SZTE Info

A természettudományokat népszerűsítették az Agórában

A SzeReTeD Labor szervezésében 2014. november 8-án „Kísérletek kavalkádja” címmel rendeztek természettudományos családi napot a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

agora kísérletekA rendezvény célja az volt, hogy a nagyközönség is részese lehessen annak az élménynek, melyet a SzeReTeD laborban tevékenykedő 18 partnerintézmény diákjai élnek át a laborban folyó munka során. A rendezők másik célja a természettudományok kísérleti tapasztalatszerzésen alapuló népszerűsítése volt. Különböző korosztályok diákjai vezetésével végezhettek izgalmas kísérleteket a látogatók.

 

Az eseményen több mint 50 asztal állt rendelkezésre, szinte az Agóra összes termében, ahol különböző kémiai, fizikai és biológiai kísérleteken vehettek részt a vendégek. Volt 30 különböző fizikai és kémiai interaktív kísérleti helyszín, ahol 8. osztályos diákok várták a különböző korosztályok kíváncsiskodóit. Ezeknél az asztaloknál megpróbálhatták a látogatók például úgy átszúrni a lufikat, hogy azok nem durrantak ki, vagy szemtanúi lehettek félbevágott citromok lámpagyújtó képességének, de volt, ahol habzó kis szörnyecskék készültek különböző kémiai anyagok reakciói során, majd egy másik részen a mikroszkópos képek megvizsgálásának engedtek teret. Azok, akik a biológia iránt érdeklődtek inkább, egy egész teremnyi asztalon végezhettek biológiai megfigyeléseket és vizsgálatokat például állatok különböző belső szervein. 10 helyszínen különböző barkácsasztalok azok számára álltak rendelkezésre, akik saját kísérleti eszközt szerettek volna építeni, így próbálhatták ki a papírzsebkendőből hajtogatott ejtőernyősök repülési készségét.


AGORA_kiserletek_2014._november_08
A természettudományokat népszerűsítették az Agórában - GALÉRIA

 

A logikai és fejlesztő játékokat kedvelő résztvevők is találhattak maguknak gondolkodtató elfoglaltságot bőven a rendezvény során. A legkisebbeket a 6 év alattiak terme várta, ahol a kisgyerekek kellemesen eljátszhattak, amíg a szülők, nagyszülők és idősebb testvéreik kipróbálták magukat a különböző tudományok terén. Minden egész órában 25 perces látványos kísérletek előadásával szórakoztatták a megjelenteket a nagyelőadóban. Az egyiket Árus Dávid okleveles vegyész tartotta, aki jelenleg a PhD-tanulmányainak befejezése előtt áll. Az előadása során öngyulladó anyagok tulajdonságainak látványos megjelenését kísérhették végig a nézők. Láthattak a semmiből meggyulladó gyertyákat, olyan hangos kísérleteket is nyomon lehetett követni, melyek robbanással jártak, voltak víz alatt égő anyagok, illetve olyanok, melyek az égés során különböző árnyalatban tündököltek. A második előadást egy nagy tapasztalatú lézerfizikus, Hopp Béla, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára tartotta. Először egy játéklézer segítségével mutatta be a fénytörést egy üveglapon, majd prizma használatával sokszorosította a színes fénycsóvákat a gyerekek nagy örömére. Ezután egy erősebb energiával rendelkező lézert mutatott meg, melynek erejét egy lufi kidurrantásával mutatta be. – Ennek a fényébe már nem tenném bele a kezem – érzékeltette Hopp Béla, mire is képes ez a lézer. Ezután nemesgázokkal töltött üvegcsövek elektromos térben kibocsátott fényeivel találkozhattak a nézők, mely során az elektromos teret egy tesla-tekerccsel generálták, ami egy adott távolságon belül a gázoknak megfelelő, narancs és rózsaszín színekben pompázott.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.