SZTE Info

Újabb szívműtött gyermek térhet haza a szegedi gyermekklinikáról

2014. november 18-án már hazamehet az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinikáról az a 17 éves lány, akit két hete esett át szívműtéten a Rotary Club Gift of Life programjában, az Omegából ismert Kóbor János alapításával létrejött Zenével a hitért civil szervezet támogatásával. A műtétet Hartyánszky István szívsebész professzor végezte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Álomszerű, hihetetlen, nem gondoltam, hogy ennyi ember lesz körülöttem ma – mondta a szegedi gyermekklinika könyvtárszobájában Szász Bernadett a 2014. november 17-i sajtóbeszélgetésen. A terem zsúfolásig megtelt: a Rotary Club által kezdeményezett és finanszírozott Gift of Life projektnek köszönhetően a második szívműtött, gyógyult beteg távozhat a klinikáról. A 17 éves, az Erdélyben, Gagyon élő Szász Bernadettet Hartyányszky István szívsebész műtötte meg két héttel ezelőtt, a fiatal lány az Omega együttes révén kerülhetett be a programba.

Hartyánszky István professzor elmondta: a veleszületett szívfejlődési rendellenességek sebészete nagy lendületet az 1970-es, 1980-as években kapott, nemcsak nálunk, hanem a világon. Akkor kezdték operálni ezeket a betegeket.


 

Visszaadjuk a segítséget

 

Az 1980-as években a Rotary Club egyik tagja, Fekete Farkas Pál figyelt fel arra, hogy a szívsebészet területén problémák vannak. Csatlakozott a Gift of Life programhoz, abban az időben Hartyánszky István professzor Budapesten dolgozott, ma már a szegedi gyermekklinikán végez műtéteket. – Körülbelül húsz szívbeteg gyermek került ki a programnak köszönhetően az Egyesült Államokba műtétre, és szakorvosok is lehetőséget kaptak arra, hogy kimenjenek tanulni. A programhoz akkoriban szegedi kórház is csatlakozott. Tehát ez az együttműködés régi-új, ennek köszönhetően Magyarország adhatja vissza, illetve tovább azt a segítséget, ezúttal határon túli magyaroknak, amit több évtizede mi kaptunk a Rotarytól, és segíthetünk azoknak, akik rászorulnak a műtétre tájékoztatott.

 


3-4 órás műtéten esett át Bernadett

 

Bernadett állapotáról a professzor részletesen szólt a sajtó képviselőinek. Elmondta: a szíven belül két pitvar és két kamra van, amit egy sövény választ el egymástól, hogy ne keveredjen az elhasznált és friss vér. Ha a fejlődés során ezen a sövényen lyuk marad, akkor probléma léphet fel. Míg normális esetben a tüdőben20-30 higanymilliméteres nyomás van, addig a bal szívfélben még a csecsemőknél is 60-80 higanymilliméteres, ami a felnőtteknél 200-ig is fel tud menni. Ezen a lyukon keresztül a vér átmegy a jobb kamrába és a tüdőbe, és a lyuk nagyságának méretétől függően nagy mennyiségű vér keringhet pluszban a tüdőben, ami egyrészt megviseli a keringést, másrészt tönkreteszi a tüdőt. Nagy lyuk esetén ezeket a műtéteket már csecsemőkorban el kell végezni. Nagyobb korban a műtét attól függ, hogy ez a lyuk hol helyezkedik le. A lyuk magától be is tud záródni. Vannak olyan esetek is – ilyen Bernadetté is –, hogy egy bizonyos lyukméretnél az orvosok várakoznak, és rendszeresen megnézik ultrahanggal, hogy mi történik a szívben. Bernadett esetében egy elég rossz helyen lévő lyukról volt szó: a fő ütőér eredése alatti részen hiányzott a sövényből egy darab. Ennek az a veszélye, hogy ha ez az állapot hosszú távon fennáll, akkor a billentyű visszaeshet, visszaeresztheti a vért, és tönkremegy. Bernadett műtétje során a lyukat elzárták, bevarrták a foltot, és megtámasztották a billentyűt, hogy megakadályozzák a visszaesését. A szívet ehhez ki kellett nyitni, megkeresni a lyukat és elzárni. Ezt követően végeztek egy ultrahang-vizsgálatot, aminek során megállapították, hogy a billentyűt sikerült megtámasztani, tehát nem kell plasztikázni. – Remélhetőleg Bernadett normális életet tud élni, nem lesz szükség arra, hogy hozzányúljunk a billentyűhöz. Ez egy nagy beavatkozás volt, 3-4 órás műtét, a kislányt két hét után hazabocsátjuk – tette hozzá a professzor.

 

Bernadett a véletlen folytán került be a Gift of Life (Ajándékozz életet!) programba: az Omega együttes Erdélyben, egy találkozón ismerte meg Szent Ábrahám település gitáriskolájának növendékeit, köztük a 17 éves Bernadettet is. Meghívták őket a budapesti Szabadság-koncertre is. Megtudták, hogy Bernadett szívműtétre vár, és eldöntötték: segítenek a kislánynak. Az Omega rajongói közül is számos magánszemély támogatta a műtétet pénzadománnyal, mindezt az Omega Zenével a hitért civil szervezeten keresztül bonyolították le – mesélte a zenekar és a szervezet jogásza, Gazdag László.

 

Szivmutet_2014._november_17
Újabb szívműtött gyermek térhet haza a szegedi gyermekklinikáról - GALÉRIA


A zene gyógyító ereje

 

Bernadett mindeközben megilletődötten és csendesen üldögélt Kóbor János mellett. Az Omega énekese volt a meglepetés Berninek: hetekig titkolták előtte, hogy hazabocsátása előtt egy nappal találkozhat vele. Bernadett nagyon szereti az Omegát, és az egész sajtóbeszélgetés alatt az a dobverő hevert előtte, amit a zenekar prágai fellépéséről küldött a fiatal lánynak: két hete aznap műtötték, amikor a magyar zenekar a cseh városban koncertezett, így a műtét napján nem tudtak Szegedre jönni. A Zenével a hitért civil szervezetről a 73 éves Kóbor János beszélt, aki azt mondta: a szívműtéttel kapcsolatos adománygyűjtést nem ők végezték, hanem a Rotary Club, de szerettek volna hozzájárulni ahhoz, hogy Bernadett egészségesen élhessen. A kislánnyal egyébként két éve ismerkedtek meg Erdélyben, amikor a helyi vártemplomban mutatták be az oratóriumot – Berni és gitáros társai koncerttel ébresztették a zenekar tagjait, a reggeli szerenádon Omega-dalokat játszottak nekik.

 

Bernadett 17 éves, mint mondta: örült neki, hogy megműtik, de nagyon félt is. Úgy gondolta: túl kell esnie rajta, hogy felnőtt korában normális életet tudjon élni. – 12. osztályos tanuló vagyok egy egyházi iskolában, készülök az érettségire. Most hazamenetelem után három hónapig még nem mehetek az iskolába, otthon tanulok. Ha az érettségim sikerül, akkor pedagógiai szakon szeretnék továbbtanulni. A gitározást is szeretném folytatni a csoporttal együtt. Bernadett anyukája, Szász Rozália elmondta: már az újszülöttosztályon észrevették a lyukat a kislány szívében, háromnapos korában meg is mondták a szülőknek. De ez a mindennapi életben sosem tartotta vissza, ma is sok mindennel foglalkozik a tanuláson kívül. – Mindez Gazdag Lászlónak köszönhető, hogy mi itt lehetünk. Ő találta nekünk ezt a lehetőséget, és neki köszönhetem a lányomat – fogalmazott az anyuka. – Októberben már jártunk itt Szegeden, egy vizsgálatra jöttünk Katona Márta professzorhoz, és végül november 5-én műtötték meg Bernadettet. A műtét előtt ideges volt, utána pedig az első napokban ágyhoz volt kötve, de mellette voltam árulta el. Az anyuka hozzátette: Bernadettnek most már könnyebb lesz a mozgása, és végre teljes életet élhet.

 


Szívműtétek Szegeden

 

Katona Márta, az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika professzora mindenekelőtt köszönetet mondott a Rotary Clubnak, az Omega együttesnek és Kóbor Jánosnak. – Ha nincs ez a nagy zenerajongás, akkor ennek a kislánynak a betegségének a híre nem jut el a Rotaryig, és akkor Bernadett sorsa nem jól alakul. Látszólag azt gondolnánk, ha ránézünk Bernadettre, hogy biztosan nem lehetett súlyosan beteg. De nagybeteg volt, azonban a gyerekek szervezete nagyon jól tudja kompenzálni egy darabig, de utána komoly baj történik, ami visszafordíthatatlan. Őszintén örülök, hogy ez a műtét ilyen csodálatosan sikerült – mondta Katona Márta professzor. – A műtétnek már régen meg kellett volna történnie, ez az időpont nem volt optimális. Isteni csoda folytán a kislány szervezete megakadályozta, hogy olyan állapotba kerüljön a műtét idejére, amikor már nem lehet teljesen visszaállítani az egészségét. Köszönjük a Rotary Clubnak, mert egy ilyen műtét 2-3 millió forintba kerül, és ezt nem lehet előteremteni.

 

A sajtóbeszélgetés végén Bogáts Gábor, az SZTE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ egyetemi docense, Bernadett másik orvosa, aki a műtétben is részt vett, elmondta: a szívsebészet jövőre lesz 60 éves Magyarországon. Az első műtéteket Szegeden még Kovács Gábor idejében végezték. Az osztályon évente 80-100, veleszületett szívrendellenességben szenvedő kisgyermeket műtenek meg, 2013 januárja óta Hortyánszky István professzor is a szegedi gyermekklinikán tevékenykedik.

 

Szabó Tibor, a Rotary Tabán elnöke arról beszélt: öt gyermeken hajtanak végre szívműtétet a Rotary Magyarország támogatásával, a Gift of Life (ajándékozz életet) programban, amit most már a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club koordinál, átvéve a stafétát a fővárosi, Tabán Rotary Clubtól. A programban határon túli gyerekek érkeznek szívműködési rendellenességgel született gyermekek Magyarországra, hogy megműtsék őket.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső

Herner Donát

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja