SZTE Info

A természettudományokat népszerűsítették az Agórában

A SzeReTeD Labor szervezésében 2014. november 8-án „Kísérletek kavalkádja” címmel rendeztek természettudományos családi napot a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

agora kísérletekA rendezvény célja az volt, hogy a nagyközönség is részese lehessen annak az élménynek, melyet a SzeReTeD laborban tevékenykedő 18 partnerintézmény diákjai élnek át a laborban folyó munka során. A rendezők másik célja a természettudományok kísérleti tapasztalatszerzésen alapuló népszerűsítése volt. Különböző korosztályok diákjai vezetésével végezhettek izgalmas kísérleteket a látogatók.

 

Az eseményen több mint 50 asztal állt rendelkezésre, szinte az Agóra összes termében, ahol különböző kémiai, fizikai és biológiai kísérleteken vehettek részt a vendégek. Volt 30 különböző fizikai és kémiai interaktív kísérleti helyszín, ahol 8. osztályos diákok várták a különböző korosztályok kíváncsiskodóit. Ezeknél az asztaloknál megpróbálhatták a látogatók például úgy átszúrni a lufikat, hogy azok nem durrantak ki, vagy szemtanúi lehettek félbevágott citromok lámpagyújtó képességének, de volt, ahol habzó kis szörnyecskék készültek különböző kémiai anyagok reakciói során, majd egy másik részen a mikroszkópos képek megvizsgálásának engedtek teret. Azok, akik a biológia iránt érdeklődtek inkább, egy egész teremnyi asztalon végezhettek biológiai megfigyeléseket és vizsgálatokat például állatok különböző belső szervein. 10 helyszínen különböző barkácsasztalok azok számára álltak rendelkezésre, akik saját kísérleti eszközt szerettek volna építeni, így próbálhatták ki a papírzsebkendőből hajtogatott ejtőernyősök repülési készségét.


AGORA_kiserletek_2014._november_08
A természettudományokat népszerűsítették az Agórában - GALÉRIA

 

A logikai és fejlesztő játékokat kedvelő résztvevők is találhattak maguknak gondolkodtató elfoglaltságot bőven a rendezvény során. A legkisebbeket a 6 év alattiak terme várta, ahol a kisgyerekek kellemesen eljátszhattak, amíg a szülők, nagyszülők és idősebb testvéreik kipróbálták magukat a különböző tudományok terén. Minden egész órában 25 perces látványos kísérletek előadásával szórakoztatták a megjelenteket a nagyelőadóban. Az egyiket Árus Dávid okleveles vegyész tartotta, aki jelenleg a PhD-tanulmányainak befejezése előtt áll. Az előadása során öngyulladó anyagok tulajdonságainak látványos megjelenését kísérhették végig a nézők. Láthattak a semmiből meggyulladó gyertyákat, olyan hangos kísérleteket is nyomon lehetett követni, melyek robbanással jártak, voltak víz alatt égő anyagok, illetve olyanok, melyek az égés során különböző árnyalatban tündököltek. A második előadást egy nagy tapasztalatú lézerfizikus, Hopp Béla, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára tartotta. Először egy játéklézer segítségével mutatta be a fénytörést egy üveglapon, majd prizma használatával sokszorosította a színes fénycsóvákat a gyerekek nagy örömére. Ezután egy erősebb energiával rendelkező lézert mutatott meg, melynek erejét egy lufi kidurrantásával mutatta be. – Ennek a fényébe már nem tenném bele a kezem – érzékeltette Hopp Béla, mire is képes ez a lézer. Ezután nemesgázokkal töltött üvegcsövek elektromos térben kibocsátott fényeivel találkozhattak a nézők, mely során az elektromos teret egy tesla-tekerccsel generálták, ami egy adott távolságon belül a gázoknak megfelelő, narancs és rózsaszín színekben pompázott.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00