SZTE Info

A természettudományokat népszerűsítették az Agórában

A SzeReTeD Labor szervezésében 2014. november 8-án „Kísérletek kavalkádja” címmel rendeztek természettudományos családi napot a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

agora kísérletekA rendezvény célja az volt, hogy a nagyközönség is részese lehessen annak az élménynek, melyet a SzeReTeD laborban tevékenykedő 18 partnerintézmény diákjai élnek át a laborban folyó munka során. A rendezők másik célja a természettudományok kísérleti tapasztalatszerzésen alapuló népszerűsítése volt. Különböző korosztályok diákjai vezetésével végezhettek izgalmas kísérleteket a látogatók.

 

Az eseményen több mint 50 asztal állt rendelkezésre, szinte az Agóra összes termében, ahol különböző kémiai, fizikai és biológiai kísérleteken vehettek részt a vendégek. Volt 30 különböző fizikai és kémiai interaktív kísérleti helyszín, ahol 8. osztályos diákok várták a különböző korosztályok kíváncsiskodóit. Ezeknél az asztaloknál megpróbálhatták a látogatók például úgy átszúrni a lufikat, hogy azok nem durrantak ki, vagy szemtanúi lehettek félbevágott citromok lámpagyújtó képességének, de volt, ahol habzó kis szörnyecskék készültek különböző kémiai anyagok reakciói során, majd egy másik részen a mikroszkópos képek megvizsgálásának engedtek teret. Azok, akik a biológia iránt érdeklődtek inkább, egy egész teremnyi asztalon végezhettek biológiai megfigyeléseket és vizsgálatokat például állatok különböző belső szervein. 10 helyszínen különböző barkácsasztalok azok számára álltak rendelkezésre, akik saját kísérleti eszközt szerettek volna építeni, így próbálhatták ki a papírzsebkendőből hajtogatott ejtőernyősök repülési készségét.


AGORA_kiserletek_2014._november_08
A természettudományokat népszerűsítették az Agórában - GALÉRIA

 

A logikai és fejlesztő játékokat kedvelő résztvevők is találhattak maguknak gondolkodtató elfoglaltságot bőven a rendezvény során. A legkisebbeket a 6 év alattiak terme várta, ahol a kisgyerekek kellemesen eljátszhattak, amíg a szülők, nagyszülők és idősebb testvéreik kipróbálták magukat a különböző tudományok terén. Minden egész órában 25 perces látványos kísérletek előadásával szórakoztatták a megjelenteket a nagyelőadóban. Az egyiket Árus Dávid okleveles vegyész tartotta, aki jelenleg a PhD-tanulmányainak befejezése előtt áll. Az előadása során öngyulladó anyagok tulajdonságainak látványos megjelenését kísérhették végig a nézők. Láthattak a semmiből meggyulladó gyertyákat, olyan hangos kísérleteket is nyomon lehetett követni, melyek robbanással jártak, voltak víz alatt égő anyagok, illetve olyanok, melyek az égés során különböző árnyalatban tündököltek. A második előadást egy nagy tapasztalatú lézerfizikus, Hopp Béla, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára tartotta. Először egy játéklézer segítségével mutatta be a fénytörést egy üveglapon, majd prizma használatával sokszorosította a színes fénycsóvákat a gyerekek nagy örömére. Ezután egy erősebb energiával rendelkező lézert mutatott meg, melynek erejét egy lufi kidurrantásával mutatta be. – Ennek a fényébe már nem tenném bele a kezem – érzékeltette Hopp Béla, mire is képes ez a lézer. Ezután nemesgázokkal töltött üvegcsövek elektromos térben kibocsátott fényeivel találkozhattak a nézők, mely során az elektromos teret egy tesla-tekerccsel generálták, ami egy adott távolságon belül a gázoknak megfelelő, narancs és rózsaszín színekben pompázott.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja