SZTE Info

Újabb szívműtött gyermek térhet haza a szegedi gyermekklinikáról

2014. november 18-án már hazamehet az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinikáról az a 17 éves lány, akit két hete esett át szívműtéten a Rotary Club Gift of Life programjában, az Omegából ismert Kóbor János alapításával létrejött Zenével a hitért civil szervezet támogatásával. A műtétet Hartyánszky István szívsebész professzor végezte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Álomszerű, hihetetlen, nem gondoltam, hogy ennyi ember lesz körülöttem ma – mondta a szegedi gyermekklinika könyvtárszobájában Szász Bernadett a 2014. november 17-i sajtóbeszélgetésen. A terem zsúfolásig megtelt: a Rotary Club által kezdeményezett és finanszírozott Gift of Life projektnek köszönhetően a második szívműtött, gyógyult beteg távozhat a klinikáról. A 17 éves, az Erdélyben, Gagyon élő Szász Bernadettet Hartyányszky István szívsebész műtötte meg két héttel ezelőtt, a fiatal lány az Omega együttes révén kerülhetett be a programba.

Hartyánszky István professzor elmondta: a veleszületett szívfejlődési rendellenességek sebészete nagy lendületet az 1970-es, 1980-as években kapott, nemcsak nálunk, hanem a világon. Akkor kezdték operálni ezeket a betegeket.


 

Visszaadjuk a segítséget

 

Az 1980-as években a Rotary Club egyik tagja, Fekete Farkas Pál figyelt fel arra, hogy a szívsebészet területén problémák vannak. Csatlakozott a Gift of Life programhoz, abban az időben Hartyánszky István professzor Budapesten dolgozott, ma már a szegedi gyermekklinikán végez műtéteket. – Körülbelül húsz szívbeteg gyermek került ki a programnak köszönhetően az Egyesült Államokba műtétre, és szakorvosok is lehetőséget kaptak arra, hogy kimenjenek tanulni. A programhoz akkoriban szegedi kórház is csatlakozott. Tehát ez az együttműködés régi-új, ennek köszönhetően Magyarország adhatja vissza, illetve tovább azt a segítséget, ezúttal határon túli magyaroknak, amit több évtizede mi kaptunk a Rotarytól, és segíthetünk azoknak, akik rászorulnak a műtétre tájékoztatott.

 


3-4 órás műtéten esett át Bernadett

 

Bernadett állapotáról a professzor részletesen szólt a sajtó képviselőinek. Elmondta: a szíven belül két pitvar és két kamra van, amit egy sövény választ el egymástól, hogy ne keveredjen az elhasznált és friss vér. Ha a fejlődés során ezen a sövényen lyuk marad, akkor probléma léphet fel. Míg normális esetben a tüdőben20-30 higanymilliméteres nyomás van, addig a bal szívfélben még a csecsemőknél is 60-80 higanymilliméteres, ami a felnőtteknél 200-ig is fel tud menni. Ezen a lyukon keresztül a vér átmegy a jobb kamrába és a tüdőbe, és a lyuk nagyságának méretétől függően nagy mennyiségű vér keringhet pluszban a tüdőben, ami egyrészt megviseli a keringést, másrészt tönkreteszi a tüdőt. Nagy lyuk esetén ezeket a műtéteket már csecsemőkorban el kell végezni. Nagyobb korban a műtét attól függ, hogy ez a lyuk hol helyezkedik le. A lyuk magától be is tud záródni. Vannak olyan esetek is – ilyen Bernadetté is –, hogy egy bizonyos lyukméretnél az orvosok várakoznak, és rendszeresen megnézik ultrahanggal, hogy mi történik a szívben. Bernadett esetében egy elég rossz helyen lévő lyukról volt szó: a fő ütőér eredése alatti részen hiányzott a sövényből egy darab. Ennek az a veszélye, hogy ha ez az állapot hosszú távon fennáll, akkor a billentyű visszaeshet, visszaeresztheti a vért, és tönkremegy. Bernadett műtétje során a lyukat elzárták, bevarrták a foltot, és megtámasztották a billentyűt, hogy megakadályozzák a visszaesését. A szívet ehhez ki kellett nyitni, megkeresni a lyukat és elzárni. Ezt követően végeztek egy ultrahang-vizsgálatot, aminek során megállapították, hogy a billentyűt sikerült megtámasztani, tehát nem kell plasztikázni. – Remélhetőleg Bernadett normális életet tud élni, nem lesz szükség arra, hogy hozzányúljunk a billentyűhöz. Ez egy nagy beavatkozás volt, 3-4 órás műtét, a kislányt két hét után hazabocsátjuk – tette hozzá a professzor.

 

Bernadett a véletlen folytán került be a Gift of Life (Ajándékozz életet!) programba: az Omega együttes Erdélyben, egy találkozón ismerte meg Szent Ábrahám település gitáriskolájának növendékeit, köztük a 17 éves Bernadettet is. Meghívták őket a budapesti Szabadság-koncertre is. Megtudták, hogy Bernadett szívműtétre vár, és eldöntötték: segítenek a kislánynak. Az Omega rajongói közül is számos magánszemély támogatta a műtétet pénzadománnyal, mindezt az Omega Zenével a hitért civil szervezeten keresztül bonyolították le – mesélte a zenekar és a szervezet jogásza, Gazdag László.

 

Szivmutet_2014._november_17
Újabb szívműtött gyermek térhet haza a szegedi gyermekklinikáról - GALÉRIA


A zene gyógyító ereje

 

Bernadett mindeközben megilletődötten és csendesen üldögélt Kóbor János mellett. Az Omega énekese volt a meglepetés Berninek: hetekig titkolták előtte, hogy hazabocsátása előtt egy nappal találkozhat vele. Bernadett nagyon szereti az Omegát, és az egész sajtóbeszélgetés alatt az a dobverő hevert előtte, amit a zenekar prágai fellépéséről küldött a fiatal lánynak: két hete aznap műtötték, amikor a magyar zenekar a cseh városban koncertezett, így a műtét napján nem tudtak Szegedre jönni. A Zenével a hitért civil szervezetről a 73 éves Kóbor János beszélt, aki azt mondta: a szívműtéttel kapcsolatos adománygyűjtést nem ők végezték, hanem a Rotary Club, de szerettek volna hozzájárulni ahhoz, hogy Bernadett egészségesen élhessen. A kislánnyal egyébként két éve ismerkedtek meg Erdélyben, amikor a helyi vártemplomban mutatták be az oratóriumot – Berni és gitáros társai koncerttel ébresztették a zenekar tagjait, a reggeli szerenádon Omega-dalokat játszottak nekik.

 

Bernadett 17 éves, mint mondta: örült neki, hogy megműtik, de nagyon félt is. Úgy gondolta: túl kell esnie rajta, hogy felnőtt korában normális életet tudjon élni. – 12. osztályos tanuló vagyok egy egyházi iskolában, készülök az érettségire. Most hazamenetelem után három hónapig még nem mehetek az iskolába, otthon tanulok. Ha az érettségim sikerül, akkor pedagógiai szakon szeretnék továbbtanulni. A gitározást is szeretném folytatni a csoporttal együtt. Bernadett anyukája, Szász Rozália elmondta: már az újszülöttosztályon észrevették a lyukat a kislány szívében, háromnapos korában meg is mondták a szülőknek. De ez a mindennapi életben sosem tartotta vissza, ma is sok mindennel foglalkozik a tanuláson kívül. – Mindez Gazdag Lászlónak köszönhető, hogy mi itt lehetünk. Ő találta nekünk ezt a lehetőséget, és neki köszönhetem a lányomat – fogalmazott az anyuka. – Októberben már jártunk itt Szegeden, egy vizsgálatra jöttünk Katona Márta professzorhoz, és végül november 5-én műtötték meg Bernadettet. A műtét előtt ideges volt, utána pedig az első napokban ágyhoz volt kötve, de mellette voltam árulta el. Az anyuka hozzátette: Bernadettnek most már könnyebb lesz a mozgása, és végre teljes életet élhet.

 


Szívműtétek Szegeden

 

Katona Márta, az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika professzora mindenekelőtt köszönetet mondott a Rotary Clubnak, az Omega együttesnek és Kóbor Jánosnak. – Ha nincs ez a nagy zenerajongás, akkor ennek a kislánynak a betegségének a híre nem jut el a Rotaryig, és akkor Bernadett sorsa nem jól alakul. Látszólag azt gondolnánk, ha ránézünk Bernadettre, hogy biztosan nem lehetett súlyosan beteg. De nagybeteg volt, azonban a gyerekek szervezete nagyon jól tudja kompenzálni egy darabig, de utána komoly baj történik, ami visszafordíthatatlan. Őszintén örülök, hogy ez a műtét ilyen csodálatosan sikerült – mondta Katona Márta professzor. – A műtétnek már régen meg kellett volna történnie, ez az időpont nem volt optimális. Isteni csoda folytán a kislány szervezete megakadályozta, hogy olyan állapotba kerüljön a műtét idejére, amikor már nem lehet teljesen visszaállítani az egészségét. Köszönjük a Rotary Clubnak, mert egy ilyen műtét 2-3 millió forintba kerül, és ezt nem lehet előteremteni.

 

A sajtóbeszélgetés végén Bogáts Gábor, az SZTE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ egyetemi docense, Bernadett másik orvosa, aki a műtétben is részt vett, elmondta: a szívsebészet jövőre lesz 60 éves Magyarországon. Az első műtéteket Szegeden még Kovács Gábor idejében végezték. Az osztályon évente 80-100, veleszületett szívrendellenességben szenvedő kisgyermeket műtenek meg, 2013 januárja óta Hortyánszky István professzor is a szegedi gyermekklinikán tevékenykedik.

 

Szabó Tibor, a Rotary Tabán elnöke arról beszélt: öt gyermeken hajtanak végre szívműtétet a Rotary Magyarország támogatásával, a Gift of Life (ajándékozz életet) programban, amit most már a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club koordinál, átvéve a stafétát a fővárosi, Tabán Rotary Clubtól. A programban határon túli gyerekek érkeznek szívműködési rendellenességgel született gyermekek Magyarországra, hogy megműtsék őket.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső

Herner Donát

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.