SZTE Info

A természettudományokat népszerűsítették az Agórában

A SzeReTeD Labor szervezésében 2014. november 8-án „Kísérletek kavalkádja” címmel rendeztek természettudományos családi napot a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

agora kísérletekA rendezvény célja az volt, hogy a nagyközönség is részese lehessen annak az élménynek, melyet a SzeReTeD laborban tevékenykedő 18 partnerintézmény diákjai élnek át a laborban folyó munka során. A rendezők másik célja a természettudományok kísérleti tapasztalatszerzésen alapuló népszerűsítése volt. Különböző korosztályok diákjai vezetésével végezhettek izgalmas kísérleteket a látogatók.

 

Az eseményen több mint 50 asztal állt rendelkezésre, szinte az Agóra összes termében, ahol különböző kémiai, fizikai és biológiai kísérleteken vehettek részt a vendégek. Volt 30 különböző fizikai és kémiai interaktív kísérleti helyszín, ahol 8. osztályos diákok várták a különböző korosztályok kíváncsiskodóit. Ezeknél az asztaloknál megpróbálhatták a látogatók például úgy átszúrni a lufikat, hogy azok nem durrantak ki, vagy szemtanúi lehettek félbevágott citromok lámpagyújtó képességének, de volt, ahol habzó kis szörnyecskék készültek különböző kémiai anyagok reakciói során, majd egy másik részen a mikroszkópos képek megvizsgálásának engedtek teret. Azok, akik a biológia iránt érdeklődtek inkább, egy egész teremnyi asztalon végezhettek biológiai megfigyeléseket és vizsgálatokat például állatok különböző belső szervein. 10 helyszínen különböző barkácsasztalok azok számára álltak rendelkezésre, akik saját kísérleti eszközt szerettek volna építeni, így próbálhatták ki a papírzsebkendőből hajtogatott ejtőernyősök repülési készségét.


AGORA_kiserletek_2014._november_08
A természettudományokat népszerűsítették az Agórában - GALÉRIA

 

A logikai és fejlesztő játékokat kedvelő résztvevők is találhattak maguknak gondolkodtató elfoglaltságot bőven a rendezvény során. A legkisebbeket a 6 év alattiak terme várta, ahol a kisgyerekek kellemesen eljátszhattak, amíg a szülők, nagyszülők és idősebb testvéreik kipróbálták magukat a különböző tudományok terén. Minden egész órában 25 perces látványos kísérletek előadásával szórakoztatták a megjelenteket a nagyelőadóban. Az egyiket Árus Dávid okleveles vegyész tartotta, aki jelenleg a PhD-tanulmányainak befejezése előtt áll. Az előadása során öngyulladó anyagok tulajdonságainak látványos megjelenését kísérhették végig a nézők. Láthattak a semmiből meggyulladó gyertyákat, olyan hangos kísérleteket is nyomon lehetett követni, melyek robbanással jártak, voltak víz alatt égő anyagok, illetve olyanok, melyek az égés során különböző árnyalatban tündököltek. A második előadást egy nagy tapasztalatú lézerfizikus, Hopp Béla, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára tartotta. Először egy játéklézer segítségével mutatta be a fénytörést egy üveglapon, majd prizma használatával sokszorosította a színes fénycsóvákat a gyerekek nagy örömére. Ezután egy erősebb energiával rendelkező lézert mutatott meg, melynek erejét egy lufi kidurrantásával mutatta be. – Ennek a fényébe már nem tenném bele a kezem – érzékeltette Hopp Béla, mire is képes ez a lézer. Ezután nemesgázokkal töltött üvegcsövek elektromos térben kibocsátott fényeivel találkozhattak a nézők, mely során az elektromos teret egy tesla-tekerccsel generálták, ami egy adott távolságon belül a gázoknak megfelelő, narancs és rózsaszín színekben pompázott.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.