósról és fizikai jelenségről kell megállapítani, hogy helyes-e a képpár, illetve ki és milyen jelenség látható a képeken. Az első forduló után a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium RMG 3.0 csapata vezet.

A kémiai kérdéscsoport következik: párosítsák össze a megfelelő női tudósokat és jelenségeket ábrázoló képeket, és adják meg a képeken szereplő női tudósok nevét. A feladatban olyan híres tudós hölgyeket kellett felismerni, mint Dorothy Hodgkin, Irene Curie, Maria Curie, Lise Meitner és Rosalind Franklin. Wölfling János ismerteti az eredményt a Debreceni Kvarkok 9 pontot, az RMG 3.0 10 pontot kap, 2-2-2 pontot szerez a Bonyhád, a Szepi1 és a Doktorosokk, 1 pontot Martin és a csajok. A második kémiai feladatban 15 másodperc alatt kell számokat tippelni a feltett kérdésre. Tippelni lehetett többek között arra: hány különböző európai városban folytatta tanulmányait, illetve végzett kutatómunkát Szent-Györgyi Albert. Az aszkorbinsav jóváhagyott nevében hány darab szám szerepel? Hány gramm citromsav oldódik fel 100 ml vízben 20 Celsius-fokon?

A harmadik, biológiai kérdéscsoport jelentős része Banga Ilona életpályájához kapcsolódik, feladat: nevezzék meg a megadott kép és információ alapján a tudós nő életéhez kapcsolódó városokat. A fordulóban 2 ponttal gazdagodott az RMG 3.0 csapat és 1 ponttal a Doktorosokk. A többi csapat nem szerzett pontot. A második feladatban a csapatoknak olyan kérdésekhez kellett évszámot rendelni, mint mikor kapta meg akadémiai doktori fokozatát Banga Ilona, mikor került gyakornokként a szegedi egyetem Orvosi Vegytani Intézetébe, mikor vette át a Kossuth-díjat és mikor kapta meg az egyetemi magántanári címet. A csapatoknak Banga Ilona munkásságára vonatkozóan is számot kellett adni tudásukról, így például arról, hogy milyen, C-vitaminnal kapcsolatos kutatásokban vett részt, milyen állati szövetek vizsgálatát végezte, milyen érelmeszesedéssel kapcsolatos kutatásokat végzett. A kérdéskör után Márok Tamás ismerteti az állást: Debreceni Kvarkok 18 pont, Bonyhád 11 pont, RMG 3.0 29 pont, Szepi1 12 pont, Martin és a csajok 11 pont, Doktorosokk 13 pont.

A következő kérdéskörben a tehetséges középiskolásoknak Szent-Györgyi Albert idézeteit kellett kiegészíteni egyetlen hiányzó szóval. Az utolsó feladatkörben a csapatoknak olyan vitaminok szerkezeti képletét kellett azonosítani a vitamin nevével, mint az A-vitamin, a D-vitamin, a K-vitamin, a B1 és B2 és B12-vitamin. 26-26 pontot szerzett a Debreceni Kvarkok és a Bonyhád csapat, 40 pontot zsebelt be az RMG 3.0, 23 ponttal zárja a versenyt a Szepi1, 17 ponttal Martin és a csajok, 15 ponttal a Doktorosokk. A holtverseny miatt szétlövésre kerül sor a Debreceni Kvarkok és a Bonyhád csapat között, a feladat: 3 perc alatt soroljanak fel minél több Nobel-díjas hölgyet. 8 helyes nevet írtak fel a Debreceni Kvarkok, és 3 helyes választ adott a Bonyhád csapat, így a Debreceni Kvarkok nyerik a szétlövést.

A 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Versenye döntője lezárult. A verseny ünnepélyes díjátadóját 15:30-kor a Rektori Hivatal Dísztermében tartják.


Szent-Gyorgyi_tanulmanyi_verseny_VK_2014._november_28_verseny_galeria
A versenyen készült képek itt megtekinthetők


11:15: Nehéznek bizonyult az idei írásbeli forduló

 

Véget ért a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny számítógépes fordulója. A csapatok három turnusban indultak ebédelni a Diáktanyára, majd vissza az ÁOK Nagy Oktatási Épületébe, ahol 12:45-kor kiderül, melyik az a legjobb hat alakulat, mely bejutott a showszerű döntőbe.

A számítógépes forduló fennakadások nélkül, zökkenőmentesen zajlott. Nem alakult ki holtverseny sem – tájékoztatott Dux László, a zsűri elnöke.

A versenyre készülésről és a számítógépes fordulóról a Zentáról érkezett testvérpár, Gajda Benedek és Gajda Gergő beszélt. Tanárainkkal közösen készültünk, biológiából, kémiából, fizikából és életrajzi témákban külön-külön. Nehéz volt az első forduló, nehezebb, mint a tavalyi. Túl sok volt a fizikai és önéletrajzi kérdés, és kevesebb a kémiai vélekedtek a diákok.10:15: Számítógépes forduló

A megnyitót követően a csapatok kísérőkkel átvonultak az Általános Orvostudományi Kar Kis Oktatási épületébe, ahol 10 óra 15 perctől kezdetét vette a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny írásbeli, azaz számítógépes fordulója. A háromfős csapatok egy-egy számítógép monitorja előtt három külön teremben egyszerre kapják meg a kérdéssort. Tanáraik és kísérőik szintén külön teremben beszélgetnek, ismerkednek. A csapatoknak megéri ügyesen teljesíteni, hiszen a verseny első helyezettje 240 ezer forint, a második helyezett 180 ezer forint, a harmadik helyezet 120 ezer forint összegű ösztöndíjat és tárgynyereményt vihet haza.9:45: Az is győztes, aki nem nyer

 

A Szegedi Tudományegyetem harmadik Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte: az immár harmadik alkalommal megrendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny lehetőséget ad arra, hogy a középiskolai világ kapcsolata szorosabb legyen az egyetemmel, az együttműködés már a középiskolás évek alatt elkezdődjön. Kiemelte: a versenyben az is győztes, aki nem nyer, hiszen szellemileg mindannyian gazdagodnak. Hozzátette: a versennyel a Szegedi Tudományegyetem egykori rektoráról, Szent-Györgyi Albertről emlékezik, mellette az idei versenyben kiemelt szerepet Banga Ilona életpályája kap.

Beslin Anita műsorvezető bemutatta a zsűri tagjait: a döntnökök elnöke Dux László, az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, tagok: Hódi Klára, a Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézet nyugalmazott egyetemi tanára, Wölfling János, a Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Tanszékcsoport, Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Sághy Miklós, a Bölcsészettudományi Kar Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék egyetemi adjunktusa.

Dux László, a zsűri elnöke elmondta: a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny egyik célja a hagyományok ápolása, mely a mindennapok rohanásában gyakran a háttérbe szorul. Sándor György gondolát idézte: „Az első generáció felejt, a második elfelejt, a harmadiknak eszébe se jut”. Azért fontosak ezek a vetélkedők, hogy a felejtés minél később következzen be. A vetélkedő másik küldetése pedig a közösségépítés, hiszen a felkészüléssel, a kreatív feladat elkészítésével a csapattagok érettebb, gazdagabb személyiséggé váltak – fogalmazott.9:00: Megkezdődött a regisztráció

 

Folyamatosan érkeznek a csapatok kísérőtanáraikkal Szegedről, Magyarországról és határainkon túlról is. A megmérettetésre összesen 29 háromfős csapat jelentkezett, többek között Balassagyarmatról, Bonyhádról, Szolnokról, Szegedről, Zentáról, Monorról, Debrecenből, Temesvárról, Makóról, Szentesről, Mezőberényből, Orosházáról és Gödöllőről. A regisztrációt követően a diákok és tanáraik megkapják az egyetemi ajándékcsomagot. A jelentkezők csomagját elismerő oklevél, SZTE-s toll, felvételi kiadvány, C-vitamin, jegyzetfüzet, valamint a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány kiadványai gazdagítják. Szentesről érkezett Loboda András, Sebesi Csanád és Koplándi Péter az SZTE ÁOK Nagy Oktatási Épületébe a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. Hírportálunknak elmondták: csapatukat úgy állították össze, hogy biológiából, fizikából és kémiából egyaránt a legügyesebb diákokat választották ki az iskolából. Felkészítő tanáruk segítségével csoportosan és önállóan is készültek a versenyre, melyen minél szebb eredményt kívánnak elérni.

 


 SZTEinfo Gajzer Erzsébet

Fotó: Varga Kristóf


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."